Vyúčtovanie za vodu a teplo
Ahojte, prišlo vám už vyúčtovanie? Máte preplatky alebo nedoplatky? Ja malá garzonka, minulý rok nedoplatok 250€ tento 320€. Zálohové platby platím dosť vysoké a spotreba oveľa menšia ako minulý rok… a čo počúvam kamarátky, väčšie byty, oveľa viac míňajú a majú preplatok…
to dako nesedi.
@balerina2025 vraj sa to rozpočítava.vykuruju ma susedia alebo čo ale aj tak na tak maly byt dosť vysoký nedoplatok podľa mňa
ako ze vykuruju ta susedia, ty nemas vlastne privody/radiatory?
kamarátky majú byty v tom istom dome kde máš garsonku ?
Porovnávať môžeš, len ak kamarátky bývajú v tom istom vchode, resp. paneláku
So susedmi je to v podstate pravda, kúrenie sa rozpočítava, tzn. ak by si vôbec nekúrila aj tak budeš platiť
Čo sú dosť vysoké zálohové platby?
Vyúčtovanie zatiaľ nemám, neviem porovnať
však vo výučtovaní máš všetko rozpísané. Stačí čítať
citaj vyuctovanie, pocitaj
ked sedia cisla, tak je vsetko v poriadku
Ja mám 4 izbak, 94m². Platím 210€ mesačne a mám preplatok 530€... ale to je účtované len za 7 mesiacov roka 2024 od mája do decembra, vtedy som ho kúpil, ináč preplatok by bol väčší, ak by som tam býval rok...
Cena sa odvíja aj od toho, kto Vám spravuje panelák, aký sú dodávatelia energií, aký starý je ten panelák/bytový dom, či máte naň zobraný úver, to všetko a ešte viac ovplyvňuje cenu...
Ja mám 4 izbak, 94m². Platím 210€ mesačne a mám preplatok 530€... ale to je účtované len za 7 mesiacov roka 2024 od mája do decembra, vtedy som ho kúpil, ináč preplatok by bol väčší, ak by som tam býval rok...
Cena sa odvíja aj od toho, kto Vám spravuje panelák, aký sú dodávatelia energií, aký starý je ten panelák/bytový dom, či máte naň zobraný úver, to všetko a ešte viac ovplyvňuje cenu...
@telefon00 nie nebol, pretoze nebyval si tam v hlavnej vykurovacej sezone
Preplatok ako každý rok. 3-izbák a cca 480€.
@viestta uvidím za rok 25...potom to budem vedieť s istotou....momentálne viem povedať len toto 🙂
@telefon00 logika ti unika. Mimo vykurovacej sezony platis zalohy na vykurovanie aj ked sa nekuri, tie sa naakumuluju. Vo vykurovacej sezone mas spotrebu, ktora je kryta z naakumlovanej ciastky z mimovykurovacej sezony a aktualnych platieb v zimnom obdobi.
Nám ešte neprišlo a mam stresy už teraz 🤣😳 minulý rok sme mali nedoplatok 500€
Neda sa to niekde pozrieť? 🤣
My máme 4 izbak, každý rok máme preplatok, ale čím ďalej tým nižší. Na 5 ľudí platíme zálohovu platbu 160 eur mesačne, som zvedavá, čo bude tento rok vo vyučtovaní.
@telefon00 logika ti unika. Mimo vykurovacej sezony platis zalohy na vykurovanie aj ked sa nekuri, tie sa naakumuluju. Vo vykurovacej sezone mas spotrebu, ktora je kryta z naakumlovanej ciastky z mimovykurovacej sezony a aktualnych platieb v zimnom obdobi.
@viestta vykurovacia sezóna začína 1 sept. a končí 31 mája buduceho kalendarneho roka. Tak je to oficiálne, ale môže byť kratšia, alebo dlhšia. Ja som v mojom byte v podstate menšiu časť polovice hlavnej vykurovaciej sezóny..ak by som tu bol celý rok, preplatok mám na 100%. Ale jeho výšku neviem, o rok budem múdrejší. Ešte uvediem, že tu bývam sám a pol roka s detmi....
@viestta vykurovacia sezóna začína 1 sept. a končí 31 mája buduceho kalendarneho roka. Tak je to oficiálne, ale môže byť kratšia, alebo dlhšia. Ja som v mojom byte v podstate menšiu časť polovice hlavnej vykurovaciej sezóny..ak by som tu bol celý rok, preplatok mám na 100%. Ale jeho výšku neviem, o rok budem múdrejší. Ešte uvediem, že tu bývam sám a pol roka s detmi....
@telefon00
Vykurovacia sezóna síce trvá ako píšeš, ale vyúčtovanie je za rok 2024. Viesta má pravdu.
2i byt, preplatok, zalohove platby sa po minulorocnom preplatky znizovali… tak trochu by som asi neverila spravcovi na tvojom mieste
Len teda neviem kolko mesacne platis.. 300€? To by boli dost vysoke..
Byty maju aj koeficienty podla toho, na ktoreh strane su postavene (napriklad severna strana kuri viac, ma mensi keoficient ako juzna, ktora kuri menej). Toto tiez zavazi, preco napriklad rovnake byty mozu mat uplne iny rozpocet...
