Vyúčtovanie - nedoplatok v podnájme
Milé maminky, chcela by som sa opýtať na váš názor. Sme trojčlenná rodina v podnájme, teraz prišlo vyúčtovanie, kde vychádza neskutočne vysoký nedoplatok ☹ . Avšak sme prišli podľa vyúčtovania na to, že prenajímateľ má na bytovom nahlásenú len jednu osobu 😕 . Má podľa vás prenajímateľ právo od nás žiadať zaplatenie nedoplatku? V nájomnej zmluve máme uvedené, že v prenajímateľov byt budú užívať 3 osoby...ďakujem za názory...pekný MDD prajem 🙂
@liebling98 to ako v zahraničí na Slovensku nie je možné , tu pokial máš zákonne nahlásených podnájomníkov a napr. sa im počas pobytu narodí dieťa , majitel pokial im nenájde náhradné ubytovanie ich nemože ani len z bytu vyhodiť .....to by tu museli vládnuť trošku iné zákony , a teda v podstate ok - ako upozornenie je to ok , ale ako vidíš - stále je tolko ludí na SK čo sa dajú "nachytať" .....najhoršie sa učí na vlastných chybách ....
podla mna v najomnej zmluve mas mat jasne uvedenu cenu najmu a co ta suma bude pokryvat. Ked si mu ty platila napr. 500 eur, mal mat rozpisane, ze tolko a tolko pojde na energie a vodu a tolkoto jemu do vacku, zmluva ma byt jasna a presna. Nemoze si on z tych 500, bez tvojho predosleho suhlasu do vacku strcit 400 a za vas platit po 100, ked ste sa tak nedohodli. Dalej, kazdy majitel bytu by si mal vo vlastnom zaujme upravit mesacne zalohove platby podla poctu realne zijucich ludi v byte, su to tzv. min.preddavkove platby. Kolko min. asi tak spotrebuje trojclenna rodina. Ak ste boli na bytovom nahlasena len 1 osoba okradal prenajimatel aj bytove druzstvo, lebo neplati za spolocne priestory za 3 len za 1 osobu, osvetlenie a podobne. Posli mi do spravy tu cast zmluvy, kde sa pise o cene najmu. riesim podobny problem, ale v tomto mojom pripade si prenajimatelka nedala ani tu namahu, aby cenu najmu do zmluvy vobec uviedla.
@ladore sprava panelaku,alias poplatok za spravu je pevne dany,a odsuhlasuje sa na zhromazdeni vlastnikov. Pripadne podla rozhlohy bytu.
Fond oprav-detto,podla rozhlohy bytu.
Voda-merace
Kurenie-merace
Plyn-merace
Vytah,spl.elekrika-osobomesiace
Dazdova voda-neviem 🙂
Poistne-podla spoluvlastnickeho podielu
Vytah pausal blok-osobomesiace
Baby,byvam v byte od minule roka.prislo mi preplatok 280e,ked som isla ponho tak mi dali len 80,ze som nezaplatila v januari dva krat či čo,platim mesacne pravidelne, ale nevedela som ze v januari sa ma dva krat,aj vy tak platite? A potom v decembri sa neplati,ci ako? ma sa platit 13x do roka?
@fidka79 k tovjmu komnetu, samozrejme, ze nedoplatok sposobili oni, ide ale o to, ze ked oni majitelovi platili urcitu sumu, napr. tresne 500 eur a on z toho sebe dal do vacku 400 a za nich zaplatil len tu 100i normlanym rozumom mal predpokladat, ze pri pocte osob 3 bude ta spotreba vyssia nez 100 eur mesacne, a nema to zazmluvnene, tak co moze od nich ziadat? On musi mat v zmluve jasne stanovene, kolko od nich inkasuje a zaco a maju byt o tom informovane obidve strany, nie len on ako prenajimatel si v hlave spravi plan, ze opytam 500, sebe dam do vrecka 400 a im vycislim nedoplatok a oni ho musia zaplatit. Dolezite je co sa pise v zmluve. smolu maju ak podpisali zlu zmluvu, ak ale tam zmienka o platbach nie je jasne stanovena, nechala by som to na sud.
@mimina00 nie.
