Výhodný úver na bývanie zo ŠFRB pre rok 2024
Ahojte, stretávam sa tu veľmi často s termínom "mladomanželská pôžička" zo ŠFRB. Za mňa to nie je celkom správne pomenovanie. Hypotéka - úver na bývanie ponúka ŠFRB viacerým kategóriám pre fyzické osoby a nie iba mladomanželom (vek do 35 rokov), ale aj manželom (nemladomanželom), ktorí majú dieťa vo veku do 6 rokov, partnerom (nie manželom), ktorí majú dieťa vo veku do 6 rokov, osamelým rodičom, odchovancom z domova, osobám, ktoré majú ZŤP člena domácnosti....ŠFRB má pre rok 2024 veľmi dobrý hypotekárny úver pre fyzické osoby a preto by som ho chcela v skratke a ľahkosti predstaviť. Chcem tu poskytnúť základné informácie a ukázať jeden vzorový prepočet a porovnanie úveru zo ŠFRB a komerčnej banky. V prípade, že vás táto téma zaujíma viac, môžete sa ma opýtať čokoľvek v správe.
Informácie:
- Výška úveru max. 100% z ceny nehnuteľností až do výšky 180 000,00 €
- Výška úroku 1% - fixácia počas celej doby splatnosti úveru
- Splatnosť úveru max. 40 rokov
- Veľkosť bytu max. 80m2 (vrátane plochy balkónov, lodžií a terás)
- Veľkosť domu max. 120m2 (do tejto plochy sa nepočíta plocha balkóna, lodžie, terasy a garáže, ak garáž má najviac 25,0 m2)

@veronika4511 treba stavebné povolenie
Plánujeme dom cez ŠFRB, manžel je však živnostník. Chceli sme ho už tento rok, ale nespĺňali sme ešte podmienky podla daňového priznania za rok 2023. Musíme čakať do budúceho roka, keď budeme mať daňové priznanie za rok 2025, alebo sa dá jeho príjem za posledné mesiace dokázať aj nejak inak? Podmienky inak všetky spĺňame.
@paulina291 *oprava, namiesto roku 2025 tam malo byť 2024.
Ahojte, chcem sa spýtať, som na Materskej, môžem sa dať ja ako žiadateľ alebo radšej partnera? on je zamestnaný.. ide mi hlavne o následnú komunikáciu atď.. bolo by to asi jednoduchšie keby kontaktovali priamo mna..
@mima271189 má niekto skúsenosť ako to je keď potrebujeme kúpiť aj pozemok? Treba mať stavebné povolenie pri žiadosti ale ako mám vybaviť stavebko keď potrebujem kúpiť pozemok a potrebujem naňho peniaze z fondu. Stačí potom doložiť kúpnu zmluvu?
Prosím, chápem to správne, že ak sme manželia s dieťaťom do 6 rokov, tak nemusíme spĺňať podmienku, že dĺžka sobáša má byť do 3 rokov (k dátumu podania žiadosti)?
@vikichiki dakujem za info a prosím neviete co vsetko akceptuju ako zalozenu nehnutelnost v ziadosti o uver? Da sa zalozit napr. Aj pozemok pod ktorym sa stavia, na ktorom nie je ziadny úver? Alebo da sa zalozit aj byt na ktorom je sice hypoteka ale ta je mensia ako hodnota bytu…alebo ci sa dá zalozit aj sucastne viac pozemkov ….akurat viem, ze to musi splnat hodnotu 1,3 nasobku poskytnuteho uveru….. ide mi o to, ci sa vôbec da zalozit aj viac nehnutelnosti
@juli19 bola som na urade pred par dnami a tam sme s panom preberali, ci teda podla aktualnych nariadení to splname …. Tiez sme manzelia s 1 dietatom do 6 rokov a teda nepytal sa ma od kedy sme zobraty…..takze si myslim, ze to nemusi byt manzelstvo uzavrete do 3 rokov
@veronika4511 možno sa nepýtali práve preto, lebo čo som sa dočítala a ako som pochopila, o túto pôžičku môžu požiadať aj rodičia s dieťatom do 6r. alebo manželia s dieťatom do 6r., čiže, možno to bral ako nie mladomanželskú pôžičku, ale pôžičku “s dieťaťom”. Dúfam, že som bola zrozumiteľná :D a teda dúfam, že som to správne pochopila
@augustinova_d Ahoj, ak nie ste manželia môžete požiadať o úver iba ak máte spolu dieťa vo veku do 6 rokov, inak úver nezískate.
@veronika4511 treba stavebné povolenie
@paulina291 ak je živnostník, tak musí dokladovať príjem a aj daňové priznanie za predchádzajúci kalendárny rok a pri živnostníkovi sa potom z daňového priznania počíta aj schopnosť splácať úver, to znamená, že z daňového priznania za predchádzajúci rok sa mu bude počítať ako príjem v aktuálnom roku.
@simkka budete žiadať o úver asi spolu.... jeden je žiadateľ a druhý je spolužiadateľ.... je to na vás ako si to v žiadosti určíte, že kto je kto....
@vikichiki ŠFRB ti neposkytne peniaze na kúpu pozemku, iba na výstavbu alebo kúpu domu
@juli19 taká podmienka neexistuje, že dĺžka sobáša má byť do 3 rokov....
@veronika4511 dá sa založiť viac nehnuteľností, ale nehnuteľnosť nesmie byť zaťažená iným úverom...
@anthony_antoniet pre ŠFRB pojem mladomanželská pôžička už neexistuje
@veronika4511 super, to ma potešilo, veľmi pekne ďakujem 😊
@mima271189 tak to bolo asi kedysi takto, lebo niekde som na to natrafila 🤭 v každom prípade ďakujem 😊
Ahoj, ja mám takúto otázočku: pokiaľ by sme si chceli
kúpiť starší rodinný dom, podmienka je do 120 m2 .
Ráta sa do toho už aj pivnica, prípadne nejaká hospodárska budova na pozemku ? Staré domy to totižto vo väčšine prípadov takto majú. Ďakujem
@mima271189 môžem sa aj ja spýtať, ako je to v prípade, že developer chce 20% z celkovej sumy? Akoze hladame byt/dom, no nedokazeme narychlo zlozit tych 20%. Ale zalozit viem byt asi na ktorom je hypoteka, da sa to? Ide o to, ze my sme o tomto nevedeli a mame moznost len do 30.9. a realne nestihneme predat asi byt
@mima271189 a pozemok na ktorom sa bude stavať musi byt písany na oboch manzelov? Ci ak je pozemok nadobudnuty pocas manzelstva staci aby na LV bol len jeden z manzelov?
@mima271189 dnes som telefonovala s jednym panom, kt. Momentalne uz ma schvaleny uver na vystavbu domu a teda, ze sa dá zalozit aj nehnutelnost na ktorej je hypoteka, no banka musi suhlasit s tym ,ze ŠFRB bude zapísana na 1.mieste…. Ak by to teda bolo takto, neviem ci by s takouto podmienkou banka suhlasila…. Zajtra skusim ist do banky a popytať sa na to
@veronika4511 ak ste majetok nadobudli počas manželstva tak by mal patriť obom manželom...
@ni_kol42 hospodárska budova sa nepočíta, ale pivnica áno
@veronika4511 presne je to o tom, či by banka s tým súhlasila, samozrejme je to do doby kým skolaudujete rodinný dom a potom dáte záložné právo na nový dom.

@mima271189 ahoj, mam pár otazok ktore by som sa chcela opýtať, mohli by sme komunikovat cez mail alebo inu soc. Siet? Môj email je vikymolcanova@gmail.com. ďakujem