Všetko je písané na priatelia
Baby, mam otázku ohľadne hypotéky atd.. moc sa v tom nevyznám ako to chodí ale popisem situáciu. Mám priateľa 5r, mame u jedno male dieťa a cakame druhé.pred 2r bral hypo,na seba.. je vlastník bytu, hypo je nanho..ja tu len byvam v podstate. Platim jedlo, nákupy aj to nie stále. Nic ine odomna nechce, všetko hradí sam. Svadba sa neriesi,z jeho strany som záujem nevidela.( Iba kecy ze raz..) z mojej strany tiež záujem opadol. Mame sa radi, vychádzame spolu fajn, obcas hádka , občas kriza ale vždy to prejde... To je tak v stručnosti. Uvedomujem si ze keby mu prepne vyhodí ma a ostanem s holym zadkom a dvoma deťmi sama na ulici.. som realista. A vlastne otázka znie... Je možné v budúcnosti tuto situáciu zmeniť? Môže ma napr po svadbe dopísať ako spoluvlastnicku bytu? Co sa vlastne pp svadbe právne zmení? Alebo sa ani nemusime brat a moze ma z vlastnej vôle zapísať ako spolumajitelku, stým zeby som neskôr ked zacnem pracovať platila polivicu emergi aspoň? Viete,o ide mi o to ze ked sa brala hypotéka, povedal ze nemôžem byt ako spolumajitelka ani nič,ze to berie na seba... myslíte ze si nechal otvorené zadné vrátka a ? Ze už vtedy to mihol riešiť aj somnou? Vyhováral sa na to ze som na materskej tak preto by nam ani bypo nedali spolu.
Priateľ kupoval byt. Zvali sme sa a byt je stale jeho. Neriesim. Ak by sa nebodaj čosi stalo idem k rodičom. Do bytu som sice čoto kupila aj ja ale bločky neodkladala takže ak by mi nič nedal moja vina. Ja to nejak neberiem ako tragediu- asi som ina .
@sonnenshein ano, ak mate obaja svoju vlastnú nehnutelnost. Ale ak nie, tak je to hlúposť a naivita zit vo viere, ze my sa nikdy nerozideme. Koľko párov sa bralo z obrovskej lásky, a skončilo to rozvodom a ta druha strana (v nevyhode) zistila, ze 20r platila cudzi dom a teraz moze hľadať podnajom
Len ked je byt na hypo, neviem ci je take jednoduche ta na LV dopisat, ked byt akoby patri v podstate stale banke
@anonym Keď začneš pracovať, kúp si niečo svoje (hoci jednoizbový byt) a prenájmi ho. Zaplatí ti to hypotéku a zatiaľ ži s priateľom.
Ak si Ťa nevzal doteraz, nemá dôvod to už robiť. Si stará, opozeraná, dala si mu všetko, čo si mohla aj bez svadby pozná už Tvoje zlé stránky... (ber to s rezervou).
A ak nie je úplný hlupák, na LV Ťa už len tak ľahko nedopíše. Sú tu síce deti, ale keď sledujem dnešné vzťahy, chlap si deti urobí pokojne aj s dvomi, tromi ženami a nejako to nepreživa.
Tento racionálne a predvidavo uvažoval už v dobách, keď Ty si chodila s bruchom a s ružovými okuliarmi a sotva to teraz zmení vo svoj neprospech. Najmä, ak sa hádate, máte krízy a pod. Je dobré, že si precitla a chceš to riešiť.
Ano máte pravdu, každý jeden príspevok. Ja rozumiem ze on to cele ťahá, nechcem nič od neho navyše, iba som uvazovala ci v budúcnosti je možné m nejak dopísať, keď začnem pracovať. Odpoveď uz som dostala, budem to riešiť ako ste písali,aby som mohla ja ja v prípade núdze moje deti zabezpečiť. Uvedomujem si ze som riskovala ze som do deti sla v takejto situácii. Mame s dobre,len myslím na budúcnosť.. a trvalý pobyt som chcel riešiť ale priateľ nie, takže každý máme pobyt este v rodičovskom. Prosto je to taký život...ze uvidíme ako bude, byvame,zijeme ale je to také cele neoficiálne.
