icon

Vrátenie dani za manželku

pamag1805
23. jan 2016

prosim vas o vysvetlenie,,radu,uvedenia do obrazu..vobrc s nevyznam...v aprili 2014 sa nam narodilo dieta, v roku 2015 manzelovi nevratili na daniach nic, na paske ma minimalnu mzdu...mali mu nieco vratit? zeny v mojom okoli vravia, ze mu mala byt vratena dan z tych penazi cosomdostala po narodeni dietata tych 850 euro...prosimvas poradite mi ako to vlastne je? rok 2015 som poberala rodicak,bude mu nieco vratene alebo mne?? dakujem za kazdu radu,odpoved

ivet1980
23. jan 2016

@zuzka_puska ano je to 20e, nejakých

pamag1805
autor
23. jan 2016

@zuzka_puska ano,aj mojmu to vyplacaju mesacne...21,41

majusqa77
23. jan 2016

@zuzka_puska ziadost na rocne zuctovanie dane sa podla zakona dava do 15.2. 🙂 a podla mna by mu mali vratit to maximum - 19percent z nezdanitelnej casti co je z cca 3808 eur, takze okolo 723 eur 🙂

pamag1805
autor
23. jan 2016

jej baby,sa mate,aspon takato koruna k dobru...ja som sa dotesila 😝

ivet1980
23. jan 2016

tak ja nám prajem všetkým aby aspoň niečo kvaplo🙂))a dobrú noc vám prajem

zuzka_puska
23. jan 2016

@majusqa77 do 15.2? Uff, ale to je cosi ine ako rocne zuctovanie preddavkov ...? lebo ten papier, to zuctovanie preddavkov mu vzdy automaticky posielali....niekedy koncom januara mu to chodilo.... 🙂 Ale to som teda netusila ze do 15. februara, ved to je copy dup 🙂 🙂 dakujem. Boooze zienky strasne ste ma potesili, uz sa neviem dockat tych 700eur 🙂 🙂 uz nech je marec/april 🙂 hehe

zuzka_puska
23. jan 2016

@pamag1805 ja som nevedela,ze pri minimalke sa nevracia nic.....ale ako si spominam, tak ked muz zarabal minimalku tiez nam nedali nic ☹ no mohli by aspon nejaku 50tku hodit...

zuzka_puska
23. jan 2016

dobru noc dievcata 🙂 sladke sny a dakujem

ivet1980
23. jan 2016

@zuzka_puska je to asi tak, že do toho februára, sa to týka tých ktorý sú zamestnaný a robia im zúčtovanie ekonomky a do konca marca je pre tých ktorý si to podavajú samostatne

zuzka_puska
23. jan 2016

@ivet1980 no mojmu muzovi tento rok este ani to rocne zuctovanie preddavkov na dan neprislo, co zamestnavatel posiela.... Vobec toto este neposlali...tak snad to coskoro dojde 🙂 dakujem

8291
23. jan 2016

Baby tak ja som tiež jeleň.nam sa mala narodila v 2014 bola som na MD do januára 2015.nam nevratili na daniach nič lebo sme neboli manželia,zosobasili sme sa v máji 2015 ale to uz som bola na RD,a za to obdobie odkedy sme manželia mame nárok ma vratenie dani alebo nie?pretože mzdarka manzelovi povedala že nemame lebo ja už som na RD.danovy bonus si muž uplatnuje každý mesiac a plat má v hrubom niečo cez 4000€./mesacne.

zanalab
23. jan 2016

Mne dnes kamaratka uctovnicka povedala, ze Fico sprisnil zakony a dane za manzelku sa vracaju len ak je evidovana na urade prace aspon tri mesiace. Takze ak poberate rodicak, tak nic (to je aj moj pripad) Vraj som mala prepista rodicak na muza a byt evidovana, co uz...

8291
23. jan 2016

@zanalab takto,nejak to povedala učtovnička aj manželovi,ze keď som na RD tak už nárok nemame,len som tu citala tuto diskusiu tak som zostala dopletená ze ci ano alebo nie.

zanalab
23. jan 2016

Ja popri RD pracujem 4 meiace a zarabam 200eur mesacne, (je to len ciastocny uvazok) tak rozmyslam, ze keby som cely rok zarabala len tolko tak tiez nepresiahnem sumu prijmu na vratenie dani a zaroven nemam byt kedy evidovana na urade prace..takze kazdopadne sa na to este on spyta.. lebo sa mi to nejak nezda

tajka1986
24. jan 2016

@8291
@zanala
je mozne zeny ze mi uz prepina,ale asi nechapem tie uctovnicky. Praveze ak je zena na RP,kt.je statna socialna davka a nepocita sa ako prijem tak by tu dan mali vratit ako pisala
@majusqa77

majusqa77
24. jan 2016

@tajka1986 ano, su tam ale aj dalsie podmienky, napr.ak ma muz vysoky prijem sa moze stat, ze mu to nevyjde..

zanalab
24. jan 2016

Ale inak v tomto clanku https://podpora.financnasprava.sk/181619-Podmie...

