Ako vypočítať preplatok z vyúčtovania elektriny?
Zdravim vás ako by ste vypocitali toto ? som v podnájme nasťahoval som sa v polke apríla (18.aprila 2025)
Prišlo vyúčtovanie z elektriny v novembri 2025, v nájomnej zmluve mám rozpísané energie elektrina je na 24€
mesačne, ale majiteľka platila za mňa len 4€ mesačne čiže jasne že vznikol nedoplatok, keďže som začal bývať od polky aprila do novembra som mal teda 7,5 splátky čiže (180€) oni za cely rok aj s nedoplatkom zaplatili 152€, môžem požiadať majiteľku o preplatok podľa týchto splátok ? Či podľa spotreby ? Lebo vlastne oni za 7,5 mesiaca zaplatili za mňa 95€ a ja som im dal 180€ čiže preplatok 85€, ale podľa spotreby to vychádza o dosť menej ten preplatok, kebyže to ide podľa spotreby tak na mne vlastne zarobia nie ? V preberacom protokole mám zapísané že som začal pri 570kwh keď bolo na elektromeri
Posielam aj vyúčtovanie a nájomnú zmluvu Vďaka
Nie, nemôžeš. Lebo ty platíš za elektrinu 24€, majiteľke, to koľko ona na ňu minie je jej vec. Ty sa riadiš zmluvou, s ktorou si súhlasil a určite tam je napísané, či sa preplatok/nedoplatok rieši s nájomcom alebo je to v kompetencii majiteľa.
Nie, nemôžeš. Lebo ty platíš za elektrinu 24€, majiteľke, to koľko ona na ňu minie je jej vec. Ty sa riadiš zmluvou, s ktorou si súhlasil a určite tam je napísané, či sa preplatok/nedoplatok rieši s nájomcom alebo je to v kompetencii majiteľa.
@anonym_41798e preplatok aj nedoplatok sa rieši somnou s nájomcom, a áno ja som suhlasil so znluvou ale aby tá suma sedela s vyúčtovanim, nie že ja platím o 20€ viac na elektrinu, žiadal som majiteľku až to nastaví na jednu osobu nech to zvýši na tých 24€ no napísala mi to len do zmluvy, v elektrárňach si to nezmenila
ako mozes byt taky hlupy, a spotrebu a sadzbu mas kde? pocita sa: spotreba v kWh od zacatia najmu do 31.12.2025: vtedy platil cennik za rok 2025, a spotreba od 1.1.2026 do dna odpoctu: cennik za rok 2026, v cenniku pozeraj koncovu cenu elektriny za prislusnu sadzbu, nezabudni na mesacne distribucne poplatky, ved vo fakture to mas tiez napisane: rekapitulacia sa to vola, ale to je cele obdobie fakturacie, tebe treba za obdobie najmu, od celkovej ceny spotrebovanej elektriny odpocitas zaplatene preddavky a vyjde ti preplatok alebo nedoplatok, to za teba tu nikto pocitat nebude
@zdeno525 Máš preplatok cca 60 eur, počíta sa ako rozdiel TVOJICH zaplatených záloh a tvojej spotreby
Prenajímatelia majú nedoplatok 104 eur. V tomto na tebe nezarobia

Včera si tu riešil to isté.