icon

Zadne dvierka v partnerstve - v manželstve

modrazaba
25. máj 2013

Mile zienky, maminky, chcela by som otvorit diskusiu na temu zadne dvierka v manzelstve. Vysvetlim: Velakrat tu citam a je mi z toho smutno ze maminky po rozchode/rozvode s otcom dietata/deti sa dostavaju do nelahkej zivotnej situacie, hlavne financnej, nemaju kam ist, maju nedostatok financii, nemaju pracu, niektore ani podporu svojej povodnej rodiny, a niektore su dokonca v bezvychodiskovej situacii. Chcem sa spytat - nechavate si otvorene zadne dvierka -tzn. odkladate si peniaze o ktorych nevie ani partner pre pripad ze by vztah dopadol zle? Lebo ja to robim cele roky. V prvom manzelstve sa mi to velmi oplatilo lebo skoncilo rozvodom a ja som neskoncila vdaka tymto peniazom bez prostriedkov. Lebo kym prebehne rozvod a vsetko s tym suvisiace tak to chvilu trva a zit z niecoho treba. Peniaze bokom si odkladam aj teraz, hoci zijem v stastnom vztahu ale clovek nikdy nevie..... ☹ Fakt nemozete vediet ani v najdokonalejsom vztahu co bude zajtra, o tyzden, o rok.... Som vypocitava mrcha alebo to robite viacere? ☹

Strana
z6
bastika
11. jún 2013

u nás manžel zarába viacnásobne viac ako ja, má svoj účet, aj ja mám svoj, ale aj v hotovosti máme peniaze uložené a prístup k nim obaja, ako chceme. Vôbec peniaze neriešime, ja keď dostanem výplatu, z toho si žijem, nakupujem, aj pre malú, a keď už nemám, platím z účtu alebo si zoberiem hotovosť. Keď som bola na materskej, mala som peknú materskú na účet, peniaze z prenájmu bytu a zase keď bolo niečo treba tak som si vypýtala, alebo z hotovosti. účtyrieši manžel.
Nikdy sme nemali tému peniaze takto dáko fungujeme, ale teda schované nemám.

bastika
11. jún 2013

@henikav súhlasím. my sme boli na výlete v NY a žasla som, ako sa tam žije a to sme boli na Manhattane, žiadny Bronx. byty ako myšacie diery za 2000 dolárov mesačne, potreviny drahé že sme jedli len Mc, služby hrôza drahota. Kamoška vravela že zarobí 5000 dolárov a veľmi teda nevyskakuje, ledva niečo ušetrí, keď nechce živoriť. To naše byty a aj životná úroveň je si myslím pekný priemer len veľa ľudí si mylne myslí, že v zahraničí si stačí šunky válať a pečené holuby priletia samy

petula8
7. júl 2013

@modrazaba ja som síce nebola vydatá ale žila som s niekým, za svoje peniaze som mu postavila firmu, kúpila stroje, ktoré potreboval, rôzne brúsky, zariadenie na zváranie, pištole na striekanie áut cca za 25 tisíc v tom čase ešte v korunách, peniaze na kúpu áut atď a nikdy by ma nenapadlo, že sa rozídeme , odišla som od neho síce ja lebo ma počas tehu dvakrát zbil a tretíkrát týždeň po pôrode. Nemám ako získať peniaze naspäť lebo nemám doklad ktorým preukážem že som to ja platila, bločky som neodkladala, v tom čase by ma to ani nenapadlo o dcéru nikdy záujem neprejavil, ešte aj problémy s výživným mi robí a po rokoch som si našla priateľa, ktorý má rád moju dcéru a druhú dcéru mám s ním , som s ním šťastná , ale so života som tak sklamaná , že neverím, že niečo vydrží večne. Áno priznám sa, pri prvom partnerovi, som si korunu neodložila, lebo som mu všetko platila ja, a teraz odkladám si, partner o tom nevie, lebo nikto nikdy nevie ako dopadne. Mám priateľa, mám ho rada, aj on mňa a deti ale myslím na zadné dvierka. Možno ma niekto bude odcudzovať, ale to je každého vec. Myslím si, že nerobím nič zlé

