Vyššie dane z nehnuteľnosti
Štátna kasa je vyprázdnená, škrty vo výdavkoch zrejme stačiť nebudú (vo včerajšej relácii O 5 minút 12 sa Sulík so Šimečkom zhodli, že balíček pre rodiny bude neudržateľný), nová vláda ju bude chcieť naplniť - ktorý variant by bol pre vás prijateľnejší - vyššie dane z príjmu, alebo zvýšenie dane z nehnuteľností? (Len pre info - trebárs v Rakúsku je základná sadzba dane z nehnuteľností 2 percentá, u nás by zrejme zo začiatku bola nižšia. Avšak bezprostredne nám nehrozí, najskôr bude potrebné vypracovať mapy lokalít).
@erikavesela ako som pisala, ekonom. V sukromnej firme, ale ma blizko k jednej politickej strane. Blizko ako - chodi s niektorymi na pivo. Ale dufam, ze sa myli.
@simsalabim som to akosi prehliadla...ja uz mam toho zvysovania plne zuby...mam plne zuby toho socialneho...nech si kazdy zarobi na svoj zivot sam...
@simsalabim ja som zase pocula tiez od znameho...nejaky expert z hlasu sympatizoval s miklosom....a hned ho vedenie hlasu zrusilo, ze nemoze na verejnosti, lebo miklos je veliky nepriatel....je to ciste hra/rozpravka na nas volicov...sme len babky, kt.im naplnia kasu, aby mohli oni manipulovat (nalnat si vrecka) nasimi peniazmi...a za oponou sa smeju, aki sme vsetci sprosti a nevidime si na spicku nosa...
@simsalabim vieš koľko ľudí vie presvedčivo strašiť? Pre koho by malo toto prínos? Že by ľudia zostali bez strechy nad hlavou, v dlhoch..? Áno, štát by vybral viac na daniach z nehnuteľností (od tých, ktorí by na to mali), ale o koľko peňazí by prišiel, keby polovica ľudí nemala ani na potraviny, množstvo ľudí by zostalo odkázaných na dávky, plus čierna práca (keď máš na krku exekučku, radšej budeš robiť na čierno...), menší príjem DPH, lebo však keď nemáš za čo nekúpiš.. A množstvo ďalších dopadov by to malo a štát by v konečnom dôsledku o viac peňazí prišiel než by vybral.
@simsalabim vies s cim to mozu urobit? S druhou a dalsimi nehnutelnostami. Potom budu ludia nuteni predat svoje zabezpeky na starobu/alebo pre svoje deti
Dievcata, ako som pisala, ja dufam, ze sa myli. A povazujem za nehoraznost nad niecim takym co len uvazovat (podobne ako ten navrh znizovat dochodky...). ved by to hadam sposobilo revoluciu. Ale je fakt, ze dan z nehnutelnosti sa zrejme bude menit.
@triss83 fakt je taky, ze sice mame jednu z nzjvysdich inflacii, napriek tomu klesa
@ruxandra ja nemám problém platiť dane. Ale mam problém platiť daň za niečo, čo už zdanené bolo. Keď chceš Slovensko porovnávať s inými štátmi, začni od platov. Tak dane ideme platiť, ako ostatní, ale platy budeme mat kedy také, ako ostatní?
Ja fakt úprimne nechápem, ty chceš dobrovoľne platiť daň za tvoj vlastný majetok?? Toto obhajujes?
@simsalabim Dochodky sa znizuju uz teraz (teda dostanes nizsi dochodok s rovnakym platom ako dostal dochodca pred rokom):
"Jedným z čísel vystupujúcich vo vzorci na výpočet výšky dôchodku je práve ADH, ktorá sa doteraz každý rok k 1. januáru prepočítavala podľa priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Po novom sa však nebude brať do úvahy 100 % priemernej mzdy, ale iba 95 % z tejto hodnoty."
Mozno je otazne ci sa dochodky zacnu znicovat aj uz priznane ale ked sa nebudu znizovat tak mozno nebudu rast. Imigrantov nechceme, pocty dochodcov rastu, pracujucich ubuda. Neviem odkial stat na dochodky o par rokov bude mat. Nejake krizove financovanie? Ale to sa deje uz aj teraz ked socialna poistovna presuva z inych fondov a stat ju este aj dotuje aby mala co vyplacat...
@hiro co myslis, preco teraz vtlkaju dnesnym 50tnikom, aby si setrili...dochodky "nebudu"
Tiež som to tak počul,resp bolo mi povedané keď sme sa bavili kto ide kam na dovolenku,tak reku že choďte,lebo budúci rok asi nebudete mať na to ísť k moru.
A mne sa ešte aj dostala taká varianta do uší,že do určitých metrov štvorcových obytnej plochy bude daň primeraná,ale napr nad 100m2 bude rapídne stúpať a kto má viac nehnuteľností zapísaných ako obytné tak sa budú metre spočítavať a podľa toho sa vyrúbi daň. Vraj kôli takým,čo vlastnia viac nehnuteľností a zarábajú na tom veľké peniaze.
