icon

Výhodný úver na bývanie zo ŠFRB pre rok 2024

mima271189
10. mar 2024

Ahojte, stretávam sa tu veľmi často s termínom "mladomanželská pôžička" zo ŠFRB. Za mňa to nie je celkom správne pomenovanie. Hypotéka - úver na bývanie ponúka ŠFRB viacerým kategóriám pre fyzické osoby a nie iba mladomanželom (vek do 35 rokov), ale aj manželom (nemladomanželom), ktorí majú dieťa vo veku do 6 rokov, partnerom (nie manželom), ktorí majú dieťa vo veku do 6 rokov, osamelým rodičom, odchovancom z domova, osobám, ktoré majú ZŤP člena domácnosti....ŠFRB má pre rok 2024 veľmi dobrý hypotekárny úver pre fyzické osoby a preto by som ho chcela v skratke a ľahkosti predstaviť. Chcem tu poskytnúť základné informácie a ukázať jeden vzorový prepočet a porovnanie úveru zo ŠFRB a komerčnej banky. V prípade, že vás táto téma zaujíma viac, môžete sa ma opýtať čokoľvek v správe.
Informácie:
- Výška úveru max. 100% z ceny nehnuteľností až do výšky 180 000,00 €
- Výška úroku 1% - fixácia počas celej doby splatnosti úveru
- Splatnosť úveru max. 40 rokov
- Veľkosť bytu max. 80m2 (vrátane plochy balkónov, lodžií a terás)
- Veľkosť domu max. 120m2 (do tejto plochy sa nepočíta plocha balkóna, lodžie, terasy a garáže, ak garáž má najviac 25,0 m2)

Výhodný úver na bývanie zo ŠFRB pre rok 2024
simkka
Autor odpoveď zmazal
simkka
25. jún 2024

Ja mam este otázku, ak by som zalozila 1. Dom ktory kupujeme a potrebujem 100% takže by som vedela založiť ešte byt ... mozem neskor ten byt vyňat, ak uz dom bude mat realnevyssiu hodnotu po prerabke?

mima271189
autor
25. jún 2024

@simkka áno, takto to môžeš spraviť

vikichiki
26. jún 2024

@mima271189 môžem sa aj ja este opýtať, založiť môžem nehnuteľnosť, ktorú staviam prostrednictvom fondu, ale aby sa určilo 1,3 nasobkom, môžem založiť aj pozemok pod nehnuteľnosť že?

simkka
26. jún 2024

@mima271189 a je to určite tak? Lebo ja som dnes volala na urad a absolútne mi nevedeli povedať 😡 mala mi to prezistit samozrejme bikto sa mi neozval, zajtra nemaju uradny deň, takže zas nic

vikichiki
27. jún 2024

Neviem ako vy, ale ja veľmi modry konik nepoužívam, zaregistrovala som sa iba kvôli tomuto fóru. My urcite planujeme podat dalsi rok žiadosť na fond rozvoja, tak ak chcete napíšte mi sem správu a radsej by som sa s niekym spojila cez messenger alebo whatsapp kde by sme si mohli navzajom ohľadom toho radit.

majka9993
28. jún 2024

@mima271189 poprosím info

majki7171
Autor odpoveď zmazal
simkka
30. jún 2024

@majki7171 byt musi mat max. 80m² ... vynimka je len pri ztp

mima271189
autor
1. júl 2024

@majka9993 konkrétne aké informácie?

mima271189
autor
1. júl 2024

@majki7171 rozloha bytu je striktne daná na max 80m2

kika123kika
3. júl 2024

@mima271189 dobry den my sme to chceli riesit. Pisala som mail na ŠFRB. Jednalo by sa o prerabku starsieho rodinneho domu. Okna, kurenie, kotol a vchodove dvere su uz menene. No pani mi odpisala ze novomanzelsky uver na prerabku starsieho domu nedavaju. Tak teda ako to je ? Opytat sa radsej priamo tu u nas na mestskom urade? Dakujem

mima271189
autor
3. júl 2024

@kika123kika ahoj, kľudne sa choď opýtať na mestský úrad ale povedia ti to iste, na prerábku úver neposkytujú

kika123kika
4. júl 2024

@mima271189 hej uz som bola a na rekonstrukciu starsieho domu nedavaju 🙂 dakuje.

ivonadusa
12. júl 2024

Ahojte. Ti z vas, ktory ste poziadali o tento uver, niektorym to aj zamietli? Su taketo pripady?

leotyn
15. júl 2024

Ahojte chcem sa opytat: Peniaze z fondu sa daju vyuzit na kupu nehnutelnosti, nie pozemku.

