Viete si predstaviť fungovať bez auta?
Ahojte, nájde sa rodinka, ktorá nemá auto? My máme dve deti, auto by sme si mohli dovoliť kúpiť, ale jednoducho ho nechceme. Niekedy sa cítim ako z inej planéty, no vôbec mi to nevadí.
Hľadám niekoho s rovnakým postojom. Viete si vôbec v dnešnej dobe predstaviť existovať bez auta?
@charlie1980 tak ale ta mhd v ba je otrasna - ja napr. Nemam daleko k bratovi -autom 10 minut, ale keby mam ist mhd tak je to cca 50 minut spojmi, 3 prestupy kde kludne aj tych 40-50 minut mozem cakat ( spoje chodia kazdych 15 minut ) - cize sa radim k lenivym co radsej pojdu 10 minut autom...
A co sa kolon tyka - ked ides dobrym smerom a nie z okrajovych casti tak v kolone nestojis ( ja idem rano do prace a vecer z prace oproti kolonam ), cez den nejake zvlast velke kolony nie su...
Bez auta sme fungovali do jula 3clenna rodina. Manzel do prace peso ma to 4km ja autobusom,k nasim sme chodili vlakom 50km moj syn od 4mesiacov cestoval vlakmi a busmi a vsetko bolo ok vzdy. Aj do Cr alebo na zapad SR z vychodu sme isli vlakom. Je to v pohode. Teraz auto mame ale iba preto,lebo sa dalo zobrat ho na 1rok do prenajmu uplne nove a potom ho vratime. V hotovosti by sme na auto peniaze nemali a pozicky a leasing sme nechceli. Ja nemam vodicak ani nechcem takze v ramci mesta aj tak s 2detmi pešo alebo taxikom ked bude manzel v praci. Vravim si v ramci prechadzky a chudnutia je to v pohode aspon sa syn unavi
dá sa fungovať i bez auta. my sme na samote a v žijeme bez auta. za rodičmi chodím cez pol slovenska vlakmi a autobusmi. Cesta trvá dlhšie, no nám to nevadí. Tiež sa nám všetci čudujú, že auto nechceme. Malá i tak radšej cestuje vlakom. Od bábätka je zvyknutá a páči sa jej to. Myslím, že v meste je to v pohode. My máme radšej bicykle.
Ja si to neviem predstaviť, v nasej situácii. Dochadzame do škôlky a prace 30km do hlavného mesta. Bez auta by sme chodili o piatej z domu a domov asi okolo 20.00. Dovolenky, chaty - neviem si to taktiež predstaviť. Obchod mame 3km, veľmi slabo zasobeni. Väčšie nákupy vláčiť z Ba autobusom a vlakom- tiež ťažko. Ak by som bývala v meste, predstaviť si to viem. Páči sa mi keď ľudia využívajú bicykle a aj dve zastávky autobusom by sa dali zvládnuť do škôlky a potom do prace. Ale naozaj to závisí od možnosti každého a od situácie.
@dai je to pravda, nie su tam bezne chodniky, na sportovanie sa privezu na to urcene miesto, bezne nechodia po chodnikoch, lebo ziadne nie su. Detičky sa hraju , športuju na ceste na kratku chvilu, daju tam značky, aby auto zastavilo. Ale chodniky tam nie su. Ak idu sportovat odvezu sa priamo tam. Je to zvlastny fenomen, zaujimave si pozriet aj filmy z domovych stvrti, ako sa to vyvija. Amerika 90 rokov je uplne iná, myslim, ze tam ludia bezne viac chodili...
Zavisi, kde byvas a aku mas dostupnost k tomu, co potrebujes na denne fungovanie. Nakolko pracujem v administrative uprednostnujem akykolvek pohyb.Do prace aj do skoly chodime ak sa da na biku, maly strieda aj s kolobezkou...mame to tak na 5min bezpecnym chodnikom a mna potom caka slapanda dalsich 15 min.Ak je zle pocasie dame bus.Obchody, lekarov, starkych mame len cez cestu, centrum do 15 min.prechadzkou. Nakolko toho denneho pohybu nie je vela...ja v praci,maly v skole tak by som tieto chvile nemenila za auto.Na druhej strane chodit autom na vylety, dovolenky bez toho sa to neda...vlastne da vlakmi, busmi...tak fungujeme. Sme len obmedzeny nakolko sa vsade nedostaneme a spoje tiez nic moc.
Neviem si to predstavit a to zijem v centre mesta! Ale ist kam chcem, kedy chcem, vylety... To sa neda vsetko verejnou dopravou, iba ak velmi obmedzene... Neviem si predstaviť ze svoje deti nikam nevezmem lebo akurát vtedy nam nepojde spoj... Auto je sloboda
Este ma zaujíma, mile cyklistky a podobne, my nezijeme v teplych krajoch, ako fungujete v dazdi, v zime preboha
@baaambulkaa auto, pešo, mhd
@tilly vsak ano, auto! Ja narazam na tie bez auta
@baaambulkaa Jazdim celorocne, v zime oblecena normalne ako “bezni ludia”, akurat cez usta a nos si podla potreby dam sal a mam hrube rukavice, ktore neprefukne. Ked je poladovica, tak sa neda ist vobec, pretoze v BA si este neuvedomili, ze cyklochodniky treba udrziavat celorocne a udrzba chodnikov ma tiez svoje medzery. V silnejsom dazdi je to horsie. Mam taky imidzovy bicykel bez blatnikov🙈 Ale asi si nejake predsalen zaopatrim a vyskusam nejake nepremokave ponco.
