Vláda zvažuje zrušenie druhého piliera dôchodkov?
Vláda sa pohráva s myšlienkou zrušenia II. piliera a znárodnenia peňazí v ňom nasporených. Čo to znamená? Že moje nasporené peniaze mi štát vezme a ja budem poberať nižší dôchodok? Nižší o tú moju nasporenú sumu?
@cara111 ja som v 89 este moc vykrikovat nemohla, ale som hrda na mojich rodicov, ktori klucmi vystrgali sudruhov. Sudruhov, ktori ta balamutia este 35 rokov po tom, co boli zrusene vyrocne stranicke schodze, 35 rokov po tom, ked sa ukazal system neudrzatelny. Prezrad nam kolkoze si mala rokov v tom pamatnom novembri 89, ked sa sudruh predsada fakultneho vyboru Pravnickej fakulty UK skryval. Skryval sa zatial co jeho spoluziaci stali na namesti SNP a bojovali za slobodu prejavu, za demokraciu, za lepsiu buducnost. Kde si bola vtedy, ked davy znova stali na namesti SNP a spominali na Jana a Martinu? Kde si bola vtedy, ked nas laskavy a dobrotivy sudruh, aj vtedy premier hral teatro pri stoliku, na ktorom bol polozeny milion eur, ktore si pozical ako rekvizitu z Narodnej banky Slovenska, teda nase peniaze zneuzil zas a znova. Tak ako mnohokrat pred tym a ako ich planuje zneuzit zas. Nepouzije ich v nas prospech, on ich zneuzije v prospech vyvolenych.
Poznam vela ludi, starych ludi, ktori trpia spomienkovym optimizmom vo vztahu k socializmu, ale ziaden z nich, napriek veku, netrepe take hluposti ako ty.
@tetapetra za socializmu sme boli jedna uzasna prosperujuca ekonomika riadene Radou RVHP. Za cias RVHP kazda krajina dostala direktivum a podla toho vyrabala, takze v Martine sa vyrabali motory, v Prakovciach podvozky a vozilo sa to do ZSSR a tam skladali tanky. Vyroba sijacich strojov bola pridelena NDR a Polsku, preto zanikla vyroba sijacich strojov v Cechach. Televizory vyrabala Tesla Orava pre vsetky krajiny, v Moldave sa vyrabali ziarivky a vsetky nepodarky, aj s kvapkou ortute sa zakopali za mestom. V Ziari n Hronom sa postavila hlinikaren, lebo sudruhovia v Maskve rozhodli, ze tam bude a bude sa do nej vozit rudu z Albanska, pretoze Albansko nemalo dostatocne kapacity na vyrobu elektriny potrebnej pre elektolyzu bauxitu. V Strazskom sa mimo polotovarov na vyrobu vybusnin pre Varsavsku zmluvu vyrabali aj herbicidy a rozne ine lahodky pre cele RVHP a odpad z nich sa vypustal len tak do prirody a skoncil aj v Sirave. O chemoterapii pre onkologickych pacientov rozhodovala komisia a oni rozhodli, ktoreho sudruha sa oplati liecit, lebo este moze budovat socializmus a koho nie, lebo ako kader je neperspektivny. Politicki vazni dolovali uran v Jachymove, o tom kto bude studovat na strednych a vysokych skolach nerozhodoval prospech, vedomomosti a talent ale kadrovy profil jeho rodiny.
Ale inac za socializmu bolo vyborne, o kazdeho bolo postarane a je najvyssi cas aby sme sa k nemu vratili 🙄
No uz som sa dopatrala k tomu, ze to bude ako som si aj myslela daka starsia toxicka v neuspesna tetula s ubitym egom, nakolko jej bratia este chodili na vojencinu, ta je davno zrusena (30 aj viac rokov). Ale arogantna a vulgarna je v kazdej diskusii, povest Fico dezolatky nezaprie.
Problémom dlhodobej udržateľnosti dôchodkov na Slovensku je najmä 2. pilier a jeho zlé nastavenie a nie vyplatenie 13. dôchodkov. V utorok na to upozornila Jednota dôchodcov na Slovensku (JDS)
@jednoduchomaria89 problemom udrzatelnosti dochodkoveho systemu su neustale zmeny v druhom pilieri a tie zmeny idu stale na Ficove triko. Kanikova dochodkove reforma bola nastavena celkom dobre a udrzatelne, len ekonomovia sudruha Zlatousteho zo sumracnej ju pravidelne prekopavaju, lebo tam maju zdroj financii na vyrovnavanie statneho ropzpoctu. Je jednoduchsie obrat o peniaze danvych poplatnikov ako nastavit pravidla tak, aby sa podporovala udrzatelna a prosperujuca ekonomika a schodok by sa vyrovnaval z tvorby HDP. A je to jednoduchsie ako si pozicat, pretoze pozicku raz treba splatit, ale peniaze sporitelom na dochodok vracat netreba, vsak ked pojdu na dochodok sa im povie "Mali ste sa postarat, stat nie je vasa opatrovatelka".
