Zaplatená pôžička je stále vymáhaná
Dobrý deň. Dňa 11.7.2017 som si požičal hotovosť od kamarátky. Napísali sme zmluvu, nebola overená notárom. Splátky som jej chodil nosiť domov v hotovosti, tak to bolo uvedené aj na zmluve. Niekedy pri tom bol aj jej priateľ ako svedok. Ide o to, že som jej zaplatil všetky peniaze, ale nemám žiadny doklad, nikdy mi ani raz nedala žiadne potvrdenie a ja som to ani nežiadal. Veď načo keď sme boli kamaráti. Ale situácia sa zmenila, rozkmotrili sme sa a pred mesiacom mi prišli domov vymáhači s tým, že ma udala a chce po mne celú sumu znovu, od úplnej nuly aby som všetko vrátil. Ja som sa s nimi rozprával, napísali do papierov, že som celý dlh uhradil v hotovosti. A dnes mi prišla obsielka od advokáta čo robí rozhodcovský súd, že ma žaluje a chce celú sumu. Čo mám robiť? Som zúfalý :( . Ďakujem za každú radu.
@nafka0483 asi spravím tak, že budem stále hovoriť jedno a to isté, že som zaplatil... len je smutné, že nemám ako dokázať pravdu, jej muž drží s ňou a ešte smutnejšie, že všetko dokazovanie je na mne...A odporúčam každému, vezmite si zo mňa odstrašujúci príklad, aby ste takto nedopadli. Kamaráti, nekamaráti, všetko sa vie otočiť.
@draik ja som to uhradil v hotovosti, nemal som prečo hovoriť opak, alebo že som peniaze nedostal. Chodil som ich mesiace vracať. Veď to museli vidieť aj susedia, aj moja rodina to vie, aj moja žena. Ja mám svedkov, že som to platil. Len to nie je nič platné, keďže chce dotyčná všetko od znova.
@draik A v pripade, ze tu zmluvu maju spisanu len tak "laicky" a nie je tam teda uvedene, ze potvrdzuju podpismi, ze doslo k odovzdaniu penazi, tak by to teoreticky mohol rozporovat? Ze pozicka mu poskytnuta nebola?
A povazuje sa teda to co tam dopisal za to, ze aj keby dotycna nemala dokaz o odovzdani penazi, tak ze tymto vlastne dlh priznal?
Mas svedkov ze si to platil v zmysle, ze boli pritomni ked si jej tie peniaze daval? Alebo v zmysle, ze vedeli o tom, lebo si povedal, ze jej chodis splacat?
pocuj a keby si odpovedal draikovi na tie otazky co ti dava? mozno by ti aj pomohol 🤷♀️ Ved z toho, co spomina si mu nic nepovedal. Napriklad kedy vola pozicka, ako mate splacanie v zmluve, ci bola poskytnuta v hotovosti, ci je o poskytnuti doklad...
No to je zapeklita situacia no ak ste platili pravidelne a vyberali peziaze z bankomatu v rovnakom termine, tak to by mozno mohlo byt uznane ako dokaz zvlast ak to boli presne sumy splatky.
Aj ked uz neskoro radit, ale napisem ako som to mala ja a mozno to niekomu pomoze ako ochranit seba aj toho co poziciava. Mne poziciavala nemalu sumu sefka na dobu urcitu (potrebovala som nieco uhradit a cakala som na peniaze). Napisali sme zmluvu, kde sme uviedli vsetko co bolo treba. Peniaze mi dala v hotovosti pred svedkom, ktory tiez peniaze prepocital a podpisali sme vsetci traja zmluvu. Ja som jej peniaze vratila jednorazovo v dohodnutom termine, no tentokrat na ucet. Akonahle jej prisli peniaze (ja som sa este pre istotu preukazala vypisom z uctu), zmluvu sme preskrtli s poznamkou uhradene + datum a podpisali. Takto sme kryte obe a to sa pozname takmer 20 rokov a verime si.
Nabuduce ked pojde o pozicku od sukromnej osoby, tak splatky na ucet nech je dokaz vypis alebo ked v hotovosti, tak proti podpisu na prijmovy doklad. Aj ked by som radsej volila ucet.
@draik som v práci tak som nestihol hneď odpísať, prepáčte. Zmluvu sme podpísali 11.7.2017 na sumu 3300,- s tým, že je v nej uvedené, že som peniaze prevzal v hotovosti. Ďalej, že zaplatím úrok 1500,- , celkom teda 4800,- . Vracať mám po 50 eur mesačne do 20. dňa v mesiaci, prvá splátka bola 20.7.2017 a že splátky jej mám dávať v mieste bydliska, zato som jej dával peniaze na ruku. Ďalej , že v prípade mimoriadnych splátok sa úrok kráti adekvátne. Posledná splátka podľa splátkového kalendára mala byť 20.7.2025. My sme boli za dobre, preto mi aj peniaze požičala. Lenže to som nevedel, že bola taká ochotná len kvôli tomu, že bola do mňa zamilovaná, tým si ma asi chcela pripútať, ja som si našiel priateľku a už bolo zle. Keď som sa oženil tak bolo ešte horšie, zato sme naškrabali peniaze čo sme so ženou mali a naraz som jej to išiel zaviesť, sme z jedného mesta. Ten jej priateľ je môj kamarát ešte zo školských čias, s ním som sa tiež rozkmotril lebo som mu požičal auto, celé ho rozmlátil tak, že oprava stála vyše tisíc eur a tým som ukončil kamarátstvo s ním. A obaja si teraz asi myslia, že keď som sa s nimi prestal rozprávať tak sa na mne aspoň zahoja takýmto spôsobom. Sme všetci dospelý ľudia, nechápem čo sa s nimi stalo, poznáme sa roky rokúce, ja chcem žiť iný život a to im asi nebolo po srsti. Kým som bol sám tak sme všetci traja chodili na chaty, dovolenky a podobne, plus ďalší ľudia s partie. Ale už máme všetci cez 30 rokov, ja som našiel ženu s ktorou som sa usadil a nemám potrebu vymetať koncerty... No a už som bol ten čo trhá partiu. Mimochodom, kamarát čo mi rozbil auto tak, že začínalo čelným sklom a môže byť rád, že nezostal na vozíku mi sľúbil, že mi tie peniaze za opravu vráti. Do dneska mi nedal ani euro. To tiež ho mám vláčiť po súdoch ako ony mňa? Je mi z toho celého zle :(
@potvorka88 ja už nechcem žiadnu pôžičku ani vidieť, ani od súkromnej osoby ani z banky, z nikade.
