icon

Vedenie domacnosti a financie

zolik2001
18. aug 2016

Pozdravujem vsetkych
Pridal som sa k vam mamickam na tuto stranku aj ked som chlap aby som si vypocul nazor inych nezainteresovanych ludi.
Mam priatelku s ktorou mame dnes 2.5 pol rocnu dcerku. S nou vlastne problem nieje. Problem sme my rodicia.
Moja priatelka porodila dcerku a tak sme zacali spolu fungovat a vychovavat lenze. Spociatku mala ona matersku 500 eur ja zhruba 800 eur.
Po pol roku zacala dostavat to co kazda z vas 203 eur moje financie zostali no poviem vam nedokazali sme z toho vyzit. Najprv som nechal domacnost na nu a stale mi tvrdila ze minut na domacnost 600-700 eur je v poriadku. No ked som to zacal kontrolovat a zapisovat si vydaje zistil som ze sa vela mina dokonca raz napisala na Fb ze mame doma vela jedla a ze ona vari a tak bude davat jedlo inym mamickam. Ked som sa to dopocul hned som to stopol. Stale som tlacil na to aby sa menej minalo ale nie menej na dieta ale aby sme sa my uskromnili no neobislo sa to bez hadok. Jej peniaze sa stracali v nedohladne ja dodnes neviem kam a tak som vsetko platil ja inkaso pozicky splatky proste vsetko a ked nebolo tak som bral z uctu kde v dnesnej bilancii mam minus 3500 eur. PO vyse roku zacala pracovat takze zarobila cca 400 plus rodicovsky 200 celkom slusne nie no stale sli peniaze prec a nikdy nevedela zdovodnit ze kam iba stale opakovala ze na domacnost. Vtedy som ju poprosil ze nech sa podelime aspon s inkasom co malo byt 90 eur no vyjadrila sa ze ona mi nic davat nebude ze prec aj. Po pol roku prisla o pracu a tak znova jej prijem 203 eur. Vtedy sme sa po hadke ako tak dohodli ze bude vylucne kupovat do domacnosti ona a ja ostatne veci lenze realita bola ze minula na domacnost 50-100 eur a ostatne ja. Potom som jej nasiel pracu takze sa jej prijem vratil na cca 600 eur no bez vysledku v domacnosti. Este mi povedala ze vsetko plati ona ze uz nechce kupovat do domacnosti ze chce iba zaplatit inkaso a ze o ostatne sa mam starat ja. Vtedy som ju konfrontoval s mojimi poznamkami ze mi klamala ze mam vsetky blocky za nakupi a ze minala ovela menej na domacnost nez tvrdila co aj priznala no kam sli peniaze? Drahy pausal cca 80 eur taxiky kavicky....Nasetril som malej peniaze vybrala ich z uctu a minulo no vraj sa nemam pytat na co ze raz uvidim. Viem ze mala provident a ze ho platila z materskej ale tvrdila ze je to vyplatene. Viem ze ma exekutora ale viem ze tomu neplati. Ked sla do novej prace povedal som jej ze rodicovsku si vezmem ja a ja urcim kam peniaze pojdu no medzi tym sme sa pohadali odisla k mame. Tak dosiel rodicovsky a ja som ho previedol na svoj ucet nech sa neminie no prisla mi odozva ze kde su jej peniaze a ze sa mam s nimi zadrhnut. Myslite si ze som ozaj urobil tak zle ze chcem usetrit nieco pre domacnost a ze aj ten dlh na ucte si mam platit sam bez jej pricinenia aj ked vznikol pocas jej hospodarenia v domacnosti??? Chcem este povedat nikdy som jej nevzal ani cent z penazi ktore jej prsli rukami az teraz som si dovolil toto aby sa to znova nerozbilo.Dakujem za vas cas pri citani tejto spravy 🙂

simca06022011
19. aug 2016

@zolik2001 no fer nefer.. je to vase dieta, niekto sa on starat musi... dieta vyrastie, pracovat sa zacne. To je politika niektorych zien a ja s nou aj celkom suhlasim. Dieta mate male len raz a na pracu je casu dost.. Toto bremeno by mal muz zvladnut, ale ked sa neda tak sa neda... Bohuzial z rodicaku toho vela nezaplati, to je fakt... moj standardny rozpocet na domacnost bol 800EUR bez hypoteky, od kedy ju mame je rozpocet na domacnost mozno 500, lebo minieme menej neviem preco ale na dom ide 780 + kopec nakladov na zariadenie/prerobenie. Zena by sa mala vediet uskromnit ked je to treba, par krat kym si zvykne sa da ospravedlnit, ze nevychadzam.. ale viac nie, nakolko ked nevychadzam, tak si to preratam, rozdelim... U nas sa vela minalo na jedlo, ale to bol hlupy zvyk vsetko mat doma k dispozicii, tj ide sa do obchodu minie sa 50+EUR a nakupi sa vsetko, nasledne pocas tyzdna-dvoch sa vyhadzovalo co sa pokazilo... varilo sa ako v zavodnej jedalni a to sme 3. A nasledne vyhadzovalo... Cize ked sa clovek na to kriticky pozrie najde miesto kde idu peniaze...

