Vyžijem z môjho platu?
Ahojte, musím odist od manzela - nemam kam ísť. Zarobím 1300€ (Netto) a 450€ mám najom. Prejazdim cca 150€ a dalších 250€ - 300€ asi prejem. Hygiena možno 100€. Je reálne vyžiť v dnešnej dobe aby som nemusela živoriť?
@lula313 pri obedoch mas v praci aj prispevok na stravu alebo poukazky, takye nemas naklady v plnej vyske 6 eur. To uz je na cloveku co si kupi a uvari, zelenina je drahsia aj lacnejsia, kapusta mrkva,cvikla, cibula vyjde lacnejsie ako paradajka, paprika , balene salaty s mikrozeleninou a podobne.
Treba sa zamerat na zdrave a nie drahe potraviny, menej masa ale kvalitne, strukoviny, pohanku a podobne. Chapem ze sa horsie riesi varenie pre jedneho, daju sa niektore jedla aj zamrazit. To uz je na tebe, ale aj
keby si ostala pri tych 300eur mes. na strave tak ti to fin. vyjde.
ak som správne pochopila, tak deti nemáte, tak sa potom niet čoho báť. Myslím si, že vyžiješ a to veľmi pekne a aj bez námahy, hlavne hlavu hore a musíš si tak trochu viacej veriť a pôjde to neboj
@judit47 myslím, že autorka chcela len poukázať na to, že momentálne sa hypo neoplatí(respektíve menej oplatí ako kedysi)...takéto závery sú dosť odvážne a teda som udivená, na čo všetko to niekto dokáže prekrútiť :D
@lula313 lenze autorka nemusi minut kazdy den na obedovom menu 6eur. Napr. u zamestnavatela, kde som zamestnana platime za komplet obed 0.99eur.
Autorka: prijem mas pekny, kolegyna z takeho prijmu zije sama aj s malym dietatom v prenajme za 550/mesacne a v pohode vyzije. Maju aj na pizzu, vylety, divadlo,hernicky...vsetko co treba
@zejdlikova presne tak. 🙏🏻😄 tiež ma to udivuje. Nemam za potreby provokovať - pracujem skoro 11 hodín denne kazdy deň Pon-pia, čiže na tu pracovnú dobu mi to príde aj malo penazi. A jasne že sa bojim, všetko ide hore a nevieme čo nude o mesiac. Nehnuteľnosť si vhcem kupit, ale určite nie za 5% úrok.. ale to je každého osobná vec, neprišla som sa poradiť o hypotéke ale o reálnom zivote keď je clovek sam, nakoľko som nikdy sama nežila.
toto Slovakovi nevysvetlis, tu su ludia strasne negramotni a ked nemas hypoteku tak akoby si nezil 🙂
@jasomzabka Neviem, ci su negramotni. Ti co si beru hypoteku, si vedia spocitat, ze z dochodku 400 eur raz na prenajom 450 eur mat nebudu. A cim skor zacnu splacat, tym skor skoncia. Lepsie ako splacat hypo niekomu inemu prenajmom.
bude to pre teba niečo nové ale nebude to nič, čo by si podľa mňa nezvládla. Si silná, máš prácu a príjem, s ktorým to proste zvládneš
@liljana myslím si , že v budúcnosti už ani 400 eur na dôchodok nebude. Vzhľadom k tomu, že bude veľký nepomer medzi dôchodcami a aktívne pracujúcimi.
Ja zas nechápem takýmto otázkam. Snáď si teraz nespadla z Mesiaca, že nevieš, ako sa tu žije. Vieš, koľko zarobíš, koľko ťa stojí nájom, koľko máš ďalšie výdavky, tak fakt nerozumiem, prečo sa potrebuješ pýtať cudzích ľudí, či z toho vyžiješ. Matematika prvý stupeň ZŠ.
