Veríte sporeniu, kde vám peniaze akože zarábajú?
Veríte sporeniu kde vám peniaze akože zarábajú? Sestra je celá nadšená že dala sporenie deťom a tvrdí že o 20r reálne vloží 56 tisíc ale bude tam mat 120 tisíc.
Fakt tomu niekto verí????????
To je investovanie ak pojde trh dobre tak tam môže mať 120 tisic a aj viac. Ak nepojde može tam mať 0 ale teda z dlhodobeho hladiska to rastie takže pravdepodobnost 0 je nizka. Aj tak sa odporuca investovat peniaze ktore ludom nebudu chybat. Ano su ludia co tomu veria, ked si pozries xy videi ako si vybudovat bohatsvo od ludi co su za vodou tak vzdy je tam investovanie. Skor sa cudujem ze su ludia co tomu este neveria a to su potom vacsinou ti co kričia na tych co maju peniaze ze si nakradli lebo to tolko sa zarobit neda😃 Tiez investujeme ale teda nizsie ciastky a autorke odporucam si to nastudovat a investovat tiez. Samozrejme to KDE ide clovek investovat si treba aj overit.
Predstav si že ja som za 5 rokov v pluse 17 000€. Ty si riadne mimo .
Ja neverim. Mam s tym vlastnu negativnu skusenost. Od vtedy mam financie na istote na terminovanom vklade.
@oli18 a akú zlu?
Bude tam možno aj tych 120 tisic, ale realna nákupna cena nebude ako teraz. Pred 20 rokmi čo by si vedela kupiť za 100 tisic, čo teraz a čo o 20 rokov? Takže za mna nie, nevyuživame.
@marhulka13 no prisla som o cast vkladu. Kamos detto. Vlozili sme obaja jednorazovo vacsiu sumu.
@oli18 ale ved to je na dlhé roky sporenie, to stúpa a klesá, to je normalne
@misana84 presne, je to dlhodobá záležitosť (nie na vyberanie peňazí, keď potrebujem kúpiť blbosť do bytu....) keď akcie klesajú napr.aj cez ten kovid a ľudia sa oplašili a vyberali s obrovskou stratou, ja som si nakúpila za zlomok ceny a až opäť stúpla hodnota akcií, pekne sa výnos násobil. Ľudia robia hlúposti, vyberajú, keď je strata a nenakupujú, keď je strata... Nedržia to dlhodobo (čo padne, opäť stúpne a stále dokola)....(A podaktorí až zbytočne špekulujú, no nemajú na to vedomosti, skúsenosti a nie vždy sa dá 100 % predvídať , tak že robia hlúposti....)
Veríte sporeniu, kde vám peniaze akože zarábajú?
Verím sporeniam a investíciám, kam investujem ja. Peniaze mi tam nie akože zarábajú, ale zarobili a zarábajú.
Držím prsty nech aspoň tie svoje vložené peniaze raz uvidíš a dúfam že tu nebudú raz všetci plakať ako pri BMG invest
Investujem dlhé roky, veľa krát som investície vyberala. Niekde bolo priemerne zhodnotenie 5%p.a., niekde vyše 20% p.a. Bežne mám investované na miestach, kde je vyše 10% p.a. zhodnotenie, reálne. Len je vhodné sa tomu venovať a rozumieť tomu.
Autorka, toto je taký výkrik do tmy niekoho, kto investovaniu vôbec nerozumie, ani si evidentne nedal námahu poriadne sa tejto problematike venovať, len kričí blbosti a prská. Zbytočná diskusia. Jednoduchším ako ty, ktorí problematike investovania vôbec nechápu, to aj tak nepomôže, pretože vždy pôjdu to svoje.
@oli18 prišli ste, pretože ste vyberali vtedy, keď bola investícia v poklese. Vtedy sa nakupuje, nie predáva. Čiže prišli ste o peniaze, pretože tomu nerozumiete a ani ste si nenechali poradiť niekým, kto tomu rozumie. Investuje sa vtedy, keď je investícia v poklese, predáva sa, keď je hore. Kto tomu nerozumie, to zväčša robí naopak. Investovanie mimo bankové produkty je o tom, že sa vyberá vtedy, keď je vhodný čas, nie kedy chceš. Preto je potrebné diverzifikovať, mať investície rozložené. Aby človek v prípade potreby vybral/siahol iba na to, čo nie je v poklese.
@marhulka13 diky za radu, ale viem ako to funguje. Ja aj prakticky, ty len teoreticky. Napis o 20 rokov, aka bohacka z teba bude. Zverit svoje peniaze niekomu bez akejkolvek zaruky 🙈. To mozes hocikomu na ulici.
Ako sa hovorí, investovanie je spojené s rizikom. TO však vieš v podstate úplne minimalizovať pokiaľ ideš investovať na dekády. Nuž ale takúto tému vysvetľovať niekomu kto vie o tom totálne hovno je zbytočné. Ja sa len čudujem, ako takýto ľudia môžu ešte žiť na našej planéte. Odkiaľ vás vytiahli? Z humna?
Je to investovanie, samozrejme, že to musí zarábať.
@oli18 pokial si skutocne nebola obetou podvodu, a bola to klasicka investicia - etf, Tak sa mylis ty. A nie, ziadna teoria, investujem a rastie mi to. Preto my , co chapeme spravanie trhu- investovanie penazi ktore nebudeme potrebovat, imvestovanie na dekády, diverzifikacia, vyuzitie zakonom daneho casoveho testu a neplatis dane, ovladanie strachu (odpredaj v poklese), ale aj chamtivosti ( ked sa darí, bezhlavo nakupovat za vsetko na ucte) - budeme mat pekne vysledky.