simca06022011
7. júl 2013

Toto je tema pre mna uplne aktualna... S priatelom sme pomaly 10 rokov, od zaciatku som vzdy mala svoju pracu, pristahoval sa sem do SR? zalozila som s nim firmu, ostala som si robit svoje veci... jemu som pomahala s pracou po nociach, finance som pomahala aj s mojimi rodicmi.. postupne som zacala pracovat s nim pretoze sa to nestihalo a tak nejak som ostala zavisla viac menej na nom.. vztah mame na figu, posledne dva roky pocuvam iba to ze som na nom zavisla a ze som s nim kvoli peniazom, ze vela minam (no neviem kde.. minam iba na nase ucty, nikam nechodime, nic extra si nekupujem, vydavky su iba na dcerku v podstate)... odist v tejto dobe asi tazko dokazem.. a veru... keby som nebola hlupa, za tie roky som mohla mat odlozenych dost penazi na to aby som KEDYKOLVEK mohla odist a neprosit sa mu, lebo ked pride na lamanie chleba po konfliktoch, neprajnici vsetko obratia proti zene.. nepozru sa co ona pre to urobila aby sa par mal dobre... ci naaaahodou, nie je za uspechom muzicka aj ona niekde... A nemusi ist prave o moj pripad, aj zena co doma skace okolo deti, perie mu slipy a stara sa aby sa mal dobre ho rovnako dobre podporuje... Cize ja momentalne neuvazujem o odkladani penazi, ani nicom podobnom... ucet mam, peniaze rovnako prichadzaju aj odchadzaju..ale o tom ze si kupim byt a budem ho kludne splacat a prenajimat a nemusi o tom ani vediet... nie sme manzelia, nema poistku, nemame spolocne nic, zijeme v byte ktory kedysi kupili jeho rodicia, peniaze mame, ale on sa nechce stahovat ani nic (aj ked do tohto bytu sa proste nevpraceme, kedze aj pracujeme podla potreby z domu, co vyzaduje aj aky taky pracovny pristor)... cize ziadna buducnost s nim... najlepsie mu je pri mamicke v zahradke... cize ak je moznost, partneri by mali mat rozdelene kasy v kazdom pripade... pripadne spolocny ucet, na ktory sa dohodnu ze budu prispievat na vydavky domacnosti atd a ostatne mimo. Ako moja mama zo skusenosti vravi: chlap nema ani len tusit kolko penazi ma jeho partnerka ;) ked je to malo, nepomoze to.. ked je to vela, iba zle to spravi... u nas to dopadlo tak, ze ked videl kolko zarabam prestal cokolvek platit...a to stale zaraba on o mnoho viac.

indiankaindi
27. júl 2013

Ahojte, ako to tu tak čítam, celkom sa mi ten nápad pozdáva, ale chcem sa spýtať jednu technickú poznámku. Kam si odkladáte tie peniaze? Máte na to nejaký zvlášť účet? Alebo v hotovosti "do pančuchy". Alebo ako to robíte? Pretože napríklad pri tom rozvode, ak by sa to nejak prevalilo, že máte ešte jeden účet, spadalo by to do bsm. A keď prídu nejaké výpisy alebo pod. tak to už nebude tajný účet nie, pretože takto sa o ňom manžel dozvie. tak ako to najlepšie urobiť?

hradnapani
27. júl 2013

@indiankaindi ale ved rozvod neprebieha zo dna na den. Vlastny ucet sa da zrusit aj pred rozvodom, alebo vybrat z neho peniaze. Vypisy ti nemusia chodit vobec postou, staci mailom. Niekto teda dava do pancuchy, niekto ma tajny alebo polotajny ucet /ze druhy o nom vie ale nevie jeho stav) atd...

indiankaindi
27. júl 2013

@hradnapani vďaka za odpoveď. Ja by som sa v tomto nevedela nejako rozhodnuť, pretože účet by som musela potom narýchlo rušiť a vykrúcať sa pri súde a v pančuche doma je to podľa mňa nebezpečné, tak som nevedela, či nie sú ešte nejaké finty 🙂

hradnapani
27. júl 2013

@indiankaindi o inych neviem, ale mozno existuju, len asi budu este viac prefikanejsie ako ten ucet ci pancucha 😀

strapatymajo
29. júl 2013

Pozerám a žiaden mužský názor nevidím. Tak ma napadlo, že sem trochu vlejem oleja.

Zažil som vzťah kde moja (ex)drahá tajne sporila, lebo ak by som náhodou zutekal ... tak sa bála a to pritom nemala žiaden dôvod, že nakoniec nasporené peniaze, ktoré si sporila každý mesiac minula s milencom, ktorý jej mohol byť pomaly aj tatom. Kasička sa vyprázdnila zrazu bol problém a potom bola požiadavka na kávy, stretnutia, vysvetlenia, dokonca dieťa, spoločné bývania a pod. ...
Samozrejme, že to som bol už niekde inde a neriešil ... pointa je v tom, že mať rezervu je super. Ale rozdiel je sporiť napr. tajne na darček, tajne na svadbu, alebo na pozemok a tajne na rozchod. Akonáhle zakomponujete túto myšlienku do sporenia, to je ako by ste pomaly rátali kedy sa vzťah skončí ...

Momentálne mám fantastický vzťah, rozhodne chcem svadbu a taktiež máme každý nejaké "fondy" či už tajné, alebo len bližšie nepomenované. No nikdy by mňa či moju lásku nenapadlo aby sme mali nejaké sporenie pre prípad rozchodu ... to je ako stanoviť si dátum, že 17.mája 2020 podvediem a pomaly sa budem pripravovať na ten okamih :D

Ja sa držím hesla, že čo dáš to sa ti vráti ... ak dáš dôveru, dostaneš ju ak nedôveru, príde časom späť , len možno v inej forme.

Na záver, odporúčam všetkým, ktorí sa boja opustenia, aby skôr investovali čas do partnera, rozhovorov a diskusie ako do nejakých nezmyselných diskusií ,...

Strana
z6