Výhodný úver na bývanie zo ŠFRB pre rok 2024
Ahojte, stretávam sa tu veľmi často s termínom "mladomanželská pôžička" zo ŠFRB. Za mňa to nie je celkom správne pomenovanie. Hypotéka - úver na bývanie ponúka ŠFRB viacerým kategóriám pre fyzické osoby a nie iba mladomanželom (vek do 35 rokov), ale aj manželom (nemladomanželom), ktorí majú dieťa vo veku do 6 rokov, partnerom (nie manželom), ktorí majú dieťa vo veku do 6 rokov, osamelým rodičom, odchovancom z domova, osobám, ktoré majú ZŤP člena domácnosti....ŠFRB má pre rok 2024 veľmi dobrý hypotekárny úver pre fyzické osoby a preto by som ho chcela v skratke a ľahkosti predstaviť. Chcem tu poskytnúť základné informácie a ukázať jeden vzorový prepočet a porovnanie úveru zo ŠFRB a komerčnej banky. V prípade, že vás táto téma zaujíma viac, môžete sa ma opýtať čokoľvek v správe.
Informácie:
- Výška úveru max. 100% z ceny nehnuteľností až do výšky 180 000,00 €
- Výška úroku 1% - fixácia počas celej doby splatnosti úveru
- Splatnosť úveru max. 40 rokov
- Veľkosť bytu max. 80m2 (vrátane plochy balkónov, lodžií a terás)
- Veľkosť domu max. 120m2 (do tejto plochy sa nepočíta plocha balkóna, lodžie, terasy a garáže, ak garáž má najviac 25,0 m2)

@bana1 ahoj už minuly rok som podala 🙂 už sme aj dostali
@barbie5519 viete mi poradit kto vam robil zmluvu a posudok, aby to vsetko splnalo podmienky? Bol cely ten proces narocny? Za ako dlho od podania ziadosti boli vyplatene financie? Dakujem
@bana1 napísala som vám správu 🙂
Dobrý deň, nevie mi tu niekto povedať, čím sa ručí , keď ideme stavať rodinný dom a máme kúpený pozemok? Môže sa ručiť aj pozemkom? A v akej výške by mi potom poskytli v úver, vo výške hodnoty pozemku? To by ale nepostačovalo na pokrytie nákladov na výstavbu domu. Na stránke šfrb majú napísané, že ručenie VÝHRADNE NEHNUTEĽNOSŤOU! Ale akou nehnuteľnosťou mám ručiť, keď sa dom ešte len ide stavať? Ďakujem vopred za info, ak mi tu niekto viete poradiť.
@mima271189 ahoj, docital som sa tu ze mozem o hypoteku na kupu bytu poziadat aj ked uz jednu hypoteku s partnerkou mame, ktoru sme nacerpali este pred sobasom. Je to naozaj tak?
Pripadne inde som sa docital ze ako mladomanzelia este mozme poziadat v banke o mladomanzelsky uver do 10000€ kde bude znizena urokova sadzba o statny prispevok pre madomanzelov ale ziadna banka o tom nikde nic nepise. Nevies o tom nieco?
@alena23405 nehnutelnostou, moze byt aj ina ako kupujes. Musi mat hodnotu 1,3 nasobok pozicky. Ak mate clena domacnosti ZTP tak staci 1 nasobok pozicky.
Dobrý den, skúmaju od koho sa nehnuteľnosť kupuje? môˇuem kupovať nehnuteľnosť aj od rodiny?
@mima271189 dobry den, pokial mame v plane stavat novy dom, mozeme rucit pri ziadosti o sfrb aj nim? Alebo na to mame mat este dalsiu nehnutelnost? Dakujem za odpoved
@paulina291 ak je živnostník, tak musí dokladovať príjem a aj daňové priznanie za predchádzajúci kalendárny rok a pri živnostníkovi sa potom z daňového priznania počíta aj schopnosť splácať úver, to znamená, že z daňového priznania za predchádzajúci rok sa mu bude počítať ako príjem v aktuálnom roku.
@mima271189 ahoj a ktorú položku daňového priznania berú za príjem? Čiastocny základ dane (prijem-vydaj), základ dane po odcitani odvodov, zaklad dane po odcitani odvodov a nezdaniteľnej čiastky, alebo až výsledok aj po odčítaní výšky zaplatenej dane?
Ďakujem
Prípadne ktorý konkrétny riadok daňového priznania 🙂

@barbie5519 ahoj chcem sa spytat, ci si uz ziadost podavala, alebo to riesis?