icon

Výhodný úver na bývanie zo ŠFRB pre rok 2024

mima271189
10. mar 2024

Ahojte, stretávam sa tu veľmi často s termínom "mladomanželská pôžička" zo ŠFRB. Za mňa to nie je celkom správne pomenovanie. Hypotéka - úver na bývanie ponúka ŠFRB viacerým kategóriám pre fyzické osoby a nie iba mladomanželom (vek do 35 rokov), ale aj manželom (nemladomanželom), ktorí majú dieťa vo veku do 6 rokov, partnerom (nie manželom), ktorí majú dieťa vo veku do 6 rokov, osamelým rodičom, odchovancom z domova, osobám, ktoré majú ZŤP člena domácnosti....ŠFRB má pre rok 2024 veľmi dobrý hypotekárny úver pre fyzické osoby a preto by som ho chcela v skratke a ľahkosti predstaviť. Chcem tu poskytnúť základné informácie a ukázať jeden vzorový prepočet a porovnanie úveru zo ŠFRB a komerčnej banky. V prípade, že vás táto téma zaujíma viac, môžete sa ma opýtať čokoľvek v správe.
Informácie:
- Výška úveru max. 100% z ceny nehnuteľností až do výšky 180 000,00 €
- Výška úroku 1% - fixácia počas celej doby splatnosti úveru
- Splatnosť úveru max. 40 rokov
- Veľkosť bytu max. 80m2 (vrátane plochy balkónov, lodžií a terás)
- Veľkosť domu max. 120m2 (do tejto plochy sa nepočíta plocha balkóna, lodžie, terasy a garáže, ak garáž má najviac 25,0 m2)

Výhodný úver na bývanie zo ŠFRB pre rok 2024
Strana
z8
bana1
11. feb 2025

@barbie5519 ahoj chcem sa spytat, ci si uz ziadost podavala, alebo to riesis?

bana1
11. feb 2025

@jstcgrd prosim vas ako ste riesili kupnu zmluvu, co tam musi byt ine oproti beznej zmluve, pripadne je daky vzor? D

barbie5519
11. feb 2025

@bana1 ahoj už minuly rok som podala 🙂 už sme aj dostali

bana1
11. feb 2025

@barbie5519 viete mi poradit kto vam robil zmluvu a posudok, aby to vsetko splnalo podmienky? Bol cely ten proces narocny? Za ako dlho od podania ziadosti boli vyplatene financie? Dakujem

barbie5519
12. feb 2025

@bana1 napísala som vám správu 🙂

alena23405
12. feb 2025

Dobrý deň, nevie mi tu niekto povedať, čím sa ručí , keď ideme stavať rodinný dom a máme kúpený pozemok? Môže sa ručiť aj pozemkom? A v akej výške by mi potom poskytli v úver, vo výške hodnoty pozemku? To by ale nepostačovalo na pokrytie nákladov na výstavbu domu. Na stránke šfrb majú napísané, že ručenie VÝHRADNE NEHNUTEĽNOSŤOU! Ale akou nehnuteľnosťou mám ručiť, keď sa dom ešte len ide stavať? Ďakujem vopred za info, ak mi tu niekto viete poradiť.

tino4067
14. feb 2025

@mima271189 ahoj, docital som sa tu ze mozem o hypoteku na kupu bytu poziadat aj ked uz jednu hypoteku s partnerkou mame, ktoru sme nacerpali este pred sobasom. Je to naozaj tak?
Pripadne inde som sa docital ze ako mladomanzelia este mozme poziadat v banke o mladomanzelsky uver do 10000€ kde bude znizena urokova sadzba o statny prispevok pre madomanzelov ale ziadna banka o tom nikde nic nepise. Nevies o tom nieco?

bana1
18. feb 2025

@alena23405 nehnutelnostou, moze byt aj ina ako kupujes. Musi mat hodnotu 1,3 nasobok pozicky. Ak mate clena domacnosti ZTP tak staci 1 nasobok pozicky.

fir_dza
17. mar 2025

Dobrý den, skúmaju od koho sa nehnuteľnosť kupuje? môˇuem kupovať nehnuteľnosť aj od rodiny?

ivonadusa
18. mar 2025

@fir_dza mozes

fir_dza
18. mar 2025

@ivonadusa dakujem, mozem pripadne odkupit byt aj od rodicov? su tam nejake podmienky?

bana1
18. mar 2025

@fir_dza moze byt aj od rodicov. Byt nesmie mat viac ako 80m² rata sa tam aj plocha balkona, alebo loggie, nerata sa plocha pivnice a spolocne priestor. Na byt a pozemok nesmie byt tarcha (zalozne pravo).

ivonadusa
19. mar 2025

@fir_dza ziadne ine podmienky ako ked kupujes od cudzieho. vobec na to nepozeraju

fir_dza
19. mar 2025

@ivonadusa ďakujem, a ak by som chcel aby preplatili 100% hodnoty nehnuteľnosti, tak je možné založiť aj ďalšiu nehnuteľnosť. A po čase odstraniť ťarchu z druhej nehnuteľnosti, ktorá bola pridana len kvoli 100% kritiu?

ivonadusa
19. mar 2025

@fir_dza to uz neviem. tento pripad sme my nemali, takze to je otazka na urad.

bana1
19. mar 2025

@fir_dza mozete dozalozit, ale neviem ako je to dalej z odstranenim tarchy

zuzanazhazz
25. jún 2025

@mima271189 dobry den, pokial mame v plane stavat novy dom, mozeme rucit pri ziadosti o sfrb aj nim? Alebo na to mame mat este dalsiu nehnutelnost? Dakujem za odpoved

bcti
6. sep 2025
@mima271189

@paulina291 ak je živnostník, tak musí dokladovať príjem a aj daňové priznanie za predchádzajúci kalendárny rok a pri živnostníkovi sa potom z daňového priznania počíta aj schopnosť splácať úver, to znamená, že z daňového priznania za predchádzajúci rok sa mu bude počítať ako príjem v aktuálnom roku.

@mima271189 ahoj a ktorú položku daňového priznania berú za príjem? Čiastocny základ dane (prijem-vydaj), základ dane po odcitani odvodov, zaklad dane po odcitani odvodov a nezdaniteľnej čiastky, alebo až výsledok aj po odčítaní výšky zaplatenej dane?
Ďakujem

Prípadne ktorý konkrétny riadok daňového priznania 🙂

Strana
z8