Výhodný úver na bývanie zo ŠFRB pre rok 2024
Ahojte, stretávam sa tu veľmi často s termínom "mladomanželská pôžička" zo ŠFRB. Za mňa to nie je celkom správne pomenovanie. Hypotéka - úver na bývanie ponúka ŠFRB viacerým kategóriám pre fyzické osoby a nie iba mladomanželom (vek do 35 rokov), ale aj manželom (nemladomanželom), ktorí majú dieťa vo veku do 6 rokov, partnerom (nie manželom), ktorí majú dieťa vo veku do 6 rokov, osamelým rodičom, odchovancom z domova, osobám, ktoré majú ZŤP člena domácnosti....ŠFRB má pre rok 2024 veľmi dobrý hypotekárny úver pre fyzické osoby a preto by som ho chcela v skratke a ľahkosti predstaviť. Chcem tu poskytnúť základné informácie a ukázať jeden vzorový prepočet a porovnanie úveru zo ŠFRB a komerčnej banky. V prípade, že vás táto téma zaujíma viac, môžete sa ma opýtať čokoľvek v správe.
Informácie:
- Výška úveru max. 100% z ceny nehnuteľností až do výšky 180 000,00 €
- Výška úroku 1% - fixácia počas celej doby splatnosti úveru
- Splatnosť úveru max. 40 rokov
- Veľkosť bytu max. 80m2 (vrátane plochy balkónov, lodžií a terás)
- Veľkosť domu max. 120m2 (do tejto plochy sa nepočíta plocha balkóna, lodžie, terasy a garáže, ak garáž má najviac 25,0 m2)

@alena23405 pani Alenka, neviem vážne odkiaľ mate tieto informácie.....ŠFRB preveruje stavebné firmy iba v tom zmysle ci sú ozaj stavebné firmy a stavbu vam nemusi realizovat firma, kludne mozete realizovat svojpocne a zaroven so zivnostnimki na profesie.....mam vypracovaných niekoľko žiadosti o úver zo SFRB v priebehu niekoľko rokov (11rokov) a teda u žiadneho z mojich žiadateľov znalec zo ŠFRB nebol. Chápem vaše rozčarovanie a viem asi aj prečo ale ŠFRB má všetky podmienky, žiadosť, prílohy, zákon aj vyhlášky verejne zverejnené a teda komu tieto podmienky nevyhovujú nech úver nežiada a požiada si v banke....
Mod
@mima271189 Dobrý večer, ďakujem za informácie, ja som sa tieto informácie dočítala na diskusnom fóre Modrá strecha, takže ak je to tak, ako ste napísali, tak je to pre mňa potešujúca informácia. Budeme sa budúci rok pokúšať získať tento úver, momentálne sa nám vypracováva projekt rodinného domu, ešte bude treba vybaviť stavebné povolenie, a následne by sme v nasledujúcom roku chceli požiadať o tento úver, nakoľko syn je ZŤP, poberá plný invalidný dôchodok, a od banky úver len ťažko dostane. Neviete náhodou, aké budú podmienky pre poskytnutie úveru na budúci rok 2025, či budú nejako zmenené? A ešte by som sa chcela spýtať, či je nutné pri podaní žiadosti o úver mať už začatú stavbu, alebo stačí právoplatné stavebné povolenie? Ďakujem. Samuelová
bol by záujem o to vidieť pripravenú jednu žiadosť o úver zo ŠFRB?? Takú kompletnú na kúpu bytu v bytovom dome???
@mima271189 , ano, to by bolo super. My síce ideme stavať rodinný dom a pôjde o stavbu domu, ale aspon aby som mala predstavu. Ďakujem.
Dobrý deň, prosím vás chcela by som sa spýtať, pri žiadosti na rozostavaný dom sfrb uvoľní prostriedky až po kolaudácii a doloženi kúpnej zmluvy, koľko to asi trvá kým prídu peniaze ? Aby sme vedeli aký časový údaj dať do kúpnej zmluvy. Ďakujem
@izabela93 napíšem vám súkromnú správu
@mima271189 Dobrý deň, ja by som mala rovnako záujem vidieť takúto hotovú žiadosť, aj keď neviem, či sa nám kúpa podarí, pretože zatiaľ skoro nikto nechcel čakať takú dlhú dobu na vyplatenie peňazí poprípade bol problém s neskolaudovanou cestou.
