Vyššie dane z nehnuteľnosti
Štátna kasa je vyprázdnená, škrty vo výdavkoch zrejme stačiť nebudú (vo včerajšej relácii O 5 minút 12 sa Sulík so Šimečkom zhodli, že balíček pre rodiny bude neudržateľný), nová vláda ju bude chcieť naplniť - ktorý variant by bol pre vás prijateľnejší - vyššie dane z príjmu, alebo zvýšenie dane z nehnuteľností? (Len pre info - trebárs v Rakúsku je základná sadzba dane z nehnuteľností 2 percentá, u nás by zrejme zo začiatku bola nižšia. Avšak bezprostredne nám nehrozí, najskôr bude potrebné vypracovať mapy lokalít).
@kristiii, hlboko sa mýliš. Bankám ide o peniaze v ľubovoľnej forme. Keď zarobia na bytoch, budú zbierať byty, keď sa im oplatí loviť cvrckov, budú chodiť na lov cvrckov. Fajn, ze väčšina bytov sú odkúpene. Lenže svet sa zajtra točiť neprestane a keď chceš kúpiť byt dnes ci zajtra, tak ti nepomôže, ze pred 7 rokmi stal trojizbak 40 tisíc (niekde, ja som kupovala pred 7 rokmi trojizbak v ba a stal 140 tisíc 🤷♀️) A samozrejme, ze politici nebudú prezentovať ani navrhovať likvidačné zvýšenie daní, zase toľko súdnosť majú aj politici. Ale princíp varenej žaby uplatnia veľmi radi a často.
@vroni keby im tak šlo o byty, tak ti pri prvej príležitosti byt vezmú a nebudú ti núkať odklad splátok (nie tebe, obrazne). Ale to je jedno. Sama píšeš: samozrejme, ze politici nebudú prezentovať ani navrhovať likvidačné zvýšenie daní, zase toľko súdnosť majú aj politici. Tak o čom sa tu vlastne celú dobu bavíme? Však ja od začiatku tvrdím, že to tak v dohľadnej dobe určite nebude.
A Slovensko nie je len Bratislava. Lúčim sa, idem do práce..
@vroni "Zato celý dlh (niekde dokonca vrátane úrokov) odpise ako daňovú stratu a ušetrí za celú sumu daňové odvody. Plus sa byť hodí medzi odpisy a účtovník by isto popísal presnejšie, ale pre banku je to minimálna až žiadna strata"
Ale chapes ze to je somarina? Vsak preco by to kazda banka neurobila a neziskala takto kolko chce ci rovno vsetky novostavby? To staci aby si nasla jedneho cloveka, dala mu hypoteku na 100 bytov v troch veziach v Bratislave, hadam nebude cakat 3 roky ale hned za mesiac to da ako "odpisy" a banka ma zadarmo 100 bytov? Takto to veru nefunguje.
@viestta ty, asi zamerne, pises o aktivnom obyvatelstve ....neviem si predstavit z dochodku, povedzme 600€, platit najom 1 izb.bytu v ba (450€) a este vyzit...
Manzelova babka sa (z donutenia svojich deti) prestahovala, ked mala cca 80 rokov prec z miesta, kde zila 50 rokov...a...zomrela na samotu...rodina sa na nu vykaslsla...isla do lacnejsieho prec z Ba...denne plakavala ako jej chybaju ostatne babky, klub dochodcov, dokonca aj vtaky na balkone, kt.tam chodili stale...neviem preco nechces pochopit, tiez som to kedysi nechapala, ze stary strom, ked presadis zahynie a tak je to aj s ludmi...
@erikavesela mas svatu pravdu. Starsi ludia maju radi stare zname veci aj ludi. Nemaju radi zmeny a v novom prostredi, hlavne ak su v nom nie kvoli vlastnemu rozhodnutiu, velmi chradnu a trapia sa. Je neludske ich takto vykorenit.
