Vreckové pre deti - suma a frekvencia

kikundela
21. feb 2018

Ahojte.chcem sa opytat.davate svojim detom vreckove?ako casto a aku sumu?v kolkych rokoch ste im zacali vreckove davat?

rakywanda
21. feb 2018

@kikundela chcela som, má 8, vrátila mi to, že má všetko čo potrebuje. takže pravidelne nedávame, iba ak ide na výlet

susanne6
21. feb 2018

@kikundela môj syn má od 16.tich, lebo chodí na internát, týždenne 15 eur, ale to je už aj na cestu. Ináč nemal nijaké kým bol na ZŠ, ked chcel a popýtal, povedal načo, podľa zváženia dostal...či už na zmrzku, colu, či nejaké oblečko a tak.

sisaka
21. feb 2018

My nedávame žiadne pravidelne , keď bola dcéra mala, tak viac menej ak potrebovala niečo, tak sme jej kúpili, sem tam sme jej dali nejaké drobne akurát na zakúpenie nejakej maličkosti, keď mala 15 rokov išla pracovať (nie preto, že nemáme peniaze, ale pre skúsenosti a nech vie, čo to je zarobiť peniaze a potom ich míňať na blbosti) a začala si kupovať veci za vlastne (my sme platili veci ohľadne školy, zdravia, nejaké oblečenie a základnú kozmetiku), kupovanie kaviciek, make upu, extra handier a pod. bolo v jej réžii.
Syn ma 9, tiež nemá pravidelne vreckové ani neplánujem zaviesť, keď bude mat 15 dúfam, že tiež pôjde pracovať, nech si uvedomí hodnotu peňazí, keďže deti majú šťastie a vyrastajú v rodine, kde si nemusíme odtrhat od úst ani dva krat obracať korunu musia sa niekde naučiť, koľko prace sa skrýva za každým dolárom a ako ťažko sa vlastnoručne zarobené peniaze rozhadzuju, podľa mna je to najlepšia škola a spôsob ako sa naučiť nielen šetriť, ale aj uvedomiť si hodnotu peňazí a vážiť si prácu druhých.

jerryjanka
21. feb 2018

7 rokov - dostava zatial euro tyždenne, už len z princípu aby pochopila hodnotu penazí a ked niečo velmi chce, alebo chce kupiť napriklad kamaratke darček na narodeniny musi siahnuť na uspory, ak si za to chce kupiť oblečenie tak mame dohodu že polovicu jej dám ja druhu ona, jasne že jej kupujeme a platíme všetko čo treba, chcem jej ale ukazať že lepšia cesta je odkladať a mať časom viac penazí a niečo hodnotnejšie kupiť ako každy peniaz hned minúť na sladkosti. Druhý dôvod je ten že som jej vysvetlila, že každý máme doma nejaké povinnosti, my chodíme do práce ona do školy ale teda musí doma pomáhať aby všetko nebolo len na nás, mladšie sestry 5 a 3 roky nedostavaju, len na narodeniny a tak priležitostne nejake mince od dedka a tak, ale tým tiež chcem dávať od 7 rokov, proste ked nastúpia do školy. Myslím že nám to finančne tak neublíži ale im to snad pomôže k nejakej finančnej gramotnosti. Samozrejme že sa časom bude dvíhať suma, ale aj počet povinností pribudne, teraz je to poriadok v detskej, občas smeti, riad z umyvačky, a skladá prádlo.

pribinak
21. feb 2018

syn je druhak a od 1. triedy mu davam 1 na tyzden. aby sa naucil hospodarit a pochopil, ze netreba peniazky hned minut a moze si aj nasporit. co sa mu aj podarilo a pochopil system.
deti sa tak ucia hodnotu penazi, ze ked stratil v priebehu tyzdna 3 gumu, lebo sa nimi obhadzuju cez prestavku, tak si dalsiu kupil z penazi.
mile bolo, ked na den matiek mi kupil z nasporenych penazi maly kvietok.
kupujem vsetko co potrebuje, ale toto ma tak, ze si moze nieco on sam kupit a rozhodnut sam za seba. ja si myslim, ze euro tyzdenne nie je vela, deti sa musia ucit, lebo potom sa raz dostanu k vyssim sumam napr. ako stredoskolaci a oplieskaju hned vsetko, lebo si nevedia vytvarat kapacity dopredu.
samozrejme, ze je to individualne. ale malickym vreckovym sa deti ucia financnej gramotnosti.

