icon

Vrátenie dani za manželku

pamag1805
23. jan 2016

prosim vas o vysvetlenie,,radu,uvedenia do obrazu..vobrc s nevyznam...v aprili 2014 sa nam narodilo dieta, v roku 2015 manzelovi nevratili na daniach nic, na paske ma minimalnu mzdu...mali mu nieco vratit? zeny v mojom okoli vravia, ze mu mala byt vratena dan z tych penazi cosomdostala po narodeni dietata tych 850 euro...prosimvas poradite mi ako to vlastne je? rok 2015 som poberala rodicak,bude mu nieco vratene alebo mne?? dakujem za kazdu radu,odpoved

zuzka_puska
24. jan 2016

@evittam Vsak uz som sa zlakla, ci to naozaj mohli taky zakon schvalit 🙂 takze supeeer, dan nam vratia, tesim sa ako na vianoce 🙂 🙂

petulda333
24. jan 2016

A mozte aj mne poradit?do marca 2015 som pracovala,potom som pre zdrav.problemy nastupila na pn,v polovicke septembra na matersku,v oktobri sa mi narodil syn,teraz mi z prace poslali rocne zuctovanie,lenze pracovny pomer mi skoncil v oktobri..vratia mi nieco alebo si moze manzel dat vratenie ci ako?dakujem

evittam
24. jan 2016

@petulda333 Ahoj, no asi by som na tvojom mieste podala sama DP - vypýtaj si v práci potvrdenie o príjme za r.2015, v tvojom prípade nie je ani PN ani MD zdaniteľný príjem, takže tebe niečo vrátia - nakoľko nezdaniteľnú časť si uplatníš až do konca roka. A vyzerá, že ti vrátia všetko čo ti strhli. Ak by si uplatnil manžel tak musí odrátať od nezdaniteľnej časti na manželku aj tvoju PN a MD a samozrejme príjem za 1-3/2015. Bolo by dobré vypočítať komu by vrátili viac....
A predpokladám, že z práce ti neposlali ročné zúčtovanie ale potvrdenie o príjme....

eldane
24. jan 2016

@petulda333 presne ako pise @evittam pre teba je nejvyhodnejsie si podat sama danove.

petulda333
24. jan 2016

@evittam no nieco take neviem presne ako sa to vola,dakujem krasne za radu

evittam
24. jan 2016

@petulda333 Rado sa stalo.

eldane
24. jan 2016

Dievcence, inak je strasne tazke vam takto na dialku poradit. Tieto veci velmi zalezia od vselijakych okolnosti... prijem vasho manzela, zije - nezije v jednej domacnosti, uplatnoval si vas mm nezdanitelnu cast na seba? ( aj take pripady su) .... atd. atd. ...
Vy sa uz tesite kolko vam povracaju a ako s peniazkami nalozite... aby ste potom neboli sklamane. Na to, aby som vam ja alebo niekto este skusenejsi poradili by sme potrebovali vidiet podklady a cisla. A aspon zakladne poznat vas rodinny stav.

evittam
24. jan 2016

@eldane Presne tak.

petulda333
24. jan 2016

@evittam
@eldane ja sa napr dopredu netesim len som nevedela ci mi vobec mozu nieco vratit,ci mam zhanat niekoho kto mi danove urobi.co konkretne by ste potrebpvali vediet este?

evittam
24. jan 2016

Ak by som to mala dobre vyrátať, tak potrebujem tvoje potvrdenie o príjme za r.2015. výšku PN, MD, potvrdenie o príjme manžela za r.2015. Ale ako som ti už písala v tvojom prípade sa viac oplatí aby si si ty podala DP a vrátia ti aspoň to čo ti strhli do 3/2015. Lebo predpokladám, že tvoj príjem+PN+MD bude pravdepodobne viac alebo veľmi blízko sume nezdan.minima...3803,33 Eur.

maja2005
24. jan 2016

@evittam ahoj prosim vies mi pivedat ci si mozem spravit danove priznanie aj kef som cely minuly rok bola doma na RD? ze vraj by som mala mat preplatok

evittam
24. jan 2016

@maja2005 A z čoho chceš mať preplatok ak si bola celý rok na RD? Si platila nejakú daň - bola si zamestnaná popri RD? Lebo ak nie, tak nemáš mať aký preplatok...
Ja viem, že nemôžeme každý vedieť všetko, ale ženy, konečne sa uvedomte - ak žiadnu daň nezaplatíte, tak vám nič nevrátia - čo asi?! To je len čistý sedliacky rozum. 😉 🙂

