Vracia sociálna poisťovňa peniaze, keď som nemal príjem?
Prosim vas kto mi vie poradit manzel pozastavil v septembri 2016 zivnost nakolko sa zamestnal.Bola mu pozastavena do marca 2017.V marci mu znova nabehla samorejme sme na to zabudli,stavali sme dom,do toho sa nam narodila dcerka proste sa na to zabudlo.tym padom.bol manzel povinny platit odvody do zdravotnej aj socialnej ktore neplatil.az kym po pol roku prislo zo zdravotnej nedoplatok 360 e ktore sme zaplatili s tym.ze nam to v danovom vratia kedze nemal iny prijem,to iste sa vsak stalo aj u sociálne j kde je nedopltok 600 e ale odtial nam to vraj nevratia tak sa chcem opytat ako to vlastne je vracia socialba poistovna peniaze ked nebol ziadny prijem pocas zivnosti? Dakujem
Danove priznanie mu uctovnicka v praci nechce spravit,dala mu len potvrdenie,ze mu isli odvody z TPP a musi si danove spravit ako zivnostnik sam ja len nechapem preco naskocila zivnost bez toho ze by zivnostensky urad poslal aspon list ze vam nabehla zivnost takto by sme ju hned ukoncili
@michaela62 ,,Zamestnanec, ktorý v roku 2017 poberal zdaniteľný príjem len zo závislej činnosti a v termíne do 15. februára 2018 nepožiada svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania, alebo ak takýto zamestnanec požiada zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania, ale nepredloží v termíne do 15. februára 2018 potrebné doklady na vykonanie ročného zúčtovania, je povinný podať daňové priznanie k dani z príjmov FO typu A v prípade, že jeho celkový ročný úhrn týchto zdaniteľných príjmov je vyšší ako 1 901,67 eura. Podkladom na vyplnenie daňového priznania typu A je tlačivo Potvrdenie o príjmoch fyzickej osoby zo závislej činnosti, o zrazených preddavkoch na daň, o daňovom bonuse na vyživované dieťa, ktoré je zamestnávateľ povinný doručiť zamestnancovi najneskôr do 12. marca 2018. Toto tlačivo je zároveň povinnou prílohou tohto daňového priznania.,,
a prečo nepožiadal len o obyčajné ročné zúčtovanie???
@michaela62 ,,Možnosť zamestnanca požiadať zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania
Ak mal zamestnanec v roku 2017 zdaniteľné príjmy len zo závislej činnosti (§ 5) a príjmy, z ktorých sa daň vyberá zrážkou (napr. príjmy z podielových listov a daň zrážkou z týchto príjmov nebude zamestnanec považovať za preddavok), môže najneskôr do 15. februára 2018 písomne požiadať o vykonanie ročného zúčtovania posledného zamestnávateľa, u ktorého si uplatňoval nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka a daňový bonus. Zamestnávateľ vykoná ročné zúčtovanie z úhrnnej sumy zdaniteľnej mzdy od všetkých zamestnávateľov, ktorí sú platiteľmi dane.,,
@simca06022011 pri živnostníkoch v účtovníctve nie je žiadna výnimka. Účtovníctvo je účtovníctvo a musí sa viesť podrobne, tak aby sa dodržali základné zásady. Dovolíš si nezaúčtovať zaplatené odvody ak si ich zaplatila z účtu podnikateľa ? Čo sa týka daňovej evidencie , ak sa pre ňu rozhodneš tak si povinná viesť ju podľa § 6 ods. 11. Touto evidenciou preukazuje daňový základ teda aj vznik daňovej straty. Náklady je povinný viesť v časovom slede. Ak máš raz zaplatené poistné v poisťovni si povinná ich zaevidovať, ty máš jednoducho vykázať správny základ dane alebo stratu a nie čo chcem a čo nechcem. Aj daňový úrad pri kontrole má postupovať tak aby základ dane bol vykázaný správne a ak daňovník nesprávne pripočíta náklad , ktorý je daňový zohľadňuje to v jeho prospech .
Trocha som váhala nad paušalistami , ale § 6ods.10 hovorí jednoznačne ako máš postupovať pri paušalistoch . takže aj tam vzniká podľa môjho názoru daňová strata. Nad týmto sme špekulovali s mojimi kolegyňami a nakoniec sme sa zhodli že povinnosť nemá len ten kto nemá žiadne príjmy a ani žiadne nezaplatené náklady.
