icon

Vysoké dane pre živnostníkov

1. apr 2025

Ahojte živnostníci a živnostníčky,

vopred ďakujem za odpovede. Chcem sa len opýtať, či je to normálne a len ja do toho nevidím. Prosím o usmernenie mojej frustrácie.

Pri ročnom príjme cca 42 000 eur a uplatnení paušálnych výdavkov mužovi ako živnostníkovi vyšla daň cez 2000eur ( odhad ekonómky). Dali sme odklad, pretože sme to nemali z čoho zaplatiť. Podľa orientačnej kalkulačky na nete mi vyšlo, že bude mať ešte nedoplatok -1000eur na zdravotnom poistení a 2400 eur na sociálnom. Je mi z toho do plaču. Zdravotnú a sociálnu platí tak ako mu vyrátali. ( do júla 216eur a potom 227 eur SZČO) a zdravotnú 97 eur.

Má náročnú manuálnu prácu, pracuje 16h denne. Rozmýšľam, že celá živnosť bola chyba a mal ostať radšej zamestnancom za menej peňazí ale so zdravím a doma.... platíme vysokú hypotéku a asi to bola chyba. Naša pani účtovníčka je celkom skúpa na slovo a vraví, že všetci tak platia a je to bohužiaľ v našom štáte tak.

Minulý rok platil daň 930eur a 400eur nedoplatok na ZP. Uplatňuje si paušál, lebo bločkami nevieme vydokladovať viac, len tankovanie za prácou a nejaký drobný spotrebný materiál na prácu.

Ďakujem za normálne odpovede.🙏

autor
1. apr 2025

@kabinka11 deti nemáme, som zamestnaná.

miriamsvecova
Autor odpoveď zmazal
pe_mi
1. apr 2025

Ahoj, dane by som povedala ,že vyšli pekne ešte
Ako si už písala,treba cez známych ,cez referencie nájsť šikovnú účtovníčku, čo nie je jednoduché
Ale daj si pozor aj na to, že keď ti vyjde daň , že vám možno ešte aj vrátia.
Zdravotná sa nedá obísť , tam to jednoducho vyrubia tak ako je.
A hlavne čím vyšší zárobok, tým vyššie odvody samozrejme.na to sa tiež treba pripraviť.
Tým chcem povedať ,že keby mal ročne aj 70 000 zarobené a vyjde , účtovníčka spracuje tak daňové, že vám to vyjde pekne, možno aj vracať budú..neradujte sa , lebo v auguste ,či kedy to chodí platiť zdravotnej poisťovni a to už môže byť krásne číslo

autor
1. apr 2025

@pe_mi ako myslíš, že vrátia? veď teraz len daň je 2000eur. plus nedoplatky, bude to cca 54000 eur čo musíme zaplatiť.

autor
1. apr 2025

@pe_mi lenže on platí poctivo každý mesiac zdravotnú aj sociálnu, tak ako mu tieto inštitúcie určili, preto tomu trochu nerozumiem prečo i tak vyšli takéto nedoplatky a teda myslela som, že navýšime preddavky aby to tak na konci nebolelo a bolo mi poradené tu vyššie aby sme to nerobili. Radšej odkladať ,,do pančuchy,,.

pe_mi
1. apr 2025

Daňové ti vie vyjsť aj tak v nasledujúcich rokoch, že ti môžu aj vrátiť.
nehovorim o tomto roku,to už je podané.

autor
1. apr 2025

@pe_mi tak to si teda nemyslím, čo by sa muselo zmeniť keby to tak zrazu bolo .

zalka
1. apr 2025

@pe_mi nemýľ si szčo so zamestnancom,
szčo nemajú aké dane vrátiť.

