Vedenie domacnosti a financie
Pozdravujem vsetkych
Pridal som sa k vam mamickam na tuto stranku aj ked som chlap aby som si vypocul nazor inych nezainteresovanych ludi.
Mam priatelku s ktorou mame dnes 2.5 pol rocnu dcerku. S nou vlastne problem nieje. Problem sme my rodicia.
Moja priatelka porodila dcerku a tak sme zacali spolu fungovat a vychovavat lenze. Spociatku mala ona matersku 500 eur ja zhruba 800 eur.
Po pol roku zacala dostavat to co kazda z vas 203 eur moje financie zostali no poviem vam nedokazali sme z toho vyzit. Najprv som nechal domacnost na nu a stale mi tvrdila ze minut na domacnost 600-700 eur je v poriadku. No ked som to zacal kontrolovat a zapisovat si vydaje zistil som ze sa vela mina dokonca raz napisala na Fb ze mame doma vela jedla a ze ona vari a tak bude davat jedlo inym mamickam. Ked som sa to dopocul hned som to stopol. Stale som tlacil na to aby sa menej minalo ale nie menej na dieta ale aby sme sa my uskromnili no neobislo sa to bez hadok. Jej peniaze sa stracali v nedohladne ja dodnes neviem kam a tak som vsetko platil ja inkaso pozicky splatky proste vsetko a ked nebolo tak som bral z uctu kde v dnesnej bilancii mam minus 3500 eur. PO vyse roku zacala pracovat takze zarobila cca 400 plus rodicovsky 200 celkom slusne nie no stale sli peniaze prec a nikdy nevedela zdovodnit ze kam iba stale opakovala ze na domacnost. Vtedy som ju poprosil ze nech sa podelime aspon s inkasom co malo byt 90 eur no vyjadrila sa ze ona mi nic davat nebude ze prec aj. Po pol roku prisla o pracu a tak znova jej prijem 203 eur. Vtedy sme sa po hadke ako tak dohodli ze bude vylucne kupovat do domacnosti ona a ja ostatne veci lenze realita bola ze minula na domacnost 50-100 eur a ostatne ja. Potom som jej nasiel pracu takze sa jej prijem vratil na cca 600 eur no bez vysledku v domacnosti. Este mi povedala ze vsetko plati ona ze uz nechce kupovat do domacnosti ze chce iba zaplatit inkaso a ze o ostatne sa mam starat ja. Vtedy som ju konfrontoval s mojimi poznamkami ze mi klamala ze mam vsetky blocky za nakupi a ze minala ovela menej na domacnost nez tvrdila co aj priznala no kam sli peniaze? Drahy pausal cca 80 eur taxiky kavicky....Nasetril som malej peniaze vybrala ich z uctu a minulo no vraj sa nemam pytat na co ze raz uvidim. Viem ze mala provident a ze ho platila z materskej ale tvrdila ze je to vyplatene. Viem ze ma exekutora ale viem ze tomu neplati. Ked sla do novej prace povedal som jej ze rodicovsku si vezmem ja a ja urcim kam peniaze pojdu no medzi tym sme sa pohadali odisla k mame. Tak dosiel rodicovsky a ja som ho previedol na svoj ucet nech sa neminie no prisla mi odozva ze kde su jej peniaze a ze sa mam s nimi zadrhnut. Myslite si ze som ozaj urobil tak zle ze chcem usetrit nieco pre domacnost a ze aj ten dlh na ucte si mam platit sam bez jej pricinenia aj ked vznikol pocas jej hospodarenia v domacnosti??? Chcem este povedat nikdy som jej nevzal ani cent z penazi ktore jej prsli rukami az teraz som si dovolil toto aby sa to znova nerozbilo.Dakujem za vas cas pri citani tejto spravy 🙂
@simca06022011 s jedlom to bolo tak sj u nas. Varilo sa kazdy den a pritom nepotrpim si ze by to muselo byt. Skor som clovek systematicky. Ved aj domasku sme si objednali aj na parky ma clovek chut nik od nej nechcel aby travila cas v kuchyni. No co viem nikdy si nezratala co kolko kde ide. My ideme do obchodu lebo chyba mlieko a pride s nakupom za 30 eur a nic poriadne nekupi. 200 eur co dostavala nieje vela no zvacsa to platilo tak jej tel co nieje mala polozka podlznosti co mala 1-2 nakupi a koniec ostatne sa muz staraj. Ale krd mala prijem 400-500 tak stale to bolo rovnake chapes. Ziaden bonus pre ridinu iba pre nu. A ked som otvoril usta tak som bol zly lebo ju tlacim aby viac prispievala na rodinu.