@qetka to, že mi tie peniaze skutočne dala, o tom nie je doklad. V zmluve je písané, že mi ich dá pri podpise zmluvy. Ale tiež len na ruku mi ich dala, nemá tiež žiadny doklad. Ani jeden nemáme, existuje len zmluva a nič viac .
Ak je v zmluve uvedené, že jej podpisom potvrdzujete prevzatie pôžičky, tak žiaden ďalší doklad na preukázanie tejto skutočnosti potrebný nie je.
@draik myslel som si to, ďakujem za odpoveď . Toto je asi stratený prípad :(
A nemáte aspoň nejaké sms alebo konverzácie ako dôkaz , že ste zaplatili aspoň niečo ? Trebalo by sa vám poinformovat u nejaké právnika, že ako to môžete ďalej riešiť... Aj keď neviem či je jej zmluva platná...ale hádať sa nebudem. V každom prípade vám držím palce , nech to dopadne dobre. Vidíte aké sú ľudia svine..
@lenuska9999 ďakujem pekne, budem sa snažiť to vyriešiť ako najlepšie viem, nechcem zbytočné komplikácie. Sám si neporadím, musím to dať právnikovi . Posledná správa bola, že jej to do konca roka zaplatím a ona výsmech, že drží palce a podobne a potom ticho. Len teraz vymáhači a dopis od advokáta
Tak oni ti ešte pokazia auto zaplatil si celkom dosť úrok na to ze ste v tej dobe boli za dobre tak to je riadne silná káva držím palce a tiež ma zaujíma ako to celé dopadne hlavu hore
No ak si to vyberal z uctu a nosil jej domov tak si teda velmi naivny... Zvlast ked si bol ochotny podpisat nejaku na kolene robenu zmluvu, ale poslednu splatku si si nedal potvrdit.
Ak si peniaze vyberal z uctu a nosil jej mozno aspon to by mohol byt dokaz, ze si pravidelne vytahoval urcitu hotovost a daval jej ju... Suctom by to snad malo sediet na tu dlznu sumu... Nejake spravy, ze si na ceste so splatkou a tak?
@kitycat nie, len som zavolal ako vždy či je doma alebo jej frajer. Z účtu som nevyberal, som živnostník a robím už roky v tej istej firme, šéf mi dáva peniaze za faktúry v hotovosti. Ja ich dám manželke a tá si je vloží na svoj účet, v banke mala lepšie podmienky tak som svoj zrušil. Ja som nebol naivný , bol som úplný deb...., keď už tak musím povedať :(
No ako s +50% urokom je len malo, co konstruktivne povedat... Ak to zase budes splacat pytaj si potvrdenky...
Zivnostnik bez uctu v banke? To sa da?
ja k tomu vsetkemu len jedno - asi nebola taka zamilovana, ako pises, zamilovana zena by si neuctovala takmer 50% urok, za taky za bude milovat kazda nebankovka 🙂 hnusne si sa popalil, nabuduce radsej brat pozicku priamo z banky, nez od takychto uzernickych "kamaratov"
@nafka0483 áno dá, nemusím mať účet
@kitycat nebudem, spravím všetko pre to aby som už neplatil, už som raz zaplatil, nebudem to robiť zase, už len z princípu
@evkao už nechcem od nikoho nič, len svätý pokoj 🙂
Neuctujes nikdy platby za viac ako 5000?
Teraz už len zostáva jedine rozbiť jej drzku. Je to pekná svi..
Zdravim Vas, ako ste dopadol? Pretoze Patriot Group je firma uzernikov, su to podvodnici!!! Akonahle im poskodeny naleti a nieco podpise, je v pasci lebo svoje podvody legalizuju cez rozhodcu Vojteka!!! A vseobecne sudy maju obmedzene moznosti do tychto rozhodnuti zasahovat,! Rozhodca Vojtek je ich clovek!!! Takze spravodliveho procesu sa nedockate!!

@nafka0483
Zmluza vypracovaná odborníkom ani osvedčené podpisy nepotvrdzujú, že došlo k poskytnutiu pôžičky. Ak sa poskytuje v hotovosti, obvykle sa v zmluvách píše, že dlžník podpisom zmluvy potvrdzuje aj prevzatie peňazí.
Osvedčenie sa robí preto, aby dlžník nezačal vymýšľať, že to nepodpísal, čo by znamenalo predĺženie konania.
Prweto som aj zadávateľa upozornil, že predpokladám, že veriteľ dôkaz o poskytnutí pôžičky má. Inak, čo sa týka splátok, je v dôkaznej núdzi a môže to pre neho znamenať drahú lekciu do života. Ale to všetko posúdi právnik, ktorý nahliadne do všetkých podkladov a komunikácie medzi nimi.
Minimálne si však zadávateľ pokazil svoju pozíciu tým, že na zmluvu vlastnoručne, ako uviedol, napísal, " sporujem dlžnú sumu tým, že som dlh uhradil v hotovosti. "