icon

Vracia sociálna poisťovňa peniaze, keď som nemal príjem?

michaela62
22. feb 2018

Prosim vas kto mi vie poradit manzel pozastavil v septembri 2016 zivnost nakolko sa zamestnal.Bola mu pozastavena do marca 2017.V marci mu znova nabehla samorejme sme na to zabudli,stavali sme dom,do toho sa nam narodila dcerka proste sa na to zabudlo.tym padom.bol manzel povinny platit odvody do zdravotnej aj socialnej ktore neplatil.az kym po pol roku prislo zo zdravotnej nedoplatok 360 e ktore sme zaplatili s tym.ze nam to v danovom vratia kedze nemal iny prijem,to iste sa vsak stalo aj u sociálne j kde je nedopltok 600 e ale odtial nam to vraj nevratia tak sa chcem opytat ako to vlastne je vracia socialba poistovna peniaze ked nebol ziadny prijem pocas zivnosti? Dakujem

bodka70
23. feb 2018

@michaela62 a k tvojej otázke, sociálna poisťovňa nerobí ročné zúčtovanie, ale vypočítava povinnosť platiť soc.poistenie podľa príjmu za minulý rok vyrátaného v DP, vždy od 1.7. nasledujúceho roku. To znamená , že ak mal príjem v r.2016 taký, že mu vznikla táto povinnosť, tak tejto povinnosti sa nemôže vyhnúť. Ak v nasledujúcom roku (2017) príjem nemal, tak od 1.7. 2018 túto povinnosť už nemá, alebo od nového pozastavenia (zrušenia) živnosti. takže tvojmu mužovi sa obnovila živnosť v marci 2017, od 1.7. 2017 až 30.6.2018 alebo do pozastavenia živnosti - podľa toho čo nastalo skôr - si mal platiť odvody do SP. Tieto odvody sa mu nevracajú, malá útecha, bude ich mať zarátané do dôchodku (možno) 😝.

simca06022011
24. feb 2018

@matabb73 poisťovňa posiela upozornenia. Veď aj tomuto podnikateľovi prislo upozornenie.

bodka70
24. feb 2018

@simca06022011 , áno vraj posiela, ale nedá sa na to spoľahnúť. Jednak nemuseli práve jeho upozorniť, jednak aj mohli a nemusel si tú správu všimnúť. Tak či tak hlavná zodpovednosť ustriehnuť si povinnosti je na podnikateľovi.

simca06022011
24. feb 2018

@bodka70 ale to sa môžeš spoľahnúť, oni si budú vymáhať čo treba a či si všimne alebo nie je jeho problém. Ale nie sú úrady povinné upozorňovať na povinnosti, ak niekto chce podnikať všetko si musí sledovať sám 🙂 a odvody a dane sú základ, ak to nedokáže odsledovať tak neviem potom...

maminuska
24. feb 2018

@simca06022011 dane a odvody základ a je
fajn ak to robí niekto kto tomu rozumie. Lenže často to robí žena , známa , matka....lepia to ako sa dá, namiesto toho aby to dali babe ktorá sa tým živí alebo si zamestnali niekoho. Ja napríklad tých čo mám na zmluvu a preeusaia strážim a mesiac pred vypršaním lehoty ich upozorňujem nech ukončia alebo sa znova registrujú.

evittam
24. feb 2018

@maminuska Jaaj, ale to by uz musel platit a "naco ked je to také jednoduché a ma len pár papierov"...😉 Nech sa starajú sami ked ked je to také jednoduché,vlastne to mas za chvilu hotove a co vlastne chces zaplatit
😁😉

suve99
24. feb 2018

@evittam zadara je najlepšie 😉, juj ..... už som ticho 🤣🤣🤣

evittam
24. feb 2018

@suve99 😂😂😂😂 No jasneee... Najradšej mam reci typu-ved mam par faktúr a..... možno to mas za hodku hotove-ty si šikovná...Ale koho su to vedomosti a šikovnosť?! Nech si spraví sam ked je to také jednoduché a vlastne pytam vela.... nepotrebujem takých "chytrakov"

suve99
24. feb 2018

@evittam raz som odmietla igelitkara..ten jeho záchvat nechcem zažiť už nikdy..len nakúpil pár vecí, odvody neplatil, nemal z čoho a prečo mu nevrátia za manželku a nevlastné deti, ktoré neboli jeho ani osvojené...

evittam
24. feb 2018

@suve99 😂😂😂😂 Jeeej, ja som myslela,ze to je len moj vyraz,ze "igelitkar"....😂😂😂 Tych mam najradsej....
Minule mi volal znamy-uz asi 5x za dva tyzdne-co nevolal co je rok dlhy, ok zdvihnem-kedy ti donesiem papiere a bla-bla-xkrat som mu povedala,ze o jeho spinave peniaze nemám záujem....ze vraj sme sa dohodli...😂😉

suve99
24. feb 2018

@evittam a nedohodli ???

suve99
24. feb 2018

@evittam sorry, smejem sa, ale niektorí ľudia fakt stratili súdnosť....