@erikavesela ako som napisala, este sme, vo vseobecnosti, nedozreli na to aby sme vedeli spravit aj to, aby z toho co sme si za zivota zadovazili vedeli zabezpecit dostojnu starobu. Je to v mentalite. Nam mama uz davno povedala, ked nebude vladat preda byt a z vynosu si bude hradit starostlivost na starobu. Kedze mame svoje rodiny, neocakava, ze sa o nu pojdeme starat ja alebo brat, lebo obidvaja mame svoje rodiny a byvanie daleko. Tak isto spatne hypoteky, stary clovek ostava tam kde je zvyknuty, ale nie je uz majitelom, len uzivatelom nehnutelnsti (za jesne stanovenych podmienok), a z hodnoty nehnutelnosti mu je vyplacana renta. Na toto nedozrela ani ekonomika, ani mentalita naroda. Pretoze este stale sme privelmi viazani na majetok, nie na to aby sme z majetku mali uzitok. Spatne hypoteky uz dosli aj do Ciech, kedy dojdu na Slovensko netusim, ale pri tejto mentalite asi nikdy... U nas je nepredstavitelne ani to, ze dochodca preda majetky a odide si uzivat kdesi do tepla, ako to robia Nemci alebo Rakusania. Alebo si kupi cosi mensie, co bude jeho a z vynosu si plati slovensku (cesku, rumunsku...) opatrovatelku.
@viestta mas velmi skreslenu predstavu o starobe nemcov a rakusanov...takych, kt.mozu svoje majetky predat a ist zit kdesi do tepla je malo, bezny nemec, povedzme predavacka v lidli, je rada, ze nej nieco na konci mesiaca ostane...ti nemci a rakusania, kt.vidis na dovolenkach, co v danej lokalite ziju, su ti dobre situovani...nie bezni obcania
Dozretie co coho?...do neustaleho stahovania sa?...ano, to zvlada aktivne obyvatelstvo, nie starsi..
@erikavesela niekto nie je flexibilny ani v dvadsiatke, niekto je felxibilny aj v osemdesiatke. Neda sa generalizovat.
A ano, predavacka a robotnik vo WV v Nemecku cely zivot zije v najomnom byte, lebo na hypo nikdy nedosiahne. U nas na nu dosiahne aj predavacka s robotnikom z VW. S odretymi usami ju za 30 rokov splatia a potom budu mat taky dochodok, ze ten byt, dom neutiahnu aj bez zvysovania dane z nehnutelnosti...
Ak by každý v záverečnej etape života spotreboval/minul všetko. čo počas produktívneho života nadobudol, zostával by po nás len prd vo vetre, nulová hodnota pre potomstvo - myslím tým materiálno. Žiadna nádväznosť na lopotu predkov, totálne egoistické uvažovanie: zarobím - miniem, vy si začínajte na nule a nezachovajte po sebe tiež nič.
@hefo - áno, vznik početných get v USA spôsobil neúnosný nárast nákladov na bývanie, gradoval po hypotekárnej kríze, aj počas kovidu, keď množstvo ľudí prišlo o prácu a nevládali platiť náklady - túto situáciu skvelo opísala Jessica Bruder v knihe Krajina nomádov, na Y je o súčasnej situácii ľudí bez domova v USA viacero videí od Pudleinera, Šopora, Habanca, Drobika, sú to ľudia, ktorí tamojšiu situáciu mapujú dlhodobejšie.
Celé štvrte opustených domov, panelákové štvrte s vybitými oknami, haldy odpadkov... to sú miesta, odkiaľ sa ľudia vysťahovali. Prázdnota. Musím sa usmievať naivite niektorých ľudí, že vlády, banky by také niečo nedopustili.. Holt, dopustili by.
@viestta uplne s tebou suhlasim. Zijem v zahranici a vidim to takisto. Tiez su tu normalne spatne/obratene hypoteky;
a taktiez nerozumiem tomu ze ludia sa Slivensku ostavaju silou mocou vo velkych domoch/ bytoch ktore si nemozu dovolit.
Idealne by bolo mat rozhovory o byvani v starobe v rodinach roky predtym ako situacia nastane
Autorka, myslis si, ze ludia sa lopotia preto aby po sebe nieco detom nechali? Lopotia sa len preto aby po nich ostalo nieco materialne? Nie je cielom toho celeho lopotenia mat to co potrebujem, prave vtedy ked to potrebujem (iste mysliet aj na zadne kolieska)? Myslis si, ze ma zmysel drzat sa majetku len aby detom ostal a pritom stradat v case, ked si uz konecne clovek ma uzivat vysledky svojej prace? Ak potrebujem opateru, tak som si na nu za cely zivot zarobil. Ano, b´vlozil som cas, peniaze a svoje usilie do zveladovania majetku, takze teraz mi prinalezi uzivat si to co som do toho vlozil. Ak mi vlastnicstvo nehnutelnosti prerasta cez hlavu, ked nemam peniaze na zakladne a dolezite veci, lebo ma tazi majetok, tam cele moje lopotenie nemalo zmysel.