Autorka pri takej danovej povinnosti bude mng. platiť už po podaní DP aj preddavky na dane, takže budúci rok to tak bolieť nebude, lebo priebežne bude musieť platiť dane.

pe_mi
1. apr 2025

zdravotnej poisťovni zaplati14 percent zo svojho zisku zo živnosti za predchádzajúci rok. Zisk je rozdiel medzi príjmami a výdavkami.
To nie sú nedoplatky ako také.to je vyrúbenie na základe podaného daňového

zalka
1. apr 2025

@pe_mi a mýliš sa odvody do ZP sú 15%.

kabinka11
1. apr 2025

A ešte jedna rada, pozor na prekročeny príjem cca 50 000 za rok. Musel by sa stať platca DPH.

pe_mi
1. apr 2025

@zalka ďakujem za usmernenie, už radšej neprispievam, aby som nemylila mojimi informáciami

kaja01
1. apr 2025

Takto, skúsim ti vysvetliť ako fungujú odvody do zdravotnej a sociálnej. Zdravotka sa platí ako elektrika, platíš každý mesiac zálohu a raz za rok elektrárne spravia zúčtovania, minieš viac vyjde ti nedoplatok, minieš menej vyjde ti preplatok. A tak je to aj v zdravotke, platíš každý mesiac zálohy, podáš daňové priznanie, zdravotná poisťovňa zistí, že si zarobil viac ako si platil zálohy a musíš doplatiť. Na základe toho ročného zúčtovania vypočíta preddavky nové, ktoré budeš platiť od 1.1. ďalšieho kalendárneho roka ak potom zarobíš menej tak ti zdravotná poisťovňa preplatok vráti. Sociálna poisťovňa, tam je to trochu inak, prvý rok sa odvody neplatia, potom sa podá daňové priznanie a sociálna poisťovňa vypočíta koľko budeš platiť odvody od 1.7. prípadne od 1.10 ak je podaný odklad daňového priznania, odvody do sociálky sa platia vždy také ako stanoví sociálna poisťovňa a aj keď zarobíš za rok menej tak oni odvody nevracajú, ale od ďalšieho nového obdobia sa môžu odvody zas znížiť.

esmey
2. apr 2025

Takto ako vy, fungoval aj jeden moj známy živnostník. Celý rok hojno a v marci-apríli hovno. Len preto, že si nevedel počas roka nič odkladať, odtrhnúť trochu od huby aby nemusel potom celú jednomesačnú výplatu minúť na daň.

zuzinabila
2. apr 2025

Vychadza to s tou danou ok.len nerozumiem ze pri tom prijme mu chyba 2 tis na zaplatenie dane. Vsak to je dost vysoky mesacny prijem aby bolo z coho odkladat

zuzinabila
Autor odpoveď zmazal
mamina7070
2. apr 2025

zamestnanec z takeho prijmu zaplati daleko vyssie dane a odvody ako tvoj muz ma poucenie do buducna mal si odkladat

martul
2. apr 2025

Akože prepáč nehnevaj sa na mňa, ale na toto nemusíš byť odborník vo fachu aby si tomu trošku rozumela.
40 000 je luxusný príjem. Celý rok viete, že nemá žiadne výdavky. Čo ste čakali? Lutujes že neostal zamestnancom?! Ale aj tí platia dane, sociálku a zdravotku, len priebežne počas roka, tak sa dalo čakať, že on to bude musieť tiež ,, niekedy " zaplatiť, že ho to proste dobehne.
A hľadať vinu v účtovníčke je smiešne. Či len proste potrebuješ niekoho obviniť?!
Že máte hypotéku a pôžičky?! Z nejakého príjmu vám ich museli vypočítať, či aj to je jej chyba?

martul
2. apr 2025

Oni ti SP a ZP vypočítali podľa roku 2023, teraz pošle ďalšie DP kde proste ma taký super príjem tak to bude musieť doplatiť.

