icon

Vysoké odvody a transakčná daň

veklipo
30. mar 2025

Castejsie som sa vyjadrovala, ake rizika prinasaju Trumpove cla a proruske smerovanie nasej vlady: ohrozenych je 20tisich pracovnych miest v priemysle a zbrojarske firmy u nas nebudu budovat zavody, lebo sme ako krajina bezpecnostnym rizikom. Mozno si bezny clovek povie, ved dako prezijeme.
Co ma ale samotnu prekvapilo, je ako vnima zahranicie nase nove odvody a transakcnu dan. Pracujem na managerskej pozicii pre zahranicnu firmu. Ked niekoho firme odporucim, som 100% presvedcena, ze je to top clovek - 20r skusenosti, aspon 3 jazyky, ludsky, empaticky, priatelsky, mudry clovek. Taky, aky sa na trhu objavi raz za 5 rokov a po ktorom v zahranici donedavna isli ako supy. Tak taky jeden moj znamy mi volal, ci pre neho nieco nemame. Odpoved sefa ma fakt sokovala: Na Slovensku uz neplanujeme prijat nikoho. Krajina ma velmi vysoke odvody + transakcna dan. NOvych ludi prijimame v Spanielsku, Portugalsku.
Tak ak si niekto mysli, ze prezijeme, tak ja uz sa zacinam bat. Byt dnes top clovekom nestaci. Treba realne odist z krajiny :(
Je to nefer voci tym, ktori dnes maju za sebou 10r prace a dufali, ze po 20r praxe budu velmi vysoko. Takych miest na Slovensku uz proste bude malo. A ked nebude takych, nebudu ani kucharky v business centrach, upratovacky, recepcne, nebudu instalateri atd.
Ja verim, ze coskoro pride nova vlada a toto vsetko opravi.
Drzme si palce!

82peter82
1. apr 2025

@beronsche Vkladáš mi do úst niečo čo som vôbec nepovedal. Samozrejme že ľudia majú právo vyjadriť svoj názor a aj ho vyjadrujú. To že ich je tak málo asi niečomu zodpovedá. A teraz mi povedz prečo ich je len tak málo, keď podľa teba by to tak malo cítiť celé Slovensko ? Alebo je to len tvoje želanie a nie realita ? Tvoje politické presvedčenie ti bráni vidieť realitu. Otázka je či vôbec chceš vidieť realitu.

viestta
1. apr 2025

@82peter82 nie, kde si na to prisiel, ze chcem ukoncit demokraticky zvolenu vladu? Pre mna za mna nech tam ostanu, ale nech robia poriadne. Ked sa budu dostatocne casto a dostatocne intenzivne natahovat o funkcie, oni sa dopracuju k predcasnym volbam aj samoobsluzne. Ja im v tom branit nebudem, ale kym su tam, tak nech makaju tak aby zarucili krajine prosperitu, nie len sebe funkcie a susne pre kamaratov, ktori ich riadia.

82peter82
1. apr 2025

@beronsche Prečo ma nútiš povedať s čím súhlasím s terajšou vládou ale nechceš počuť čo mi vadí na tej predošlej ? Terajšiu vládu budem hodnotiť keď jej skončí vládne obdobie, tak ako hodnotím aj tú Matovičovú.

orisker
1. apr 2025

@82peter82 ,
to je riadna znôška hlúpostí, ktoré si tu popísal.
Vládu v *každom* štáte kontrolujú občania a ľudia, ktorí v ňom žijú a nie niekto iný, z "väčšieho pieskoviska."
A nie sme nijakí malí človiečikovia, aby sme nemohli ovplyvniť to, čo tu vystrájajú.
A úradnícka vláda nenavrhovala drastickejšie riešenia, hlavne boli premyslené a koncepčné. To len Fico ich zmietol zo stola, že im chýba "sociálny prvok." Ako to dopadlo, môže vidieť každý, kto chce: nové ministerstvá, stovky zbytočných úradníkov, vytrucované fleky na ministerstvách, úplne bezostyšne nárokovanie na posty, doživotné renty, podvody pri majetkovom priznaní, mosty, zdravotníctvo v ..., polícia úbohá, tresty vďaka novele TZ na smiech, firmy to balia jedna po druhej, eurofondy končia bohviekde...

beronsche
1. apr 2025

@82peter82 výborne sa s tebou diskutuje.. plno kvetnatych reči, ale zmysel žiaden..
Kde presne ti vkladám do úst niečo, čo si nepovedal?
Cituj ma.
Ja ťa k niečomu nutim? Akým spôsobom ťa nutim?
Ja sa pýtam, toto je koniec koncov diskusia.