petkoemmka
19. aug 2016

@janka54321 tak to je super nás pôžičky splátky mesačne zabíjajú ..keby ze sa dá vrátiť čas tak svojho muža určite nenechám brať pôžičky 😐

simca06022011
19. aug 2016

@katkakovac nekopne, lebo take sa maju najlepsie.. vykompenzuju to asi niekde inde. My tiez mame take a dokonca viac kusov 🙂)) a dlheee roky ziju spolu a vsetci sa tvaria spojne 🙂

sense
19. aug 2016

@zolik2001 vies tak jej vymedz jeden z tvojich yctov a tam jej to vyzivne posielaj ked ma exekutorov alebo jej to daj do rujy za podpis, je to jednoduche pokial clovek naozaj chce hladat riesenue a nielen sposob ako to nejde

bleblu
19. aug 2016

No podla mna ju nezmenis, nikdy sa nikto nemeni a ked si niekto mysli, ze ak pride k zmene kvoli dietatu, svadbe a inym veciam, tak sa myli. Clovek sa meni len po tragediach , silnych tragediach ale to je o inom. Cize ja si myslim, ze mas dve moznosti a to bud sa s nou rozides a budes platit vyzivne urcene sudom a svoju dceru uvidis kedy sa to jej bude hodit (myslim ze sa ti bude mstit cez nu), alebo budes sudnou cestou bojovat o dietata, co v podstate nemas sancu, lebo dieta do 3 rokov prisudzuju v 95% matkam, ale tak ci tak by si vztah mal ukoncit nadobro, nakolko to staihne a pohlti casom vas oboch a neviem si dost dobre predstavit myt dieta bez financii.

katkakovac
19. aug 2016

@petkoemmka tak si to refinancujte, teraz to robi kazda banka. Ja som v tom robila a jednemu chlapikovi som z kazdomesacneho minusu spravila plus....

katkakovac
19. aug 2016

@simca06022011 vsak to. On chcel deti a ona bola prrva, co suhlasila. On sa stara, ona si zije... Ja by som na to nemala zaludok.

sissy27
19. aug 2016

@zolik2001 úprimne, akú radu hľadáš?
ak čakáš, že ti niekto dá návod na to, ako tvoju partnerku či expartnerku či čo vlastne ste, zmeniť a naučiť ju hospodáriť a správať sa zodpovedne - tak to si na zlej adrese... ona sa nezmení, pretože nemusí... nemá jediný dôvod niečo meniť, jednoducho vždy sa niekto nájde, kto sa postará, zariadi, vyrieši, tak prečo by si ona mala robiť starosti s nejakými účtami?
ak chceš zmenu, tak ju sprav ty - preber zodpovednosť za všetky náklady ty, plať účty, nakupuj potraviny a potrebné veci, ona nech si rieši exekútorov, splátky a účty za telefón ako chce... alebo buď za koreňa a plať aj to, ale potom sa nesťažuj...

sissy27
19. aug 2016

@sense na výživnom a starostlivosti o dieťa sa v žiadnom prípade nedá dohodnúť mimosúdne... teda dá, ale to je len "per huba" a v prípade nedodržania takejto dohody to nie je nijako právne vymožiteľné, ani keď je to spísané u notára, u právnika alebo kdekoľvek inde... právnik takúto dohodu môže navrhnúť, dať na papier, ale aj tak podlieha schváleniu súdom.

sense
19. aug 2016

@sissy27 ok beriem nie som pravnik ale urcite by sa v pripade dohidy netahali roky po sudoch...

zolik2001
autor
19. aug 2016

@sissy27 moja otazja skor znela ci je fer z pohladu cloveka ked sa niekto stara o vsetky financie a druhy skoro nic. Ci je fer ze si ona plati dlhy z rodicovskeho ale dlh ktory vznikol mne pocas nasho spoluzitia si mam vyrovnavat sam bez jej pricinenia. Slo mi iba o vas pohlad na vec

sense
19. aug 2016

@zolik2001 nie je to fer ale ...v prvom rade s tym musis hlavne ty zacat nieco robit...kedze ona zjavne zaujem nema...

zolik2001
autor
19. aug 2016

@mima4 ved ja nevravim ze je zla problem je skor ten ze vsetko co poviem je pre nu vycitka ale zmeny sa nedeju aj ked stale rozprava ze o chybach vie. A uznaj sama ked niekomu povies nieco uz po 25x je tazko to povedat kludne a s laskou ale to uz clovek dviha hlas

zolik2001
autor
19. aug 2016

@sense ved robim a snazim sa no bez zvysenia hlasu v poslednej dobe to uz ani nesli lebo moje argumenty sa iba dokola opakuju.

