icon

Vyplatenie z domu

20. feb 2022

Dobry den. Moj brat sa pred mesiacom rozviedol po 20tich rokoch manzelstva. Celu dobu zili v dome u rodicov jeho manzelky. Urobili spolocne celu rekonstrukciu domu. Rodicia jeho manzelky sa rozhodli im asi pred 5timi rokmi dom darovat. Darovali im ho tak, ze 2/3 darovali svojej dcere (bratovej manzelke) a 1/3 priamo bratovi. Nechali si tam vecne bremeno dozitia. Bratova manzelka pred tyzdnom vymenila vsetky zamky v dome a nechce ho tam pustit. Dokonca aj deti mu dava pred dom. Vyplatit mu 1/3 nema z coho, je to invalidna dochodkyna. Dom sa len tak predat nemoze, kedze jej rodicia (70rocni dochodci) tam maju vecne bremeno. Ako postupovat? Je tu nejaky pravnik?

dadis
20. feb 2022

Rozvod je vzdy nevyhodny pre obe strany :( On sa dostal do situacie velmi zlozitej. Vztahy su medzi nimi zle? Neda sa pristupit na nejaku dohodu? Popr.obecne najomne byvanie, kym sa dom bude moct predat po smrti starkych?

zmrzlinka2021
20. feb 2022

lenze tvoj brat nema byt co vyhodeny z domu, kde ma vlastnicky podiel - toto je jeho chyba, ze toto dovoli. Ma volat policajtov a ona mu ma umoznit vstupit do svojho domu.
Tiez ak plati na deti 370 - preco plati aj kruzky a neviem ake doucovania?

autor
20. feb 2022

@dadis On sa bol aj pytat na obci koli najomnemu bytu. Tam davaju prednost rodinam alebo matkam s detmi. On je sam, deti ma zverene v starostlivosti jeho manzelka.

autor
20. feb 2022

@zmrzlinka2021 Jeho byvala to detom nezaplati. Vzdy to platil on. Deti mu same hovoria, ze im ma poplatit kruzky, anglictinu a pokupit veci do skoly. V piatok o 17:00 mu dala deti pred branu, ona stala za branou a nechcela dat pre syna ani veci na florbal. Ze mu to ma kupit on. A nech do domu nelezie, vymenila zamky.

dadis
20. feb 2022

Ach strasne, no..

zmrzlinka2021
20. feb 2022

@autorka DArmo vymenila zamky - hned mal volat policiu a normalne sa nastahovat domov.
Prepac, ale mam pocit ze tvoj brat tiez dovoli so sebou mavat

autor
20. feb 2022

@zmrzlinka2021 Tiez mam ten nazor aj som mu to hovorila. Ale boli tam deti, pred nimi nechcel riesit nejaku policiu. Aj keby policia prisla, nejak by jej vysvetlili, ze vzhladom k tomu, ze aj on je vlastnikom, moze prist kedy chce. Tak by mozno prisiel, ale zit tam nemoze. Ona by mu zamykala veci, miestnosti. A este su v tom deti. Neni to jednoduche. Premyslali sme aj nad mediatorom.

zmrzlinka2021
20. feb 2022

a čo jej tak drblo? alebo vzdy bola taka sibnuta?

sasa1310
20. feb 2022

akože nehnevaj sa aj ty aj tvoj brat, ale na jeho mieste by som ten dom nechala celý jeho ex. Veď sa stará o jeho deti a žijú tam jeho deti. Či to ako fakt chce, aby sa pri staraní o jeho deti ešte zadĺžila pri takom malom príjme, aby ho vyplácala. Dom mu bol darovaný, nekupoval ho, tak nech jej to nechá preboha. Trošku ľudskosti

podkovickaa
20. feb 2022

@sasa1310 A ty si sa s koňom zrazila?Akože on má herečke nechať zrekonštruovaný dom ktorý prerobil za svoje darované peniaze a on ma ísť na ulicu?A čo keby zobral deti k sebe,zostal bývať v dome a iná išla pod most?Či takto už nie?

