icon

Viete si predstaviť fungovať bez auta?

tanya32
10. aug 2018

Ahojte, nájde sa rodinka, ktorá nemá auto? My máme dve deti, auto by sme si mohli dovoliť kúpiť, ale jednoducho ho nechceme. Niekedy sa cítim ako z inej planéty, no vôbec mi to nevadí.
Hľadám niekoho s rovnakým postojom. Viete si vôbec v dnešnej dobe predstaviť existovať bez auta?

zuzanka.zuzu
17. aug 2018

@mimolimit ????? naco si na mna vobec reagovala? ja som ani nevedela ze existujes kym si ma ako prva neoznacila a nesnazila sa podrypnut... ako v skolke, ale hlavne ze teraz sa ides hrat na moralistku 😀 nuz tak ked si zacala o mojom zadku tak si ho nechaj. a uz mi nepis. vecera ti prihori

olifcek
17. aug 2018

@tanya32 ahoj, my 🙂 presne pripad ako Tvoja rodinka 🙂 auto nemame z principu...dve deti...a stale niekde chodime, nechyba nam 🙂

olifcek
17. aug 2018

....necitala som inak diskusiu 🙂

tanya32
autor
17. aug 2018

@olifcek vďaka sa reakciu. Trošku sa to v diskusii už obracia na hádky, takže ani nevadí, že si nečítala🙂 Ja som len chcela vedieť, či sú rodinky s deťmi bez auta, čo sa mi teda potvrdilo a teším sa, že nie sme jediní. Aj keď nie som proti autu, len nám ho proste netreba.

tilly
17. aug 2018

@zuzanka.zuzu prečo??? Uvedom si, že ten človek na bicykli je jedno auto menej v kolóne a okrem ten človek šetrí aj tvoje životné prostredie... práve ny sa mali robiť cyklocesty, ideálne zelené cyklocesty, to sú také, čo sa nertepu do cesty vodičom. Bolo by menej áut v kolonach a menej na parkoviskách, čiže by sa mali lepšie aj tí, čo nemôžu, nechcú alebo sú leniví vystúpiť z áut a používať svoj pohon.

tilly
17. aug 2018

@zuzanka.zuzu jasné, že bola klíma, automatická do všetkých troch rád sedadiel zvlášť nastaviteľná, ale klímu púšťam na dlhé trasy, po meste si otvaram strechu... ja klímu nemusím.

olifcek
17. aug 2018

@tanya32 tak tak... auto, ak ho mas, vyuzivas, i tam, kde by to nemuselo byt, no, az nie, zistis, ze ho nepotrebujes... a az nastane situacia, ze jo, taxik pomoze...ved dnes uz je infrastruktura super, vlaky idu skoro vsade, kam nie, tak bus... 🙂 skoda, ze v kazdej diskusii na MK sa to zvrtne na hadku :(

tilly
17. aug 2018

@henikav ja síce mám auto, čiže v prípade potreby ho môžem vybrať, ale moc ho nepoužívam, takže si to viem predstaviť. Veľké nákupy nerobím, nakupujem na deň, max dva dopredu, to nie je problém odniesť. Všetko obehnem pešo, keď nestiham, nastúpim na mhd, mám ju zadarmo. Ale je pravda, že na výlety, lyžovačky chodíme autom, to by sme asi bez auta nedali, ale predsa na tie výlety sa dá auto požičať... ale musíš dobre bývať, resp pracovať. Keď máš všetko po ruke, auto nepotrebujes.

jana_eyre
17. aug 2018

my sme sice jedno auto mali, ale ja som zacala auto pouzivat az minuly rok dovtedy som vela veci rieaila mhdckou.. ak by sme byvali v meste a mali vsetko pod "nosom" nevidim dovod mat ho.. muz aj tak auto pouziva len tak, ze sa odvezie na zaciatok bratislavy (byvame v obci za BA)a do prace ide MHD.. v buducnosti sa chceme prestahovat do BA (ked budu deti velke) a to planujeme si kupit byt tak aby sme mali dobre mhd spojenie, potom by sme auto mali uz len na vikendove vylety zaparkovane niekde v prenajatej garazi..

googlinqa
17. aug 2018

Neviem si v dnešnej dobe predstaviť bez auta. Či už ideme na záhradu alebo väčší nákup. Aj v prípade zlého počasia či keď je niekto chorý a potrebuje odvoz. Máme combi.

hellwant
17. aug 2018

@zuzanka.zuzu to sa da?? som muz lebi len foto som videl ze sa da dat...chlapca som nenasiel😢😢

hellwant
17. aug 2018

@zuzanka.zuzu nasiel som zmenil som...som myslel ze to nejde 😋😋

mateson
17. aug 2018

Nechápem zakladateľkU. Ved ak auto nechceš či nepotrebuješ tak si ho.nekupuj Na čo ťa zaujíma či si to vedia predstaviť iný.