A ja tu kupujem iba veci ktoré by som si v prípade odchodu mohla vziať, on to chápe, nenúti ma do ničoho ani nic nevyzaduje a deti maju priezvisko po mne, to jedine mu vadi ale ma smolu, povedala som mu ,ze az po svadbe. Nerieši ju naďalej, takže asi mu na tom az tak nezáleží
@maximilie Až na to, že tuto si vlastník bytu ten byt aj sám platí 🙂. Druhá strana v tvojom príklade si mala tých 20 rokov šetriť, alebo zainvestovať do svojej nehnuteľnosti...neinvestovala by som do cudzej nehnuteľnosti, človek musí byť do istej miery pragmatik aj keď toho druhého miluje.
@heleninamama asi máš pravdu, takto mi to ešte nikto nepovedal priamo ale máš pravdu ... Reálne ano,ma všetko, ostatné kroky uz by bola len jeho dobrá vôľa.
Najprv ste si mali kúpiť byt 50/50 a potom mať deti a bolo by úplne jedno či ste zobratí alebo nie.
Takto ten byt tvoj nie je a aj keby si prispievala tak by tvoj nebol a príde mi veľmi podozrivé, že ako ste sa to vlastne dohodli.Už vtedy ti mala blikať kontrolka, že ti hocikedy môže ukázať kde sú dvere.
Urobiť si 2 deti s človekom ktorý s tebou nechce mať okrem detí nič spoločného.Riadny risk.Nič v zlom.
@littlebubble ano blikala ale chcela som aby syn mal bývanie, izbičku atd, chápeš... bolo mi povedané ze musí brať hypo na seba tak sme do toho šli. Jasné ze som si situáciu predstavovala inak, aj ze bude svadba este počas prvého tehotenstva.. no mozno som stych hlupejsich, druhé som chcela kvôli synovi, túžila som aby mal súrodenca v podobnom veku. Inak som ale nad všetkým uvažovala realisticky, nie naivne... Nerátam uz s nicim, zariadim sa ked pojdem do práce by som aj ja niečo mala a uvidíme ako sa situácia vyvinie. Nebudem plakať ze to takto je ked uz to tak je...
Co sa týka svadby, uz sme vela o tom rozprávali, akosi to je na bode mrazu. A mozno aj dobre pre mňa, potom by boli len zbytočne papierovačky pri rozchode, keďže uz teraz ma neberie ako potenciálnu partnerku,clovek nevie co sa môže stať.
@erikaa09 kazda nema moznost ist k rodicom
Hlavne by si mal on uvedomit, ze deti su ovela vacsim zavazkom, ako svadba, kvitujem ti to priezvisko po tebe. Nepaci sa mi, ze tam nemas trvaly pobyt, no nic, tes sa na babatko, odkladaj si eura a ked sa zamestnas, kup si byt.
@elizabet173 bohužiaľ, neuvedomuje. Vela vecí si neuvedomuje, dokonca sa urazil ze nebude mať druhé priezvisko po nom,tak mi povedal ze ani otcovstvo neprizna z trucu.. no rýchlo som mu otvorila oci ked som spomenula súd. Velmi ho hnevá že nemajú meno po ňom, ale svadbu nechce. Tak nech.. mne osobne je to jedno, ked je hlupy..ja som šťastná za dve detičky a ostatné vyriešim keď skončím RD
Budem za zlú, ale toto si mala mat vyriešené a u jasne predtým ako ste mali dieťa alebo aspoň predtým keď bolo druhé na ceste.... Úprimne ani ja by som ta do listu vlastníctva nezapisala píšeš ze platíš stravu aj to nie stále čiže on platí hypo plus všetky ostatné účty...
Takže najlepšie bude keď si budeš odkladať peniaze a keď tak si potom kúpiť niečo svoje.
Problem je, ze si myslis, ze svadba a napisanie pol bytu na teba samo vyriesi vsetky tvoje problemy s byvanim. Kym bude splacat hypo iba on sam, plus tahat domacnost, tak budes iba majitelka polovice nesplateneho bytu a po rozchode o par rokov kazdy dostane iba par eur. Prestriedajte sa na materskej. Ale vzhladom na tvoj nizky prijem by ste nemali vtedy ani na splatky hypoteky.
Najskor najst pracu a potom dohoda na papieri/zapis na LV a zacni realne prispievat ciastkami na hypo. Teraz sa rozculujes nad tym, ze ti ako nemanzelke "uteka" narok na polovicu z dvoch rokov nim platenych splatok z 30 rocnej hypoteky. Tu hypo treba platit este dalsich 28 rokov, iba ste s tym zacali ... Tvaris sa ale, ako keby ta prave niekto obral o polku bytu.