Matoviča vláda bola katastrofa. Nepotrebujem o tom do nemoty diskutovať.
Terajšia vláda je katastrofa. Na rozdiel od tej matovicovej, škody ešte stále páchajú. A páchať budú... A kedy a či vôbec sa z toho táto krajina vyhrabe, to je otázne..
Preto o tomto diskutovať chcem.

82peter82
1. apr 2025

@orisker No dobre, a čo teraz, ak nebudeme mať všetci tvoj názor tak čo ? Ďalší ktorému bránia jeho politické okuliare vidieť realitu.

beronsche
1. apr 2025

@82peter82 čo je teda podľa teba ťa realita videná bez politických okuliarov?

82peter82
1. apr 2025

@beronsche Ty sa pýtaš a ja som ti odpovedal. Problém je v tom že som neodpovedal tak ako by si si priala. Hovoríš že už dávno mali byť na námestiach tisíce. A ja sa ťa pýtam a prečo tam nie sú ? Hnevá ťa to že s tvojím názorom je na Slovensku strašne malá skupina ľudí. A teraz sa hádžeš o zem ako malé dieťa že to tak je.

82peter82
1. apr 2025

@beronsche Realita je to čo som napísal v mojom prvom príspevku. Prečítaj si ho ešte raz ale zlož si politické okuliare. Ťaháš politiku do niečoho o čom by sme mali diskutovať s reálnym pohľadom.

zuzinabila
1. apr 2025

@82peter82 ty sa tak snažíš byť nad vecou, až je to trápno-smiešne. čítam tvoje komentáre a mne samej je trápne, že vôbec niekto môže takto rozmýšľať. ale holt, toto je prototyp priemerného občana tejto krajiny.

82peter82
1. apr 2025

@zuzinabila Ďalšia čo neprijíma iný názor a ešte aj má potrebu ponižovať. Toto je váš skutočný problém.

viestta
1. apr 2025

@82peter82 a tvoje politicke okuliare co vidia? Dobre, Matovica sme prebrali, nikto nepopiera, ze to bola katastrofa, nikto ho tu nechvali.
A teraz co je dobre na krokoch tejto vlady? Jeden konkretny fakt, nic viac netreba pisat. Jeden konkretny fakt, ktory je podla tvojho nazoru spravny a rozumny, ktory posuva tuto krajinu vpred.

jednoduchomaria89
1. apr 2025

Kľúčovou súčasťou projektu je železničná sieť. Po celom Poľsku má vyrásť 1800 kilometrov tratí. Časť z nich bude vysokorýchlostná a vlaky tam budú jazdiť až 250 kilometrovou rýchlosťou. Napojiť ich chcú aj na medzinárodné trasy. Profitovať z toho bude napríklad susedné Česko...... Ako to je len možné , že to zvláda krajina s premiérom ,ktorý zarába len 5000 eur mesačne a neodklepol si rentu

zuzinabila
1. apr 2025

@82peter82 nie, nie si nad vecou, ani to nevidíš s odstupom, ani objektívne, ani odborne, ani reálne. z tvojich komentov srší niečo, ako snaha byť mediátorom v tejto diskusii, zmierovateľom a mentorom, ale nemáš na to ,sorry.

beronsche
1. apr 2025

@82peter82 mýliš sa. Nic konkrétne som od teba neočakávala.
Mam dojem, že komunikujem slušne, bez invektiv, čiže by ma trochu zaujímalo, na základe čoho si usúdil, že sa hádžem o zem ako malé dieťa..

Myslím, že práve ty tu v kuse miešať nejaké politické preferencie.. realita je taká, že situácia v krajine sa zhoršuje, to nevidí len slepy..
Áno, veľa súvisí s globálnou situáciou, nevidím, že by toto niekto popieral. Ďalšie veci su také naše špecifikum.
Súčasná vláda tu nie je prvý krát.
Ako sa zlepšila situácia v krajine počas ich predchádzajúcich vlád?
Toto už zrejme zhodnotené máš.
Vieš, keď do člnu nateká, nemusím čakať, kým sa celý potopí, aby som zhodnotila, že mám prúser..
Toľko k tvojmu "počkám si".