@44janica44 no teda neviem či z toho vyžije 3 člena domacnost dvaja dáme 600€ niekedy aj viac za potraviny len a to nechodíme každý deň po restikach max tak dva krat do mesiaca
@jabadabadu ja to tiez nechapem, ci na konovi su len vysoko prijimovy ludia.. Minule tu bola tema,.ze kolko treba penazi na 4 clennu rodinu a tam sumy v cistom 2.5 - 3 tis. eur.. 🤦🏻♀️
@biaa stačí si prečítať diskusie tu. a nie každý muž zarába nad 1000e, sú profesie kde je to stále hlboko pod 1000e ( policajt, hasic, zachranar nie vzdy vidi 4cifernu sumu na vyplatu), žena na rodicaku a hneď tu mas 1300 príjem.
600 e za potraviny na 2 ľudí je dosť. My sme 3 kupujem aj bio, aj vo farmarskych obchodoch a teda 600 isto neminieme.
@25elena25 a máš deti?
@44janica44 no tie platy sú zalostne my nastastie obaja zarábame nadstandartne ale stravu vyberáme nakoľko športujeme u nás idu do toho iné oeniaze ja sa cudujem keď vidim že rodiny s detmi minú menej ako my na stravu… koľko krat nemaju na vyber
@biaa ja keď vidím tie pálky že 600€ na stravu pre dvoch, keď niekto len 600€ zarobí,tak sa musí proste uskromniť. Iná možnosť nie je. Nemôžeme prejesť viac ako zarobíme
My máme spolu s manželom takýto príjem a 5 detí. Využijeme a ešte aj ušetríme. Nemáme hypo. Takže úplne v pohode.
@summer23456 no tak u nás je strava prvoradá ja si zas neviem predstavit ísť do obchodu a namiesto domacej hovädziny a kvalitných mliečnych výrobkov z maloobchodov kupovat bravcove vo velkych reťazcoch no žiaľ ta situacia aktualne je strasna ja keď vidim aké za aké platy ľudia makaju na 3-4 smeny do placu to je naozaj hlavne že potraviny idu hore
Ja by som ešte 500€ ušetrila každý mesiac.
@biaa áno, veď práve,že ceny strašné,platy nízke,tak človek nemá inú možnosť len čarovať. Ja od januára si rozpisem jedálniček a nekupujeme bezhlavo a trochu to cítiť. Tiež som hádzala do košíka aj čo nebolo treba. Potom vyhadzovala. Človek sa musí prispôsobiť situácii.
@biaa ako píšem tiež si doprajeme aj hovädzinu len bio domácu kúpim, aj bio zeleninu ovocie neobmedzujeme sa a 600 traja určite neminieme.
@summer23456 no je to hrozne my kupujeme vždy to iste dookola obaja s partnerom cvičíme a teda zjeme toho veľa 😀 stále rovnaký nákup akurát že cena nakupu v jednom kuse stupa otras
@biaa veď to, že furt všetko dvíhajú. Neviem kedy sa to zastaví. Normálne každý týždeň vyššie sumy.
@summer23456 ja bývam v cz ale denne posiela mamka zo Slovenska ako to dvíhajú. Ide to hore aj u nás ale ja mám plat raz taký ako moja mamka na Slovensku je to otrasne čo sa deje :( som nestastna keď citam takéto témy
@biaa no ešte keď je človek zdravy a má prácu,strechu nad hlavou,tam všetko nejako zvládne.
Ja aj 2 deti meame 1000 ku mesacne a vyzijeme

Cista provokacia toto na rozputanie vasni.
Ak je to pravdas tvojim zmyslanim hypoteku nie,ma zaujima tvoj dlhodoby ciel do buducna-ci nalepit sa na chlapa co uz ma nehnutelnost , s nim stravit par rokov a ako to nevyjde potom sa v 40-50 zobudit ze vlastne nic nemas a zato mozu vsetci ini len nie ty lebo si nechcela hypo?