Vysoká suma vyúčtovania
Ahojte, chcem sa spýtať, či máte skúsenosť, prípadne čo treba spraviť, ak na vyúčtovaní vyšla obrovská spotreba vody. Je možné tento údaj niekde reklamovať? Alebo požiadať o kontrolu vodomera? Lebo nie je reálne, aby jedna osoba, ktorá žije v jednoizbáku, mala takú spotrebu vody, a to ani v prípade, že by jej niekde v nebadanom množstve (že by si to nevšimla) unikala. Lebo veľký únik si človek všimne a vyrieši. A malý únik, o ktorom by nevedel, zase takýto únik nespraví. Takže buď je chyba v merači vody, alebo ja neviem. Len netuším, kam sa obrátiť, kde to reklamovať. Správca bytu tvrdí, že môže maximálne dať splátkový kalendár, takže on sa tým asi zaoberať nebude. Alebo je to práve jeho kompetencia? Ďakujem za každú radu
@sterea teraz meria pomaly, podľa podrobného výpisu vraj od začiatku minulého roka meralo každý mesiac viac a viac, niektoré mesiace až 50 kubíkov, čo je dvojnásobok bežnej spotreby za rok v tom byte. Od októbra už meral znova iba po troške a aj teraz meria podľa všetkého normálne. Podľa správcu musel byť únik, ktorý sa stupňoval a samovoľne sa opravil. Čo mi hlava veľmi neberie, ale zaplatiť ďalších 120€ k tým cca 850€, ktoré sú predpokladané za ten únik, to je raz veľa. Vyúčtovanie ešte nie je, presnú sumu teda neviem, toto je že cca toľko to bude. Iba prišlo info od správcu o obrovskej spotrebe, ktorá bude na vyučtovaní. Keď zatvoríme ventil, resp. keď sa voda nepúšťa, tak sa netočí meradlo.
@lenjaona ešte to presne neviem, do názvu témy som síce dala vyúčtovanie, ale to ešte neprišlo. Len správca sa ozval, že máme očakávať šialenú sumu. Predbežne to bude okolo 850€ ale nevedel to presne. :( Pritom je to jednoizbák, kde žije dôchodca. Podotýkam, že šetrný dôchodca. :(
@indiankaindi ako vie že sa spotreba každý mesiac zvyšovala a ak takú informáciu mal prečo vás neinformoval skôr? 850 eur je veľa, porucha sa sama neopraví, jedine že by mu tiekol záchod ale to by si pri tejto spotrebe musel všimnúť. Ja by som na vašom mieste zvážila úradné preskúšanie.
@indiankaindi ešte ma napadlo, nemôže byť porucha hneď za meradlom, smerom k bytu ale ešte v stupačke že by stupačkou stielka voda dole a on si nemusel všimnúť žiadny únik. Skontroľujte stupačku, zoberte servítku a prejdite potrubie či nenájdete únik.
@sterea ano, stupačku som kontrolovala. Tam aj všade v byte je všetko v poriadku. Tiež si myslím, že nech by bol takýto únik kdekoľvek, museli by sme si to všimnúť. V tom byte som niekoľkokrát za týždeň, niekedy aj celý deň, čiže by som si už všimla, že niekde tečie voda. A tých možností, kde by tiecť mohla, toľko nie je v tak malom byte. A spotrebu po mesiacoch si správca spätne vyžiadal od firmy, ktorá robí odpočet. Keďže je to odpočet na diaľku, vedia to zrejme sledovať priebežne. Ale len sťahujú asi údaje, nikto to reálne nekontroluje, že či má niekto nejakú vyššiu spotrebu. Až na záverečnom odpočte sa to vyjavilo.
@indiankaindi ako ste dopadli?
My sme mali tiež velky únik vody min. roku, spotreba ako keby som kúpalisko pre sídlisko púšťala, my mame plynový kotol a voda unikala z kotla do stupačky, cca 1 mesiac, počuť to nebolo, mokro nebolo nikde, ani záchod nič…. Čiže ešte preveriť toto.
@lenusik296 nepomohli sme si, správca absolútne nespolupracoval na hľadaní príčiny, od vodární mal rozpis po mesiacoch, kde to údajne unikalo celý rok v šialenom množstve, ale potom to odrazu samé od seba prestalo a už je to ok. Museli sme to zaplatiť. Pravdy sa asi nedopátrame.
@ikonica mne sa stalo niečo podobné zle som napísala údaj na vodomery ale má ho odfotený a tam je údaj správny uznajú mi to?
@monikaszepik myslim ze ano.
@monikaszepik uznajú, treba napísať reklamáciu a priložiť foto vodomeru.
@
@sterea foto vodomeru odovzdané čakám na výsledok
Mojej mame sa stalo veľmi podobne. V novembri 2022 menili vodomer s diaľkovým FM rozpočtom par mesiacov predtým aj stúpačky. Za rok 2023 údajne minula 607,6m3 studenej vody, čo je 1699€. Žije sama v garzónke, nič netieklo, sused nebol vytápaný. Ideme reklamovať a dať splátkový kalendár. neviem či je merač zlý alebo tie stúpačky. Tiež jej spotreba podľa rozpisu stúpala a postupne k decembru sama znižovala a teraz je to vraj v norme.
@lenjaona ešte to presne neviem, do názvu témy som síce dala vyúčtovanie, ale to ešte neprišlo. Len správca sa ozval, že máme očakávať šialenú sumu. Predbežne to bude okolo 850€ ale nevedel to presne. :( Pritom je to jednoizbák, kde žije dôchodca. Podotýkam, že šetrný dôchodca. :(
@indiankaindi nám tak dosiiel nedoplatok 1200e 🤣 tiež som mala zástavu dychu ja matka na rodicaku ..no ďakujem pekne

@indiankaindi len zo zvedavosti aká suma ti prišla na platenie? Lebo to je fakt strašne vela
To by si musela denne prat, umývačka riadu splachovat vkuse a kupat sa hodiny 😁