A bolo to od človeka čo je veľmi blízko pri týchto rozhodnutiach,ale on ich nenavrhuje ani neschvaľuje.
A on mi už cca pred tromi rokmi hovoril ako banky budú odkupovať od ľudí nehnuteľnosti,ale nechajú ich tam naďalej bývať a vtedy som tomu neveril a krútil nad tým hlavou. 😀
@fairyy
Mne teraz odišli nájomníci(veľmi dobrý)po jedenástich rokoch,že idú na dedinu k rodičom si prerobiť poschodie. A myslím že to bude veľa ľudí tak riešiť,ktorý budú mať možnosť.
A asi okrem BA, nehnuteľností začína byť dostatok,veľa mladých si rozmyslí či bude len tak v podnájme a starý ľudia,tie silné ročníky začali zomierať,tak rátam že aj ceny nehnuteľností pôjdu rapídne dolu.
@nepic tie metre sa sčítavajú už dávno. Teda aspoň u nás je to tak.
A ja naozaj neverím, že to zvyšovanie bude nejaké drastické, pretože to jednoducho nebude v záujme štátu. Načo by boli bankám prázdne nehnuteľnosti? Však keď nebudeš mať na dane, nebudeš mať logicky ani na to, aby si platil banke "nájom". Komu by ich predávali, keď by rapídne klesol záujem o nehnuteľnosti? Banky potrebujú točiť peniaze a nie držať vo vlastníctve často staré byty a chalupy.
@kristiii nemyslím ze rapídne klesne záujem, práve ľudia sa viac zadlzia. Bývať sa musí. Nebudú pod mostom predsa
@nepic, nepôjdu. Nepomôže mi, ze majú rodicia trojposchodovy kolos kdesi na oravskej dedine, kde sa muchy otáčajú, keď my máme pracu v krajskom meste o 200 km ďalej. Napríklad. Len si nebude môcť kazdy dovoliť kúpiť byt a čoraz viac ľudí bude bývať v nájomných bytoch.
@kristiii, aké prázdne nehnuteľnosti? Ľudia sa nerozplynu v hmle len preto, ze nedokážu platiť hypotéku. Banky predajne byty predaju, zvyšok prenajmu a ide sa ďalej. Superbohatym to bude úplne fuk, lebo o nič neprídu, superchudobnym dá štát sociálne byty, zase to dopadne plnou silou na tých, ktorí chcú nieco zabudovať vlastnou prácou.
@vroni akú hypotéku? Bavíme sa o hypotetickych niekoľkotisícových daniach, ktoré tu proste podľa mňa v žiadnej dohľadnej dobe nehrozia. A presne, super bohatým by boli vysoké dane šum a prd a super chudobným dá štát sociálne byty? Však už teraz je na ne poradovník. Či im dá tie, čo zostanú bankám na krkoch?
Vlastnit nehnutelnost, hoc aj byt v panelaku, je tak trochu slovensky fenomen, v Rakusku viac ako polovica ludi, ktori byvaju v bytoch byvaju v najomnych bytoch, v Nemecku je to v hlavne v mestach dost podobne. Druha vec je ta, ze u nas sme este nedozreli k tomu, ze ked nevladzem tahat naklady na byvanie, tak nehnutelnost predam a idem do mensieho, lacnejsieho. U nas sme este nedozreli k tomu, ze stari ludia, ktori sa nadreli aby mohli postavit dom a na starobu im ten dom prerasta ho nechcu predat, ist tam, kde by mali zabezpacenu plnu starostlivost, ktoru si zaplatia zo zisku z predaja ako je bezne povedzme v Nemecku. V Nemecku su bezne aj spatne hypoteky, kde sice byvaly majitel ostava byvat vo svojom dome, ale uz ho vlastni banka a ta mu mesacne vyplaca urcitu hodnotu, ktorou si byvaly majitel, terajsi najomca hradi zivotne naklady. U nas sa dom nepredava, z domu nas vynesu patami napred, len aby deti zdedili...
@kristiii, prečo nie? Kúpim si na hypotéku za 100 tisíc byt (neviem, kde taky lacný splasim, ale fuk). Vyrataju mi splátky cca 600 euro a daň (imaginarna buduca) bude 5000 ročne. Po troch rokoch proste nezvládnem splácať hypo aj dane, je celkom fuk, ci budem mat exekúciu z banky ci z daňového úradu, proste byt je v ťahu, vlastní ho banka. Banka byt, resp. moju hypo odpise ako stratu, celý kšeft ju stojí par šupov a ma môj byt. Co jej bráni, aby byt, za ktorý zaplatila - povedzme - 10 tisic - neposkytla štátu pre socky za pár stovák mesačne? Čistý zisk pre banku. Suseda je šéfka bankovej realitky. Prípad je úplne reálny a bežný. Teda mimo konkrétnych sum a daňové nedoplatky bývajú skôr nedoplatky živnostníkov, ale robí sa to úplne bežne. Vitajte v novej realite. Profituje z toho banka, ma zisk, štát má dane a zadarmo sociálny byt, socka býva, akurát ten, kto pracoval utrie hubu. Tak to ma podla progresivcov byť.