zolik2001
autor
19. aug 2016

@katkakovac ani suhlasim s tebou. Exekucie neruesi a ja sim
Jej povedal ze raz to zdedi nasa dcera. Tiez som
Sa jej pytal ako vidi ona buducnost pre svoju dceru. Odpovede su zvacsa ze to raz da do poriadku no roky bezia a nic. Mala moznost sa zbavit jedneho dlhu a to este nebol v exekucii aby platila kazdy mesiac aspon nieco hovi 10 eur a ze jej daju pokoj. Vysledok ? Nezaplatila ani cent a exekucia na 1200 a to bolo pred rokom

veronicka88
19. aug 2016

@zolik2001 ja by som nedokázala žiť s takto nezodpovedným človekom...toto chce ultimátum...neviem či by jej vôbec malú s exekúciami na krku nechali...och...

katkakovac
19. aug 2016

@zolik2001 tak si si sam odpovedal. Riesit to nechce, dcera ju netrapi. Mas na vyber. Bud bude stale s nou, tahat to, aj ked ona nechce alebo pojdete od seba. Na tvojom mieste vy som skor akomdo partnerky investovala peniaze do dobreho pravnika a nechala si zverit dceru do svojej starostlivosti. Lebo najhorsie ta estelen caka, ked sa zacne cez dceru mstit a bude si nechavat platit vyzivne, ktore pojde na jej utratiu a nie na dceru...

zolik2001
autor
19. aug 2016

@katkakovac vzdy vravela ze by mi nikdy cez nasu dceru nerobila zle kebo vie ako sme na seba naviazany tak ja aspon v to verim ze to aj dodrzi 😀

natalym
19. aug 2016

@zolik2001 Uvidíš čo bude hovoriť, keď nebude mať prachy. Tomu by som neverila.

zolik2001
autor
19. aug 2016

@natalym Aspoň v to verím že nebude tak plytká a naozaj to dodrží

bleblu
19. aug 2016

@zolik2001 tomu hadam neveris???? ci?. Je uplne jasne ze bude dieta vas oboch drzat ako stit a bude ta nim vydierat, ved uz teraz je to jasne z toho ako ju opisujes

natalym
19. aug 2016

@bleblu oBáVAM SA, žE Máš PRAVDU.

bleblu
19. aug 2016

@natalym Myslim, ze kazdenu kto nie je naivny vychadza presne to, co som napisala a rozum mi stoji, ako si on moze mysliet ze nebude taka? och hroza

natalym
19. aug 2016

@bleblu No vieš a čo má robiť?

bleblu
19. aug 2016

@natalym zacat odznova. Vzdy sa to da. Ukoncit vztah vysporiadat vyzivne sudnou cestou a ked bude mat dcera viac ako tri roky a on ako otec bude chciet byt s nou bojovat za to dieta, lebo podla toho, co pise ju s matkou nic dobre necaka a ked jemu zalezi na tom malom bezbranom a cistom stvoreni, tak by sa mal velmi rychlo prebrat z letargie a zacat riesit veci, aby za ten rok, kym bude ziadat o dieta do vychovy, mal vlastne byvanie a prijem

katkakovac
19. aug 2016

@zolik2001 poznas to, ze sluby sa slubuju, blazni sa raduju? Absolutne sa nespoliehaj, ze ti nebude robit zle. To plati len teraz, ked ju financne dotujes. Pockaj, ked je priskrtis kohutik.... 😒A je uplne 7, ci to je alebo nie je voci tebe fer. Je tu problem, treba ho riesit a radikalne. Aby si nebol jeden z otcov, ktori sa k vlastnym detom nedostanu. Moj ocino tak prisiel o dceru, doteraz nie je v kontakte, videl ju par krat v zivote a to ma uz 35 rokov a je vydata....

sense
19. aug 2016

@zolik2001 ked nepomahaju dohovory asi treba robit ciny...

zolik2001
autor
19. aug 2016

@bleblu ale ja ako otec vsetko mam. Cely zivot makam aby som sa mal ako tak dobre a bol ciastocne zabezpeceny ale nie kvoli sebe ale kvoli malej. Nechcem sa chvalit ale mam 2 byty nove auto ale aj leasing ci hypoteku no mam zdrave ruky nekradnem a robim co treba. A preto ma depta ze ja makam pocitam riesim a niekto sa vezie a ideme dolu vodou.

bleblu
19. aug 2016

@zolik2001 tak potom mozes zacat pracovat na tom aby ti dieta zverili, ale je to beh na dlhe trate, a stoji nemale peniaze, pretoze je lepsie v takomto pripade sa nechat zastupovat, ak ti tvoje dieta stoji za to, tak nech sa paci, najprv ukonci vztah, dories vyzivne a bojuj, teda pokial netuzis silou mocou ostat s bio-matkou

zolik2001
autor
19. aug 2016

@bleblu mozno ju teraz obhajujem a mozno to pisem lebo ju mam rad a aj ked viem ze zeny dieta dojazu vyuzit no v to jedine verim ze by malu nepouzila vo svoj prospech. Vadi mi jej pristup k zivotu a zodpovednost no vie byt aj dobra ked sa nenacha zmanipulovat kamaratkami na kavicku a podobne. Vtedy dokaze vsetko nechat a utekat za nimi presne vtedy zacina nas problem o zodpovednosti.