@katkakovac ano tefinancovanie pomoze dal sim to urobit pred 3 rokmi a usetril som 130 eur mesacne na splatke. Teraz to chcem znova no bojim sa ako ma bude vidiet banka ked uvidi tie minusi na uctoch☹
@bleblu viem presne co chcem. Temu sim zalozil aby sim pocul nazor inych ako to vidia. Preco sim chcel vediet ako to iny vidia? Lebo mne bolo vytykane ze sa nestaram a ze co robim pre rodinu.
A co je spravne viem tiez no nerad zijem v sebaklame a pot som pocut ci som postupoval spravne a ci chyba nebola na mojej strane. Preto sa pytam normalne zmyslajucich ludi co maju rodiny a financne ich riadia.
Tvrda si bola ale to mi nevadi
@natalym myslim ze by mi ich nedala a mne je to trochu proti srsti brat niekomu peniaze.
Ja som jej ich nevhaval lebo som chcel aby sa nejako naucila sama hospodarit no nenaucila.
Mam kamosom oni bravali manzelka materske vtedy mi to bolo proti srsti to som bol este bez dlhov a bez dropca. Teraz to vidim inac no neviem sa stotoznit s myslenkou niekomu nieco brat aj ked osobne si myslim ze by to dost pomohlo veci a vydelovat istu sumu kazdy tyzden. Ti garantujem ze bez penazi by nebola.
@zolik2001 fér-nefér... sorry chlapče, ale nemám pre teba ľútosť, dobrovoľne si sa nechal a naďalej nechávaš využívať... a neverím, že teraz po tejto diskusii sa pohneš vpred a niečo vyriešiš... teraz si spokojný, že ti pár cudzích žien dalo za pravdu a na ďalší mesiac paničke zas zacvakáš 80€ za mobil alebo niečo podobné...
kým si neuvedomí, čo je to byť na dne, tak sa nezmení, možno ani potom
@zolik2001
nechcem,aby to vyznelo nejak hlupo,ale podla mna doma nemas ziadne slovo,tvoja priatelka ta ma totalne u riti a ty si s nou nevies robit poriadok,,,,,keby som sa ja spravala ako tvoja priatelka tak to ti poviem,ine poriadky by so mnou manzel porobil,ale ani by som sa nedivila....nevies si buchnut po stole,si jednoducho moc makky
tvoja priatelka je totalne nezodpovedny clovek,asi aj dost nesamostatny,ked nie je schopna poplatit nejake seky,,,,,a urobi tak az po limite....ako uz radili ostatni,spysat si prijmy a vydavky,,,,inak a to ti nevadi,že ona mesacne prekavickuje 80eur?? ja som pracujuca osoba,ale toto by som si fakt nedovolila,lebo by mi bolo luto takto vyhadzovat peniaze do vzduchu...nevravim,sem tam si treba ist sadnut a pokecat.....ale ona by si mala uvedomit,že je na materskej a proste na to nema...