zuzinabila
1. apr 2025

@jednoduchomaria89 my bývame pri slávnej nevybudovanej R4. Poliaci už po nej o chvíľu budú jazdiť, u nás nevídalo🙂

jednoduchomaria89
1. apr 2025

Slovensku už nepomôže nič , len bankrot a nútená správa ,všetko sa pekne oseka a bude sa reálne šetriť,keď už akože konsolidujeme ,snáď sa začne pri ministroch a poslancoch a štátnych tajomnikoch ,ktorí rastu ako huby po daždi

viestta
1. apr 2025

@zuzinabila aj my uz cestujeme po tej slubovanej dialnici z KE do BA. Len dialnicne znamky platime Madarom a cestou si obzrieme aj Budapest.

jednoduchomaria89
1. apr 2025

@zuzinabila nevadí, my máme dve pohlavia v ústave (alebo budeme mať?) a vlaky zadarmo, o chvílu začne sezóna horiacich vlakov , v Afrike majú kvalitnejšie trate a to už je čo povedať , a možno aj tam majú politici vily v Chorvátsku a riviére , takže vesmír je v rovnovahe

viestta
1. apr 2025

@jednoduchomaria89 dve pohlavia este v ustave nemame, a kto vie, ci vobec budeme mat. Na to aby sa dostali do ustavy treba 90 hlasov v parlamente a tito zmrdi horko tazko, po roznych cachroch, machroch so stolickami, ucelovych rekorytarizaciach ako tak nahrabali 79 a aj tie nemaju iste. Ale samozrejme, to sa uz volicom nehovori. Im staci, ze preceda slubil. Tak ako slubil dialnicu aj to, ze v 2014 uz nebude v politike...

82peter82
1. apr 2025

@viestta Nerozumiem na čo potrebuješ vedieť moju politickú orientáciu ? V prvom príspevku som písal že by sme sa mali na celú vec pozrieť bez politiky. Už som písal že hodnotiť túto vládu budem až po skončení vládneho obdobia. Nateraz môžem povedať že sú veci ktoré sa mi páčia a sú veci ktoré sa mi nepáčia. Stále ale nechápem ako vám pomôže takto lamentovať nad krokmi terajšej vlády ? Budete sa mať potom lepšie keď sa tu vyrozprávate o tom ako to vidíte vy ? Alebo to má len poslúžiť na burcovanie vášní ? Alebo sa konečne zamyslíme nad tým ako to celé funguje a že takéto rozdeľovanie sa na modrých a zelených je len cieľ niekoho kto chápe a vie viac ? Vníma tu niekto Slovenskú ekonomiku ako súčasť tej vonkajšej ? Že je tu nejaký mechanizmus ktorý funguje na základe vyšších cieľov ? Mám pocit že poniektorý si to predstavujú tak ako kedysi fungovali kráľovstvá. Kráľ povedal a všetci museli súhlasiť inak boli o hlavu kratší. Takto to ale nefunguje. Sú tí najväčší ktorý riadia celý svet, tí ktorí aj určujú pravidlá. Tí menší to musia prijať a majú vymedzené mantinely odkiaľ pokiaľ môžu robiť svoju politiku. Ak ste si nevšimli svet sa radikálne mení, a to čo tu bolo doteraz je nahrádzané niečím novým. Počítam s prekresľovaním hraníc, zanikaním štátov a vznikom nových útvarov, nových etník, nových národov. Zmenia sa aj ekonomické parametre každého jedného štátu na celom svete. Na to je ale potrebné zahodiť politické okuliare a začať sledovať čo sa vo svete deje. Ste zahľadený a zameraný na to čo chcete vy, ale sledujte veci také aké sú a aké z toho plynú závery. Ak sa niečo deje a vy si to nepripúšťate, neznamená to že sa to nedeje. Sú veci ktoré nevieme ovplyvniť ale vieme ich využiť vo svoj prospech ak vieme kam smerujú. Svetom doteraz hýbala západná ekonomika no tento jav končí, a v našom záujme je pochopiť čo príde po tom a snažiť sa s tým zosúladiť. Snažiť sa nájsť si svoje miesto v tom novom. Nech je už terajšia vláda aká chce, to že sa neupína len na západ ale je otvorená aj východu je pre mňa dobrou správou. Nikdy nevieme či to čo dnes poniektorý kritizujú nebude v budúcnosti našou záchranou.

82peter82
1. apr 2025

@zuzinabila Aha, a tvoje miesto je aké keď vieš takto zaradiť mňa ?

