Vrátenie dani za manželku
prosim vas o vysvetlenie,,radu,uvedenia do obrazu..vobrc s nevyznam...v aprili 2014 sa nam narodilo dieta, v roku 2015 manzelovi nevratili na daniach nic, na paske ma minimalnu mzdu...mali mu nieco vratit? zeny v mojom okoli vravia, ze mu mala byt vratena dan z tych penazi cosomdostala po narodeni dietata tych 850 euro...prosimvas poradite mi ako to vlastne je? rok 2015 som poberala rodicak,bude mu nieco vratene alebo mne?? dakujem za kazdu radu,odpoved
@majusqa77 no musim kuknut minulorocne danove, ale hadam nam to spravila uctovnicka.. ani neviem 🙈...dakujem pekne.
Prosim vas poradi mi niekto? Ak prijem manzelky presiahne 3680 eur (neviem kolko presne to je), tak muz si neuplatni nic predpokladam. Na jeho prijme v tomto pripade nezalezi?
A dakujem samozrejme, skor skm odoslala
Baby poradte. Brat s manželkou pracovali 4 mesiace v zahraničí ( 1-4) to neboli ešte manželia,potom bola švagriná na UP(5-6).od 1.7. pracuje na TPP. Veľmi dobre zarobí, beruju jej daň dosť.
Brat však bol od (5-12mesiaca 2017) na UP a bral najvyššiu podporu. Môže si švagriná uplatniť na brata odpočet dane? Za koľko mesiacr. manželia su od 20.maja?
@april_2018 , každý daňovník si môže ročne uplatiť nezdaniteľné minimum vo výške 3803,33 eur (v roku 2018 sa to zvýši), t.j. každý kto má príjem v tejto výške a menej, neplatí daň z príjmov. ak tvoj muž má základ dane (príjmy - výdaje z podnikania , plus poprípade iné príjmy) rovný alebo nižší ako táto suma, tak neplatí daň, ak ho má vyšší, napr. 5000 eur, tak si okrem svojej sumy môže "douplatniť" nezdaniteľnú časť na manželku. t.j. 5000 - 3803,33 za seba - nezd. časť na manželku až do výšky tých 5000 eur . Nezd. časť na manželku je 3803 eur mínus jej príjmy.
príklad: daňový základ manžela szčo: 5000,- eur, manželka má príjem 3000 eur. výpočet dane: 5000 - 3803 (za neho) - 803 za manželku (3803-3000) = 394 eur a z tohto základu bude platiť daň. Ak manželka nemá príjem , tak si môže odrátať za ňu plnú sumu do výšky dan základu: 5000-3803 -1197 = 0, neplatí dan. ak by mal základ dane napr. 10000 a manželka žiaden príjem, odráta obe nezd. sumy v plnej výške: 10000 - 3803 - 3803 = 2394 = základ dane. snáď som to vysvetlila zrozumiteľne. 🙂
v zákone je presne uvedené, ktoré príjmy sa rátajú za príjmy manželky (poprípade manžela), ktoré sa od NZD odratávajú a ktoré nie
@bodka70 nezdanitelnu cast ano, to si uplatnuje..ale to co som sa ja pytala, nie je nieco ine?
@april_2018 Ved sme ti to uz jasne vysvetlili. Tvoj manžel je SZCO, neplatí mesačne preddavky na dan ako zamestnanec, nemajú mu čo vrátiť, ak si na teba moze uplatniť NCZD bude len platit menej dan z prijmu, pripadne ziadnu. A nie, piseme o tom istom. Ak by platil preddavky-tak mu mozu niečo vrátiť. Inak co mu akoze majú vrátiť ak nic nezaplatil?!
@evittam ano, teraz uz je to jasne 😂
@evittam , evitam, ja som to pochopila tak, že manžel je szčo, pracuje a manželka je na úrade práce a potom na RD. to jest, manžel si uplatní NZD v daňovom priznaní a nezdaniteľnú časť na manželku len v prípade, ak jej príjmy (vrátane podpory v nezam.) sú za daný rok nižšie ako 3803 eur.
@april_2018 Konečne.
Btw.ja fakt neverím tomu,ze si niekto mysli,ze mu vrátia nieco z nicoho.....
@evittam resp. Majuska vysvetlila, len kedze mi napisala zase bodka, tak preto som sa uistovala. Lebo NCZD mi je jasna.
@april_2018 Ved napísala to iste...
@april_2018 , ja som nečítala celú diskusiu dozadu, len tvoj príspevok, preto asi nastali duplicitné odpovede trochu, ale sme si to vyjastnili. Ľudia si často mýlia zamestnanca a szčo, zatiaľ čo zamestnanec platí preddavky v mzde, tak na konci roka, ak si môže uplatniť manželku, má preplatok na dani. szčo daň mesačne neplatí a teda koncom roku si môže maximálne ponížiť daňovú povinnosť ale nemá sa mu čo vrátiť 🙂
@evittam nejde o to,ze cakame na vratenie.. ale kedze bezny clovek nevie co si moze uplatnit a co nie, a ak sa v tom nevyzna tak sa hold pyta ako debil aj viackrat..
@bodka70 teraz si to presne vystihla..rozdiel zamestnanec a szco a preddavky.. to je v tomto pripade zaklad. Zial ja sa do toho fakt vobec nevyznam, a len sme dostali taky tip preto ked som nasla tuto diskusiu som sa pytala. 😉
@april_2018 Ved ja chapem, ale typ si zase dostala len od človeka co tomu prd rozumie-proste "lebo ja som dostal tak môžeš aj ty"...😉
@evittam ano, to len uctovnicka povedala svagrovi,ktory si ale plati preddavky, lebo je normalny zamestnanec. Ale urcite mu nevysvetlila na zaklade coho... aj nam to povedal, tak som zistovala. Ale uz viem 😉
Ahojte, viete mi poradiť ako je to s vratenim dane na manzelku, ak manzel v roku 2018 pracoval no zároveň poberal aj matersku? V case materskej pracoval tiez na inej pracovnej pozicii u toho isteho zamestnavatela. Ako sa to teda v takom pripade uplatnuje?
@dankariska presne tak isto ako predtym
@majusqa77 a teda bude sa mu to uplatnovat z oboch pracovnych pomerov? Kedze.mal 2 zmluvy. Jednu pocas materskej a druhu po skonceni materskej.

@april_2018 no ze ked si ta v dp uplatni zaplati o 700 eur menej dan