Výplata nemocenskej dávky zo sociálnej poisťovne
Ahojte.. Potrebujem poradit...Od oktobra som na PN kvoli rizikovemu tehotenstvu..Prve 4 oktobrove dni som bola este na dovolenke, od 5. oktobra az dodnes som na PN.. Chcem sa spytat: tie peniaze, co za prvych 10 dni vyplaca zamestnavatel mi prisli normalne ako vyplata, len neviem ze ci v tom bola aj ta nemocenska davka zo socialnej poistovne, alebo SP zasiela peniaze normalne zo svojho uctu..Mam v tom zmatok, poradte prosim 🙂
ahojte viete mi poradiť.od 1.9 som pracovala na plný úväzok a teraz od 1.5.pracujem na skrátený úväzok a som tehu..pravdepodobne budem musieť zostať doma na pn kvoli naročnosti v práci..chcela by som vedieť že z čoho sa počíta pn ka a nasledne materská...ak by som bola pn do porodu tak to bude vypočitávať z obdobia ked som pracovala či by som šla rovno na rodičák kvoli tomu že som pred porodom boa pn...Ďakujem
@bazoskaa nie, materska sa vyrata z prijmu za rok 2017, al enerata sa tam PN, iba odpracovany cas - nastastie. PN sa vyratava z tzv DNV - denny vym. zaklad. Mas ho napisany na vyplatnej paske...
http://ekonomika.sme.sk/kalkulacky/kalkulator-n...
@vrds prosím ťa ten súhrn hrubých prijmov to si mám zrátať celý rok každý mesiac všetky prijmy ?
to rozmýšlam že či mám v robote ešte vydržať kolko sa bude dať aby sa mi ten príjem ešte zvýšil ...lebo na plný uvazok som robila v tomto roku len 4 mesiace. teraz je Júl a robím 3 mesiac na skrátený takže to asi nebude bohviečo
@bazoskaa takto ak si pracovala na skrateny uvazok, materska bude nizsia ako v roku 2016, ked si pracovala na trvaly uvazok. ale pre matersku je podstatne to cislo, denny vymeriavaci zaklad - Maximalny zakonom stanoveny je 58,063 alebo tak nejako... a z tohto ti daju na 70%. cize ak mas denny vymeriavaci zaklad teraz 30€, dostanes na matersku kazdy den 21€. do denneho vymeriavacieho zakladu sa nerataju PN-.... preto je najlepsie si to pozret vo vypl. paske. a nielen zratat prijmy a vydelit. to je nepresne a vyjde to isto menej.
@bazoskaa Plati co ti napisala
@majusqa77 .
Ak nastupis na MD az v r.2018 tak máš ešte sancu si zvýšiť MD tym,ze ti zvysia úväzok, plat ale to by si musela pracovať. A ak stihas mohla by si mat aj max.MD-v ktorom si tt? Ak by si mala moznost zamestnat sa u noveho zamestnavatela na minimalne 90dni bez PN a OCR na max.VZ tak by si mala sj max.MD. Pripadne ak si na začiatku tehotenstva -max.5-8.tt, tak je ešte moznost ukončit PP, dat si DNP z max.VZ, zaplatiť par dní a ist na PN az do nástupu na MD, ale toti by si musela stihnut 26tyzdnov pred nástupom na MD.
@vrds MD je od 1.5.2017 75% z VZ. A VZ sa dá vypočítať velmi jednoducho-ak je nastúpi na MD v r.2017 jej rozhodujuce obdobie pre vypocet MD je hruby príjem za r.2016 (ak cely pracovala u toho isteho zamestnávateľa), ak nebola PN pripadne OCR tak uvedeny hruby prijem vydeli 365 a z toho 75% je jej DVZ pre MD.
DVZ na vyplatnej paske sa meni strvrtrocne-kvoli vypoctu dovolenky. Cize jej momentalny DVZ na páske nie je smerodajny k vypoctu MD.😉
*do
@vrds Co je mimo?! Nic nepise o tom,ze je momentálne na PN. Cize nic neradim mimo. Tvoja rada o DVZ na paske je "mimo". Plati co som napísala a co napisala @majusqa77.
Podla toho čo pani pise je na zaciatku tehotenstva, na PN pojde len mozno. Cize ma ešte moznost si pekne navýšit MD-tak ako som napisala.😉
@evittam tu je to potvrdene priamo od mihala, z coho sa vyrata materske.
Materské je 75% denného vymeriavacieho základu (ďalej budeme v knihe často používať skratku DVZ) za jeden kalendárny deň.
DVZ sa vypočíta ako podiel vymeriavacieho základu (hrubého príjmu) v rozhodujúcom období a počtu kalendárnych dní rozhodujúceho obdobia (z čoho sa vylúčia dni, za ktoré sa podľa § 140 ZSP poistné neplatí, napríklad dni PN, OČR). Zjednodušene povedané, DVZ je vlastne priemerný hrubý príjem pripadajúci na jeden kalendárny deň rozhodujúceho obdobia.
O rozhodujúcom období sa dočítate viac v 4. kapitole.
DVZ môže byť v roku 2017 najviac suma 58,0603 eura. Výška materského tak môže byť až 1350 eur v mesiaci, ktorý má 31 dní.
DVZ môže byť v roku 2018 najviac 59,9672 eura. Výška materského priznaného v roku 2018 môže byť až 1394,30 eura.
Veci znalé ženy, chcem sa opýtať, koľko mesiacov sa vypláca dávka v nezamestnanosti z Dobrovoľného nemocenského poistenia Ďakujem

@evittam za mna odovzdava zamestnavaatel, ten chodi hned 1veho tam.