Založenie domu, na ktorom je hypotéka
Ahojte.. viete niekto či je možné založiť dom na ktorom je zatiaľ pôžička ?
Nie
Však už založený je....
Ak je založený hypotékou,ste majitelia domu a aj dlžníci na hypo,dá sa hypotéka navýšiť/refinancovať a tak prísť k nejakým peniazom,ak dom má vyššiu hodnotu ako keď ste brali úver/máte už nejakú vyššiu časť splatenu..ale ak napr. Chcete založiť rodičovsky dom,na ktorom je hypo aby ste nemuseli brat spotrebak na dofinancovanie vlastnej hypoteky,alebo hocijaký iný úver,tak nie nedá sa...
ak je voľná hodnota na dome, v rovnakej banke ako je založený dom ho založiť môžete.
@luci_ba znalecky posudok rodičovského domu je 250tis, na dom ktorý chceme stavať my treba pôžičku 130tis.. a v jednej banke povedali, že sa dá v druhej vraj nie.. tak v tom mám kvalitný chaos😀🙈
A pôžička na ňom je 80tisic..
môžeš založiť dom znova ďalším úverom, ak je hodnota domu vyššia ako dva úvery. Ale založený dom musí byť len v jednej banke. Čiže oba úvery v jednej banke musíš mať. A na LV môžeš mať aj dve záložné práva ale v prospech jednej banky.
Presne tak. Ak je znalecký 250.000€ maximálne hypo dostanete 225.000, štandardne 200.000. Našťastie už žiadna banka neaplikuje koeficient zaťaženia (preto to ani nebudem ďalej rozvíjať) no a treba povedať v ktorej banke je dom založený, pretože na výstavbu su dobré tak 3 banky na trhu.
Druhá vec je, že ak ste chceli zobrať hypotéku bezúčelovo zoberiete maximálne do 200.000€, teda 120.000€. žiadna banka nedá viac ako 80% z hodnoty bezúčelovo. No alebo potom to riešiť účelovo, akurát je to oveľa komplikovanejšie pretože čerpanie je postupné cez tranže. Už máte predstavu v ktorej banke by ste to riešili?
@jakubvojcik ak sa smiem opýtať ktoré banky to sú
@mirkaveron na výstavbu pre klientov vždy volím banky veľkej štvorky (výnimočne niekedy unicredit banku ak neprechádza inde dobre príjem) no a z veľkej štvorky veľmi neodporúčam slovenskú sporiteľňu najmä z toho titulu, že výšky jednotlivých tranží určuje banka pri schválení, kde je presne rozpísané aký musí byť prírastok na stavbe, keď sa použijú peniaze na stavbu - toto je dôvod, pre ktorý sa klient môže ľahko zaseknúť s čerpaním a nechcene využiť vlastné zdroje prípadne čerpať iný úver.
Z pravidla odporúčam ČSOB, Tatru a VÚB. Malé banky na výstavbu neodporúčam.
@jakubvojcik ďakujem
Dá sa, my sme tak mali a to dokonca v inej banke ako naši. Len banka s tým musí súhlasiť.
Naši mali úver v jednej banke a my sme brali hypotéku z druhej. To bolo asi osem rokov dozadu.
Keď ti v jednej banke povedali, že sa to dá, tak si zober hypotéku od teba nich
@jana005 teraz to už tak nefunguje, žiadna banka na to nepristúpi aj keď by bolo fajn ak by áno. Nechcú sa ešte medzi sebou hašteriť keby náhodou došlo k odobratiu nehnuteľnosti po exekúčnom konaní.
No a na výstavbu si treba dať pozor, najviac problémov je pri výstavbe čiže je veeľmi dôležité s ktorou bankou si vyberiete spolupracovať, je to beh na dlhšiu trať ak sa rieši účel výstavba.
takže hodnota domu podla posudku ked je 250tis a dajme tomu že je založený vo VUB. Voľnu hodnotu zistíš ako 250 x 0.8 (0.8 je 80%ltv čo dávajú väčšinou banky) =200 tis. odratas existujuci úver t.j. 200 - 80 = 120tis. Takže ak máte príjmy na to, aby ste si vzali ďalší úver, a chcete dom opäť zalozit vo VUB, tak maximalna hodnota ktorú vie pokryt dom je 120tis.
samozrejme dve banky sa na liste vlastníctva neznesú, t.j. ak mas povodny uver vo VUB tak aj ten novy musi byť vo VÚB
@jakubvojcik poradili nám VÚB / Slovenska sporiteľňa 🙂
No paradoxne ja som v tejto dobe viac za ČSOB a Tatra banku. Iba z toho titulu vubka trošičku klesla lebo teraz dáva na domy iba 70% LTV, Slovenskú sporiteľňu som vysvetlil vyššie, tam by som staval iba keby vám to nevyšlo dobre v ostatných troch veľkých bankách.
Na druhú stranu ak máte nehnuteľnosť na založenie ideálne by pre vás bolo vybrať 120.000€ cez VÚB ako bezúčel a 10.000€ buď z vlastných zdrojov alebo dofinancovať ďalším úverom (aj spotrebným keď tak) a po dostavaní zrefinancovať do jednej hypotéky.
Ak chcete, môžeme sa mailovo spojiť a napíšem vám dôležité veci, na ktoré si dať pozor pri výstavbe pretože tento proces je najviac chybný ak sa zle zvolí spôsob financovania.
veruze nie, nie je to mozne 🙂
@jakubvojcik vtedy sa to dalo, tak sme to využili. Ale keď jej v jednej banke povedali, že sa to dá, tak nevidím problém.
A chápem, že banka nechce inú banku, lebo potom sú z toho problémy
@jana005 Jasne veď ja nie v zlom. No a tá jedna banka čo povedala áno bude buď tá istá v ktorej už majú prvotný úver alebo pracovníčka urobila chybu. Mal som veľa prípadov kedy pracovníčka povedala niečo zle a overovali sme to cez nadriadených lebo som vedel že to tak nie je.

nie lebo už raz založeni je ked je na ňom pôžička.To sa asi ani neda.