82peter82
1. apr 2025

@beronsche Pozri, už som hovoril že Slovensko je veľmi maličké na to aby si mohlo diktovať čo a ako. Nikto nevie čo sme mali dovolené od vrchnosti v minulosti. Nikto nevie či minulé vlády vyťažili z toho čo im bolo dovolené maximum. Mali sme možnosť vidieť pri vláde aj tých aj iných. Zmenilo sa niečo razantne pri ktorejkoľvek vláde ? Podľa mňa nie. Rozprávať je jedná vec ale konať je už vecou druhou. Tak ako Matovič trefne v minulosti poukazoval na rôzne prešľapy, keď dostal priestor na konanie, výsledky sa nedostavili. Kto by dnes vedel viesť Slovensko lepšie ? Vieme to ?

veronika2021
1. apr 2025

@veklipo dnes uplne staci mat priemerne IQ,drzost a ostre lakte.Byt mudry a skuseny sa nenosi.Ziadna vlada tento stav uz nespasi ani nezvrati.Trendom zo zapadu je drasticky zadlzovat.A pri tomto extremnom zadlzeni statov naozaj vyzera len prestelovanie sa na vojnovu ekonomiku.Taku kde sa dlhy platia zivotmi (aby sa spravili bud este vacsie dlhy alebo sa rozkradlo vsetko co sa da.)ale budovala sa infrastruktura nanovo a pozakryvali sa predosle chyby vlad a safarenie s peniazmi danovych poplatnikov na najvyssich urovniach.Niekedy je lahsie zburat stary plesnivy rozpadnuty dom a postavit novy,ako sa tvarit nepravidelnym omalovanim ,ze ved ten stary sa da este sanovat.

viestta
1. apr 2025

@82peter82 ja som len jednu vec chcela, ktoru u tejto vlady v tomto momente schvalujes. Tvoja politicka orientacia je mi ukradnuta, ja som chcela jednoducho odpoved na jednoduchu otazku. Sice t som sa nedozvedela, ale tvoja odpoved mi spravila o tebe celkom zretelny obraz. Pises, pises, pises aj pekne, mozno aj mudro, ale nevies odpovedat na jasnu otazku. Takto sa diskusia nevedie, ty tu chces robit moderatora debaty, apelujes na to aby sa akceptoval aj iny nazor, ale nakoniec sklznes do toho, ze tie ine nazory neakceptujes... No nic, idem si ja po svojom. S tebou sa debatovat neda, pretoze nevies odpovedat na to co ma zaujima a to co pises ja uz davno viem.

82peter82
1. apr 2025

@viestta Odpoveď si dostala, len musíš čítať s porozumením.

orisker
1. apr 2025

@82peter82 ,
ja nemám nijaké okuliare, politické už vôbec nie.
A realitu vidí každý človek okolo seba, nepotrebuje nikoho, aby mu diktoval ako ju má posudzovať.
A predovšetkým nikoho nenútim, aby prijal môj názor a videl veci tak, ako ich vidím ja.
Toto robia tí volení a menovaní z legislatívy a exekutívy - hovoria, že mám mať strach zo 72 pohlaví, novinárov, opozície, Bruselu...
Nech sa každý poobzerá, porozmýšľa o tom čo vidí. A uvidí kde sme a kam smerujeme.

viestta
1. apr 2025

@82peter82 jednojednoznacna odpoved: "Nateraz môžem povedať že sú veci ktoré sa mi páčia a sú veci ktoré sa mi nepáčia." Zas si len pridal nic nehovoriacu vatu, ktora mudro vyzera ale jej vypovedna hodnota je... (nenapisem nulova, lebo vypoveda o tebe viac ako si myslis)

82peter82
1. apr 2025

@viestta A prečítala si si celý môj príspevok ? Dostala si sa až sem ? (Nech je už terajšia vláda aká chce, to že sa neupína len na západ ale je otvorená aj východu je pre mňa dobrou správou.) A prosím zdrž sa tých komentov (" Zas si len pridal nic nehovoriacu vatu, ktora mudro vyzera ale jej vypovedna hodnota je... (nenapisem nulova, lebo vypoveda o tebe viac ako si myslis). Vypovedá o mne viac ako si myslím ? Tým chceš povedať o mne čo ? Potrebuješ ma uraziť ? To dodá tvojmu príspevku väčšiu hodnotu ?

martin96321
1. apr 2025

@gemerka17 Porovnavat zivotnu uroven a korupciu s juznym sudanom,madagaskarom, venezuelou........nema to zmysel. Zijeme v europe a v europskej unii. Treba vidiet ze sme vo vsetkych ukazovateloch na konci eu. Ak neratame korupciu tak tam vedieme rebricek.....svedsko,finsko,norsko,dansko,holandsko,belgicko,luxemburg.....ked nam pojdu oproti tak ich nikdy nedobehneme