Plati sa mesacne,a ak by sa aj zaplatila v januari 2x,tak si nadbehnes o mesiac dopredu. Takze v konecnom dosledku je to v poriadku. V dalsom vyuctovani to budes mat.
Ak si majitelka,museli to ludia odsuhlasit na schodzi.
@mimina00 akych dva krat?
ja platim prenajom vzdy mesiac vopred. v zmluve mam uvedene, kolko je samotny najom a kolko je rezia /voda, teplo/ a dva ucty na ktore sa toto posiela. akurat cakam liebesbrief od prenajimatela aky mam preplatok, lebo mesiac v byte som, mesiac nie a bajocko som si ratala, mala by som tam mat slusny preplatok. ale urcite nie stylom, ze teta zavola, ze hej, mas preplatok 200 a ja tam budem mat raz tolko, chapes. chcem vidiet vsetky papiere, kde to je cierne na bielom. elektrinu a telku a smeti si platim sama.
mimochodom smeti - to je ina kapitola. clovek plati za smeti tam, kde ma trvale bydlisko. ako mi bolo vysvetlene. bojovala som s tym par rokov, lebo som v prenajme byvala inde a trvale som mala u nasich. a aj tak som u nasich musela platit smeti. a smeti sa nemaju ani uvadzat do zmluv o prenajme, to sa riesi extra, tak mi hovorili na urade. ze cele zle su postavene zmluvy o prenajme.
@mamulka211 ano,v konecnom dosledku si to sposobili sami. Nemali pristupit na takto koncipovanu zmluvu.
@mimina00 platíš lraz za mesiac. Pozri si výpisy platieb, SIPO (proste akékoľvek doklady k tomu) za minulý rok. Tam máš napísané, za ktorý mesiac je tá platba.
Jediný raz som platila 13× za rok, keď sme prechádzali z vyučtovacích platieb (platí sa po uplynutí mesiaca) na zálohové platby (platia sa vopred).
Over si to, prečo by si mala v januári platiť 2x
@mamulka211 a čo by ako podla teba súd poriešil , ak majitel niečo vytuší , vyšvacne ich z bytu , povie , že ich nikdy nevidel , rozbije im auto - alebo dám im , nikdy nevieš čo je to za človeka ak ho nepoznáš .......... a že oni podpísali tak postavenú zmluvu - ich problém .....zrejme ich nikto nenútil ..... a je otázne či to vobec majú spísanú u notára ....... a sami sebe by narobili ešte viac problémov ...... takže v tomto prípade súd by zrejme prehrali + náklady /čo sú dosť vysoké/ by znášali oni ....... bud sa dohodnú .......alebo nech idú bývať inde a nech si dávajú do budúcnosti pozor čo podpíšu .........veď dnes je tolko bezplatných právnych poradní .........
@mawka no kedze si isla pre pleplatok,tak predpokladam,ze u spravcu..asi je majitelka. Ja som to tak pochopila.
a uz ju musim aj tak surit, lebo dva tyzdne mi slubuje, ze mi zasle vycislenie, hovorila, ze preplatok bude lebo som bola pod limit ako s kurenim, tak aj s vodou. len traja z bytovky sme mali preplatky a s tym sa neponahla oznamovat to, zato ti, co mali nedoplatky o tom uz vedia dva tyzdne 😀
@verushkokav preco by mali sud prehrat? apreco by mala byt zmluva spisana u notara? Ani jedno ani druhe nie je pravda, zalezi na zmluve ako bola postavena, ci tam majitel bytu spisal vsetko jasne a zrozumitelne, jedine co im hrozi je vystahovanie, ale to v pripade takehoto zdierania je len pre ich dobro, nech si najdu vhodnejsi podnajom.
