Výber z detskej vkladnej knižky - neúspešný
Ahojte, v r. 2009 som ako matka založila po narodení dieťaťa detskú vkladnu knižku v SLSP. Teraz má dieťa 14 rokov a mame problém vybrať a zrušiť. Minulý rok mi pracovníčka banky volala,že knižky končia a peniaze mam presunut napr. do fondov. Odmietla som. Na detskej knižke je teraz úrok 0,001% co je nič, vôbec sa nezhodnocuje. Chceme s manželom vybrať a potom uvidíme, kam investujeme.
Šli sme vyberať. Pracovníčka banky nám oznámila, že je to vyššia suma, potrebujú peniaze pripraviť, mame prísť na druhý den. Na druhý deň nás odkázali na riaditeľku banky. Tá oznámila, že vybrať peniaze nemôžeme, že sú to peniaze dieťaťa. Dieťa bolo s nami. Ostali sme z toho v šoku. Nastali natahovačky medzi nami a bankou. Poslali nás domov, že musia sa poradiť 🤦♀️... Potom nám volali, že máme dôjsť a oznámili, ze peniaze nevyplatia, že sú dieťaťa.
Pýtam sa, má s tým niekto podobnú skúsenosť? Podarilo sa Vám to úspešne riešiť? Má na to banka právo? Dieťa má 14 rokov, ja ako matka som zákonný zástupca. Vkladnu knižku som v r. 2009 zakladala a celé roky sporenie išlo z môjho osobného účtu. Pri zakladaní detskej knižky nebola zo strany banky ani zmienka o tom, ze nebudem môcť niekedy vybrať peniažky v prípade potreby. Banka sa oháňa rozhodnutím súdu, vraj k výberu to treba. Mne to príde, že banka chce hospodáriť s peniazmi naďalej. Jeden zamestnanec banky tvrdí, že môžem ako zákonný zástupca vyberať s rodným listom a čestným vyhlásením oboch rodičov, ďalší tvrdí, že nemôžem, lebo do 18 rokov je to majetok dieťaťa🤦♀️. Tu sa tvrdenia pracovníkov tej istej banky rôznia a peniaze nemáme. Zdá sa mi to ako špekulácia zo strany banky. Po tejto skúsenosti mám obavy, či sa ako rodičia v čase núdze (stať sa môže hocičo - je ťažká doba, ekonomická kríza) dostaneme k našej nasporenej ciastke. Je pre nás nepochopiteľné konanie banky-vkladné knižky končia, úrok žiaden, nie sme v rozvodovom konaní ako rodičia, šetrili sme na knižku a banka odmieta vyplatiť. Ďakujem
@muchotravka45 ja som minulý rok rudila vk knižky a bez problémov dali sumu bez otázok.. Proste na počkanie som zrušila vk vybrala hotovosť, odmietla založenie novej a dovi..
Moj syn si bol cez vikend vybrať peniaze, co som mu pred 19 rokmi zalozila knizku. Uplne bez problemov mu všetko vyplatili.
@muchotravka45 ahoj, tiez nechapem co s tebou v tej sporitelni nacvicuju. dcera ma 12, tiez som jej pri narodeni zalozila knizku a po troche sporila. vkladne knizky ako produkt koncia, tak som sla do sporitelne (teraz na jar), peniaze mi bez problemov dali a knizku zrusili. nebola to velka suma, ale bolo to cez 1000. nebol ziadny problem.
skusila by som vybrat na inej pobocke mensiu sumu, ci budu robit nejaky problem, alebo zalozila dietatu ucet v nejakej banke a trvala na prevode penazi.
@janinka007 je rozdiel keď je plnoletý a ako zákonný zástupca... úplne dve odlišné veci...
@mk22 veď píšem že od 15 rokov a od sumy 5tisic vyššie sú iné podmienky...overovali sme cez pol republiky včera celý deň...a je to presne ako pani píše... buď treba súdom dokladovať na aký účel idú peniaze alebo presunúť na iný účet, vedený tiež na dieťa u nich či inde...v konečnom dôsledku na ruku peniaze nemáme tak či tak
@kubkovamama vkladna knižka bola základaná v roku 2009, keď sa mi narodil syn.nemam žiadnu zmluvu ani v internetbanking ako poducet...
@mk22 neviem v akej banke si rušila a v akej sume, vraj takéto problémy robí len sporiteľňa. To mi potvrdili aj iné banky a veľmi sa čudovali.
A "úspešnosť" výberu záleží od toho, koľko je na knižke nasporené. Pri menších sumách nie sú problémy,inak žiaľ, smola.
Tiež je pravda, že ak je dieťa už dospelé (co môj syn nie, má 14 r.) , peniažky v dospelosti jemu bez problémov vyplatia. Ale čo dovtedy, ak rodič sporí a zrazu prídu výdavky a dozvie sa, že banka sa rozhodne, že žiaľ nedám vase peniaze. Aká to spravodlivosť?
Keď som zakladala vkladnu knižku v r. 2009 ani zmienka o akýchsi podmienkach a obmedzeniach. Prsty nasťahovali zamestnanci pri priecinkoch len nech uzatvoria produkt... A zrazu si banka povie, ze nedáme Vám vaše peniaze hoc sa aj "pototo" ...
@sny no ja tiež už bankám po tejto skrdenodti neverím a sporiteľni zvlášť. Tiež už rozmýšľam veru ako tvoj muž... Dajú sa robiť výbery po malinký h čiastka h, kde zakaždým musíš dokladovať, že to ide pre dieťa a a na aký konkrétne účel. Choré...
@muchotravka45 vyššie píšem SLSP a vek detí v čase zrušenia dcéra mala 14r bolo to min rok v zime

@muchotravka45 no dcéra má za pár dní 15🙉 vôbec sme netušili že sa robia takéto drahoty...a áno,vraj otvoriť v inej banke nejaký účet ale zase na dieťa, to treba dokladovať, že tam sa presunú účty.obvolali sme polku republiky, vyhrážali sa markizou,no nič...vraj zákon... ktorý som ale nikde nenašla,vraj len slsp robí caviky...my nechceme už žiadne účty, neveríme žiadnej banke,a to som robila pre poštovú... určite to nenechaj tak, môj muž je skeptik a že vraj ak nastane raz situácia ako v grécku, že zmrazia účty, alebo obmedzia výbery ešte viac,tak bieda nám... ale netreba myslieť hororovo.... ešte ma napadlo, nedajú sa robiť vôbec ani výbery? že po troške to vytiahnuť odtiaľ?