Vrátenie dani za manželku
prosim vas o vysvetlenie,,radu,uvedenia do obrazu..vobrc s nevyznam...v aprili 2014 sa nam narodilo dieta, v roku 2015 manzelovi nevratili na daniach nic, na paske ma minimalnu mzdu...mali mu nieco vratit? zeny v mojom okoli vravia, ze mu mala byt vratena dan z tych penazi cosomdostala po narodeni dietata tych 850 euro...prosimvas poradite mi ako to vlastne je? rok 2015 som poberala rodicak,bude mu nieco vratene alebo mne?? dakujem za kazdu radu,odpoved
Suhlasim z danoveho je najskorsi termin na vyplatenie 1.4. A nejde o to,ze na co by platili skor ak nemusia ale o to,ze skor nepovoluje zakon kedze termin na podanie DP je 31.3.2016. Tiez nemusis podavat skor,staci postova peciatka 31.3 do polnoci
Suhlasim,ze vlani mohli z roc.zuctovania..z danoveho je najskorsi termin na vyplatenie 1.4. a posledny termin na poukazanie je 10.5 vtento den musia odist zo statnej pokladne...ci uz na ucet danovnika pridu 11 alebo 12.5 zalezi na jeho banke..A nejde o to,ze na co by platili skor ak nemusia ale o to,ze skor nepovoluje zakon kedze termin na podanie DP je 31.3.2016. Tiez nemusis podavat skor,staci postova peciatka 31.3 do polnoci
@majusqa77 ahoj, mám pocit, že sa v téme vyznáš, môžem sa ťa prosím spýtať? MInulý rok som bola na RD a od sep som začala pracovať. Nevieš prosím či sa rodičovský ráta ako príjem, pre vyrátanie prípadného vrátenia daní? A mzda sa ráta tá hrubá či v čistom? A ešte či sa do príjmu za minulý rok ráta aj decembrová výplata, aj keď je vyplatená až v januári? Moc ďakujem.
@jajamalka Ahoj, ak ti nevadí odpoviem ti - ty dostaneš v práci potvrdenie o príjme, alebo môžeš rovno požiadať do 15.2. o ročné zúčtovanie dane, tvoj hrubý príjem je od septembra-decembra 2016 - aj keď je decembrová výplata vyplatená až v januári. RD nie je zdaniteľný príjem. Čiže tebe by malo vyjsť, že ti vrátia daň, ktorú za teba zamestnávateľ za tie 4 mesiace odviedol.
este k tej vyplate - december 2015 nie, december 2016 ano. nezalezi na tom, kedy bola vyplatena, ale za ktory mesiac vznikol narok
@evittam
@majusqa77 ďakujem baby. Zamestnávateľ mi robí daňové priznanie, ja to už len podpíšem a pri prvom dieťati tam bola rovno aj suma, čo mi vracajú. Dúfam, že som zrozumiteľná. 😀 Tak som zvedavá, či to bude tak aj pri druhom. Prakticky je to identická situácia. Aj vtedy som bola do augusta na RD, potom návrat do zamestnania. Len ten plat už je vyšší. A ten príjem si mám odrátať od tej sumy cca 3800€? Či tak nejak?
Dobry den, viete mi poradit od januara do 12 marca 2017 som poberala matersku a potom som presla na rodicovsky budeme mat vratku na dani? Viem, ze materska sa rata ako prijem ale ked som mala tak kratko matersku ci potom vyjde nieco na vratku dani. Ďakujem
@kristianko29 3803 minus materska. A z toho 19%
Dakujem
@kristianko29 ak ste nemali okrem materskej ziadny prijem tak Vam nic nevratia (kedze ste nic neodviedli nemaju z coho... ). Ak ste vydata nech si Vas da do zuctovania alebo dan.priznania manzel, tak Vam vratia to co napisala majusqa77 pokial manzel pracoval.
@kristianko29 Zaplatila si nejake dane? Podla toho co pises tak nie, tak co chces aby ti vrátili?!
Plati co pise
@mowinka1
@majusqa77
@evittam ahojte, viem, že je to stará diskusia...ale snáď poradíte ohľadom toho vrátenia dane..muž je SZČO, ja na úrade práce plus poberám rodicak... Od 2016...môže si manžel uplatniť toto vrátenie dane? Lebo švagrovi to poradila uctovnicka, on je síce normálne zamestnaný, ale jeho žena je tiež nezamestnaná na rodicaku... Že tých 700 eur im môžu vrátiť. Ďakujem veľmi pekne 😃
@april_2018 ano. ak bude mat dostatocny prijem, moze o to menej zaplatit na dani. vratit mu nemaju co, iba ak by platil preddavky na dan
@majusqa77 prijem ma urcite dostatocny, ale preddavky neplati len raz rocne dan,. Takze nas sa to teda netyka, ano? A co myslis pod tym, ze menej na dani? Tu odpocitelnu polozku na mna a dan.bonus na dieta..to vieme. Dakujem krasne.

@evita68 na zaklade toho,ze som v podstate posledna kontrola odovzdanych DP..ten spravca dane ty kludne posle vyzvu na doplnenie podania kedze aj v pouceni mas napisane "moze ziadat"!! Spravca berie zodpovednost za vratenie dane a ked mas stastlivca co ti ziada bonus na tri deti a kazde ma inu mamu tam asi nebudu vsetci byvat v spolocnej domacnosti. Zo zakona
ma na bonus narok v prvom rade matka a preto musi otec dokladovat sobasny alebo spol.domacnost