@anatalia77 neviem, nevyznam sa. ja som mala vzdy v prenajme platbu rozdelenu co je najomne majitelovi a aka suma je preddavok na teplo, vodu, elektrinu a podobne.
dokonca u jedneho typka to bolo srandovne v dome, kazdy mesiac prisiel a pozeral plynomer a vodu a elektromer a podla toho nam hadzal k najmu sumy. v lete to bolo super s kurenim, takmer nic nam neprihodil, v zime nam najomne vzrastlo 😀 ale tak poznali sme sa s nim osobne a navyse on je pedant, tak vsetko bolo oukej,
@verushkokav prosim si zakon, kde to je. ja mozem mat 4 byty a nebudem mat predsa vsade prechodny alebo trvaly pobyt. platis dan z prijmu, nic ine. za podnajomnikov ziadnu dan neplatis
@liebling98 ano ked je tam ten prechod,tak sa to nakumuluje v jednom mesiaci. Ale tie peniaze sa nestratia.
@majusqa77 no mozno myslela dan mestu,co ale platia turisti,hotelovy hostia..
@anatalia77 tak ale to zase nema nic s trvalym a prechodnym pobytom 🙂
@majusqa77 samozrejme ze nie..
@majusqa77 kazdy, kto ma z bytu zisk, vyssi nez je urcita suma mesacne ma povinnost podavat aj danove priznanie a samozrejme na danovy je povinny nahlasit, ze byt prenajima, ma oznamovaciu povinnost. ale nie povinnost nahlasovat najomnikov na prechodny pobyt.
@mamulka211 s tym suhlasim. ano, plati sa dan z prijmu. ale nikde nieje povinnost platit dan za najomnikov (a k tomu podla ich poctu) a nebodaj riesit trvaly pobyt. preto chcem vediet zakon, odkial bolo cerpane. nemam rada tieto zavadzajuce, prudko klamlive informacie
@majusqa77 tak pani co to spominala tu uviedla uz viacero zavadzajucich informacii, mas pravdu
najväčšie nedoplatky sú ako bolo uvedená voda, teplá voda a kúrenie....ostatné sumy sú voči tomu nízke....aj ja prenajímam byt a nedoplatky si musia nájomníci zaplatiť, máme to v zmluve a vždy im doručím aj kópiu vyúčtovania....a zmluvu máme vždy na dobu určitú od do a predlžujem...
@mamulka211 to nemyslíš vážne s otázkou ------- apreco by mala byt zmluva spisana u notara? veď jedine notár overuje podpisy na základe OP + podpisov a opäčatí zmluvy a zapíše ich , ak nemajú takto ošetrené zmluvy majú v rukách len bezcenný kus papiera , kt. im je na 3 veci - na nič na nič a ešte raz na nič ....
@verushkokav to by musela byt kazda kupno-predajna alebo najomna zmluva zdrapom papiera. ty mas zmluvu s bytovym podnikom uzavretu pred notárom? neverim
@verushkokav neviem ci vies, ale najomna zmluva moze byt uzavreta aj ustne, nemusi byt len pisomne a za dalsie, aj podpis neovereny u notara ma svoju vahu pred sudom, ak niekto poprie ze to nie je jeho podpis, da sa to snad dokazat , nie?
@majusqa77 over si to na mestskom úrade ..... ja presné číslo zákona neviem , u nás v baraku je vela podnajomníkov a začínajú byť problémy ...... jedna z prenajímatelov je právnička , mali sme schôdzu a ona jediná prenajíma byt v súlade so zákonom ..... ostatní sú "načierno" , my sme na schôdzi skoro odpadli z nôh , kde nájomníkov musela všade poprihlasovať ....
@verushkokav nemam si co overovat. prenajim byt uz 8 rokov, v súlade so vsetkymi zákonmi a mam prihlasenych najomcov vsade, kde prihlaseny byt musia
@majusqa77 bytový podnik je právny subjekt , podnájomník je akože kto - ? tiež právny subjet ?

@verushkokav ja som to rátala len na vysvetlenie niektorých otázok tu, že čo s tým má počet osôb v byte.
O to práve ide, že to majú súhrnne a nie rozdelené, toto je inkaso, toto je nájom.
Mne ide hlavne o to, aby sa poučili ostatní, ktorí riešia možno podobný problém. Keď už zakladateľka to šťastie nemala, nech sa iní nemusia učiť na vlastných chybách.
Ideálne by bolo (aako je to v zahraničí, ako poznamenala @fidka79),keby majiteľovi platili len nájom a všetko ostatné sami (eelektrinu, plyn, smeti, vodu atď ).