Vyúčtovanie nedoplatku
Ahojte a pekný večer prajem.
Prišlo nám vyúčtovanie a skoro ma vykotilo☺️, no ani mu nerozumiem. Viete mi možno vysvetliť,kto sa vyznáte, prečo mi rátali toľko za odberné miesto? Nič sme nemenili, viac neminame...vždy sme mali preplatok a teraz nedoplatok 630 e??? Viete poradiť? Ďakujem. Fotky dam nižšie

Druhá fotka je rok 2023 na porovnanie. A tretia foto je vyúčtovanie za rok 24
minuli ste viac vody, pozri si graf, ako vám narástla spotreba vody a zálohy (predpis) na to nestačili
minuli ste viac vody, pozri si graf, ako vám narástla spotreba vody a zálohy (predpis) na to nestačili
@veronika33 ale to je za vchody, nie za byt....či to tak rozratali?? My neminame viac ako predtým
predpis sa väčšinou robí z priemernej spotreby za minulý rok, plus sa môže niečo navýšiť, ak sa predpokladá, že ceny za vodu, teplo ... pôjdu hore. Vidím podľa grafu 2022 mali prázdny byt, alebo málo míňali a tým pádom vám vyrátali nízke zálohové platby (predpis)
Prvý graf je za vchod a druhý hneď vedľa je za byt
tak ako píšu - máte 2x vyššiu spotrebu…
TUV sa vyzratava. Cena za kubik TUV sa vypocita zo spotrebovanej vody v kubikoch a spotrebovaneho tepla v kJ na pate domu a to sa potom nasobi kubikmi z vasho vodomera. Chod na druzstvvo, vysvetlia ti to
tak ako píšu - máte 2x vyššiu spotrebu…
@biba_18 no tak toto sa mi zdá reálnejšie,no to až o toľko navýšili??? To je riadny skok 😡,vždy máme preplatky,no šok dnes
no na byte máte za rok 2023: 3076 kWh a za rok 2024: 6348 kWh, to je cca 2x taká spotreba za byt
zmenila som odpoveď, lebo to fakt vyzerá že sa nejako navýšili energie na výrobu - ale ako vyrábate tuv, to viete len vy 🤷♀️
aké máte merače v byte? vo vyúčtovaní mi chýba počiatočný a konečný stav na merači, alebo ich vôbec nemáte, čo sa mi nezdá a tým pádom sa delí teplá voda buď na byt alebo na počet nahlásených bývajúcich,
aké máte merače v byte? vo vyúčtovaní mi chýba počiatočný a konečný stav na merači, alebo ich vôbec nemáte, čo sa mi nezdá a tým pádom sa delí teplá voda buď na byt alebo na počet nahlásených bývajúcich,
@veronika33 nám merajú od dverí, máme tie merače čo asi každý v panelákoch. Sme nahlásení traja ako aj sme a my viac neminame. My míňame tak isto. Ja tomu nechapem
no na byte máte za rok 2023: 3076 kWh a za rok 2024: 6348 kWh, to je cca 2x taká spotreba za byt
@veronika33 ale tam je že za tri vchody...
takže máte normálny prietokový merač vody s diaľkovým odpočtom,
takže máte normálny prietokový merač vody s diaľkovým odpočtom,
@veronika33 ano
no je tam porovnanie za vchody a potom za byt, nerozumiem tomu, lebo my máme na vyúčtované, len graf s porovnaním len za náš byt,
máš na vyúčtovaní konkrétnu spotrebu? tá je podstatná, akú ste mali konkrétnu spotrebu TUV za rok 2023 a za rok 2024 a až tie čísla môžeš porovnať, ak to nie sú čísla z toho grafu za byt, tak proste niekde by mali byť aj konkrétne čísla stavov meračov, tie sú dosť podstatné, ak ich tam nemáš, choď za správcom, nech ti vysvetlí, ako k tým číslam došli
no je tam porovnanie za vchody a potom za byt, nerozumiem tomu, lebo my máme na vyúčtované, len graf s porovnaním len za náš byt,
@veronika33 veď práve a keď si tam hore pozrieš náklad a predpis,tak od minulého roka nebola taká zmena....len nám za byt vyrátali dáko moc
Ďakujem všetkým,pôjdem sa popytat
Ked dobre ratam tak si platila 130mesacne za aky velky byt? Ja platim 250 za 3izb a budem na nule
Ked dobre ratam tak si platila 130mesacne za aky velky byt? Ja platim 250 za 3izb a budem na nule
@eeffka 61 m, 3 izby
musiš sa opýtať správcu,možno je tam chyba....
musiš sa opýtať správcu,možno je tam chyba....
@rozculena áno, ďakujem, pôjdem
Moze byt aj chyba. Mne nedavno dosiel tiez prekvapivy nedoplatok za vodu. Aj si ho uz inkasom stiahli a o chvilu na to (mozno 10 dni) sa mi 80% z neho zrazu vratilo na ucet a prisla potom aj opravna faktura.
@eeffka to je úplne nerelevantná info,že kolko platíš ty.Ja za 70m 3izbový platím zálohy na kúrenie a vodu 100 a 360 mi vracajú a ako jej táto info pomôže?
@rozculena mne pomoze a tebe ak ti staci na byt tak malo uprimne zavidim, mam byt cca ako ona a zijeme standardne, za poslwdne 2r sme presli zo zaloh 180 na 250, potom ako sa zmenil pomer na vykurovani
@rozculena mne pomoze a tebe ak ti staci na byt tak malo uprimne zavidim, mam byt cca ako ona a zijeme standardne, za poslwdne 2r sme presli zo zaloh 180 na 250, potom ako sa zmenil pomer na vykurovani
@eeffka my máme zateplený barák a kúri sa štiepkou a sme len 2,takže minieme menej vody ako viacčlenná rodina.
Aj keď v predchádzajúcom byte sme boli tiež len dvaja,lenže ex míňal strašne veľa vody
ta najvacsia polozka nedoplatku je ohrev tuv, ktory mate spolocny, ktorej sporreba je oproti minulemu roku dvojnasobna a rozratava sa to pomerom medzi 3 vchody spotrebna a variabilna zlozka 20:80. Ale je tam nedoplatok aj na samotnej vode, urcenej pre ohrev, tam vidis, ze 2024 ste malo spotrebu 68m3, takze ste 2023 mali evidentne nizsiu spotrebu teplej vody
2023 ste nali spotrebu teplej vodu 33m3 a teraz tych 68m3 - takze vody minate 2x tolko