icon

Vie si rodič vypočítať mzdu dieťaťa, ked mu poukáže 2 % z daní?

1. feb 2026

Vie si rodič vypočítať mzdu dieťaťa, ked mu poukáže 2% z daní? Ide o mojich rodičov, nemám problém im poukázať, ale su to zaryti "ficovoliči". Tie reči, ako sa majú mladí teraz dobre, zarábajú dobre, dostávajú na deti peniaze a pod., ako mame byt vďační Ficovi. Keď sa s nimi rozpravam, akoby som bola v inom svete (potraviny sú lacné, čo sa sťažujeme, konsolidáciu treba, ľudia majú peňazí dost a pod.). Sme s muzom obyčajná slovenská rodina, 3 male deti, sme na nich sami bez pomoci starých rodičov, obidvaja robíme na plný úväzok, šetríme kde sa dá. Nezarabáme vela, myslim si ze skôr podpriemer.

tetapetra
1. feb 2026

@anonym_autor veď tie 2%nemusis dávať rodičom. Môžeš dať aj chorým alebo nikomu

anonym_302a44
1. feb 2026

Autorka, veď ich požiadaj, nech ťa vydedia, keď máš ku nim toľko výhrad.

anonym_dd58af
1. feb 2026

@anonym_autor zbytočne si nad tým lames hlavu, keď si uplatnis z tvojho príjmu daňový bonus na tri deti, vyjde ti daň nula a 2% z 0 je nula. Tak len rodičom vysvetli, keď sa budú pýtať, že žiaľ nemáš dostatočný príjem, aby si im mala z čoho darovať 2%.

doriiis
1. feb 2026
@anonym_302a44

@anonym_302a44 ... To zas nie. Až tak ich nemusí urciteee. 😉

mariska1989
1. feb 2026

Nedávaj im ich a je . Keď si myslia že to je všetko dobre tak ako je tak im to čo maju stačí. Iným sa to hodí viac

anonym_cba10a
1. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor predpokladala som tieto reakcie, kde budem vykreslené za nevdacnu dcéru, preto som váhala s uverejnením príspevku. Tak ste si teda kopli. Tak takto. Za 13 rokov co mame deti si ich ani raz nezobrali na prázdniny, ani raz u nich neprespali. Darčeky nedostávajú, lebo však ani on ked bol malý nedostával, lebo sa žilo a rodicia mali one starosti, nie ako dnešní rodicia, čo nevedia od nudy. Ked tam prídeme na návštevu, všetci musíme dokola počúvať tie ich reči, ako sa žilo kedysi ako dnes, det ticho sedieť, pomaly žiadať o slovo. Ked sa chcú pochváliť úspechom v krúžkoch, v speve, donesú výkres, len ich vysmeje, ze on v ich veku kravy pasol a mal inú zodpovednosť aké takéto zbytočnosti. Deti tam nechcú chodiť. Snažím sa im pomáhať ako viem, ale aj tak som len nevdacna dcéra. Pre mňa žiaľ rodičovský dom, aj keď v nom žijú obaja rodicia, nie je to čo pre vás ostatne. Tie ich reči ma bolia a zranuju a ubližujú aj našim deťom. Radšej by som tie peniaze poskytla tej pani s chorým chlapčekom, keby to slo

@anonym_autor Ignoroval by som tie nenávistné príspevky. Len ty poznáš vaše vzťahy v rodine a vieš sa rozhodnúť, či im dať alebo nedať.

Ja mame dám, čo dostane, daruje späť mojej dcére.

anonym_cba10a
1. feb 2026
@anonym_a5c02e

@anonym_f1a429 tak sa vyjadruj spravne. Ak 2% mas 200€ tak 100% je 10000 a teda 1% je 100€. Pretoze tvoje slova "2% mas 200€ z toho 1% je 100 Eur" su uplne bludy a mne taketo bludy ani netreba chapat. Navyse naco pocitas 1% je tiez blud....a do tretice "tj 1% x 100 = 52 631 EUR" je uplny blud na entu 😅

@anonym_a5c02e Moc to komplikuješ. Kto chcel, pochopil. Kto nie, bude tu kotkodákať ako ty.

cacianka
1. feb 2026

Potrebuješ počúvať blbé reči, útoky, zhadzovanie teba aj detí? Obmedzte návštevy - hustotu aj počet hodín.
Nie preto že deťom nedali nič, ale ako sa k nim správajú

autor
1. feb 2026
@anonym_dd58af

@anonym_autor zbytočne si nad tým lames hlavu, keď si uplatnis z tvojho príjmu daňový bonus na tri deti, vyjde ti daň nula a 2% z 0 je nula. Tak len rodičom vysvetli, keď sa budú pýtať, že žiaľ nemáš dostatočný príjem, aby si im mala z čoho darovať 2%.

