Vrátenie dani a bonus na deti
Ahojte, mám taku otazočku. Podavala som danove priznanie a tento týždeň mi prišiel preplatok ale daňovy bonus na deti nie(ten som si dala ročne) . Chodi to tak, že zvlašť? Keď mi to chodilo vy výplate od zamestnávatela,tak mi to vždy prišlo naraz, ale teraz prvý krat mi vrácaju ,že priamo z úradu.
Ďakujem
@dzulli1980 chapem, aj pre teba je to potom praca navyse, spracovavat cosi na 2x... A ano niektori ludia namaju o daniach sajnu, preto to daju urobit niekomu inemu veriac, ze to bude spravne... To uz je na tej uctovnicke (resp. osobe ktora to DP urobila) ako sa potom zachova, kazdopadne treba ju na to upozornit....
@ikonica @dzulli1980 dievcata, ja som presvedcena o tom, ze mnohe su baby z konika, ktore to robia doma na kolene, lebo ved to len opisu do elektronickeho formulara. Alebo baby s trojdnovym kurzom. Ja ked tu vidim, ako si mnohe chcu urobit kurz a zacat rovno uctovat div nie volkwagen, mne je na grc. Kazda si mysli, ze uctovnictvo je sadnut za PC a tukat cisla. Vobec nerozumiem, preco je uctovnictvo volna zivnost. Uz som sa stretla aj s tym, ze zenska, co nikdy nerobila mzdy, chce nastupit po kolegyni, ktora ide o tri mesiace do dochodku, ze ju zauci. A bude robit mzdy 200 ludom. A ked som napisala, ze ani nahodou, to ste mali vidiet, ako ma tu skoro zozrali, ze som namyslena, ci si myslim, ze len ja to mozem robit a ved aj tak to vsetko robi program. Preto to tak aj vyzera.
A na druhej strane - ja tym ludom, co to daju robit takymto "uctovnickam" toto naopak prajem. Lebo radsej daju 20 evri susede, co to spravi v kuchyni, ako 30 evri serioznej uctovnicke, co ma skolu a prax. A pritom cakaju 3-4 tisicky na preplatkoch. Tak im treba. A este raz - tak im treba.
Jasne, je mi luto bab na danovych uradoch, to uznavam.
Ale zas, aby som nebola svata, obcas sa aj profesional kopne, zial nie som neomylna.
Co sa mne naposledy stalo - urobila som DP a dala som ho vytlacit. Tlacim to obojstranne, kvoli uspore papiera a po tyzdni mi vola klientka, ze nie je vytlacena druha strana. Vsetko ostatne je, len ta jedna strane nie. Ja nechapem, ako to ta tlaciaren dokazala. Este aby som aj toto kontrolovala.
A velmi davno, ked si rocne zuctovanie zdravotneho poistenia robili ludia afirmy sami - kazdemu klientovi hovorim - podpiste to, nezabudnite to podpisat. A co sa stalo? Volaju mi zo ZP, ze ja som to svoje vlastne nepodpisala 🤦♀️
Tak ale stane sa, no.
Tazko sa to teraz hodnoti. Pri takychto veciach sa ukaze serioznost cloveka - ja osobne, ak sa take nieco stane, na 99% opravim ja, napisem ziadost, ospravedlnim sa. Ak by bola pokuta, tak ju uhradim. Ale to som ja, ja si vazim svoje meno, svojich klientov. Len tiez - tento rok som urobila 47 roznych DP, este ma caka 6 odlozenych. Tak sa zial moze stat chyba. Tazko sudit, ked nevieme.
A pre istotu, aby si tu zas rypalky nemysleli ako dobre som zarobila - tak 19 som robila zadarmo, 22 mam v cene pausalu. Acka robim snad vsety tak, hlavne dochodcom z nasho bufetu. Obcas mi dali vinko, ci cokoladu. Ale nie vsetci. A su v tom aj DP pre zeny tu z kona, ktore som v zivote nevidela, vsetko sme vybavili mailom. Aj chceli zaplatit, ale odmietla som.
@ikonica @dzulli1980 dievcata, ja som presvedcena o tom, ze mnohe su baby z konika, ktore to robia doma na kolene, lebo ved to len opisu do elektronickeho formulara. Alebo baby s trojdnovym kurzom. Ja ked tu vidim, ako si mnohe chcu urobit kurz a zacat rovno uctovat div nie volkwagen, mne je na grc. Kazda si mysli, ze uctovnictvo je sadnut za PC a tukat cisla. Vobec nerozumiem, preco je uctovnictvo volna zivnost. Uz som sa stretla aj s tym, ze zenska, co nikdy nerobila mzdy, chce nastupit po kolegyni, ktora ide o tri mesiace do dochodku, ze ju zauci. A bude robit mzdy 200 ludom. A ked som napisala, ze ani nahodou, to ste mali vidiet, ako ma tu skoro zozrali, ze som namyslena, ci si myslim, ze len ja to mozem robit a ved aj tak to vsetko robi program. Preto to tak aj vyzera.
A na druhej strane - ja tym ludom, co to daju robit takymto "uctovnickam" toto naopak prajem. Lebo radsej daju 20 evri susede, co to spravi v kuchyni, ako 30 evri serioznej uctovnicke, co ma skolu a prax. A pritom cakaju 3-4 tisicky na preplatkoch. Tak im treba. A este raz - tak im treba.
Jasne, je mi luto bab na danovych uradoch, to uznavam.
Ale zas, aby som nebola svata, obcas sa aj profesional kopne, zial nie som neomylna.