sisaka
18. aug 2018

Posledné, čo ma trápi je to, ako funguje sused. Ak to zvláda bez auta super, ak mu stačí jedno paráda, ak potrebuje 2 tak potrebuje. Aj keby všetci jazdili na bicykloch raz keď auto potrebujem tak potrebujem a je mi jedno, ako to majú zariadené ti druhí. My potrebujeme 2 auta a nejdem si koli tomu sypať popol na hlavu, nemáme z toho ani veľké zadky, neparkujeme ich pred garážou, aby všetci susedia závideli a ani nás ich kúpa finančne nezruinovala a už vôbec mi nevadí, že ako som s ním vyšla z autopredajne na cestu stratili hodnotu. Kedysi dávno sme z núdze cnosť skúsili fungovať s jedným autom, ale nešlo to. Dcéra koli tomu nemohla chodiť na žiadne krúžky, časovo sa to nedalo zvládnut. Ja som chodila z roboty 2 hodiny (autom to bolo 20-30 min) ráno sa mi do roboty ani nedalo dostať, musel ma voziť muž. Žijeme vo veľkom meste a je viac menej stavané na inidividualnu dopravu, autobusy vlaky - kopec prestupovani a trvá to večne. Teraz mám robotu, keď dupnem na plyn, 6 min od domu, MHD je to 10 min na zastávku, 20 min jazda, 10 min do prace od zastávky, ušetrím tým pól hodiny času jedným smerom, hodina denne. To je za ideálnych podmienok. Pri predstave, že je vonku -30 a na chodníkoch po kolena snehu, lebo ľudia ešte o 6 ráno nestihli odpratať a ja sa predieram na autobus, ktorý pravdepodobne vôbec nepríde a ak príde bude 100% meškať ma oblieva studený pot aj uprostred horúceho leta. Chcela by som vidieť matky hrdinky, ako si tam ešte trepú v závese 3 malé deti, ktoré sa brodia po zadok v snehu a čakajú pól hodiny na zastávke, keď je vonku pocitovo -45.
Vďaka tomu, že mám auto môžem či už v horúčavách alebo mrazoch ísť do roboty, urobiť normálny nákup, syn môže ísť do tábora, robiť šport, môžme ísť na výlety. Nie, pešo sa nedá dôjsť ani do tábora - najbližší 20 min autom, 1 1/2 MHD, pešo sa nedá dôjsť ani k najbližšej aréne 15 min autom, tam dokonca ani mestská nechodí (aspoň o tom neviem), tréningy a zápasy sú v rôznych arenach po celom meste, vzdialenosť aj 50 km, zápasy aj mimo mesta, kľudne 300 a viac km. Nemám ho náhodou vypravit samého nech ide busom?
Neviem si predstaviť, že by som si musela zobrať taxík, lebo potrebujem zobrať dieťa do detskej nemocnice (40 km od domu) či požičať auto, lebo sa chceme ísť lyžovať ... ahaaa zabudla som, existuju láskaví, no vysoko neekologický susedia, ktorí si nájdu čas a zahrajú sa na taxi za panboh zaplať.

0silvia0
18. aug 2018

@sisaka ach, ja uz som tu na zapadnom Slovensku desatrocia nezazila "po kolena snehu", my sme v poslednych rokoch radi ze sa obcas nejaky poprasok vyskytne😰

1234lubka
18. aug 2018

@tigrica182 joj ta sak vy bez auta fungujete a deti mas dve a obcas aj 4, po vyletoch casto chodide☺️

norulakp
18. aug 2018

ja mam 37 rokov a nikdy som auto nemal a ani neplanujem mat. Mam 4 rocne dieta, ktore ma skolku asi 25 min. chodze z bytu. Jar, leto, jesen ho vozim do skolky v detskej sedacke. V zime ide na peso. Manzelka chodi do prace na bicykli cely rok, okrem najtuhsich mrazov. Ma to asi 3 km do prace. Ja chodim do prace komplet cely rok ny bicykli. Mam to 9 km. Na vylety po okoli chodime s malym na bicykli. K rodine a na dlhsie vylety autobusom, vlakom. Auto mi chyba jedine na vylety, kam sa neda dostat vlakom ci busom. Inak to ma same vyhody. Usetrim kopec penazi. Spravim nieco pre svoje zdravie. Neotravujem vzduch splodinami, nezaberam verejny priestor autom atd, atd. Zabudol som dodat, ze zijeme v Kosiciach. V tak malom meste naozaj netreba auto, pokial nemate viac ako dve deti.