Sa nespomina,ze by sme mali byt v evidencii...tak neviem,ako to vlastne je..

lilia9090
Odpoveď bola odstránená
zuzka_puska
24. jan 2016

@majusqa77 ale to vazne je tak, ako pise zanalab?? ze ak zena ma rodicak, tak ziadna dan sa nevrati?? Len zenam ktore su evidovane?? ☹ no nam minuly rok vratili, aj ked som bola na MD a potom na RD. nebola som evidovana.... ci sa to od tohto roku len pomenilo?

zanalab
24. jan 2016

Kamaratka,co sa do toho vyzna, mi to vcera povedala,ale planujem jej to na zaklade hore linku vyvratit,uvidime,co vytiahne ona.Robi dane uz tak 15 rokov,ale snad ma zlu info...dufam

zuzka_puska
24. jan 2016

@zanalab no jedine, ze sa to menilo len tento rok....lebo ako pisem, minuly rok som bola na rodicaku....cely rok..... a vratili nam na daniach cez 500eur. a nebola som evidovana. Cize jedine zeby sa tie zakony pomenili tento rok len.....

zuzka_puska
24. jan 2016

@zanalab podla mna to je myslene tak, ze dan sa vrati ak manzelka pobera rodicak ALEBO je evidovana ALEBO sa stara o dieta s postihnutim ALEBO je ZTP.... tak som to ja pochopila, cize dostane aj evidovana zena, aj zena co pobera rodicak.... teda dufam ze tomu spravne rozumiem.

zanalab
24. jan 2016

Tvrdila,ze je to nova zmena a plati pre rok 2015.Minuly rok som aj ja dostala a muzovi robi dane ona..

zanalab
24. jan 2016

Zajtra vecer budem mudrejsia, s tymi peniazmi asi kazda pocitame...

zuzka_puska
24. jan 2016

@zanalab vyzera ze majusqa77 sa v tomto celkom vyzna, neviem ci je uctovnicka alebo sa proste len vyzna, tak pockajme co odpise 🙂 Aj manzelova teta je uctovnicka, ak neodpise majusqa opytam sa jej, ako je to vlastne 🙂 Ja dufam, ze nam tu dan vratia ak poberam rodicak a mame dieta do 3rokov.

evittam
24. jan 2016

Ach dievčatá, "splietate" tu hrušky s jablkami až na majusqa77. Tak takto - žiadosť o ročné zúčtovanie musí podať zamestnanec do 15.2.2016 zamestnávateľovi - ten je povinný najnejskôr do 30.4.2016 toto zúčtovanie spraviť - preplatok-nedoplatok sa mu zúčtuje najneskôr v aprílovej mzde-čiže vyplatené max.v máji 2016. Ak si spravíte DP samostatne-potrebujete potvrdenie o príjme a DP musíte podať do 31.3.2016 - DU má 60 dní na vrátenie dane, vy musíte zaplatiť nedoplatok do 31.3.2016. Čo sa týka toho koľko vám vrátia - ak ste na RD,MD tak si na vás manžel môže uplatniť nezdaniteľnú časť-pozor suma MD, ktorú ste za daný rok dostali sa od toho odrátava-manžel bude potrebovať ako potvrdenie o poberaní MD-od kedy do kedy a výšku ako aj potvrdenie o poberaní RD-tam stačí od kedy do kedy. No a vrátia mu len to čo mu strhli...čiže pri minim.mzde - nič alebo skoro nič, ak má vyššiu mzdu tak mu vrátia buď celú daň čo strhli za rok alebo časť, ak má nejakú vysokú HM tak je to myslím maximum okolo 700,- Eur-už to tu bolo spomínané. Jednoducho a prosto - ak vám nič nestrhnú, tak vám nič nevrátia. 😉

zuzka_puska
24. jan 2016

@evittam hej ved toto nam je uz jasne 🙂 Ale zanalb pise, ze jej kamaratka uctovnicka povedala, ze tento rok sa dan bude vracat len tym manzelom, ktorych manzelky su evidovane na urade prace.... a tym na rodicaku uz nie 🙂 Tak toto akosi nevieme, ci naozaj nastala nejaka nova zmena alebo nie 🙂 Lebo minuly rok som ja bola na rodicaku,a manzelovi vratili cez 500e, a teda to ocakavam aj tento rok 🙂 🙂

eldane
24. jan 2016

Mate narok na uplatnenie nezdanitelnej casti zd vasimi manzelmi ak ste na rodicovskej s dietatom do 3 rokov, alebo schvalenych 6 rokov. Alebo ste evidovane na up. Musite splnat jednu z tych podmienok, nie vsetky.

evittam
24. jan 2016

@zuzka_puska Presne ako píše @eldane. Ostatné je kravina. 😉 Veď kde inde si evidovaná ako poberateľ RP ak nie na UPSVaR. 🙂 To len logický pohľad na vec. 🙂

zuzka_puska
24. jan 2016

@eldane dakujeme za vysvetlenie 🙂 som si aj myslela, ze to bude takto.... ale ako som vyssie pisala, moc sa v tom nevyznam takze super ze sa tu najdu zienky ochotne oboznamit nas nechapavych s touto problematikou 🙂 🙂 Dakujem, takze sa idem dalej tesit na april ci maj kedy muzovi poslu na ucet dan 🙂 pekny den