v nasej domacnosti to funguje tak,že sq o vsetko staram ja.....odkedy sme postavili dom,tak manzel nema ziadnu starost,,,,ja vkladam peniaze do banky,cez netbanking platim fony,net,a co treba.....moja vyplata ide na to aby som poplatila nieco plus potraviny a drogeria....samozrejme si zoberiem aj z muzovych penazi,ale vzdy vidi kolko a ostatne nech si s nimi robi co chce,,,,,ja peniaze nerozhadzujem a moj muz to velmi dobre vie,,,,samozrejme si pokupim aj co to pre seba,tak ako aj on a nic si nevycitame,lebo mame prehlad o svojich financiach.....mame dva ucty,ja mam svoj uz dlho a druhy mame kvoli hypo.....
tvoja priatelka je neskutocne nevyzreta osoba a pomial si to neuvedomi,nepohnes s nou
@lilyianka to ze si neviem buchnut po stole az tak pravda nieje inac by som nemal doma dieru v dverach🙂 problem je skor ten ze ked zvysim hlas tak sa problem ktory chcem riesit prestane kebo zacnem dvihat hlas a uz som zly ze kricim. Ver mi ze som to skusal a skusam z kazdej strany. A ze by s tebou muz problem vyriesil... Tak asi niesi clovek co pred problemom uteka ale asi sa postavis k tomu uvedomele a priznas ze ma pravdu a das na neho no nie kazdy je taky. A to ze minto cudzie zeny povedali to co som si sam myslel mi iba dodava silu ze viem ze robim spravne kroky ohladom spravovania domacnosti a penazi.
No co k tomu napisat.chodievajte na nakupy spolu urobte si jedalnicek na cely tyzden co treba poplatit si nechavajte strhat z uctu.platte vsetko kartou a hotovost majte par eur.u nas mam tiez vsetko nastarosti ja a to som uz 8rokov doma na md rd 4 deti.muzovy pride vyplata 350eur odchadza z uctu na druhy to vyberiem poplatim telefon tiez mavame faktury 80eur ale to mame spolu plus internet skola skolka elektrina.hypo odchadza uz z uctu ked sa ide na velky nakup raz za tyzden 100eur je u nas normalna suma plus sa chodi aj mimo do obchodu ale mi sme doma 7 tak sa vela preje vari sa u nas kazdy den.za 8 rokov mi muz nikdy nepovedal ze mam si hladat robotu ale u mna sa to ani neda kedze to mam velmi komplikovane.peniaze mame hlavne spolocne a tak ma fungovat normalna rodina.ale taktiez treba aby obaja hospodarili rozumne a tiez spolocne aby obaja vedeli kam idu vsetky peniaze.moj muz chodi vsade so mnou a ja aj do stavebnin idem s nim.proste vsetko spolu aj pre deti ci darceky ci oblecenie vsetko kupujeme spolu takze vie ked miniem 200eur na oblecenie tak to vie.ked si chce muz pre seba kupit tak ideme a kupi ked sa chcem tiez idem a kupim si to a vie o tom.aj u nas su karty do minusu tiez to mame pre pripad keby nieco.ale neviem si predstavit ze by sme este aj exekuciu mali na krku.ale tu tiez by vam obom malo zalezat aby bola co najskor vyplatena.moj muz ked este podnikal mal zo socialky tisic eur ale to som tam nechavala rd a po 3 mesiacoch bol dlh vyplateny.a nehovorime si ze by si mal mala mi prispiet toto je moje toto je tvoje.u nas je vsetko spolocne.ale tiez vieme obaja kde idu vsetky peniaze mame v tom prehlad obaja.
@emilia25 aj ja si myslim ze veci by sa mali riesit spolocne. Ved jed je clovek dospeli tak to viac menej robi uz pre deti a ich buducnost nie? A mne zalezi na buducnost malej a jej bezpeci domova. Ja viem kam mi peniaze idu kazde euro nakup hoc bageta vsetko mavam poznacene. No druha strana to tak nema a najhorsie je ze ked sa pyřtam na konci mesiaca kam sli financie tak nevie ani sama. A to uz ma kludnym nenechava ☹

Vyplakavat a dohovarat nema zmysel, treba konat. Kazdy ma velmi vela moznosti k tomu, aby zmenil zivot a zil tak ako chce