manzanillaa
24. jan 2016

@evittam Ahoj, môžeš mi prosím Ťa poradiť? V roku 2015 som na predĺženej RD, okrem toho som pracovala na živnosť ako poisťováčka, do 31.8.2015, od 1.9. do 30.11.2015 už ako zamestnanec pre tú istú spoločnosť. Od 1.12.2015 som bola na PN a už som nikde nepracovala. Manžel je zamestnaný. Je mi jasné, že daňové priznanie si urobím, ale treba nejaké papiere o mojom príjme aj pre manžela? Rok predtým som aj jemu dávala, to som robila už poisťováčku na živnosť. Po druhé, môžem čakať nejaké vrátenie dane? Zárobok z poisťovne bol dokopy možno do 1300 eur. Ďakujem 🙂

hors
24. jan 2016

Ahojte čitam niektore vase komenty a chcem sa spytat mm mava prikad vyplatu 1400 az 1800€ ja som doma na MD poberam rodicak myslite,ze by nam mohli nieco vratit ci nie? Dakujem

majusqa77
24. jan 2016

@hors si na md alebo na rodicaku? Je to dost podstatne, lebo materska sa do vlastneho prijmu manzelky pocita a rodicak nie

hors
24. jan 2016

@majusqa77 no ja berem s uradu prace tak ze rodicovsky :0) aspom si myslim,ze to tak je

majusqa77
24. jan 2016

@hors tak mas cely rok iba rodicak, mozu vratit do vysky 723 eur - za predpokladu, ze tvoj manzel tolko na dani zaplatil

hors
24. jan 2016

@majusqa77 ajha no myslim si ,ze ano kedze mava vyplatu 1400 zaklad a najviac 1800€ i ked minuli rok bol 2 mesiace syrie a vtedy za 2 mesiace.mal vyplatu cca neak 5 tys.€ toto je premna strasch tieto dane sklanam sa pred tymi co to vedia :0)

majusqa77
24. jan 2016

@hors tak to by mu malo vyjst to maximum

hors
24. jan 2016

@majusqa77 dakujem velmi pekne :0)

evittam
24. jan 2016

@manzanillaa Ak bol zárobok z poisťovne dokopy len 1300,- Eur tak DP podávať nemusíš - nakoľko DP si povinná podať ak tvoj príjem presiahne 1901,-Eur a nejaké drobné. Otázne ale je, koľko si zarobila ako zamestnanec a či ti strhli nejakú daň - ak áno tak táto by ti bola vrátená. Na druhej strane treba pozrieť koľko zarábal tvoj manžel, koľko zaplatil na dani a či by mu nevrátili viac keby si uplatnil nezdan.minimum na teba.

manzanillaa
24. jan 2016

@evittam No do kelu, to je nejaké zamotané. Ako zamestnanec som zarobila za 3 mesiace spolu cca 1700 eur, z toho mi bolo všetko strhnuté, hádam aj daň.

evita68
24. jan 2016

@manzanillaa no veď ale musíš uviesť všetky tvoje príjmy.. čiže aj zo živnosti, z pracovného pomeru /tu odrátaj odvody/, nemocenské... je to spolu viac, ako 3803?

manzanillaa
24. jan 2016

@evita68 Nie je.

evita68
24. jan 2016

@manzanillaa tak si to presne zrátaj a odrátaj od 3803,33... čo ti vyjde, to si môže manžel uplatniť na teba

manzanillaa
24. jan 2016

@evita68 Rodičovský do toho nerátam, že? A ak by mi tá suma vyšla predsalen nad alebo o nejakých 200 eur menšia?

evita68
24. jan 2016

@manzanillaa 3803,33 - príjem z PP /odrátaj odvody/ - príjem zo živnosti..

manzanillaa
24. jan 2016

@evita68 Tak rozdiel mi vyšiel nejakých 750 eur (ale do príjmu som zarátala aj preplatenú dovolenku z práce pred nástupom na materskú). Dať teda všetky papiere manželovi do práce a ja si priznanie robiť nemusím?

evita68
24. jan 2016

@manzanillaa manželovi nemusíš dávať nič, len to treba dobre vyrátať.. máš potvrdenie o príjme od zamestnávateľa? tam máš tvoje príjmy zo zamestnania, plus prirátaš tie zo živnosti...
a prečo ty by si nemala dávať daňové, veď si mala príjem aj zo živnosti, a príjem nad 1901, ty musíš podať

manzanillaa
24. jan 2016

@evita68 Ok, podám, dám si to asi švagrinej spraviť,tie príjmy mám teda spolu cca 2050 eur, ak som to dobre prerátala, všetky príjmy mám zdokladované, nato si dávam pozor. Rozdiel mám teda cca 750 eur, vyšiel by mi nejaký preplatok?