@liljana tak to vôbec, zle si usúdila z mojich príspevkov, vravim ze nic nechcem..a ze všetko chcem riešiť KED ZAČNEM PRACOVAŤ... Jasné ze nechcem aby mi pisal byt a ja donho nic neprispievala... Chcel som vedieť ake mam možnosti v budúcnosti,aby som sa mala aj ja ok. Uz mi tu poradili.
Ja keď som otehotnela, bola som na vš a mala som brigádu a priteľ robil, tiež sme spolu tento rok 5r a máme polročného syna. Žiadna svadba, zásnuby niesme ten typ čo na takéto veci verí, skor to berieme ako zbytočnosť. Hypo bral on, aj úver na dofinancovanie no byt na LV je 50/50 mňa a jeho, po dosplácaní bude synov. Všetky financie máme spoločné, mne ked niečo ostane z materskej odkladáme na účet malému. Je podľa mňa dobre že si šetríš, spýtam sa priateľovi však nevadí že nič neprispievaš?
Ano on si od zaciatku buduje svoje hniezdocko len pre seba.Kedze ty tam nemas nic nemusis mu prispievat na nic co kupi do bytu.Je predsa jeho.Takto to ma aj svagrina.Chalupa je manzelova tak si plati vsetko sam co sa tyka chalupy.O stravu sa myslim delia.Ona ked chce si kupi iba dekoraciu za par e.A komentare ,ze sak tam byva aj ona ,ano byva aj mu vari perie,zehli sex ma zadarmo...Kedze,ma svagrina uz 61r taketo veci mu vysvetlila pekne na rovinu.A ona si tiez setri keby nahodu,az ma aspoñ nieco.Na ich vztahu to nic nemeni,maju sa radi,len manzel mysli len na seba.
Nie si až v takej zlej pozícii ako si myslíš a je to tým, že nemusis platiť nič a do ničoho vrazat peniaze. Čiže si šetri ako sa len dá a ak budeš pracovať , môžeš investovať do vlastného bytu.
@hsara99 tak u vas je to iné , dohodli ste sa a obaja ste na jednéj vlne, my neriesime, všetko riešil sám , maximálne so svojou matkou. No,tvari sa ze mu nevadí, nechce odomna nic navyse aj keď som chcela v minulosti pomôcť financne s prerabkou bytu, odmietol a požičial si radšej od matky. Takže som v podstate na byte nijak financne nepomohla aj ked som chcela a asi aj dobre pre mňa. 🙂 Ale to je minulosť, teraz sme sa dohodli ze len nákupy a všetko pre syna kupujem ja, oblečenie a čo treba
@smuhyta tak nejak to je a bude asi aj i nás.
To je taka blbost, ze neprispievate? Ved mu vychovavate deti? A to je akoze nic? Prispievate najviac ako mozete. Tak isto mate narok byt zapisana do LV.
Ja som skoro nikdy nerobila. A asi nikdy nebudem. Mozno iba na polov uvazok a mame vsetko spolocne! Nikdy sme neriesili kolko eur prinesiem ja a kolko on. Ved nech si zratq kolko stoji opatrovatelka na 24 hodin a vyde to, ze vy prispievate este viac ako on...