@anonym_dd58af uvidím teda. Do roku 2024 poberal daňový muz, od roku 2025 sme si to vymenili. Som zvedavá kolko mi vyjde daň teraz.

miro25
1. feb 2026
@anonym_autor

@1andrea111 poberam na všetky 3 deti ja

@anonym_autor
Ak je tvoj priemerný príjem 1800€, teda ročne 21600€, tak daňový základ bude 21600*0.866=18705€. Krát 19% daň je 3554€ ročná daň. Zároveň poberaš daňový bonus na tri deti, teda 300€ mesačne (do 15 rokov), čo je 3600€ ročne.
Záver je, že za rok dostaneš od štátu 46€ a nie že platíš nejaké dane. Teda celá diskusia je úplne zbytočná, pretože tvoje 2 % budú rovná 0€, problém vyriešený.

autor
1. feb 2026
@anonym_302a44

@anonym_302a44 vieš ze to možno aj urobia, aj keď nemajú najmensi dôvod? Kolkokrat nám to uz otec povedal. Ze majetok prepise cirkvi alebo štátu, nám nič netreba, mame dost. Takže nič nove pre mna. Ja som svojich rodičov vážim, dali mi život. Už ako ma vychovávali, kolko bitiek a slovných útokov som otca dostala, uz nie. Kekd som chcela niečo navyše, musela som ísť na brigádu a kúpiť si. Celu vš si zaplatila sama. Dodnes svojej mame nemôžem odpustit ze od neho neodišla a neochranila nas. Ja som sa začala uzdravovat až pri manželovi, ktorý mi ukázal zrazu iny život, nie aký som dovtedy žila. Mama uz rezignovala, ak chce mať doma kľud, musí mu prikyvovat. Len si neuvedomuje ze ovplyvňuje životy nas a ich vnúčat aj ďalej. Pomáham im ako viem, nakupim, upracem, na sviatky napeciem, aj na to pole idem pomôcť. A stále nie je dobre. Naozaj závidím všetkým, ktorí majú vo svojich rodičoch to co deti maju mat. Tu nejde o peniaze ktoré by im odo mna prisli, dávam im aj bez toho, ale o to ako nalozia s informáciou o mojom plate a co zas z toho bude

anonym_48c230
1. feb 2026

Ja to plne chapem, ze to robi v rodinach problemy. Si vezmi ze rodicia maju 2-3 deti a zistia ze jedno zaraba nadstandartne, dalsie dve su potom vlastne chudatka (z toho jeden ma sro a vlastnu vyplatu sice nizku, ale zisky...) no a potom niektori senilnejsi a "vezmem spravodlivost do vlastnych ruk" rodicia mozu mat pocit ze dedicstvo alebo majetky neprerozdelia rovnym dielom, ale ukratia to najziskovejsie..

risolino
1. feb 2026
@anonym_dd58af

@anonym_dd58af presne ma to napadlo... že jej pri takom príjme, a tým že berie daňový bonus na 3 deti ani nevyjde 2%, že zbytočne sa nad tým trápi.

cacianka
1. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_302a44 vieš ze to možno aj urobia, aj keď nemajú najmensi dôvod? Kolkokrat nám to uz otec povedal. Ze majetok prepise cirkvi alebo štátu, nám nič netreba, mame dost. Takže nič nove pre mna. Ja som svojich rodičov vážim, dali mi život. Už ako ma vychovávali, kolko bitiek a slovných útokov som otca dostala, uz nie. Kekd som chcela niečo navyše, musela som ísť na brigádu a kúpiť si. Celu vš si zaplatila sama. Dodnes svojej mame nemôžem odpustit ze od neho neodišla a neochranila nas. Ja som sa začala uzdravovat až pri manželovi, ktorý mi ukázal zrazu iny život, nie aký som dovtedy žila. Mama uz rezignovala, ak chce mať doma kľud, musí mu prikyvovat. Len si neuvedomuje ze ovplyvňuje životy nas a ich vnúčat aj ďalej. Pomáham im ako viem, nakupim, upracem, na sviatky napeciem, aj na to pole idem pomôcť. A stále nie je dobre. Naozaj závidím všetkým, ktorí majú vo svojich rodičoch to co deti maju mat. Tu nejde o peniaze ktoré by im odo mna prisli, dávam im aj bez toho, ale o to ako nalozia s informáciou o mojom plate a co zas z toho bude