wagea
2. apr 2025

S tou sro ako ti tu niekto radil, by som bola opatrná. Neplatenie vysokých odvodov znie lákavo, ale treba sa pripraviť na to, že sro nie je živnosť. Žiadne paušálne výdavky, nezdaniteľné časti a daňové bonusy. Vyberať peniaze zo sro tiež nie je také jednoduché, ako keď ti každý mesiac prídu na účet ako živnostníkovi a môžeš si s nimi robiť, čo chceš. Lebo potom tu máme vysoký stav pokladne, vysoké pohľadávky voči spoločníkovi atď... Vždy je potrebné pozrieť sa na to, čo by si na sro vedel dať do nákladov/výdavkov, akým spôsobom by si predstavoval vyťahovať zarobené peniaze zo sro. Lebo ani 300 ks bločkov za nákup PHL mesačne nie je bohviečo a raz to tých ľudí dobehne a ja osobne takých klientov ani neberiem. A odporúčam odkladať si každý mesiac alikvotnú sumu na daň a prípadný nedoplatok na ZP. Jednoduché.

martul
2. apr 2025

@wagea a s.r.o. je povinná platiť daňovú licenciu a to tiež môže byť pekná pálka v druhom, ďalšom roku, tiež by som bola opatrná

wagea
2. apr 2025

@martul tak tá daňová licencia je v podstate nič oproti odvodom u živnostníka alebo dani, ktorá môže vzhľadom na nízke reálne výdavky vyskočiť... Ale áno, aj s tým treba počítať.

autor
2. apr 2025

@wagea tak teraz čo robiť? Nepodarilo sa mi nájsť účtovníčku ktorá by bola ochotná si s klientom sadnúť a vysvetliť čo je lepšie. Keď sa paušálne výdavky už minulý rok neoplatili preco s.r.o nenavrhla? Neviem, blúdim v tomto.

autor
2. apr 2025

@zalka ale veď on už minulý rok platil preddavky.

autor
2. apr 2025

@martul moja zlatá výkričníky si odpusť! Čo útočíš? Asi si ak ty taká účtovníčka keď ťa toto takto nahnevalo.

martul
2. apr 2025

Paušálne sa vám oplatili, lebo ste si mohli uplatniť aspoň 60% Max. Však 20 000. Keď by ste chceli reálne výdavky mali by ste za vyššiu sumu došlé faktúry alebo bločky?
Písala si, že nie. No tak potom nie je o čom. Treba si prosteepriebezne počas roka odkladať presne na takéto veci. Manžel ako fungoval? Čo mu prišlo to minul/vybral z účtu a použil?!

martul
2. apr 2025

Nie som ,, taká " ale som účtovníčka. To je taký slovenský národný šport, niečo doseriem a hľadám vinníka všade len nie u seba.
A radím ti, ak si si nevšimla.

autor
2. apr 2025

@martul prišla som sa sem slušne popýtať, najsť radu, ozrejmiť si veci. Ja som nikdy nepodnikala manžel taktiež. Nehádžem vinu na nikoho. Ak je to vporiadku tak to beriem ako holý fakt, viem len jednu vec,že som sa účtovníčky pýtala pred ,,podnikaním,, ako čo a odpovede som dostala uvidíme. Áno,je to šok pre nás také peniaze platiť lebo sme sa nato nepripravili lebo blažená nevedomosť…. Nič sme nedosrali….

sisska96
2. apr 2025

@kaja01 vtedy by si nemohli dovoliť vysoku hypo , spotrebak a ktovie ešte aké uvery či lízing

patka06
2. apr 2025

Učtovníčka nemá kryštálovú guľu, pred začiatkom podnikania, ti nepovie sumy koľko zaplatí odvody a dane, všetko je závislé od príjmu a nákladov
Ak je SZČO prvý rok platil odvody z minima, preto bude mať nedoplatok
Podľa výsledku DP sa mu zvýšia - ak bude mať nasledujúci rok nižší príjem bude mať preplatok.
SZČO prvý rok neplatil oreddavky na daň - preto sa ti teraz zdá vysoká
Základné informácie si ľahko nájdeš na nete, nie je k tomu nutná účtovníčka.
Napadá mi ešte, či je manžel naozaj podnikateľ = SZČO alebo "robí na živnosť" to isté ako zamestnanec?