icon

Vysoké dane pre živnostníkov

1. apr 2025

Ahojte živnostníci a živnostníčky,

vopred ďakujem za odpovede. Chcem sa len opýtať, či je to normálne a len ja do toho nevidím. Prosím o usmernenie mojej frustrácie.

Pri ročnom príjme cca 42 000 eur a uplatnení paušálnych výdavkov mužovi ako živnostníkovi vyšla daň cez 2000eur ( odhad ekonómky). Dali sme odklad, pretože sme to nemali z čoho zaplatiť. Podľa orientačnej kalkulačky na nete mi vyšlo, že bude mať ešte nedoplatok -1000eur na zdravotnom poistení a 2400 eur na sociálnom. Je mi z toho do plaču. Zdravotnú a sociálnu platí tak ako mu vyrátali. ( do júla 216eur a potom 227 eur SZČO) a zdravotnú 97 eur.

Má náročnú manuálnu prácu, pracuje 16h denne. Rozmýšľam, že celá živnosť bola chyba a mal ostať radšej zamestnancom za menej peňazí ale so zdravím a doma.... platíme vysokú hypotéku a asi to bola chyba. Naša pani účtovníčka je celkom skúpa na slovo a vraví, že všetci tak platia a je to bohužiaľ v našom štáte tak.

Minulý rok platil daň 930eur a 400eur nedoplatok na ZP. Uplatňuje si paušál, lebo bločkami nevieme vydokladovať viac, len tankovanie za prácou a nejaký drobný spotrebný materiál na prácu.

Ďakujem za normálne odpovede.🙏

Strana
z5
sisska96
1. apr 2025

Prečo taký veľký nedoplatok ?

autor
1. apr 2025

@sisska96 neviem, tak som nahodila do kalkulačky na nete 🙈

sisska96
1. apr 2025

Minulý rok mal aký príjem? Polovičný?

martinka13
1. apr 2025

Byť živnostníkom na Slovensku hraničí so samovraždou. Pracujú od svitu do mrku, žiadna platená dovolenka, paragrafy ani PN. Osobne by som preferovala s r.o. aj keď aktuálne výpalníci vo vláde zaviedli minimálnu daň. Čiže sa platí aj pri strate. Treba to proste prerátať , čo je výhodnejšie.

sisska96
1. apr 2025

Asi už chápem. Keď má taký vysoký príjem tak ani paušálne výdavky sa neoplatí, lebo paušálne je do max 20 000. Možno by bolo lepšie už mať sro

majka99999
1. apr 2025

Ved 2000 eur za cely rok nie je vela, taku zaplati aj clovek s 1600 eur mzdou.

autor
1. apr 2025

@sisska96 myslíte 2023, tam bol ešte aj zamestnanec.

patka06
1. apr 2025

2000 Eur za rok pri príjme 42000 je celkom málo.
Ako zamestnanec by zaplatil viac

sisska96
1. apr 2025

Niektoré zamestnávatelia riadne oj..ebú zamestnancov

autor
1. apr 2025

@martinka13 do ekonomických vecí sa vôbec nevyznám mám inú profesiu a som v tomto samouk, manžel nevládze tieto veci riešiť a ja sa mu snažím pomôcť. Netuším ako to pri s.r.o funguje,

autor
1. apr 2025

@patka06 tak asi mi to prijde ako šok, z toho dôvodu, že sme si neodkladali mesačne z príjmu na túto situáciu. Prípadne zvýšiť si dobrovoľne zdravotné a sociálne aby to tak nebolelo?

petamich
1. apr 2025

A kolko si myslis, ze zaplati zamestnanec s rovnakym prijmom na daniach a odvodoch? 🤷‍♀️😅

sisska96
1. apr 2025

tak celkovo musí platiť 5400 eur ? :o

patka06
1. apr 2025

chápem, že je to šok, preto je fajn priebežne si to prepočítať, aby ste pri daňovom priznaní neboli prekvapení.

lenkakravcova
1. apr 2025

Daň 2000€ je dosť málo.
To ešte mal odpočty na manželku, deti isto alebo niečo iné.
Bežne ľudia platia pri mzde myslíš aké dane?
Zadaj si čistú mzdu, hrubú a superhrubu do kalkulačky na internete.
To čistá je to po odvodoch. On mal vyplácané ako živnostník superhrubu. Takže si z nej mal každý mesiac odložiť vždy na odvody zdravotné na sociálne, na nedoplatky a na dane a ešte do rezervy.
Kus rozmýšľať treba keď človek podniká.

sisska96
1. apr 2025

@petamich no ale to je iné keď ti odrátajú z hrubej mzdy, a potom na účte máš čo dostaneš v čistej.

katica06
1. apr 2025

Prečo si uplatňuje paušálne výdavky? Aké má tie skutočné?

deedol
1. apr 2025

Pri prijme 42 tis je 2 tis dan ok, nie? Ved to ma tri a pol tis v (super)hrubom mesacne, ako moze nemat 2tis? Skor odvody su vysoke, tie su hrozne aj pre menej zarabajucich…

autor
1. apr 2025

@sisska96 áno

kabinka11
1. apr 2025

Ak sa mi ozveš do správy, pošlem Ti jednu tabuľku. Áno, pri tomto prijme to tak vychádza platiť.

autor
1. apr 2025

@kabinka11 ďakujem napíšem

autor
1. apr 2025

@deedol nie vyjde to dokopy cez 5400 eur lebo ešte nedoplatok

petamich
1. apr 2025

@sisska96 a v com je to ine? 🙂 jedine v tom, ze pri zuctovani nie som prekvapena, lebo skratka dostanem co dostanem na ucet kazdy mesiac ale v absolutnom cisle za rok odvedies ovela viac ako suma, nad ktorou sa tu pozastavujeme (ano mas aj ine benefity ako zamestnanec ale aj tak)

zalka
1. apr 2025

Som to kus prerátala, naozaj to tak vychádza resp. kolo 1800e daň čo je dákych 150e mesačne. Naozaj to neni také strašné, keby napr. si si ty neuplatnovala DB na deti ale manžel, tak ten DB by vykryl dan.
Skús mi písnuť správu, možno by som ti vedela poradiť.

lenkakravcova
1. apr 2025

Autorka pozri toľko si mal odkladať.
To cena práce je to čo má na faktúre. A to čistá mzda je to, čo ste mali uzitkovat. Zvyšok malo ísť na odvody, na dane a do rezervy.
Teraz ako píšeš vám chyba 5.tis €.. pričom mal mať 10tis na tieto účely odložené.

autor
1. apr 2025

@patka06 no to je fajn, keď človek vie, alebo mu to niekto poradí.

autor
1. apr 2025

@lenkakravcova ďakujem za ozrejmenie. Škoda, že sme sa v tom nevŕtali skôr :/ teraz nám ostali oči pre plač

deedol
1. apr 2025

Autorka ja ta chapem ale dan je jedna vec a odvody druha. Na oboje si treba odkladat alebo platit priebezne. Ak zarobil 42tis v superhrubom, nemoze cakat, ze si z toho 40 necha.

sisska96
1. apr 2025

@petamich Lebo už máš odrátané. Lebo živnostníci ktorí nemajú prehľad, tak si myslia že zarába 3600 eur, odráta odvody ešte stále má viac ako 3000 eur a môže kludne míňať lebo má taký pocit že to má ako čistý príjem

Strana
z5