@vroni "celý kšeft ju stojí par šupov a ma môj byt" "Co jej bráni, aby byt, za ktorý zaplatila - povedzme - 10 tisic"
Zaplatila 10 tisic? Ale ved hore pises ze banka zaplatila - spravila si dlh 100 tisic. Za 3 roky splacania sa tej banke vratilo par tisic - povedzme pri dnesnych urokoch to nebude ani 5000. Teda ju ten byt nestal 10 tisic ale 95 tisic €.
@vroni za prvé, zabúdame na to, že väčšina nehnuteľností sa nadobudla ešte v minulosti, mnohé sú splatené alebo skoro splatené a nie každý bral hypo len posledných pár rokov, kedy stoja byty šialené ceny (napríklad ja som kúpila trojizbak necelých 7 rokov dozadu za 40000), čiže sa nemôžeme baviť len o tom, kde zoženiem "taký lacný " za 100000, nie každý má stotisícové hypotéky. Veď aj teraz sa hovorí o tom, že reálny problém so splácaním hypo bude mať len niekoľko percent ľudí, nie ako strašia niektorí politici.
Za druhé, ako písal hiro vyššie, ak banka požičala 100000 alebo dajme tomu 80000 na stotisícový byt (aj keď teda vieme, ako to poväčšine chodí, dobera sa spotrebak, málokto má našetrené) a odkúpi ho po pár rokoch späť za 10000, tak to sa jej fakt oplatilo 🤣 A že vlastní nejaký byt, myslíš, že o toto bankám ide? Oni chcú točiť peniaze a nie vlastniť staré byty, ktoré poskytnú štátu a zdemoluju im ich socky. A to isté čo sa týka štátu, myslíš, že je preňho lepšie mať kopu sociek, ktorym musí vyplácať dávky a poskytovať sociálne byty alebo mať hlavne pracujúcich ľudí, ktorí točia svoje peniaze v ekonomike. Načo by mal štát záujem zarábať "veľké peniaze" na daniach z nehnuteľností, keď by ich musel následne porozdavať sociálne slabším a znížil by sa mu príjem z iných daní (DPH, dane z príjmov).
Ešte som chcela za tretie, ale som sa rozpísala zabudla som čo 😅
Ja proste nie som typ čo podlieha panike a takým tým bububu strašeniam, ktoré majú v obľube niektorí politici. Skrátka to nemám v povahe. Našťastie.
@viestta presne tak. Moja babka bola 40 rokov vdova a bývala sama v 4-izbovej starej chalupe 🤦Koľkokrát sme ju volali, nech sa jej zbaví a príde bývať bližšie, ani bohovy. Tak sme tam roky chodili, asi 150 km, čím bola staršia, tým samozrejme častejšie, lebo však už sama na záhrade nevládala, aj na chalupe bolo stále čosi treba...no áno, mamina s tetou čosi zdedili, ale čo to stalo celú rodinu času, benzínu, peňazí a často nervov, to je druhá vec. Myslím, že by tých "pár" tisíc oželeli. Ale tak babka mala chalúpku 😁 Ja verím, že pre starých ľudí je ťažké meniť domov, prostredie, ale život je aj o inom.
@hiro, to by bolo logické, však? Ale nie. Z toho dlhu niečo platíš, takže celý jej samozrejme nezostane. Zato celý dlh (niekde dokonca vrátane úrokov) odpise ako daňovú stratu a ušetrí za celú sumu daňové odvody. Plus sa byť hodí medzi odpisy a účtovník by isto popísal presnejšie, ale pre banku je to minimálna až žiadna strata
@vroni Zbytočne sa snažíš, progresívcov nepresvedčís, s radosťou svoj 3-izbový byt ktorý 10 rokov splacali predajú a pôjdu do menšieho a zaplatia aj ten nemecký podnájom 1000 eur za 20 metrov štvorcových.
Vlastniť svoje bývanie je sloboda, inak by všetci prachaci nenakupovali domy pomaly v každej krajine. To len bežným ľuďom sa tlačia kaleráby do hlavy že lepšie je prenajímať.
@katka700 vlastnicstvo je sloboda len do tej chvile, kym ta vlastnicstvo v tej slobode neobmedzuje. A sloboda je relativny pojem, kazdy si ju predstavuje inac. Niekto sa citi slobodny vo vlastnom dome, niekto sa citi slobodny ak moze zbalit svojich pat slivak a ist inde, za lepsou pracou, lepsim pocasim alebo lepsimi moznostami pre jeho deti.

@viestta áno, v ktorej krajine? Máme tu najvyššiu infláciu v eú, a ty napíšeš takúto hlúposť. Navyše,ako predavačka, ktorá denne dokladá tovar, určite vieš, aké sú ceny potravín.