autorka: no ja ti úplne rozumiem, ako sa cítiš. ja som bola v podobnej situácii, akurát s rozdielom, že som mala svoje bývanie predtým, než som sa dala dokopy s ex. a že mám len 1 dieťa. po narodení malej sme riešili väčší byt - mala som len 1-izb. že ideme do toho spolu s tým, že ja predám svoj (vtedy za cca 30 000), on vezme hypo okolo tých 30 000 a kúpime spoločne 3 izb. za cca 60 000 (plus mínus, vtedy to tak nejak vychádzalo). potom ho spracovala mamička a zrazu, že si kúpi sám. tak ok. ja som svoj prenajala. po roku sa nájomníci zmenili, pôvodní odišli. po zlej skúsenosti s druhými nájomníkmi som byt predala a peniaze nechala v banke, čiže ja som mala nejaký, nazvime to "začiatok"... ex mal asi dvakrát taký strelený nápad, že môžeme predsa použiť tie peniaze na prerábku toho veľkého bytu! (cháp jeho bytu), čo som absolútne odmietla. a tak sme žili tam. tiež som s ním žila s vedomím, že to tak bude navždy. potom sa isté veci pokazili (hlavne teda mne vadili, on by bol dodnes so mnou, ale ja som už nemala záujem) a zistila som, že chcem byť radšej s dcérou sama a úplne sa s ním rozísť. ani nevieš, ako sa mi moje peniaze hodili. niečo som za tých cca 5-6 rokov ešte nasporila, odložila, niečo bolo zo stavebka, ktoré sme mali na malú a keďže som si ju brala so sebou, vzala som si aj stavebko. nejak som naškriabala na "nový" 1-izbák (lebo ceny medzičasom stúpli o 100% v našom meste). a tak som sama s dcérou v 1-izbáku. je nám síce už malý, ale mám svoje a svatý pokoj 😀
čiže ti poradím rovnako ako časť dievčat tu, že určite si odkladaj, čo sa len dá. na tvojom mieste mu ani nepoviem, keď k tomu príde, že si si zakúpila nehnuteľnosť, nič v zlom, ale keď čítam, ako prakticky on s tebou vybabral, áno, vybabral, nech si píše kto chce, čo chce, tak všetko, čo budeš konať a robiť a kupovať, mu ani nespomeň. ak sa stane zázrak a budete spolu do konca života, môžeš mu to jedného dňa dať "na oči" ako prekvapenie. ale budem skeptická, skôr si myslím, že k tomu nedôjde... neviem, z ktorej oblasti si, v akých cenách sa tam pohybujú byty, aké si mala zamestnanie, zárobok, atď... to všetko veľmi zaváži na tom, ako sa bude vyvíjať aj tvoja budúcnosť. čo sa týka detí, už s tým nenarobíš nič, čakáte druhé, aj podľa môjho názoru chyba... po prvom by mi neblikala kontrolka, ale hotový maják, keby som videla, ako ma on berie do svojho života. teda neberie...
sú tu ohlasy, že sa ženy nečudujú priateľovi, že ťa do toho nezačlenil. áno, chápem tieto ohlasy a rozumiem priateľovi takisto. ale deti sú JEHO. a sú to deti, malé ľudské stvorenia. a má sa o ne a ich matku postarať, či sa to niekomu páči alebo nie. ty vychovávaš a budeš vychovávať, starať sa, meniť plienky, behať po lekároch, on bude zarábať. rozdelili ste si roly a on by to mal mať na pamäti, neposlať ťa na ulicu ani keby ste sa rozišli. pravda je taká, že 80% chlapov po rozchode, ak majú vlastné bývanie, sa snaží ženy zbaviť čím skôr, bohužiaľ. takže tvoje uvažovanie je správne a namieste. potrebuješ riešiť svoju budúcnosť, lebo je veľmi, veľmi neistá.
ach, ešte jedna vec, ak sa ti podarí či už vyhrať peniaze, alebo ich zdedíš, alebo proste nejak k nim prídeš a rozhodneš sa zakúpiť si nehnuteľnosť, pozor! určite tak urob bez toho, aby ste boli manželmi! už by som s ním do zväzku ani nešla (len presne ako píšeš, pod podmienkou, že ťa uvedie na LV 50/50 ako manželku a matku svojich detí a budete spoločne zdieľať peniaze). určite neurob chybu, že si ho vezmeš, stále budeš pod "cudzou" strechou a až potom zakúpiš nehnuteľnosť. to by si si nepomohla veľmi 😉
no maminka daj si pozor...o pár rokov môžeš byť na ulici aj s holým zadkom... mysli aj ty na zadné dvierka...😉

Mozte sa prestriedat, on na matersku, ty do prace a nic ti neujde. Ale s nizkym prijmom a nulovymi usporami sa k ziadnemu bytu aj tak neprepracujes. Jedine ze kupa dalsieho bytu, hypo a prenajom pomoze rychlejsie splatit hypo.
Mat byt bez vlastneho prispenia proste nejde. Aj priatel bude sam splacat ten byt 20-30 rokov. Keby ste sa aj rozisli o 5-7 rokov, budete mat na rozdelenie iba z stvrtiny splateny byt, co je prakticky nic. Skor rozmyslaj, ako ist do prace a najst si potom lepsie platenu pracu.