icon

Výhodný úver na bývanie zo ŠFRB pre rok 2024

mima271189
10. mar 2024

Ahojte, stretávam sa tu veľmi často s termínom "mladomanželská pôžička" zo ŠFRB. Za mňa to nie je celkom správne pomenovanie. Hypotéka - úver na bývanie ponúka ŠFRB viacerým kategóriám pre fyzické osoby a nie iba mladomanželom (vek do 35 rokov), ale aj manželom (nemladomanželom), ktorí majú dieťa vo veku do 6 rokov, partnerom (nie manželom), ktorí majú dieťa vo veku do 6 rokov, osamelým rodičom, odchovancom z domova, osobám, ktoré majú ZŤP člena domácnosti....ŠFRB má pre rok 2024 veľmi dobrý hypotekárny úver pre fyzické osoby a preto by som ho chcela v skratke a ľahkosti predstaviť. Chcem tu poskytnúť základné informácie a ukázať jeden vzorový prepočet a porovnanie úveru zo ŠFRB a komerčnej banky. V prípade, že vás táto téma zaujíma viac, môžete sa ma opýtať čokoľvek v správe.
Informácie:
- Výška úveru max. 100% z ceny nehnuteľností až do výšky 180 000,00 €
- Výška úroku 1% - fixácia počas celej doby splatnosti úveru
- Splatnosť úveru max. 40 rokov
- Veľkosť bytu max. 80m2 (vrátane plochy balkónov, lodžií a terás)
- Veľkosť domu max. 120m2 (do tejto plochy sa nepočíta plocha balkóna, lodžie, terasy a garáže, ak garáž má najviac 25,0 m2)

Výhodný úver na bývanie zo ŠFRB pre rok 2024
suzybagheera
14. aug 2024

@tterezka_ lenže už tam bol znalec a nadhodnotil to len o 5000

suzybagheera
14. aug 2024

@tterezka_ a druha vec ze spotrebný dajú len do 25.000 plus ešte 0,3 domu (jak je podmienka ze musí byť 1,3 hodnoty domu oproti pôžičke, nedajú na celý) a proste žiaden pozemok nestojí do 25.000

tterezka_
15. aug 2024

@suzybagheera Rozumiem, bližšie som sa už o to ďalej nezaujímala, len takúto info nám povedala, že niekedy sú predávajúci ochotní upraviť na zmluve cenu pozemku a cenu domu

katka533
15. aug 2024

A neviete, ci je tam podmienka, ze sa nesmie prenajímať?

tterezka_
15. aug 2024

@katka533 že si kúpiš byt/dom a budeš ho prenajímať? Myslím že najmenej 5 rokov nemôžeš prenajímať

simkka
Autor odpoveď zmazal
sens3i
15. aug 2024

@mima271189 Ahoj rad by som sa este spytal či budu pri výstavbe noveho domu prostriedky vyplatené mne alebo cez faktury priamo firme ktora bude dom stavat?

pingu14
16. aug 2024

@maleficent22 dobrý deň, o vyčerpaní fin. prostriedkov nevravela nič, nám zamietli z dôvodu, že sme nemali energetický certifikát na dom A0 ale A1, čo inak nikde v podmienkach ani nebolo uvedené.

maleficent22
16. aug 2024

@pingu14 no to ma mrzi... ach, ozaj ci aj taketo skryte podmienky tam su :( dakujem

simkka
Autor odpoveď zmazal
ivonadusa
Autor odpoveď zmazal
majki7171
23. aug 2024

Zdravím, vie mi niekto napisať zoznam čo všetko musim doložiť na urad ako fyzicka osoba (zamestnanec) plus manželka je na rodičovskom prispevku.
Volal som tam ale nezdvyhaju a osobne tam ideme až buduci mesiac a dovtedy som chcel vybaviť nejake papiere nech nestracame čas.....

alena23405
23. aug 2024

Zdravím, chcela by som sa spýtať ohľadne poskytnutia 1% úveru pre osobu so ZŤP, keďže sa poskytuje na max. 120 m2 v rodinnom dome, ako je to myslené, že či poskytnú úver na tých 120 m2, a ak je dom väčší, tak zvyšok si financujeme sami, alebo ak je dom väčší ako 120 m2, tak neposkytnú úver vôbec? Máme totiž projekt na dom vo výmere 145 m2 obytnej plochy, nemáme problém dofinancovať si zvyšok sami, keďže máme aj nejakú hotovosť. Lebo ak v prípade, že má dom viac ako 120 m2, nemáme vôbec nárok na poskytnutie úveru, bol by to problém, nakoľko projekt domu už máme hotový, aj vybavené stavebné povolenie, museli by sme dať robiť nový projekt na menší dom a všetko vybavovať znova. Syn je ZŤP, má 20 rokov, poberá invalidný dôchodok, pozemok máme kúpený, a je písaný na neho, aj celý dom bude písaný na neho.

vero_nika_k
24. aug 2024

@mima271189 zdravím. Môžem vám napísať správu? Mala by som pár otazok

alexiis
25. aug 2024

dobrý deň,ja by som sa rada spýtala,či niekto podáva žiadosť až teraz ?
Keďže podanie žiadosti je max do 31.9, či sa to všetko stíha ?!