O aky produkt sa jedna? Winners je len sprostredkovatel... alebo pisala to niekde autorka o co ide?
@oli18 ja už takú dobu aj investujem, preto viem, ako a koľko mi to vynáša. Takže neviem to len teoreticky ale aj prakticky. A narozdiel od teba som o peniaze neprišla, lebo viem, ako to funguje
Tak ženy (niektoré), minimálne by ste si mali naštudovať, kde sú peniaze z dôchodkových fondov (peňažné a dlhopisové investície, akcie) a rovnako je hlúposť si myslieť, že napr banky držia všetky vaše peniažky na nejakom svojom obyčajnom bankovom účte (banka je firma, s peniažkami potrebuje pracovať a zarábať ) ................
Pravdepodobne ide o klasiku, indexové ETF, SP500, MSCI World a podobne...Ak by si do toho vložila peniaze jednorázovo v roku 2010, dnes by si mala asi 4 násobok vloženej sumy. Sú na to aj kalkulačky, kde zadáš priemerné zhodnotenie, mesačnú sumu na investovanie a obdobie a vypočíta ti výnos.
Takýto výnos je úplne reálny, možno aj vyšší...Najväčšia chyba je sporiť v banke alebo len nechávať na bežnom účte. Tiež som niekedy robil túto chybu a výsledok je taký, že keby som od začiatku investoval do ETF, dnes som mohol mať našetrených niekoľkonásbone viac.
Určite, investovanie tak funguje, ale je to dlhodobá záležitosť. Ale určite nie cez Winners group 🤦🏻♀️ 🙂
@liliana8 Vpodstate su 2-3 take "normalne" moznosti.
1, najhorsia z tych najlepsich - banka (napriklad SLSP George)... su drahi (priebezne poplatky ukrajuju vela z investovanej sumy). Sem by som pomaly zaradil aj Finax, lebo je sice priekopnik, ale uz je relativne dost drahy
2, Pre ludi, co sa tomu nerozumeju a nechcu si to studovat, tak lacny sprostredkovatelia (EIC / Portu). Ako cislo 1, ale omnoho nizsie priebezne poplatky
3, idealne - sam cez RENOMOVANEHO brokera (Interactive brokers ak si zdatna v anglictine, ak nie tak XTB alebo Fio ... fio ma trosku drahsi nakup / predaj, ale ak investujes vacsie sumy, je to skoro jedno)
Idealne nakupovat bud
1, MSCI World v eurach - celosvetove ETF (ktore mimochodom nakupuju aj 4 z 5 druhopilierovych spolocnosti). Pokryva nie len cely svet, ale aj rozne velke firmy... take "vseobjimajuce" ETF (fond)... pri jeho drzani viac ako rok si pri odpredaji oslobodena od dane (na Slovensku)... nakup cez dobrych brokerov je tak od 2 eur do 10 eur. Priebezny poplatok byva tak od 0.07% - 0.2%... takze skoro nic.
2, ak chces "zariskovat" a veris, ze najblizsich 30-40 rokov sa bude USA darit tak ako doteraz, mozes v nejakom pomere nakupovat S&P500 (500 najvacsich americkych firie)... ale tie su uz inac v nejakom pomere obsiahnute ja v tom MSCI world... ale teda v tom S&P500 nemas ine firmy ako americke...
Pre obycajneho cloveka by som nic ine nevymyslal. Strategia je kazdy kvarta alebo pol rok alebo rok kupit za peniaze ,co vies investovat podiely v jednom z tych ETF a drzat do dochodku (respektive dlhsie... postupne odpredavat na dochodku)...
Inac ked si zalozis brokera, je to skoro ako nakupovanie v eshope... posles si tam peniaze z bankoveho uctu, oni sa ti objavia na tvojom brokerskom ucte a uz iba napises, kolko kusov akcii / etf chces kupit... takze ziadna veda
@zic Ja som skor rozmyslala cez nich nad pravidelnym investovanim v malom (10€ mesacne). Nastavit to na MSCI world a uz sa toho nechytat 20-30 rokov, nech sa to spravuje "samo". Ma to zmysel? Bude ta appka o 20 rokov vobec este existovat? Na taketo ucely by mohla dobre posluzit, ci stale je lepsie to urobit cez Interactive brokers?
@liliana8 10 eur mesacne nie je dobre podla mna... aspon 100 eur (mozno az 500 radsej za nakup... nie mesacne 🙂... aj pri nizkonakladovom brokerovi, co TR je), Neviem, ake ma poplatky pri nakupe zrovna ETFka, Ale aj keby to bolo 1 euro, tak je to 10% z 10 eur... kdezto zo 100 to bude iba 1%... a zaklad je minimalizovat poplatky. A je to aj praca kvoli 10 euram.
Kludne kupuj kvartalne / polrocne... nesleduj zbytocne rast / pokles.
@zic tu v tomto vlakne sa rozoberali veci o TR, tak si ked tak precitaj... Mozno sa uz veci zmenili... zatial pisu, ze napriklad tie sporiace plany maju rozdielne pre rozne krajiny...
Ale vo vseobecnosti to urcite nie je zla volba a dobre uvazujes.

@marhulka13 Presne tak, chyba lebo keď klesá treba kupovať a pridávať… na každej udalosti ako sú vojny, covid atd. Zarábajú investori, ktorí vydržia