autor
20. feb 2022

@zmrzlinka2021 To ja neviem. Je dlhodobo na ID, asi sa dost nudi. Deti im odrastli, syn ma 17, dcera 14. Tie deti maju dost svojich zalub, takze su aj casto prec z domu. Vymyslala rozne terapie tmou - tyzdenny pobyt vraj za 800 eur a to chcela nech jej plati brat z jedneho jeho prijmu.

sasa1310
20. feb 2022

@podkovickaa prečo by som sa mala s koňom zraziť? On mal 20 rokov času dosť myslieť na vlastné bývanie. A že prerábal nehnuteľnosť, kde býval? Veď ju užíval 20 rokov. 20 rokov používal rekonštrukciu, ktorú si zaplatili SPOLOČNE ako manželia. Keby býval 20 rokov v podnájme, vyšlo by ho to viac. A že jej teraz nechá 1/3 čo môže byť kľudne minimálna čiastka, a čo. Veď mu tam bývajú jeho deti. Raz to zdedia jeho deti. Prerábal aj pre jeho deti.

zmrzlinka2021
20. feb 2022

prosim ta dohovor mu, nech nerobi zo seba debila...
Plati 370 na deti, co je slusna suma, 17 rocna uz bezne moze brigadovat na svoje zaluby.
A hlavne nech sa nevzda svojho podielu na dome - vyzera to tak, ze ex s nim zameta.
To ze je invalidna neznamena, ze ma pravo sa takto spravat a zdierat ho

podkovickaa
20. feb 2022

@sasa1310 Prečítaj si to celé...Posledné roky dostal 80 000 e ktoré investoval do dome.Ano mal si za to kúpiť garsónku a deťom a žene kľudne mohla strecha spadnúť na hlavu.

autor
20. feb 2022

@sasa1310 A on ma ist pod most?

zivotgombicka
20. feb 2022

@sasa1310 áno, spoločne ako manželia, tak prečo by po skončení manželstva mala užívať všetky výhody iba manželka. Bolo by neetické vyhodiť na ulicu ženu s deťmi a dvoch starých ľudí, ale rovnako neetické je zdierať brata autorky príspevku. Snáď by sa aj bývalá manželka mohla posnažiť dopracovať k takému riešeniu, aby si dôstojnú životnú úroveň zachovali všetci dotknutí, či ako?

sasa1310
20. feb 2022

@zivotgombicka pozri sa na to z druhej strany. Ty ostaneš bývať v dome s tvojimi rodičmi. Tvoji rodičia v dobrom vedomí, darujú tvojmu manželovi 1/3 po strašne dlhom čase. A po pár rokoch sa rozvediete a ty budeš musieť vyplácať ešte manžela z rodičovského domu? Áno je 1/3 vlastník, ale len z dobrej vôle jej rodičov. To, že si ho prerobili, prerobil ho aj sebe aj svojim deťom, aby sa mu bývalo niekoľko rokov komfortnejšie.
Ja mám chvalabohu manžela, u ktorého viem, že keby sme boli v rovnakej situácii, že by nám nechal všetko, aby deti mali čo najmenšiu ujmu. Možno preto rozmýšľam rovnako ako môj muž, a inak ako tu väčšina komentujúcich. Peniaze nie sú všetko. A každý normálny človek, čo je 20 rokov ženatý, tipujem, že má nad 40 rokov, by už mal mať čo to našetrené, aby sa vedel ako tak zariadiť aj bez 1/3 z toho domu

sasa1310
20. feb 2022

a čo robil 20 rokov? To si nič nenašetril? Celý život s tým musel rátať predsa, keď sa nasťahoval k svokrovcom, že raz pod tým mostom môže skončiť. Keby sa s ním jeho bývala rozviedla pred darovaním nehnuteľnosti, tak čo urobí? Ostal by pod mostom tak či tak, lebo sa sám nezariadil

zivotgombicka
20. feb 2022

@sasa1310 áno, ale tu sa od neho žiada, aby žene nechal 1/3 domu, do ktorého investoval minimálne 80 000€, plus platí alimenty, výživné bývalej manželke a ešte nejaké veci navyše, to mu teda na vlastný dôstojný život toho moc neostane. Samozrejme, že človek chce dopriať svojim deťom, ale čudujem sa jeho ex, že jej to nie je trápne zatiahnuť ho do takejto situácie a ešte sa k nemu aj takto správať (vymeniť zámky, nezaujímať sa, čo si on počne - nevidím tam žiadnu ľudskosť).