Chcela by som sa ešte opýtať na výstavbu domu cez ŠFRB. Viem, že je potrebné mať pozemok s platným stavebným povolením, ktorý zatiaľ nemáme. Neviem, či by sa dala naša situácia riešiť aj nasledovne: vlastníme byt v hodnote cca 150 tis, ktorý je už splatený. Na tento byt by sme si vzali americkú hypotéku v hodnote 100 tis a za túto sumu by sme následne kúpili pozemok. Môžeme potom pri výstavbe domu cez ŠFRB ručiť naším bytom, na ktorý je hypotéka 100tis Eur? Akú výšku úveru cez ŠFRB by sme mohli získať?Po dostavaní domu by sme byt predali a hypotéku na pozemok by sme vyplatli.
A ešte posledná otázka, či náhodou nemáte info ohľadom podmienok na rok 2025.
Ďakujem za odpoveď,
Bea
📌
@mima271189 Dobrý deň, prosím vedeli by ste mi dať bližšie informácie k pôžičke. Písala som vám správu Už dávnejšie. Už máme aj projekt aj stavebné povolenie v riešení, takisto riešime položkovy rozpočet. Ďakujem
@mima271189 Ano jasne
Ahojte prosim Vás ake doklady bolo treba k čerpaniu uveru ? Zajtra nám otvárajú čerpací účet a máme isť podať žiadosť o čerpanie na MÚ. Bojím sa že peniaze nestihnú poslať do konca roka a budeme musiet všetko prerábať kvoli novej DPH. Máte nejakú skúsenosť kolko im trvalo kým poslali peniaze od ziadosti na čerpanie ?
Rozdiel ci financujete stavu domu alebo byt (ja riesim byt). Cerpaci ucet mi otvoria a ano potom treba fakturu na poslednu splatku bytu a ta sa uhradi y toho cerpacieho uctu. Ja sa pytam ci ma niekto skusenost kolko to trva od otvorenia účtu,
@mima271189 poprosila by som nejaké info ohľadom Šfrb či sa bude otvárať aj na rok 2025
@juli268 bude 🙂 treba sledovať stránku
@veronkas666 už tam sú tlačivá, ale podmienky a informácie nepridali🤦. Minulého roku to už dávno bolo uverejnené na stránke
Dobrý deň, chcem sa vás opýtať čo ste už boli podať žiadosť o čerpanie úveru na uvoľnenie peňazí, čo všetko ste museli doniesť ako papiere a trebalo overiť na úrade vaše podpisy ? Ďakujem vám za odpoved
Dobrý večer, chcem sa spýtať, neviete prosím, či sa dá prostredníctvom daného úveru aj riešiť vysporiadanie resp. kúpa druhej polovice bytu, pokiaľ sa na celý byt brala komerčná hypotéka? Alebo aké sú moje možnosti keď chcem v danom byte so synom ostať ale splátky za komerčnú hypotéku sú enormne vysoké (úrok 4,69%). Na ŠFRB úver spĺňam podmienky.. Vopred ďakujem za pomoc
@mima271189 ahoj, prosím zaujímalo by ma či je možné si aktuálne požiadať o pôžičku aj pokiaľ som na rodičovskom pripapevku ? Ako osamelý rodič s dieťaťom do 15rokov. Rodičovský príspevok, prídavok na dieťa a výživné mám na papieri. Sumou mi to vychádza, len teda neviem či je matka na rodičovskom príspevku akceptovateľná pri podaní žiadosti… pracovnú zmluvu mám na dobu neurčitú, tento rok sa vraciam už aj naspäť do Práce no len momentálne mám v ponuke byt o ktorý by som mala záujem.
Ak náhodou máte niekto aj nejaké info o tomto druhu pôžičky budem vďačná za každú info. Ďakujem
Ahojte, máte už niekto aktuálne informácie ako to bude tento rok? Pozerám, že v zákone, na ktorý sa priamo odvolávajú aj v legislatíve na stránke sfrb, je uvedených 200 000 a na stránke sfrb v podmienkach pre tento rok 180 000, ktorá suma je teda pravdivá?
Prosim, aka je urokova miera, ako zistim, kolko celkovo preplatim? Ode o FO a kupu bytu. Manzelia, dieta do 6 rokov.
Prosim, ake poziadavky su na byt z SFRB, myslim energeticka narocnost, vek stavby...?
@mima271189 dobrý den😊 vidím, že sa v podmienkach ŠFRB vyznáte. Môžem mať otázku? Už som Vám aj písala správu😊 ďakujem!

@mima271189 Dobrý deň, prosím Vás nemáte náhodou informácie ohľadom podmienok v roku 2025? Ďakujem 🙏