beky1813
18. aug 2018

@henikav velke nakupy som robila s muzom. Vylety vlakom

beky1813
18. aug 2018

Inac ja som taka leniva soferovat, ze radsej si zaplatim mesacnik na mhd a jazdim tak. Aj teraz idem s 2 detmi na kupalisko 2 autobusmi. A pritom auto pred bytovkou 😂 ale ja odmietam soferovat kombi a v BA. Fungovali sme v pohode bez auta 10 rokov. A kupovali sme ho preto, , lebo sme zistili, ze s 2 detmi, kocurom a muzovou rybarskou vybavou sa k svokrovcom nedostaneme, kedze byvaju 30 minut od mesta v dedine, kde chodi 1 spoj za den. V meste ho vyuzivame len na velky nakup raz za 2 tyzdne. Inac vsade chodime mhd a peso. A je to super nespoliehat sa na to, ze sa na vylete musim vrstit k autu a mozme ist aj inde a aj si dat napr.capovane pivo. Aj vcera isiel muz radsej mhd na druhu stranu BA, ako by mal ist autom a trcat v kolonach.
Ale byvat niekde, kde nic nie je, nie su spoje, tak auti je nutnost.

charlie1980
18. aug 2018

@beky1813 Keby sme byvali v BA, tiez by som asi volila MHD, lebo tam trcat v kolonach, abnormalne nieco 😂
U nas chodi MHD 2krat do roka, na jar tam a v zime napat.

beky1813
18. aug 2018

@charlie1980 to potesi 😂 vies kolko ludi je v BA lenivych chodit mhd a radsej vytiahnu auto? 😊

charlie1980
18. aug 2018

@beky1813 Tak inak nie je to sranda tlacit sa v tychto teplach v buse a cmuchat kadejake mozne vypary a pyzma 😄 Ja napr. neznasam, ked sa o mna niekto obtiera v lete, normalne ma uzkost chyta, ale premohla by som sa radsej ako trcat 1hod v kolone 😂😂

beky1813
18. aug 2018

@charlie1980 tak nehovorim o lete

thoughtfulweirdo
18. aug 2018

My máme autá dve a aj tak fungujeme na 90% bez neho. Muž do práce/ obchodu/ kdekoľvek na bicykli, ja s malou peši. Bývame ale v meste, nie síce v centre, ale do hodiny prejdem všade, kde potrebujem a popôrodné kilá tak išli dole jedna radosť 😄 Nám auto treba len raz za čas na výlet niekde ďalej. Naša planéta je už dosť znečistená, nebudem jej ešte pridávať, keď netreba 🙂

tigrica182
18. aug 2018

@1234lubka sak mi to doplo potom 😀 som to aj napisala...

tiumen
18. aug 2018

Ja si neviem predstaviť ako by sme fungovali bez auta.. po 1 - jak také socky sa ťahať s veľkými nákupmi + vždy kupujeme 2až3 pakle vôd (žiaľ úžasný sodastream mi nevyhovoval) po 2 - chodíme na výlety - ideme kedy chceme a bereme všetko čo potrebujeme - do takého vlaku alebo autobusu by sme s tým nahrabali jak takí vandráci (kočík, jedlo, náhradné oblečenie, turistická obuv atď atď) po 3 - keď ti ochorie dieťa a náhodou by si potrebovala ísť do iného mesta ako pôjdeš ? S chorým deckom sa trepeš busom 🤔 ? Neviem si predstaviť stále skrz to niekoho otravovať a robiť si z neho taxík 😅

danuta1414
18. aug 2018

Tiež fungujeme bez auta, hoci by sme si to mohli dovoliť, ale nechýba nám. V prípade potreby voláme taxi.

katika03
18. aug 2018

Da sa zit bez auta ked ma clovek blizko pracu ale nema problem so spojmi vlakom ci busom. My auto mame manzel sa nema ako dostat do prace cez vikend hlavne v nedelu je problem. Doktorku mame tiez v druhej dedine a ked trebalo s malou na pohotovost tak to mame 17km. Takze auto aspon jedno u nas treba.

jana_eyre
18. aug 2018

@thoughtfulweirdo takto nejako si to predstavujem v buducnosti u nas, ked budu deti velke a samostatne..

na druhej strane, ked je treba rychlo ist na viac miest kvoli detom, tak auto je vtedy velka pomocka, da sa ist samozrejme aj bez neho ale je to tazke.. (ked som mala deti tak, ze len jeden bol v skolke a dvaja somnou doma, vpohode sme sli peso.pre neho do skolky.. potom ked isla dcera do skolky na doobedie a treti spaval, tak som si uz aj na auto musela zvyknut.. lebo to bolo rychlo, rychlo pre dceru so synom po jeho obednom spanku, potom sa vratit na hodinu domov a vyrazit na ine miesto pre syna, neskor sa pridali kruzky a ine povinnosti natlacene na seba.. nevraviac o tom, ze ak bolo jedno dieta chore, nemohla som chciet aby odchodilo takmer hodinu po nasej obci)

ci je auto potrebne, alebo nie zavisi od vela faktorov a kazdy to ma inaj . ALE je nepopieratelne, ze niektori ludia ho vyuzivaju uplne zbytocne (zese prosim nevezmite to vztahovacne na seba tie co auto potrebujete, vdaka)..

beky1813
18. aug 2018

@jana_eyre ako moj oco. Ku kadernicke autom 😂a pritom to ma 5 minut peso v ramci sidliska