@viestta všetkým je to jasne a zaroven Fico ide do toho namočit aj svoju bandu z JDS, ktorej sa tiež zachcelo z miliárd nasporených pracujúcim ľudom . Ja prispievam zo svojej hrubej mzdy a zároven aj zamestnavatel zo superhrubej do sociálnej poisťovne , vybavené , mne zase znížil príspevok od 2024 , čo v dlhodobom horizonte mi opätovne zníži dôchodok
@jednoduchomaria89 no ie vsetkym, napriklad taka @cara111ma v tom hokej, a ze ich takych podobnych malo nie je to dokazali vysledky volieb. Ja sa obavam, ze ani toto ich nazor na to kto je ich spasitelom nezmeni
@viestta tak nech mi pani cara a JDS vysvetlia , že z čoho mám ja žiť na dôchodku , do ktorého ja pôjdem , keď dožijem , po 70tke , keď nič nedostanem zo SP , do ktorej prispievam , idú mi vyrabovat druhý pilier. Či toto uz nikoho nezaujíma . Aj mne narástli životné náklady, hypo, potraviny, energie , aha jasne ja si môžem nájsť ešte ďalšiu prácu, tak dik
@jednoduchomaria89 To je prave to, co pani Cara nechápe, kedze bude vtedy mŕtva( ak je starsia) To ju netrapi.
@hellwant ak je pani Cara mladsia ako 50 rokov, tak do dochodku pojde o takych 20 rokov, mozno o tridstat. A pri jej povahe bude nadavat na tu vladu, ktora bude vladnut, pretoze jej nikdy nedojde, ze za tie sracky v ktorych bude (budeme vsetci) zit mozu aj jej volebne rozhodnutia v casoch ked bola mlada, krasne ale nie rozumna.
Nasetrene peniaze v II. pilieri su privelke lakadlo pre kazdeho populistu. Fico vypustil tento balonik o znarodnovani preto, aby si otestoval, ako bude narod reagovat. Lebo napriklad pri nedavnom znizeni odvodov do II. piliera na 4% sa nic moc nedialo. Nestaci nadavat tu na koniku, ale nespokojnost treba vyjadrovat aj hlasnejsie v uliciach. A hlavne treba menej zorientovanym znamym vysvetlovat, o co ide. Ze ukradnute peniaze sa smahom ruky vyhodia z okna na 13. dochodky alebo inak vyplytvaju. Nic sa neinvestuje pre buduce generacie. Fico bol pri moci uz 3 krat a keby jeho vlada chcela, uz sme mohli mat cele Slovensko pozlatene.
@rado02 vcera som citala jednu diskusiu pod clankom o tomto jeho genitalnom napade. Tak keby mu zakazdym opozicia nehadzala polena pod nohy, keby ho novinari nestalkovali (tak to tam bolo napisane) on by bol mohol spravit viac, takto miesto roboty sa musi stale branit a vysvetlovat tym, ktori nechapu, ze on chce dobre (komu chce dobre som sa nedozvedela).
@rado02 máš pravdu, problém je ale v tom, že ľudia moc tomu nerozumejú a veľa toho nerobia preto aby tomu rozumeli.
Pred pár rokmi som sa s jednou mojou známou bavil o druhom pilieri. Všetko má v dlhopisoch a ani za boha si nechcela dať vysvetliť prečo všetko treba presunúť do indexov, že ju nemám s tým otravovať, ba aj hlas na mňa zvýšila! No dobre teda 😁
Do dôchodku tohto času má ešte okolo 20 rokov, potom sa za ňou zastavím na kus reči keď jej príde prvý dôchodok 😁
Všeobecne sa ľudia málo zaujímajú o svoje financie a toto je bod číslo JEDNA na ceste k finančnej gramotnosti. Ak nie sú ochotní prejsť ani cez ten prvý bod, tak čo už s takými?
Smeráci robia to čo robia, lebo vedia že si to môžu dovoliť. Keby s tým Vibrátor Fico prišiel niekam medzi ľudí, ktorí tomu rozumejú, vyrazili by ním bránu a ešte mu to dali zaplatiť.
https://www.facebook.com/share/v/aHqGFUjpNekYkUdQ/
Mihal tu dostatocne jednoducho vysvetlil, kolko penazi si z nasich dochodkov ficot ukradol novelou zakona z decembra.

Zoberme si inak napriklad takeho Pasku, byvaleho podpredsedu Smeru, ktory vyhlasil, ze Vyhraj volby a mozes vsetko
Zivotopis jak vysity
Pavol Paška absolvoval v roku 1985 Filozofickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave, študijná kombinácia marxisticko-leninská filozofia, v kombinácii s marxisticko-leninskou estetikou. Zároveň pôsobil ako predseda fakultného výboru SZM, čo bola predĺžená ruka komunistickej strany.