Ja už mám z toho tiež nervy. Ešte 5 rokov dozadu vracali 650€. Teraz 50. Spotreba ešte nižšia. Voda je najdrahšia. Raz toľko ako pred dvoma rokmi. Nekúrime. Veď ani zima nebola a ešte sme sa pomaly potili doma
@telefon00 lenze vyuctovanie mas za spotrebu od 1.1 do 31.12. kalendarneho roka, cize kazdy rok koniec vykurovacej sezony a zaciatok vykurovacej sezony. Ak mas dobre nastavene zalohy, budes mat preplatok. Ale tvoja kalkulacia nema logiku. Skus si to nastudovat. Pre vlastne dobro. Co kuris od Noveho roka do konca maja, to ti zuctuju takto o rok a pripocitaju tam to co prekuris cca od septembra do Silvestra. A zakuria v auguste, aj to ti zarataju aj ked je to mimo sezony.
Ja už mám z toho tiež nervy. Ešte 5 rokov dozadu vracali 650€. Teraz 50. Spotreba ešte nižšia. Voda je najdrahšia. Raz toľko ako pred dvoma rokmi. Nekúrime. Veď ani zima nebola a ešte sme sa pomaly potili doma
@tibor79 lenze rozuctuje sa spotreba tepla na pate domu. Cast podla meracov, cast podla podlahovej plochy a vstupuje do toho aj koeficient polohy bytu. Tak isto spotreba tepla na pripravu TUV sa uctuje podla toho kolko tepla sa dodalo a deli sa to spotrebov v kubikoch, vyjde cena za kubik TUV a tou sa vynasobia kubiky, ktore ste minuli.
Je to veľmi individuálne. Mame v jednom bytovom dome 3x2i byty s totožnou výmerou 45,8m2. Zálohové platby keďže je to novostavba sú 117,50€ (každý je na prenájom, bývajú rovnako 2 osoby všade). Na dvoch je preplatok 47,17€ a 175,80€. Posledný má NEDOPLATOK 970,68€🙈 už sa teším zas na tie hádky a výhovorky že určite toľko neminuli
My platíme každý mesiac navyše na kartu výhod 25€ ( na tú kartu oni ukladujú peniaze a potom z toho pri vyučtovaní stiahnu nedoplatok alebo to vrátia s preplatkom celé), každý rok nám vrátili všetky ušetrené peniaze cca 290€ plus sme mali vždy preplatok aj 150€ , minulý rok ako zmenili, že kto kúri menej zaplatí viac sme zrazu mali 240€ nedoplatok a tak nám z karty výhod vrátili len 50€ , minulú zimu sme začali kúriť viac a dnes prišlo vyúčtovanie nedoplatok 30€ , ale na karte výhod sme mali 290€ , tak nám vrátia 260€. Tento rok v zime dáme radiator na maximum v každej izbe a budeme spať pri otvorenom okne, aby sme menej platili. Neznášame spať v prekurenej izbe, ale musime kurit na maximum, aby sme menej platili. Choré. Neviem, načo sú potom tie kolečka na radiatore na nastavenie teploty.
Je to veľmi individuálne. Mame v jednom bytovom dome 3x2i byty s totožnou výmerou 45,8m2. Zálohové platby keďže je to novostavba sú 117,50€ (každý je na prenájom, bývajú rovnako 2 osoby všade). Na dvoch je preplatok 47,17€ a 175,80€. Posledný má NEDOPLATOK 970,68€🙈 už sa teším zas na tie hádky a výhovorky že určite toľko neminuli
@olga_hurajova to je trošku vela 970 na dvojizbak
Lepšie by bolo ak by si napísala aké si mala.zalohove platby nastavene
My platíme každý mesiac navyše na kartu výhod 25€ ( na tú kartu oni ukladujú peniaze a potom z toho pri vyučtovaní stiahnu nedoplatok alebo to vrátia s preplatkom celé), každý rok nám vrátili všetky ušetrené peniaze cca 290€ plus sme mali vždy preplatok aj 150€ , minulý rok ako zmenili, že kto kúri menej zaplatí viac sme zrazu mali 240€ nedoplatok a tak nám z karty výhod vrátili len 50€ , minulú zimu sme začali kúriť viac a dnes prišlo vyúčtovanie nedoplatok 30€ , ale na karte výhod sme mali 290€ , tak nám vrátia 260€. Tento rok v zime dáme radiator na maximum v každej izbe a budeme spať pri otvorenom okne, aby sme menej platili. Neznášame spať v prekurenej izbe, ale musime kurit na maximum, aby sme menej platili. Choré. Neviem, načo sú potom tie kolečka na radiatore na nastavenie teploty.
@lalenka33 tak toto vyskúšam aj ja budúci rok...
Ja ešte tiež nemám, minuly rok nedoplatok 800 eur .predtým vždy preplatky, a to mam prízemný rozny byt, zálohy platím 260 na 2 osoby.tak mam nervy co bude tento rok
Prosim vas, ti ktori zijete v bytoch pod strechou, mate nejake ulavy na kureni? Nejaky vyhodnejsi koeficient pri prepocitani spotreby?
Minuly rok nam zvysili najom v hornych a spodnych bytoch o 80 eur. V strednych bytoch to bolo 7-8 eur.
A neviete mi napisat kto by vedel poradit, ci vyuctovanie je spravne? (Na nasho domovnika ani bytove druzstvo sa neda spolahnut).

to dako nesedi.