evittam
24. feb 2018

@suve99 Jasne,ze nie. To sú tí čo sa radi počúvajú či už osobne alebo v telefóne a teba k slovu nepustia...😎😂😂😂

bodka70
24. feb 2018

@suve99
@evittam , júj to mi ani nespomínajte, lebo minulý týždeň som bola na valnom zhromaždení jedného o.z., ktoré má aj živnosť, som tam v kontrolnom orgáne a účtovníčka a padali tam návrhy od podaktorých múdrych členov, že prečo vlastne Gabo (predseda združenia a môj kamarát) dáva platiť účtovníčke, že prečo si to nerobí sám a že ona vie v pohode zohnať niekoho, kto mu to urobí zadarmo!!! len tak mimochodom, ide o zhruba 900 riadkov v peňažnom denníku, ktoré robím doslova na kolene v exceli, za pár drobných lebo nie je na účtovný program a "serkám" sa s tým minimálne týždeň. A nejaký študentík čo sa na tom bude zaúčať,, to vraj zrobí zadarmo. No jasne, však určite ovláda všetky tie detaily okolo špeciálneho účtovania o.z., alebo si to asi tiež vo voľnom čase (zadarmo) naštuduje a v prípade nejakej kontroly či pokuty z toho "zadarmo" to aj zaplatí ☹.

evittam
24. feb 2018

@bodka70 No pekne. Ešteze ja uz som za obdobim,ze som brala a robila hocico a za par supov... našťastie.😉

bodka70
24. feb 2018

@evittam , veď aj ja, toto je výnimka, to by bolo na dlho, ale sme kamaráti ozaj dobrí a veľa mi pomohol a pomáha v živote a tiež za to nepýta peniaze. aj moju dcérku najstaršiu tam napríklad zamestnáva ako študentku na dohodu. Proste ja som sa vytešovala, že mu aspoň takto sa viem odvďačiť, že mu to robím za cca polovicu, čo by mal od cudzej účtovníčky, no zrejme aj toto je niekomu priveľa. Tak ťažko môžem konkurovať cene "zadarmo" 😝. ale to sa nebojím, Gabo ma podrží 🙂, žiadny študent mu to robiť nebude, lebo on sám dobre vie, že ako by zle dopadol a cení si moju robotu 🙂.

bodka70
24. feb 2018

keby som nebrala ohľad na neho, tak rovno tam na valnom poviem, že rada sa vzdám tejto "lukratívnej" zakázky 😀

suve99
24. feb 2018

@bodka70 och jo.. našťastie toto neriešim

bodka70
24. feb 2018

inak tieto návrhy padli od tej istej osoby, čo mu tak super radila s tými bločkami phm 🙂))

suve99
24. feb 2018

@bodka70 s
Však povedz, že si herečka..Gabo pasák a spoločne s vedením OZ to zvládnete..😂🤣

maminuska
24. feb 2018

No od 1.7 mnoho ľudí čo si to robia samo alebo len tak to aj tak asi budú musieť niekomu dať urobiť. Teda ak sa bavíme o živnostníkoch. Lebo budú odosielať elektronicky. Skutočne si neviem predstaviť tých jednoduchých manuálne pracujúcich ľudí ako si vybavujú dohodu zep alebo Id kartu.

maminuska
24. feb 2018

Čo sa týka ceny ja sa nehandrkujem. Jednoducho toľko to stojí, jednorazovi platia pri preberaní. Čím neskôr prídu tým to stojí viac. Už v tej brandži robim12 rokov, neberiem všetko.

evittam
24. feb 2018

@maminuska Tak, tak. Ja už 20.😉

bodka70
24. feb 2018

ak rátam od ukončenia strednej školy, tak ja takmer 30 😃 , ale ja to robím väčšinou ako TPP vo firme, zvyšné veci sú skôr ako hobby he-he 🙂

matusa1983
27. feb 2018

Dobrý deň, nevedel by mi tu niekto poradiť ako to je s daňovým priznaním keď manžel bol do konca septembra na živnosti, tú zrušil a hneď prešiel do zamestnania.Teraz má podať zvlášť daňové za 9 mesiacov ako živnostník a zvlášť za tie 3 mesiace ako zamestnane ?

bodka70
27. feb 2018

@matusa1983 , podáva danové priznanie FO typ B, kde uvedie obe príjmy, daňové priznanie sa podáva jedno, za celý rok

matusa1983
27. feb 2018

@bodka70 Ďakujem veľmi pekne za odpoveď 😘

matusa1983
28. feb 2018

@bodka70 mohla by ste mi ešte prosím poradiť, že keď som bola na UPSVAR od 3.01.2017 - 14.02.2017 či by si vedel na mňa za tie 2 mesiace uplatniť NCZD na manželku ? A ešte ak si platí dôchodok do 2 piliera či sa to dá tiež niekde odrátať ? Ďakujem

majusqa77
28. feb 2018

@matusa1983 1. nie, iba za 1 2. nie

matusa1983
28. feb 2018

@majusqa77 takže za január sa nedá a za február áno ?