icon

Vaše skúsenosti s hypotékou

marika1230
3. júl 2013

Chceli by sme hypoteku na dom.mozno je to smiesne no neviem vobec ako to bezi.kto by mi vedel ..laicky..vysvetlit co je to ten fix a od coho vlastne zavisi.podla coho viem na aky fix mam narok??mam 23 rokou,takze mam narok na ten prispevok od statu lenze na kolko rokou??a asi o kolko sa zvysi ta splatka po tom fixe?napriklad pri slpatke 50E??

aristka
3. júl 2013

daj túto otázku na modrej streche a bolo by najlepšie keby si šiel do banky a tam sa pýtal..lebo splátky závisia od viacerých faktorov a sú tam použité aj také termíny,že to ti budú vediet vysvetliť len v banke

hamca
3. júl 2013

@marika1230 narok na hypo pre mladych mate ak obaja ste mladsi ako 35 rokov,beriete svoju prvu hypo a vas spolocny prijem nepresahuje cca 2000 eur mesacne v hrubom.
Ak chcete hypo,tak si pobehajte banky a tam sa informujte na konkretnu ponuku banky a potom si tie ponuky porovnajte.
Vsimaj si napr aj to, kolko si banka uctuje za schvalenie hypo, pri hypo 50 000 eur to byva aj 400 eur a napr ina banka moze mat akciu,ze tento poplatok je odpusteny.
Fix znamena,ako casto sa prehodnocuju uroky na hypoteke. Vacsinou je fix 1,3,5 a 10 rokov. Cim vyssi fix,tym je aj urok vyssi. Uroky su najnizsie pri fix 1,ale tam zase riskujes,ze nasledujuci rok mozu uroky sialene vybehnut.
A este k tej hypo pre mladych, ak zoberies hypo 50 000, tak mesacne usetris cca 50 eur po dobu 5 rokov.

marika1230
autor
3. júl 2013

@hamca ahoj tak ti si mi to vysvetlila pekne dakujeem 🙂 ,to so teda nevedela ze cim je vyssi fix tym vyssi urok, 😒 a nevies mi nahodou povedat ze o kolko je vyssia splatka po skonceni toho fixu??moze to byt aj 100percent??my sme obaja mlady chcem hypoteku okolo tych 15tis e ,takze banka bude splatku menit stale??teda po tom fixe??ty uz mas hypo??povec svoj priklad ?? 🙂

hamca
3. júl 2013

@marika1230 rada pomozem ak viem. Co sa toho fixu tyka, tak uvediem priklad, ak pri fix 1 mas urok 4,5%, tak pri fix 10 moze byt az okolo 6%. Tam ide o to aby banka miminalizovala svoje riziko,lebo nikto dopredu nevie ako sa budu trhy vyvijat,tak si nahodia viac,kedze ti nebudu najblizsich 10 rokov menit urok.
my mame hypo a vzdy davame fix 3, to sa mi vidi taka najschodnejsia cesta.
No ja neviem ako to presne vychadza presne pri hypo pre mladych,my sme to bohuzial nesplnili, ale kamoske to nejak tak vychadza ze teraz ma hypo cca 250 eur a potom bude mat 320. Ale vsetko zalezi aj od vysky hypo,cim vyssia hypo,tym je aj to setrenie vacsie a teda ten rozdiel pred a po je vacsi.
ale musim ta upozornit na jednu vec,co sa stala nam v banke. Chceli sme hypo 25 tis. A vychadzali nam dost zle uroky. Potom to chlapik v banke preratal a vyslo mu,ze ak zoberieme 27 tis tak budeme mat o dost nizsi urok. Ide o to,ze cim menej beries,tym je to pre banku menej vyhodne. Tak aby ste neboli prekvapeni,kedze nechcete brat az taku velku hypo.

marika1230
autor
4. júl 2013

@hamca ak som dobre pochiopila tak ten fix sa stale obnovuje??napr. dam si ho na 3 roky a potom znovu si mozem splatku zafixovat na dalsie 3roky?ja som si myslela ze po tych 3 rokoch uz budu menit splatku stale kedy to bude banke vyhovovat ci::?? 😒 myslis ze by banka dala aj vecsiu hypo ked dom stoji napr.15tis tak oni mozu dat aj viac ::??