natassa2
21. feb 2018

podla mna vreckove je fajn davat, ale zase nie nejake vysoke, prave naopak, take euro dve na tyzden su podla mna fajn, lebo aspon deti sa naucia, ze peniaze nepadaju len tak z neba a ze je potrebne si aj odkladat ak by neskor prislo nieco co by som vyslovene potrebovala 😉

hettinka
21. feb 2018

@kikundela mam 2 deti, 11 rokov a 16,5 roka. Vreckové nejako pravidelne nedávam, obaja majú svoj účet a tam im podľa nálady a výšky výplaty pošlem 5-10€. To praktizujem tak posledný rok, predtým som im nedávala.
Okrem toho im občas dajú pár drobných starkí, mladší všetko odloží, staršia minie s kamoškami na pizzu, zmrzlinu, plaváreň, korčulko, kino ...
Dávam im tiež nejaké peniaze, ak idú na školský výlet, súťaž ... teda zvyknem sa spýtať, či majú a ak nemajú, dám im 5€.

Vreckové dieťa nenaučí hospodáriť, ved to minie na "zbytočnosti". Všetko nutné mu rodičia predsa kúpia, aj stravu, byt zaplatia. Však vidím na mojich, syn neminie, lebo ani nemá kde a potom, ked ma našetrené, ani nevie, čo by si kúpil a dá mi to, že mu mam poslať na stavebné. A dcéra to prefláka na somariny, ked už potom nemá, tak ani nejde von, lebo nie je za čo ... a pýtať ďalšie ju mrzí. Síce rozpráva, že chce už brigádovať, no kde sa bola pýtať, všade chcú až od 18 rokov. A ja ani nie som za to, aby počas školského roka brigádovala, to by bolo na úkor školy (mám svoje skúsenosti, robím na strednej...), tak možno v lete si niečo nájde.
Peniaze na účte nemíňa, respektíve tam vidím, že čo kupovala ... zvyčajne je to oblečenie, nie že by nemala plnú skriňu, ale...

sisaka
21. feb 2018

@natassa2 dávaním vreckového určite deti neučíš, že peniaze nepadajú z neba, peniaze sú darované, nezarobene, dieťa nemá potuchy, koľko je za tým a akej prace, viac menej mu spadli z “neba” Jedine, čo ich to môže naučiť je šetriť, ale sú typy, čo dostanú - minú. Dcéra kým nerobila bolo všetko len, stojí to len $20 len $40 až keď začala robiť zmenilo sa to na až $20 až $40, stačil mesiac a úplne to zmenilo jej pohľad na peniaze

sisaka
21. feb 2018

@hettinka prečo by malo byt brigadovanie na úkor školy? Práve naopak, vďaka nemu je dieťa nútene zadelit si čas, stihnúť školu, povinnosti a ísť ešte aj do prace, je na rodičovi, koľko dni z pracovného týždňa povolí, dcéra mohla robiť 2 max 3 dni ak išlo o piatok v pracovnom týždni, cez víkend neobmedzene, neubudlo z nej, ani si nepohoršila známky a naučila sa time management, osobne odmietam sponzorovať teenagera valajuceho sa na gauči a tvariaceho sa, že nemôže nič robiť, lebo nonstop študuje od rana do večera

deti95060810
21. feb 2018

9 rokov - 1e keď ide z krúžku tak si ide niečo kúpiť
12 rokov - 2 e - chodí na krúžok 2 krát do týžňa

hettinka
21. feb 2018

@sisaka céra chodí na náročnejšiu školu, nie je to bežný gympel a dochádza, takže domov už takto chodí neskôr. 2x do týždňa ma krúžok, tanečnú a matematický, to príde domov až večer. Potom sa ešte učí ... ak by si našla niečo príležitostné, cez víkend alebo 2 týždne cez letné prázdniny, som s tým OK. Ale nechcem, aby už niekde pravidelne pracovala, na to má ešte čas. Ved má len 16 ... a nie sme odkázaní na to. Nejaých 5€, čo jej dám občas, ma nezabije...
Inak dcéra nie je povaľač, doma pomáha, je aktívna. Chce si robiť vodičák, to bude zasa potrebovať aj tam ísť, aj sa na to pripravovať.