@baaambulkaa ja uplne normalne. Vymysleli nieco take, ako nepremokave oblecenie. Po prichode do prace to jednoducho zobleciem a som suchy. V zime mam odskusane do -20 sa da bicyklovat uplne bez problemov. Kolega takisto chodi v mrazoch do prace a nema problem. Ja som bol 1x chory za cely rok, kolega ani raz. Manzelka tak chodila na bicykli do prace do -5. Uplne bez problemov. V Dansku, kde je relativne chladno a sychravo, az 50% ludi dochadza na bicykloch. V Holandsku ludia chodia takisto cely rok na bikoch.
My auto nemáme a máme dve deti...a nebyvame v meste 🤔 a žijeme 😂
@tanya32 tak asi ho nepotrebujete... kazdy ma inak nastavene priority... my stale niekam chodime, bez auta by sa to nedalo... horsie by bolo, keby auto nemate a nechcete hoci mozte a od druhych sa vyvazat nechate... my tiez byvame blizko centra. V malom meste, vsetko relativne blizko. Dlho sme mali jedno auto, no druhe sa aj tak casom stalo nevyhnutnostou kedze ja dochadzam 40km do prace a je hlavne na tento ucel. Inak v ramci mesta sa snazim chodit pesi a bicyklom a auto nechavam doma.
@tanya32 ide o to kde žiješ.. Ak v meste, tak auto nepotrebuješ.. Je to viacmenej len o pohode..no ak na dedine, tak je to nevyhnutné.. Príklad? Som na dedine, mala mi ochorie, ísť najprv kočíkom na vlak a potom pešo 10 minút k lekárke mi príde šialene. Možné to je.. Ale je to proste ťažké. Potom opäť cesta naspäť.. Čakanie na spoj.. Upotena, upachtena.. Mala nervózna.. Neviem no. Ľahšie je mi dat ju do auta, odviezť sa tam a rýchlo naspäť.. Stíham si aj navariť a upratať.. V týchto podmienkach je to bez auta nepredstaviteľné. Ale keď som žila v meste, či už v blave, Londýne, Viedni, bolo mi ľahšie bez auta.. Neplatis parkovacie miesto, daň z jazdenia po meste a okrem toho, ľahšie sa všade dostaneš metrom.. Je to individuálne.
@tanya32 My síce jedno auto máme (osobne vodičák nemám a manžel jazdí málo), ale skôr využívame pešibus, MHD a najmä vlaky. Tiež sa občas cítime ako z inej planéty, ale ak človek žije v meste, auto vlastne ani nepotrebuje 😉
@tiumen hmm no nie kazdy si moze dovolit auto a nie kazdy ma vodicak. Takze nechapem preco odsudzujes ludi co vedia bez auta fungovat. Je to o zvyku. Nasi mali stale auto, my mame auto sme na to zvyknuty a zvyk je zelezna kosela. Keby si ho nikdy nemala tak by si nekupovala tolko vod a neviem coho, vsetko by si mala inak prisposobene. Ja ked idem do ochodu bez auta tak neviem ist na nakup lebo som zvyknuta na auto... Kupit 12 mlieka, prelozku vajec, velky prasok atd, nahadzem do kufra a mam... Kamoska jedna napr je sama z detmi, nema auto a chodi vlakom... Aj na operaciu zo synom do brstislavy cestovali vlakom.
My auto mame, ale polovicka cestuje za pracou na turnusy aj autom. Cize v podstate ja s detmi fungujem bez auta, MHD, prechadzky peso, trosinku mi podrastli, tak si zacinam pomaly trufat aj na cestu vlakom niekam. Vsetko je to o vnutornom postoji a zivotnych preferenciach. Mam v okoli vela zien, ktore idu aj do 100m vzdialeneho obchodu autom. Ja chodim s ruksakom,taskou na rameno a 2 malymi detmi aj do vzdialeneho obchodu autobusom a nevidim v tom problem. Je pravda, ze je taka doba,ze je to v podstate bezna a pre mnohych nevyhnutna sucast denneho bytia, tak ako sa za socializmu cakalo o 4rano v rade na mlieko, ci ovocie (z rozpravania rodicov).
Nie ste z inej planety, skor sa na to pozrite tak, ze ucite deti zivotu do buducna a zaroven pomahate aj prirode. 🙂
@baaambulkaa hej, viem, ze si narazala na tie bez auta. Auto sa da aj pozicat... Ja som zacala tak uvazovat, ze svoje auto predam a ked budem vediet, ze ho budem potrebovat, napr na nasledujuci den, dva, tak si ho poziciam, pozicovni je dost v ba... a vacsinou vies, ze na dalsi den bude prsat/snezit, resp. bude kosa...
kocky, pisete tu o velkych nakupoch... co to znamena? co kupujete? kolko toho nakupite?
@tilly Ja osobne kupujem po maličkostiach, nikdy nie vo veľkom. Rada sa prejdem do obchodu na pešo hoci aj každý deň, to mi problém nerobí 🙂 Kvôli tomu by som si ani vodičák nerobila 😀
@ressankajanka ja nakupujem tiez vacsinou denne, preto si neviem predstavit co sa tak mysli pod velkym nakupom...

@beky1813 no presne to som myslela 😂😂
raz mi vravel.moj muz info od nejakeho kolegu, ze v americkom austine v podstate nie su ziadne chodniky, pretoze by ich aj tak nikto nevyuzil, kazdy meter tam ludia prejdu autom.. to su uz take extremy, ktore pomaly ale isto idu aj k nam, poznam uz viac ludi co prejdu po vlastnych maximalne z garaze na gauc.. a mozno raz ludstvo dopadne ako vo wall-e.. 😅