Výška výživného pre 15 ročného syna

takinka1
16. sep 2019

Môj ex mi neoficiálne dáva 120 eur na 15rocbeho syna. Plat má vyše 1200. Koľko si môžem žiadať? Ostatné výdavky na syna mi neprispieva podľa dohody.

stela01
16. sep 2019

@takinka1 žiadať môžeš koľko chceš .
Dôležité sú reálne náklady na syna , životná úroveň ... atd

Veľa šťastia

ukulela
16. sep 2019

Podla nakladov. Ale dieta ma narok na rovnaku zivotnu uroven, ako rodic ... pytala by som mozno stvrtinu? Dieta chce aj lyzovat, obliekat sa .... no zapojila by som aj mladeho, aby napr brigadoval (aj ked to mohol skor cez prazdniny ...)

viktoria86
16. sep 2019

V podstate este je potrebne zvazit aj z pohladu tvojho ex, kde sud pri schvalovani zvysenia vyzivneho berie ohlad aby jemu ostalo na uhradu beznych zivotnych nakladov respektive zakonne zivotne minimum. To uz je ale na nom ako preukaze svoje zivotne naklady.

petamada
16. sep 2019

ja dostavam cca z takeho platu 160€ na 9 rocnu, sudom urcene, chcela som viac, ale ex na sude nesuhlasil..tak sme sa aspon na tejto sume dohodli.

pribinak
16. sep 2019

na stredoskolaka by som pytala urcite viac, ved doprava do skoly, triedne fondy, vseliake ucebnice, taky chalan zozerie aj chladnicku, urcite chodi na nejaky kruzok, chce chodit na vylety s kamosmi
Vypytala by som si 200e

cacianka
16. sep 2019

sudkyňa na pojednávaní sa vyslovila že je možné stanoviť výšku výživného na dieťa cca do 30% z príjmu otca. u tohto by to bolo cca 400 čo je asi nereálne, lebo sa zohľadňujú potreby a náklady dieťaťa (v domácnosti, v škole, aktivity, zdravotné potreby) a takisto tvoj príjem a príjem všetkých členov rodiny. a tiež náklady vo všetkých smeroch.
takisto sa prihliada na náklady a potreby otca.
je možné výživné rozdeliť na dve časti - bežné výživné k rukám matky na potreby dieťaťa a tvorba úspor.
je veľa faktorov ktoré určia výšku výživného. pýtaj si kľudne 300 e,

henrikir
16. sep 2019

@takinka1 na 15rocneho mi to pride malo, skus sa s nim dohodnut na 200, ak by si isla na sud a ziadala sudne napriklad 250 tak budu samozrejme porovnavat aj ci on ma ine deti este a ake vydavky a kolko zarobis ty alebo ziadaj 200 plus nech prispeje ked nieco treba kupit do skoly, vylet, kruzky pol na pol 🙂

tanalyn
16. sep 2019

Tak žiadať môžeš koľko chceš, najlepšie takú reálnu sumu blízko tomu aké máš náklady a už uvidíš ako sa to vyvinie, či bude súhlasiť či nebude, najlepšie by bolo keby vám to šlo vyriešiť bez súdu ale zase na druhej strane mať na to rozsudok nie je nikdy na škodu

maminuska
16. sep 2019

@takinka1 ja mám na dve deti , ktoré maju viac ako 15 ,180a 190eur, teraz je podaný návrh na zvýšenie , lebo jedno z detí ide na vysokú . plat ex asi 1200 v čistom.
ale teda mala som dobru právničku.

maminuska
16. sep 2019

@takinka1 vzhľadom k tomu že má iba jedno dieta, žiadala by som min 200 eur

158polica158
16. sep 2019

Teraz všetci ženy pome do mužov zničiť ich. Tak ako otec prispieva 150€ tak by mala aj matka 150€ . Kde dieťa za mesiac minie 300€??? Áno minie keď mu śdate každé hovno len aby mal zahrnujete ho materiálnymi vecami. Ale take dieťa potrebuje v prvom rade lásku. Nie nové iPhony a tablety značkové handry a 100€ vreckové a veci tomu podobne !!!!!