Inak, vidím to na našej škole, možno 10% zvláda tie brigády zvláda tak, že to nemá vplyv na školu a výsledky. Zvyšok akonáhle začnú brigádovať, tak to ide dolu vodou s učením. Chodia po brigádach a potom spia na lavici, prídu nenaučení, alebo aj neprídu vôbec. prípadne majú nočné a prídu na 3. hodinu ... a ked si teraz môžu písať sami na 3 dni ospravedlnenky, tak sa to riadne rozmohlo.
Zarobia 200€ a tvária sa ako polobohovia ... že ved sú to ICH peniaze a rodičia im už ani nemajú nič hovoriť. Dávala som teraz štvrtákom (maturantom) nejaké navyše veci na prázdniny, ved o pár týždňov maturujú, tak nech ešte zaberú do finále ... polka sa na mňa odula, že kedy sa to majú učiť, ked oni si už dali brigády ... takže to je "time management" na ich spôsob. Ver mi, brigádovanie ide najmä na úkor školy, lebo zo zábavy si oni neukroja. Tvoja dcerka je svetlá výnimka, váž si to 👍👏

hettinka
21. feb 2018

@natassa2 ide o zo, že ak dieťa niečo “vyslovene potrebuje” aj tak si zo nekúpi z vreckového, ale kúpi to rodič. Vreckové učí dieťa míňať peniaze, ktoré nezarobilo, na veci, ktoré v podstate nepotrebuje.
Napriek tomu deťom peniaze dávam... ale nemám ilúzie, že sa tým naučia hospodáriť. Skutočne hospodáriť ich naučí až život.

eliska13
21. feb 2018

@kikundela 10 r a nemá vreckové čo potrebuje to kúpim po zvážení

sisaka
21. feb 2018

@hettinka to si úplne super vystihla s tým vreckovým! 👍

U nás sú obmedzenia, čo sa týka prace teenagerov a nočná práca je zakázaná ako aj niektoré prace, počet hodín atd. skratka je to zákonom ošetrené.

tinak25
21. feb 2018

Najprv som jej chcela dávať 2€ za jednotky a 1€ za dvojku. Zacala nosit zo školy cca po 5 jednotiek. Bývalý neplatí výživné, tak by som jej dala aj cele pridavky a ešte doplacala. Tak dostáva 15€ na mesiac. 10€ dáva do pokladničky a 5€ si nechava, aby mala, keď pôjde vonku.

vejapa76
21. feb 2018

U nás je to nachlp presne ako písala @sisaka . A musím povedať že kým som kupovala čo bolo treba ja tak dcéra " potrebovala " všetko. Teraz keď si to čo nepokladám za dôležité kupuje sama z peňazí ktoré ma za brigádu tak počet veci ktoré " potrebuje " sa scvrkol na minimum. Peniaze si odkladá ako prilepšenie na VŠ.

anjelicek26
21. feb 2018

Nasi starsi vreckove maju uz dlho, v podstate odkedy zacali chodit do skoly, dcera 5e a syn 2e kazdy pondelok v tyzdni... niekedy je aj par eur pomimo...ked chce ist do kina a podobne, to je hned 12e (vstupne a nejaky popcorn, pitie)...vstupne jej dam ja - na blbinky dolozi zo svojho... dcera chodi do skoly do mesta, uziva si tu volnost medzi doobednym a poobednym blogom vypadnut s kamoskami do mesta a moct si niekde sadnut a vypit kakao... nemam nic proti tomu, v skole sa maximalne snazi, doma pomaha, ma toho na svoj vek az az, tak preco nie. Na vreckovom nie je vobec nic zle. Mladsi setri na svadbu, ten neda z ruky ani cent 😂 Suhlasim s prispevkom vyssie - bez penazi v ruke sa dieta nikdy nenauci hospodarit a nenauci pozerat na ceny, pretoze ho to nezaujima, ved mama kupi. Odkedy si kupuje dcera sama, tak ma prehlad az az a aj ju to zaujima... lebo je to zrazu drahe a ona to vlastne teda ani nepotrebuje...

hanatom
21. feb 2018

Dcéra má 13. Dávam priebežne podľa toho,na aký účel si vypyta

caray
22. feb 2018

@anjelicek26 to potom môžeš byť šťastná maminka, že to takto klape, ja vôbec neviem ako budem toto riešiť, myslela som, že nejako sa tým nebudem trápiť, no ako čítam, tak otázka týchto vecí si ma pekne počká