Ak deti chcu majetok po mne, tak nech mi zabezpecia pohodlnu a prijemnu starobu. Nech mi platia opatrovatelky, lebo viem, ze sami ma opatrovat nemozu. Presne tie deti, ktore splacaju hypoteky. Vyjde im vobec davat mi cast mesacneho prijmu? Nevyjde. Maju obmedzovat moje vnucata len preto, ze ja im raz odkazem byt, ktory tak ci tak predaju lebo ho nepotrebuju? Tak ho predam vcas a im ostane hotovost, ktoru som neminula kym som umrela. Okrem toho peniaze sa delia jednoducho, pri nehnutelnstiach mozu aj dobre surodenecke vztahy pohoriet. Takze som v konecnom dosledku rozbila rodinu, ktoru som sa snazila udrzat pokope... ( @triss83 )
Je to naozaj zlozite, spravnych modelov ako to riesit je vela, ale drzat sa zubami nechtami majetku cloveku stastie a spokojnost neprinesie.
@viestta ten dochodok by mali aj tak rovnako vysoky...slovac nie je naucena starat sa sama o seba, bez pomoci statu
@erikavesela ano, s tym suhlasim, Drzia sa zubami nechtami toho co nadobudli aj ked si to nemozu uzivat. Keby sa zmenilo zmyslanie, tak by im to co nadobudli za aktivneho zivota "sprijemnilo" dochodok a nie, ze je velky dom na ostaru, niet penazi na to aby sa vykuril ale radsej budem o suchej chlebovej korke nadavat na to, ze sa stat nepostaral ale "vo svojom" ako mat kazdy den rozok s maslom v niecom mensom a uzivat si zivot tak dobre ako sa najlepsie da.
@viestta ano...problem je ale v tom, ze tie obrovske domy su casto na dedinach, skade odchadza obyvatelstvo, kde nie je praca...staremu cloveku, a nie je to o nedozreti, je to pozostatok zivota za socializmu, velmi tazko vysvetlis, ze zit sa da aj inak...dnes to vidis tiez...dokonca aj tu...kupuju sa bez rozmyslu nehnutelnosti na dedinach panu bohu za chrbtom...a potom majitelia placu, ze nemaju obchod, postu, skolku, bus chodi 2x za den...ja by som taku nehnutelnost nikdy nekupila...pretoze hodnota nehnutelnosti zalexi od 3 veci...lokalita, lokalita, lokalita a to financne negramotnym nikdy nevysvetlis...a potom pride cas, ze chcu predat aaaaa...nepredaju...lebk nikto to nechce, pricom vyhliadka zlepsenia infrastruktury nehrozi a nehnutelnost pada na cene...
@erikavesela netvrdim, ze to tak nie je.
@viestta keď chceš, tak si predaj. Ja som si zabezpečila dom s pozemkami, o to menej sa budú musieť moje deti zadlžovať. Môžu si postaviť dom, môžu si nastaviť, pristaviť a keď nebudú chcieť,tak to zdedia. Neviem prečo,by som mala robiť biznis bankárom,aby mi za mizernú odplatu začali vyplácať reverznú hypotéku. Mám malý dom s terasou, ktorý mi bude úplne stačiť na dôchodok, s pozemkom ktorý je dostatočne veľký pre obe moje deti. Navyše má výbornú strategickú polohu. V mladosti treba rozmýšľať, čo si kúpim, ako sa to dá využiť aj v budúcnosti.
@erikavesela presne podľa lokality sme vyberali naš dom, na konci ulice je škôlka a škola 3 minúty,MHD 5 minút, cesta do mesta 5 minút, lekár 5 minút, kostol 5 minút, práca 8 minút, nákupy vzdialenosť 5-8 minút.
@triss83 my tak isto...s tym, ze byvame 10 min pesi od bratislavskej mhd ..mame skolku, skolu, obchod, lekara, postu...my sme bratislavcania a ina lokalita neprichadzala do uvahy...
S tym pozemkom to mas vymyslene dobre...my me pre deti pripravene byty...

Počuj, veď Ty si pletieš daň z nehnuteľností s daňou z príjmu.