Plus mám ešte otázku,ak by som to nestihla aj teraz, a môže sa podávať od 1.1(2025), tak moja žiadosť by bola vybavovania tiež až po septembri ? Či by bola vybavovaná od daného termínu,kedy som poslala žiadosť a mohla by byt schválená teda oveľa skôr ako je 31.9(2025) ?

alena23405
25. aug 2024

Po podrobnom zisťovaní všetkých podmienok a obmedzení, ktoré ŠFRB ukladá na poskytnutie úveru, som sa rozhodla, že sa predsa len radšej pokúsime vybaviť úver v banke. Jednou z podmienok poskytnutia úveru zo ŠFRB je napríklad aj to, že stavbu vám celú musí vyhotoviť stavebná firma ako stavbu na kľúč, nemôžete si tam nič robiť svojpomocne, firmu musí schváliť ŠFRB ako dôveryhodnú, k postavenému domu si najmenej po dobu 30 rokov NESMIETE urobiť žiadnu prístavbu, ani zmeniť stavbu, po kolaudácii domu vám príde znalec zo ŠFRB skontrolovať, či je dom alebo byt postavený presne tak, ako vám ho schválili, nesmú tam byť žiadne odchýlky. Keď vidím, ako firmy, ktoré stavajú domy na kľúč, predražujú svoje stavby, a ešte máte obmedzenia, že nesmiete v budúcnosti nič pristavať ani zmeniť, tak to sú pre mňa tak neprijateľné obmedzenia, rovnako, ako plocha domu maximálne 120 m2, že to nakoniec vzdávam. Inak, úroky v bankách by sa mali postupne znižovať v budúcnosti, naopak, pri úvere zo ŠFRB sa uvažuje o ich zvýšení na 2%, takže nakoniec sa to skoro vyrovná. ŠFRB aj tak väčšinu žiadostí zamieta, schválených je ich len minimum. Takže hoci spočiatku som bola nadšená, že získame pre ZŤS syna výhodný úver, po všetkých negatívnych zisteniach od toho odstupujem a budem hľadať iný spôsob financovania stavby.

mima271189
autor
26. aug 2024

@vero_nika_k napíš mi správu.

mima271189
autor
28. aug 2024

@alena23405 a tieto informácie mate odkiaľ?

tterezka_
30. aug 2024

Ahojte, prosím s akou bankou/poisťovňou máte skúsenosti pri poistení bytu/domu? Rada si nechám poradiť

alenakovaa8
3. sep 2024

@mima271189 môžem poprosiť viac informacii.do sprqvy ďakujem krásne

mima271189
autor
3. sep 2024

@alenakovaa8 viac informácií o čom konkrétne??? Napíš správu

bea100
4. sep 2024

@alexiis od 15.1. by to malo byť podľa Vášho poradového čísla, napr, ak podáte žiadosť ešte v januári, tak sa bude vybavovať v januári.
Len otázne je, č schváliai a aké podmienky budú od budúceho roka

tamara1990
4. sep 2024

Ahojte, chceme si zobrať úver na výstavbu rodinného domu na pozemku ktorý už vlastníme ale chceli by sme si stavbu realizovať čiastočne aj svojpomocne. Je možné stavať aj prostredníctvom malých firiem alebo živnostníkov ktorí nám vystavia faktúru a tu si dáme následne preplatiť alebo musí byť stavba postavená len na kľúč firmou ktorú si musíme dať dopredu schváliť ?
Ako sa preplácajú jednotlivé faktúry ? Najprv ich uhradím A následne predložím fondu ktorý mi ich preplatí alebo musia jednotlivé firmy čakať na peniaze až priamo z fondu ? Ako prebieha prvá fáza výstavby ? Dostaneme nejaké prvé peniaze aj za založenie pozemku ? Sú po skolaudovaní stavby nejaké obmedzenia čo sa týka rekonštrukcie alebo prístavby ?
Ďakujem

laky7890
22. sep 2024

Máte niekto skúsenosť, či je možné čerpať aj 2 úvery cez sfrb? V minulosti sme využili sfrb na kúpu bytu v sume 70000€. Plánujeme sa presťahovať do domu a na tento účel by sme chceli časť prostriedkov získať opäť cez sfrb cez úver na výstavbu resp. kúpu bytu v rodinnom dome. Všetky ostatne podmienky splname.

veronkas666
22. sep 2024

@tterezka_ za mňa rozhodne Uniqa 🙂

tterezka_
22. sep 2024

@laky7890 skúsenosť nemám, ale keď sme sa informovali pred podaním žiadosti tak pani na úrade povedala, že po nejakom čase (myslím že 5 rokov) je možnosť znova žiadať na iný účel

tterezka_
22. sep 2024

@veronkas666 ďakujem, rozhodli sme sa tiež pre ňu

majka9993
23. sep 2024

@alena23405
Dobrý deň, odkiaľ prosím máte info? Ďakujem

alena23405
24. sep 2024

@majka9993 Tieto informácie mám z diskusie, ktorá prebiehala na diskusnom fóre Modrá strecha, kde viacerí mali takéto negatívne skúsenosti. Zatiaľ ešte čakám, či vôbec bude tento fond fungovať aj v budúcom roku vzhľadom na konsolidáciu rozpočtu, ktorá práve prebieha, či tento fond náhodou nezrušia, alebo či nezmenia podmienky poskytnutia úveru. Je to zatiaľ všetko veľmi neisté a nie je vylúčené, že to bude celé zrušené. Takže čakám, aký sa schváli štátny rozpočet, a aké podmienky budú v tomto fonde ŠFRB od nového roka, ak to vôbec ešte bude fungovať.

majka9993
24. sep 2024

@alena23405 ďakujem pekne