@anonym_autor nejdem ti rozkazovať , to určite nie,
Ale 🙏🙏🙏 prosím, ťa odstrihni sa . Stále netušiš ako tpxicky vplývajú na teba, muža aj deti ?!
Neskutočne sa im podriaďujes, ohybaš chrbát, mukluješ im a aj tak si ty aj deti pre nich odpad, handra.
Dopraj detom zdravší život 🍀🍀🍀

ria_sprout
1. feb 2026

Mať rodičov ficovolicov čo si myslia ako nám je dobre a voliť nám túto zberbu, žiadne 2% im nedám. Je toľko chorých detí, ktorým berie štat ešte aj to málo čo dostávajú alebo minimálne komplikuje život, že by som tie peniaze radšej darovala takto.

alenka58
1. feb 2026
@ria_sprout

Mať rodičov ficovolicov čo si myslia ako nám je dobre a voliť nám túto zberbu, žiadne 2% im nedám. Je toľko chorých detí, ktorým berie štat ešte aj to málo čo dostávajú alebo minimálne komplikuje život, že by som tie peniaze radšej darovala takto.

@ria_sprout tie 2% pre choré deti to je mimo rodičov, percentá pre rodičov nikomu inému darovať nemôžeš

ria_sprout
1. feb 2026
@alenka58

@ria_sprout tie 2% pre choré deti to je mimo rodičov, percentá pre rodičov nikomu inému darovať nemôžeš

@alenka58 jaj... To som nevedela, že je taká možnosť. Nemám už rodičov, tak to nesledujem

0silvia0
1. feb 2026

Uz ti to viaceri pisali, nevyjde ti to. Nemas co riesit.

anonym_1b3522
1. feb 2026
@janinah

Odpadla som...to fakt niekto neda tie smiesne peniaze rodičom,lebo by zistili plat vlastneho dieťaťa? Dala by som s radosťou a hlavne,aby to neostalo mafii,ale bohuziaľ uz nemam komu.Tak dam aspon choremu chlapčekovi.A keby som ja dostala od mojich deti ( nedostanem,ale nie preto,ze by oni nechceli) tak niekolkonasobne viac za ten rok dám vnúčatam.co samozrejmw davam bez ohladu na dake 2 %
Autorka,u vas vnucata od starkych nedostavaju nikdy nič?

@janinah predpokladam, ze tvoji rodicia asi neboli natolko pripeceni, aby susedom a kadekomu rozpravali vysku platov svojich deti a pozastavovali sa nad tym, ako ich deti maju "vysoke platy" a ako si dobre ziju, ked oni sami ziju este v platoch a cenach pomaly zo socializmu. Dala by som im peniaze alebo nieco ine materiálne v inej forme, ked su natolko narvrdli, ze taku citlivu temu vedia rozoberať s cudzimi ludmi

anonym_ceb626
1. feb 2026
@anonym_bf3a21

Dá sa to vypočítať z toho koľko dostanú, takže ak ti hrozí že to napr budú zverejňovať po okolí, alebo budú z toho blbé reči, tak si to dobre rozmysli. Je to smiešna suma, o nič neprídu keď im to nedáš. Môžeš im povedať že ti vyšla taká nízka suma že si to ani nemohla darovať (dá sa darovať až keď sú to 3€).
Ja tiež rozmýšľam či im to dávať, keď boli tie rodičovské dôchodky tak bola aféra lebo z toho zistili že zarábam 2x viac ako moja sestra, ktorá je ich obľúbené dieťa. A teraz už zarábam 3x viac takže to bude ešte horšie. Rada by som im dopriala, ale bol z toho konflikt niekoľko mesiacov. Neviem čo spraviť.

@anonym_bf3a21 to nemyslíš vážne toto 😳 aféra že čo? že ako to je možné že si šikovnejšie? pomoc

anonym_1b3522
1. feb 2026
@anonym_ceb626

@anonym_bf3a21 to nemyslíš vážne toto 😳 aféra že čo? že ako to je možné že si šikovnejšie? pomoc

@anonym_ceb626 comu na tom nerozumies? Ja tiez takych ludi poznam, nastastie moji rodicia su normálni. Ale je kopa ludi, ktora dokaze robit rozbroje v rodine aj pre ovela mensie veci, ako su peniaze. Pozri tu na MK, aku tu mas vzorku. Stale sa rozobera, co ini, co sesternica, co svokra... Kym budú takíto ludia existovat, a nedajboh to budu rodicia, pricom deti majú uvedomele, tak zial musia ratat s následkami typu nepriznane percenta alebo preruseny kontakt. A absolutne nikto nema pravo to tym detom vycitat.

anonym_fcc143
1. feb 2026

Tak tvoji jednoduchí ficovoliči si to určite vypočítať nedokážu.

ejanjelik
1. feb 2026
@alenka58

@ejanjelik ale rozhádať sa v rodine kvôli blbým alebo účelovým rozhodnutiam vlády to mne príde veľmi primitívne