autor
20. feb 2022

@sasa1310 Vobec nevies o com hovoris a hadat sa nebudem. On vsetky peniaze od rodicov + ja som ho vyplatila z chaty po rodicoch + sestra ho vyplatila z domu po rodicoch vrazit na prerabku domu. V tom case by mohol za tie peniaze mat kludne aj SVOJ trojizbovy byt. Ale on to cele vrazit do prerabky domu v dost zlom stave. Co robil 20 rokov? Ale ano, nieco aj nasetril. Ale po troch rokoch manzelstva sa jeho zene stal uraz, od tej doby je na ID (ciastocnom). Takze za 20 rokov zivil zenu, seba a 2 deti viac menej z jedneho prijmu. Samozrejme si aj nieco usetril. Kupili si napriklad nove auto.

sasa1310
20. feb 2022

vidíš, mohol ale nekúpil. A tak teraz dopadol. Čo viac k tomu dodať. Ona ho z čoho bude vyplácať? Pôjde kopať kanály aj s deckami?

autor
20. feb 2022

@sasa1310 On nevrazil do cudzej, ale bol 1/3 vlastnikom. Keby ich nevrazil do toho domu, bohvie ako by bol ten dom na tom teraz. Mozno by jeho deti uz v tom dome nemali ani strechu.

sasa1310
20. feb 2022

však si písala, že najprv rekonštruoval, až potom mu darovali 1/3 časť. Tak vrážal do cudzej nehnuteľnosti. Keby sa tak jeho rodičia nerozhodli, tak je pod mostom tak či tak.

zivotgombicka
20. feb 2022

@sasa1310 tak keď tie peniaze vrážal do toho domu, nemala nič proti, rozviedli sa obaja, takže aj následky by mali niesť obaja a nie len on

autor
20. feb 2022

@sasa1310 Nie. Najprv mu darovali cast a potom cele prerabal za peniaze z dedicstva.

sasa1310
20. feb 2022

Cely ten dom zrekonstruovali, pristavovali, postavili bazen a 2 garaze. Preto mu vlastne aj byvali svokrovci tu 1/3 darovali. Aby nieco mal, nieco vlastnil, ked uz vsetky peniaze vrazal na ten dom.

tak potom nevieš ani čo píšeš.

zivotgombicka
20. feb 2022

@sasa1310 čo si taká útočná? autorka jasne uvádza, že najprv mu to darovali:

"Takze jej rodicia mu darovali 1/3, svojej dcere (jeho zene) 2/3 darovacou zmluvou s vecnym bremenom dozitia a az potom to cele prerabali. Oni to cele prerabali dlho, asi 4 roky. A bolo to az potom ako mu tu cast darovali."

z tej časti, ktorú cituješ ty, poradie úkonov vôbec nevyplýva.

autor
20. feb 2022

@sasa1310 Oni sa mu rozhodli tu cast darovat prave preto, ze to cele prerobi. Proste dostal peniaze od svojej rodiny a chcel prerabat pod podmienkou, ze bude mat cast. Takze najprv mu darovali cast a az potom prerabali. Ta prerabka netrvala den, ale par rokov. To som uz tiez pisala.

sasa1310
20. feb 2022

ok. Tak mu to darovali skôr. A teraz si to ako predstavuje, že z čoho ho vyplatí. Keď je na invalidnom dôchodku a dom predať nemôže, keďže tam má vecné bremená. Hypotéku bývalá manželka nedostane z 2 dôvodov, tak ako. Vážne ma to zaujíma, že čo chce spraviť. Či chce na ex manželku poslať exekútora?

podkovickaa
20. feb 2022

@sasa1310 Tu si strašne tupá.