ukulela
16. sep 2019

@158polica158 ide o to, ze aj dieta ma pravo na rovnaku zivotnu uroven, ako rodic. ak matka robi v potravinach a zarobi 600, alebo aj menej, nikdy nezaplati dietatu lyziarsky, nepojde s nim k moru atd. da tpol platu na byvanie a kolko jej ostane, minie na stravu. kde je oblecenie, veci, ktore potrebuje nie len dieta, ale aj ona? ale ak na to otec ma, dieta ma zit v nudzi? lebo matka ma menej platenu pracu? a tiez - otocme to na pripady, ked otec plati iba minimalne vyzivne, to ma aj mama dietatu vyclenit 30 ecok a ked ich preje tak mu nekupit topanky a nepustit ho do kupelne? do nakladov na doieta sa pocita aj rezia na byt, riesme OCRky, ked matky realne prichadzaju o peniaze a nemaju to zohladnene vo vyzivnom .... ano, su zeny, co chlapa vyciciavaju, ale zas ked chlap zaraba dobre, je smiesne, ze neda dietatu. on bude chodit rocne na tri dovolenky a dieta nikde. tak to ma byt? zlaty boris kollar 🙂

stela01
16. sep 2019

@158polica158 300€ je podľa teba veľa a že mu dá každé hovno ?

To si trosku prehnala !

cacianka
16. sep 2019

@158polica158 píšeš ako dobre nasratá druhá manželka., akoby tvoj muž mal vyživovaciu povinnosť a tebe nezostalo na kabelku ...
nikto tu nepíše že muža treba zničiť, vycicať, zodrať, ale hlavne si prečítaj zákon o rodine - dieťa má právo na rovnakú životnú úroveň ako rodičia a atd.
a kde je písané že matka musí takisto prispieť ako otec - nič ti nehovorí že matka si to s dieťaťom "odmaká" ? že ked sa stará o dieťa nemôže si budovať kariéru ako pán tvorstva, nemôže len tak chodiť na brigády, služobky, alebo si inak privyrobiť, zvýšiť príjem lebo dieťa ?! kedy sa utrhne ku kaderníčke, na kávu s kamoškou, na malý výlet, na nákupy. príde z roboty a čaká ju 2. smena a všetko sama, muž jej ani smeti nevynesie, nákup neurobí a doma decko. a je jedno či má 5 alebo 15. ak ho chce dobre vychovať, tak sa musí adekvátne venovať. áno 15r. už niečo aj pomôže, ale euríčka do rozpočtu veľa nezarobí
hovorí ti niečo platiť poistky, tvoriť úspory, prispievať aj trochu inak a viac ako len na pár jogurtov a rožky ?! to decko má oboch rodičov tak obaja sa majú postarať, matka poväčšine prácou a otec aspoň peniazmi.
každý prípad je iný, každý človek je iný príbeh a autorka sa pýtala na niečo iné ako na tablety, iphony a značkové handry
a aj keby 300 bolo na dieťa, vieš si reálne zrátať aké sú na neho náklady ?!

hiro
16. sep 2019

"sudkyňa na pojednávaní sa vyslovila že je možné stanoviť výšku výživného na dieťa cca do 30% z príjmu otca." 🙂 Ach jaj, takze povedzme susedia co maju 4 deti tak otec bude platit 120% - co je viac ako zaraba? Alebo my co mame 3 deti tak na vydaje deti ma ist od kazdeho rodica 90% nasich platov a my rodicia mame zit z tych 2x10% - z toho zaplatit hypoteku auto a ine vydaje? Ked si pozriem vydaje na nase deti tak na ne ide pravidelne vydaje mozno po 30-50€ mesacne. Jedlo neratam, lebo v tych rokoch zjedia zanedbatelne oproti mne :D

maminuska
16. sep 2019

@hiro s deťmi si ešte len na začiatku , neverím že ide na ne 30-50 eur .. nechodia do škôlky , neobliekaju sa , nemajú hračky, nechodíte na dovolenky , občas na výlety , neumývajú si zuby , žiadne zubné ošetrenie ? Nekúpiš ovocie , jogurt atď
30 % z príjmu to nie je tak že sa to sčítava , ale primerane navyšuje. Ak má niekto 4 deti a dovolí si milenku , nuž tak za to tie deti nemôžu . Deti musia byť primerane zabezpečené .