@alenka58 tak nebudeme si klamať, tie vzťahy často nebývajú bezproblémové. Mladý nadávajú na starých, starý na mladých vláda to len podnecuje a vyuziva vi svoj prospech.

erikavesela
1. feb 2026
@anonym_4193c4

@anonym_autor nic by som im nedala

@anonym_4193c4 presne, ani ja matke nedam...ficovolicka, tak nech sa nim zadrhne

erikavesela
1. feb 2026
@anonym_302a44

Hanbila by som sa v takom prípade, ak by kupovali darčeky mojim deťom a ja by som im nebola ochotná dať ani smiešne dve percentá.

Veď sa od nich dištancuj a ani nikdy nič od nich neprijmi.

@anonym_302a44 nepises nahodou o darcekoch pre deti???

erikavesela
1. feb 2026
@doriiis

Takže radšej dáš svoje 2+2 % štátu ako svojim rodičom zato, že majú iný názor na politiku ako ty? Veľmi dospelé správanie z tvojej strany. A čo majú tvoji rodičia s tým, že máš 3 deti a priemerný plat?

@doriiis nie...moja matka voli mafiu..takze,nie nedostane...bez ohladu na to, ze nikdy nic mojim detom nedala, ani k narodeninam, ani na vianoce

erikavesela
1. feb 2026
@janinah

Odpadla som...to fakt niekto neda tie smiesne peniaze rodičom,lebo by zistili plat vlastneho dieťaťa? Dala by som s radosťou a hlavne,aby to neostalo mafii,ale bohuziaľ uz nemam komu.Tak dam aspon choremu chlapčekovi.A keby som ja dostala od mojich deti ( nedostanem,ale nie preto,ze by oni nechceli) tak niekolkonasobne viac za ten rok dám vnúčatam.co samozrejmw davam bez ohladu na dake 2 %
Autorka,u vas vnucata od starkych nedostavaju nikdy nič?

@janinah aky je rozdiel dat tie 2% mafii alebo ludom, kt.tu mafiu volia?

erikavesela
1. feb 2026
@alenka58

@ejanjelik ale rozhádať sa v rodine kvôli blbým alebo účelovým rozhodnutiam vlády to mne príde veľmi primitívne

@alenka58 co je na tom primitivne?..ved tym ako volia nicia zivot nam aj mojim detom...primitivne je ich spravanie

oskvarka
Včera o 04:20
@anonym_48c230

Ja to plne chapem, ze to robi v rodinach problemy. Si vezmi ze rodicia maju 2-3 deti a zistia ze jedno zaraba nadstandartne, dalsie dve su potom vlastne chudatka (z toho jeden ma sro a vlastnu vyplatu sice nizku, ale zisky...) no a potom niektori senilnejsi a "vezmem spravodlivost do vlastnych ruk" rodicia mozu mat pocit ze dedicstvo alebo majetky neprerozdelia rovnym dielom, ale ukratia to najziskovejsie..

@anonym_48c230 alebo aj naopak budú na teba ukazovať prstom že vysoká škola a že čo im prišlo od teba a čo od sestier.. a pritom som bola pol roka na rodičovskej 🤦. 😂 Zle je to vymyslené.

anonym_bf3a21
Včera o 19:12
@anonym_ceb626

@anonym_ceb626 áno bohužiaľ moji rodičia vždy uprednostňovali moju sestru, navyše ona skončila VŠ a ja nie, ona si vzala inžiniera s červeným diplomom a ja obyčajného chlapa s maturitou, tak oni si stále myslia že za to má mať sestra lepší plat, ich rodina sa má mať lepšie, a ja som tá menejcenná a mala by som niekde asi len žobrať na ulici alebo čo. Sestra robí na škole aj to len na čiastočný úväzok, nestrávi v práci ani 4h denne a ja robím normálne v komerčnej sfére na celý úväzok a postupne som sa vypracovala na vedúcu pozíciu takže zarábam niekoľkonásobne lepšie ale aj si to odmakam. Podľa mojich rodičov to nie je fér voči sestre a keď na to prišli, niekoľko mesiacov som iné nepočúvala na návštevách, len o tom ako je celý svet zvhrlý lebo človek bez VŠ zarába viac ako človek s VŠ. Neustále mali narážky na to že moja práca je nemorálna a podobné hlúposti (klasická IT práca vo firme ktorej služby využívajú aj oni sami a moje zamestnanecké zľavy využívajú veľmi ochotne). Tak keď si teraz predstavím ako zistia že som na tom medzičasom ešte lepšie, radšej im nič nedám. Nie každý je z normálnej rodiny 🙄