Co sa mne naposledy stalo - urobila som DP a dala som ho vytlacit. Tlacim to obojstranne, kvoli uspore papiera a po tyzdni mi vola klientka, ze nie je vytlacena druha strana. Vsetko ostatne je, len ta jedna strane nie. Ja nechapem, ako to ta tlaciaren dokazala. Este aby som aj toto kontrolovala.
A velmi davno, ked si rocne zuctovanie zdravotneho poistenia robili ludia afirmy sami - kazdemu klientovi hovorim - podpiste to, nezabudnite to podpisat. A co sa stalo? Volaju mi zo ZP, ze ja som to svoje vlastne nepodpisala 🤦♀️
Tak ale stane sa, no.
Tazko sa to teraz hodnoti. Pri takychto veciach sa ukaze serioznost cloveka - ja osobne, ak sa take nieco stane, na 99% opravim ja, napisem ziadost, ospravedlnim sa. Ak by bola pokuta, tak ju uhradim. Ale to som ja, ja si vazim svoje meno, svojich klientov. Len tiez - tento rok som urobila 47 roznych DP, este ma caka 6 odlozenych. Tak sa zial moze stat chyba. Tazko sudit, ked nevieme.
A pre istotu, aby si tu zas rypalky nemysleli ako dobre som zarobila - tak 19 som robila zadarmo, 22 mam v cene pausalu. Acka robim snad vsety tak, hlavne dochodcom z nasho bufetu. Obcas mi dali vinko, ci cokoladu. Ale nie vsetci. A su v tom aj DP pre zeny tu z kona, ktore som v zivote nevidela, vsetko sme vybavili mailom. Aj chceli zaplatit, ale odmietla som.
@katarinaba ja som tiez robila mzdy aj chyby... Ale ked som chybu urobila, zavolala som danej osobe, ospravedlnila sa a vsetko opravila a raz som aj cvakala z vlastneho vrecka bez toho, aby ma o to niekto ziadal. Ja som tym mojim prispevkom v podstate len chcela upozornit, ze to netreba nechat tak, ze treba tu 'uctovnicku' ( nevieme ci je profesionalka ci to robi na kolene) upozornit, ze sa cosi take stalo nech da a lepsi pozor. Keby som za to vzala peniaze ja, tak by som ich vratila.
Ženy, a teda preplatky sa vyplácajú nejako postupne podľa abecedy, okresov, alebo? Pre info. Vďaka.
Ženy, a teda preplatky sa vyplácajú nejako postupne podľa abecedy, okresov, alebo? Pre info. Vďaka.
@ukulela ani podľa okresov, ani podľa abecedy. Správcovia konkrétneho oddelenia dostanú zvyčajne od svojej priamej nadriadenej viaceré dátumy, na ktoré môžu preplatky vracať. A už je na šikovnosti konkrétneho správcu a jeho vlastnom rozhodnutí, do ktorého dátumu Ťa zaradí. Sú tam však obmedzenia na maximálny počet na jeden deň a jedného správcu. Každý nadriadený si určuje dátumy inak, to nie je nikde určené, nastaví si to každý vedúci sám podľa toho ako to stíha kontrolovať, všetky sú však tento rok max do 9.5.
a prišiel už preplatok daňového bonusu niekomu???
@maury mne vlani 22.4. a teraz nič
@evecska Podla zakona maju termin na vratenie preplatkov dani, ci vyplatenie danovych bonusov cas do 40 dni od terminu na podanie danoveho priznania. Ak si podala v riadnom termine do 31.3.2025, tak ti musia vratit do 9.5.2025 (tento rok).
Vobec nezalezi na tom, kedy si podala DP (ci januar, februar, marec) a uz vobec to nebude kazdy rok v rovnakom termine. Nezalezi ani ktory danovy urad si, ani ake mas priezvisko. Skus si precitat prispevky vyssie, mas tam presne vysvetlene, ako k vyplacaniu dochadza.
Cakaj, ak si mala vsetko v poriadku, pridu.
Mne dosiel ešte na začiatku minuleho tyždňa,ale bez daňoveho bonusu ako som už spominala 🤭🫣
Zatiaľ nikde žiadnu žiadosť nepíš, treba zavolať priamo správkyni, mohlo sa stať, že sa Ti o daňový bonus znižovala daň a teda máš vyšší preplatok ... robím na daňovom úrade.
@jantato
@dzulli1980 ja mám tiež nárok na daňový bonus za 5m,keď som mala vyšší preplatok tak si môžem spätné požiadať alebo nie?7 mesiacov som pracovala a 5 nie,ale na daňový bonus mám nárok,môžete mi poradiť?ďakujem za odpoveď

@ikonica Aj som na to nahnevaná, obyčajní ľudia, dajú papiere účtovníčkam, ktoré berú neskutočné peniaze a také chyby robia, že koľkokrát mám pocit, že majú kurz účtovníctva cez internet ... volám daňovníkom, tí chudáci nevedia, nerozumejú ... dorábam robotu za mnohé, ktoré zobrali peniaze, no riešiť problém dovidenia ... jaj, och som si nevšimla atď. ... a pritom vypísať daňové priznanie typ A je otázka pár minút.
@dzulli1980 chapem, aj pre teba je to potom praca navyse, spracovavat cosi na 2x... A ano niektori ludia namaju o daniach sajnu, preto to daju urobit niekomu inemu veriac, ze to bude spravne... To uz je na tej uctovnicke (resp. osobe ktora to DP urobila) ako sa potom zachova, kazdopadne treba ju na to upozornit....