hiro
16. sep 2019

@maminuska Skolka stoji 17€ + cca 23€ stravne. Skolska druzina 10€ + cca 18€ stravne, ale to uz tento rok neplati. Oblecenia maju haldy a 90% je darovana od kamaratov. Na dovolenky chodime stanovat a co nestoji az taky majland. Kefka stoji cca 1.5€, kupil som zopar v akcii 2+1 takze stali este menej a tie netreba kazdy mesiac. Pasta stoji tak isto a vydrzi im urcite zo 3 mesiace. Zubne osetrenie drobci zatial nemali ziadne, stasi jeden krat mal ale neplatil nic za mliecny. Smotanove jogurty som minule kupoval po 19 centov takze aj keby mal tento fajny jogurt kazdy den tak to je cca 5€ na mesiac. Ovocia maju habadej, bud kupene alebo odo mna z roboty alebo darovane, jablka mas po 79 centov za kilo, viac ako jedno jablko ci ine ovocie denne nezjedia, neviem to teraz vyratat ale tiez to do mesiaca nevyjde vela. Hraciek maju obrovske haldy s vacsinou sa aj tak nehraju, kopec sme my podarovali a tak isto vela dostali. Jedine co som nakupil je Lega, tych maju desiatky sad. Ale Duplo som uz niekolko rokov nekupil a hraju sa s nim stale.

hiro
16. sep 2019

Aha, zabudol som kruzky zaratat. Myslim ze externy umelecky stal zo 80€, skolsky umelecky 28€. A este opravujem skolkarske stravovanie, myslim ze tento rok to je cca 34€ mesacne.

hiro
16. sep 2019

A este sportovy kruzok pre malych 25€+15€ (za surodenca) to sa este bude platit ale ma tam byt este nejaka zlava. Vsetky kruzky sa ale platia na cely polrok a nie mesacne.

maminuska
16. sep 2019

zošity do školy, triedny fond, školské výlety , škola v prírode , taška , peračník , farbičky ,
smotanový jogurt za 19 centov ... nuž tak to je super , to si naozaj kuzelník , , topánky na zimu , na leto .. , hračky maju kopec , haldy, ale asi ich niekto kúpil vy alebo rodina ... náklady ti budú len rásť a to si na začiatku celého vzdelávacieho procesu .
No nie každý je fanúšikom stanovačiek , nie každý túži si variť na kotlíku a čase daždov moknúť v stane , niekto má dieťa ekzematika, astmatika a dieťaťu je najlepšie u mora , niekto nemá kam deti cez prázdniny dať lebo musí pracovať a tu sú namieste letné tábory. To že tebe niekto daruje , alebo máš zo záhrady, no niekto nemá a kupuje všetko . Zabudol si daň za smeti , voda , splašková voda , elektrika spoločné priestory , teplo atď , pranie, žehlenie ..
Ak otec dieťaťa má slušný príjem nech sa aj slušne podieľa na výžive svojich detí . Matky sa nikto nepýta či má , či zarobila ..jednoducho musí . Samozrejme to platí aj opačne ,ak je dieta zverené otcovi .

maminuska
16. sep 2019

@hiro okrem toho to je jedinou psou povinnosťou rodiča ktorý sa nestará o dieťa aby jeho dieťa bolo finančne zabezpečené z jeho strany. Nemá povinnosť sa s ním stýkať ani si ho brávať a tak odľahčiť starajúcemu rodičovi . Jeho jedinou povinnosťou za ktorú môže byť trestne stíhaný je platiť výživné stanovené súdom , nemusí po lekároch , po krúžkoch ,na rodičovské , nie je s ním doma ked je choré , neplatí prípadné doučovanie ..

158polica158
16. sep 2019

@cacianka ja nemám manžela nemám deti ani po tom Netúžim. Ďakujem . Len väčšina žien čo poznám chcú z mužov vyzmykat aj to posledné . A hlavne take čo si našli kolika druhého opustili rodinu rozviedli sa a cil bývalý manžel plat mi lebo mame spoločne decko. No ja by Vám dala všetkým neboj sa !!!!!!!!!!
Tak ako platí otec tak by mala aj matka .. ked otec dá 150€ matka má dať tiež a 300€ na dieťa je slušne pomerne na mesiac !!!!