hamca
4. júl 2013

@marika1230 nie banka ti da maximalne 100 % hodnoty nehnutelnosti, ale cenu berie zo znaleckeho posudku, ktory si musis dat urobit. napr, ak ty kupujes dom za 15 tis, ale podla znalca ma hodnotu len 10 tis. tak banka ti da len tych 10 tis.
Inak a este cim vacsie percento z hodnoty nehnutelnosti si poziciavas, tak tym je urok horsi.
S tym fixom je to tak, ze urcis si napr fix 3 roky, ked prejde to obdobie, banka ti posle asi 2 mesiace dopredu tvoj urok na dalsie 3 roky. Ak suhlasis, tak nemas co riesit, ak sa ti ten urok nepaci, tak treba ist do banky co najskor a vyjednat nieco. mozes napr zmenit fix. Alebo v najkrajnejsom pripade mozes prefinancovat hypo v inej banke, teda vyplatis staru hypoteku novou, ked ti v inej banke ponuknu lepsie podmienky.
Dolezita info este, ze pri fixe mozes tusim vo vsetkych bankach vyplatit celu hypoteku bez poplatku. Mimo fixu ti za to vyrubia slusnu pokutu.

marika1230
autor
4. júl 2013

@hamca takze by bolo dobre ohodnotit dom na 20tis,a poziciat si len 13tis napriklad?? 😒 takto si to myslela??takze dobre by bolo mat svojeho znalca ci??keby ze dom nemal taku hodnotu a dohodnut sa nejako ze??Vies co velmi ti dakujem si mi dobre poradila aj v tom fixe uz nemam zmetok dikes si mila 😉 , podla teba je lepsie brat hhypoteku alebo uver-hotovost,ci aj tam je to tak s tymi urokmi ze ich stale menia?? na dom??dufam ze ta neotravujem 😝

simca06022011
4. júl 2013

@marika1230 bolo by to dobre, ale casto si banka prave kvoli tomu posle svojho znalca...

marika1230
autor
4. júl 2013

@simca06022011 tak aj ja som nato myslela ci to aj nepreveria potom,tak este nejak nenapadnejsie sumy nie

hamca
5. júl 2013

@marika1230 no asi tazko by si nasla znalca,ktory by ti umelo dvihol cenu domu,lebo by si poskodil meno,ak by sa na to prislo a dostal by sa na ciernu listinu bank a v podstate by prisiel o pracu.
Najlepsie je,ak ma clovek co to nasetrene a fakt nepotrebuje brat 100% nehnutelnost. Lebo ja napr vo svojom okoli nepoznam ludi,ktori by mali znalecky posudok v rovnakej vyske ako cena domu,vzdy je ten posudok nizsi a tak v podstate je tazke dostat realnych 100% ceny domu.
Najlepsie je ak ma fakt clovek aj vlastne zdroje,pripadne nejake stavebne sporenie.
Do uveru by som urcite nikdy nesla. To jr brutus nevyhodne pre teba. Si zober,ze ty ba si mala pri hypo pre mladych urok cca 2% a pri beznom uvere by sa urok splhal k 20 %. Ono sa to takto nevidi,ale ak by si si to zratala,tak pri hypo 15 tis by si preplatila cca dalsich 15 tis. A pri takom ustom uvere by to kludne mohlo byt aj 25 tis.

biba04
Odpoveď bola odstránená
domca2009
12. aug 2013

Ak potrebujete poradiť ohladom hypoteky alebo hocičoho ohladom fimnancii kludne sa ma pytajte.Pracujem s tym a aj ja mam osobne hypoteku.Ak je spravena kvalitne a v prospech vas tak neni problem ani s tym.Aj platenie sa da spraviť aby ste sa nedostali do situacie,že nema to kto platit ak by ste nahodou prišli a prijem.Kludne sa pytajte som tu🙂

johnnyf
Odpoveď bola odstránená