@michaela62 daňový úrad nemá prečo oznamovať, že vám "naskočila" živnosť, to si ma podnikateľ strážiť sám, ak živnosť pozastaví na určité obdobie. Mzdarka mu daňové priznanie B neurobí.. ona nerobí daňové priznanie ale ročné zúčtovanie dane, ako zamestnavatel, čiže ani A ani B. Ak teda zamestnávateľ nerobí daňové, bude musieť manžel to DP urobiť a podať. Ako náhle má zamestnanec živnosť je z RZD von.
@maminuska máš pravdu, ale potom nechápem prečo sa to takto v praxi robí... Odvody platí každý živnostník, takže aj taký čo nevykazujú príjem sú v strate, to je jasne. Či ono sa to, tak robí do prvej daňovej kontroly asi :D
@katarinamarkova Jemu nemôže spraviť mzdarka RZ, mal živnosť -podava DP typ B.
@michaela62 Prečo by ti mal DU nieco oznamovat? Suhlasim s
@maminuska
živnostník podáva daňové priznanie vždy, aj keď nedosiahol príjem... pozri tu, pri červenom výkričníku... čo si ja pamätám, vždy to tak bolo, aj keď "nepodnikal" a bol napr.zamestaný, z podnikania musel na "B-čku" podať nuly na príjme a výdavky vo výške minimálne poistného ....
https://www.financnasprava.sk/sk/podnikatelia/d...
Pokiaľ viem, tak má povinnosť podať aj keď nemal príjem, podáva sa nulové daňové priznanie. Odkiaľ by daňový úrad vedel, že nemal príjem. Oni len evidujú, že má aktívnu živnosť. A ak chce, aby mu vrátili preddavky na zdravotné poistenie, musí predsa vypísať tú časť daňového priznania, kde sa toto uvádza a ide to potom zdravotnej poisťovni. Daňový úrad nemá prečo oznamovať, že má znovu aktívnu živnosť. Pri prerušení tam predsa uviedol dátumy a mal si to sledovať. Ja som mala pozastavenú tri roky vždy na polrok a presne som vedela, kedy mi to končí.
@simca06022011 nuž čo ti poviem ..robí sa to .
Ja sa teraz práve veľmi často stretávam s chybou ,kedy paušalista ak používa auto v podnikaní , tak si myslí že netreba platiť daň z motorových vozidiel, lebo paušál ...
Mzdarka mu danove priznanie neurobi,musi si ho spravit sam a tak vykazat stratu aby mu mohla ZP vratit preddavky tot vse
@matabb73 ano mal si to sledovat jeho chyba ale clovek si vsetko plati odvadza dane a takto dopadne zaplatili sme vsetko do posledneho eura ale myslim si ze SP by mala robit rocne zuctovanie tak ako ZP takto je vstrate
@michaela62 bohužiaľ nežijeme v sociálnom štáte, tak ako nám tvrdí táto vláda. Ja si tiež musím platiť odvody aj keď niektoré mesiace nezabobím. Berie sa príjem z minulého roka a nie súčasný. Poisťovne by uz mali posielať upozornenie, keď živnostník neplatí, práve preto aby sa vyhlo takýmto situáciám.
@matabb73 posiela ale neskoro manzel ukoncil zivnost v septebri a len teraz mu prislo ze nema zaplatene odvody kde boli doteraz nase slovensko 😠
@michaela62 A kde bol tvoj muz doteraz,ze nevedel,ze ma platiť odvody?
@evittam zabudol na to ze v marci mu naskocila zivnost
@michaela62 , myslím, že to bola od @evittam len rečnícka otázka 🙂
@maminuska , keby len to, práve minulý týždeň sa jedna "veľmi múdra" pani snažila môjho klienta presvedčiť, že nielenže si nemusí platiť DzMV (nie je paušalista, vedie JÚ a peňažný denník), ale že vôbec nemusí mať auto v evidencii, vypožičané ani v majetku ale že stačí bločky phm dávať do pokladne a si vyplácať. a že mu ona ich zoženie koľko chce - benzín, naftu 😀
@michaela62 A? Všetci mu to mali oznamovať....
@michaela62 hlavne, že to stále v telke vytrubovali, ze uz to funguje. Stále lepšie teraz, ako po pár rokoch, tak ako sa to v minulosti stávalo. Ale nepoteší to, takéto doplatky.

@oliva276 na zdravotnej poisťovni si vie ročné zúčtovanie podať s čestným prehlásením, že daňové priznanie nebolo podávané, lebo príjem zo živnosti nepresahoval bla bla bla.....daňové podavať nemusí, môže.