guglina
16. sep 2019

@hiro tak to záleží aj od toho odkial si a aké máš nároky u nás (kúsok od BA) len škôlka stojí 50€ cca 30€ stravné, krúžky sú ročne v stovkách eur, moje deti teda zjedia viac než jedno ovocie denne a nie len jablká, smotanové jogurty sú u nás samozrejmosťou nielen keď sú v akcii, oblečenie kupujeme lebo nám nikto nedá všetko zadarmo a napr. kefky za cca 3,50 kupujeme každý mesiac, u zubára sme kazy zatiaľ našťastie neriešili ale dentálna hygiena pre dieťa každého pol roka 30€, ja si fakt neviem predstaviť ako niekto môže minúť na dieťa mesačne menej ako 200€ a to moje deti fakt nedostávajú všetko ani nemám pocit žeby sme žili nadštandardne, podľa mňa 200 € ako výživné na 15 ročného by malo byť minimum

maminuska
16. sep 2019

@158polica158 a čo by si nám dala ? 🙂.
Nečítaš zákon o rodine ...každý podľa svojich možností a schopností a potrieb detí . A dobrý muž sa neopúšťa, dobrého muža si žena drží .

guglina
16. sep 2019

@hiro vlastne ja napr. len za škôlku-štátnu miniem mesačne na jedno dieťa viac než ty podľa toho čo píšeš celkovo na dve deti

158polica158
16. sep 2019

@hiro aj keby si dal deťom celu výplatu tu na modrom konikovi sa tým ženám nezavdacis. Tu sú ženy ktoré majú decko len na to aby zničili bývalému mužovi život a ich spoločne dieťa je pre ne dobrá zbraň na toho muža .... je mi zle s takých žien ... dieťaťu netreba dať veľa . Čím viac dá človek dieťaťu tým horšie do budúcna keď bude starší. Len si spomeňme my aké sme mali detstvo. Aké vreckové aké nové mobily tablety značkové veci atd .. a pozri čo z našla vyrástlo, určite lepší ľudia ako z tejto generácie ktorá ma všetko. Nie nemám deti nemám muža nie som rozvedená ale uvažujem racionálne nie ako slepice ....

hiro
16. sep 2019

@maminuska Skolske potreby som nedavno kupoval, takze to presne viem, dokopy to stalo 13,45€. A to som este kupoval naviac 2 velke sady ceruziek a 2 sady fixiek.
"No nie každý je fanúšikom stanovačiek" - tak to je jeho problem ;) Nemyslim si ze dieta bude mat vacsi zazitok niekde v nudnom hoteli ako ked vyjde do prirody kde lezie po skalach, plavi sa na riecke a opecie si to co ma na chuti.
Ano naklady na smeti to je ich vydavok. Naklady na byvanie su nase. Byt sme kupovali ked tu este neboli, takze ci by boli ci nie tak ci tak by sme ho platili.

158polica158
16. sep 2019

@maminuska tma drží dobrého muža ? Žena má troska voľného času nudí sa a už špekuluje a zginay nedajboze keď má dobre kamarátky nejaké rozvodky no hotovo. Manželstvo je v riti .

maminuska
16. sep 2019

@hiro pozri , ja som dávala každý rok deťom 16 eur na zošity vopred , teraz som platila poistenie dcére v škole 1,20 , zošit na angličtinu 8,50 eur , triedny fond bude 30 eur , ide do školy v prírode 120 eur ... exkruzia v Nitre v októbri 12 eur a môžťem pokračovať a to je každý rok , tenisky na telesnú , papuče do školy ...10 eur každý mesiac na obedy to kde žiješ ? 60 eur na pol roka atletika, 32 eur výtvarka , nové tenisky na atletiku , 65 eur.
Ale to nie je ich problém..... načo dovolenka , keď to ich nebaví a ani stanovačka nie je zrovna lacná ak mám cestovat do campu , tam platiť poplatok za stan aj auto , byť doštípaná od komárov , mám odžité kampujeme ale karavanom .
No to nie je také isté ..určité paušálne poplatky sa rozrátavajú podľa osôb , aj tá elektrika v spoločných priestoroch aj úniky tepla , aj za výtah , elektriku máš vyššiu , lebo viac perieš, viac varíš ( plyn elektrika ) ..jednoducho určité náklady sa rozrátajú podľa osôb.

maminuska
16. sep 2019

@158polica158 nie žena sa drží dobrého muža, neodchádza od neho . A ak je ten muž fajn nepresvedčí ju žiadna dobrá kamarátka .