Ako mam teda postupovat, ked chcem kupit dom s pozemkom? Akoze si mam kupit pozemok na ktorom je dom, zaplatit predavajucemu nejaku zalohu aby mi dom podrzal a potom nasledne ziadat o peniaze z fondu a dufat ze mi to schvalia? Alebo ako je to s tym, ze peniaze sa vyuziju len na kupu domu a nie pozemku, nie je mi to jasne. Vdaka za odpoved.

bea100
17. júl 2024

@mima271189 Ahoj Mima, prosím Ťa, máš nejaké relevantné info, či ŠFRB bude poskytovať hypotéky aj v priebehu ďalšieho roka? Údajne minister financií spomínal, že to chce zrušiť. Ďakujem

gantleman
20. júl 2024

Ja by som sa chcel opytat na to ci sfrb prihliada na dlzku zamestnania. Som zamestnany 3mesiace na dobu neurcitu a chceli by sme riesit kupu domu 🙂 v banke mi povedái ze to problem nebude len nevirm ako sfrb. Dakujem ak ma niekto skusenost. Iba podotknem ze vsetky podmienky splname . Az na tu dlzku zsmestnania mi nikto nevedel presne odpovedat

simkka
20. júl 2024

@gantleman co som citala ja v podmienkach je doba zamestnania minimalne 6 mesiacov.

veronkas666
20. júl 2024

@gantleman podmienka je byť zamestnaný na dobu neurčitú po dobu 6mesiacov pred podaním žiadosti, nemusí to byť u jedného zamestnávateľa, akceptujú aj prechod od jedného k druhému, len aby nebol pracovný pomer prerušený…t.j. Súvislý prechod 🙂

gantleman
20. júl 2024

@veronkas666 a ak sme ziadatelia 2 manzwl manzelka tak akceptuju aj prijem z rodicovskeho vsak?

budaj_s
Autor odpoveď zmazal
veronkas666
26. júl 2024

@gantleman áno, vydokladovať musíte všetky príjmy, vy aj manželka ako žiadatelia, či je to príjem zo zamestnania alebo iný príjem (nemocenská dávka, starobný dôchodok,rodičovský príspevok a pod..),

bana1
3. aug 2024

Super, že sa v tom orientuješ. Poprosila by som ťa o radu. Môže byť žiadateľ rodič ZŤP dieťaťa, je rozhodujúca aj diagnóza? Zatiaľ nemáme žiaden majetok je to problém, ale zvažujeme kúpu stavebného pozemku nie zo sfrb., mohol by to byť problém ak máme by sme mali vo vlastníctve takýto pozemok? Sfrb by sme chceli použiť na byt kde chceme bývať a aktuálne aj bývame a máme trvalý pobyt, ale je rodinného príslušníka. Stačí, že v liste vlastníctva bude stavba do 80m2? Menili sa tu balkóny a sú väčšie, ale nikde to nie je uvedené, tak neviem aká plocha sa má rátať. Sú na infolinke sfrb ochotný poradiť?

tterezka_
4. aug 2024

@bana1 skús si dohodnúť stretnutie s pani na mestskom úrade, my máme pozitívnu skúsenosť, ochotne poradila.

izabela93
5. aug 2024

@mima271189 dobrý deň, mohla by som sa spýtať, pri rátanie minimálneho príjmu sa odrátajú 'záväzky', čo konkrétne sa tam počíta a ako sa to preukazuje ? Ďakujem

pingu14
7. aug 2024

@ivonadusa dobrý deň, áno, nám zamietli, môžete mi napísať súkromnú správu?

simkka
7. aug 2024

@pingu14 dobry den, prosim, preco vam zamietli? Dlho ste vakali na vyjadrenie?

ivonadusa
7. aug 2024

@pingu14 nam teda nezamietli. cakame, ale uz preslo 45 dni… aky udavaju dovod pri zamietnuti, ked prijem je dostacujuci a vsetky papiere su odovzdane? ci uz niesu financie?

mima271189
autor
8. aug 2024

@pingu14 dobrý deň, môžete mi napísať správu prečo vám zamietli?