icon

Závidím nízke hypotéky

3. jan 2026

Toto je len take moje stazovanie, ale ked vidim ze niektore platite hypoteku do 500eur, mam oci pre plac. Je to neskutocne malo, a zavidim vam. Predstava, ze za take male peniaze mate VLASTNY byt je neuveritelna, ceny najmov su ovela ovela vyssie a byt nie je vas. Ja tento rok koncim skolu, financna pomoc od rodicov na kupu bytu neprichadza do uvahy, priatela/manzela nemam, takze hypoteku by som urcite nedostala.

Strana
z4
anonym_29d965
3. jan 2026

@anonym_autor v časoch, keď ľudia brali hypotéky so splátkou do 500€, platili vysokú sumu na vtedajšie príjmy. Treba sa na to pozrieť reálne. Aj my sme mali splátku hypo 140€ ale vtedy priemerná mzda na Slovensku bola okolo 500-600€… teraz by to bola smiešna suma, vtedy 1/3 z výplaty.

anonym_df40ef
3. jan 2026

@anonym_autor my mame dom a platime 450 eur.Hypoteka z pred piatich rokov v dobe covidu, vtedy branych 140 tis.

anonym_d10ca4
3. jan 2026

@anonym_autor si mladučká, máš celý život pred sebou. Pár rokov zatneš zuby, budeš pracovať, prípadne budeš mať popri práci ešte brigádu, alebo môžeš skúsiť zamakať v zahraničí a neverím, že aspoň na garsónku nebude. A možno o pár rokov už nebudeš sama alebo časom vymeníš garsónku za väčší byt. Čím skôr začneš, tým lepšie, cena bytu bude stúpať, tvoj plat tiež, ale splátka ostane rovnaká

anonym_2d7705
3. jan 2026

Ja teraz riesim hypoteku so splatkou 500€ som sama slobodna, pracujuca, nezarabam majland. Ano ak chces domek na kopečku v Rači tak to nestaci ale mimo BA si v pohode.

anonym_cf86e8
3. jan 2026

Moja milá. Ja som nemala žiadnu pomoc od rodičov. Pár rokov po škole som zobrala hypo a zvyšok prekryla spotrebákom. Zarábala som v čistom 800 eur a 580 eur som platila za hypo, úver, energie apd. Hypo úver som mala 6,9%. A žila som...

anonym_71ff99
3. jan 2026

chceš sa porovnávať s ľuďmi čo robia 20 r ?
Však nezáviď, vyhrnieš rukáv ako aj oni pred rokmi a budeš mať.

patriciah1
3. jan 2026

My máme hypo tesne pod 500€, ale v čase, keď sme ju brali to bol iný peniaz. Na začiatku je to vždy najťažšie, časom sumu inflácia stlačí nadol. 😊

anonym_4825a9
3. jan 2026

@anonym_autor Tak, keďže vieš z akej si rodiny a že ti nič nedajú, hádam študuješ niečo perspektívne a po skončení školy začneš slušne zarábať. Tvoja budúcnosť je v tvojich rukách, žiadny manžel neznamená istotu zabezpečenia navždy.

klarissa25
3. jan 2026

My platime za hypo 800e… jasne je to dost… ale da sa to

anonym_a90200
3. jan 2026

@anonym_autor no zavid skor tym, co ziadnu hypoteku nemaju lebo ju nepotrebuju 👍🏻
Ja osobne mam sialeny najom no nemam momentalne na vyber takze makam aby som si vsetko zaplatila aj dietatu a este nieco nasetrila
Ale samozrejme mam plat vyssi

petamich
3. jan 2026

Mozno staci mat realisticke ocakavania a neocakavat, ze tyzden po skole si kupis velkometrazny byt v novostavbe v Bratislave 🤷‍♀️.

Vacsina z nas nic nezdedi, ani im rodicia nic nedaju, ani in na starte nepomozu...netreba mat naivne predstavy.

anonym_121ad3
3. jan 2026

Brali sme hypo pred troma rokmi, splátka je 440e, budeme ju splácať 24r a brali sme 100 000. Ked sme brali hypo, ja som.mala 23r, muž 25r.
Bolo to ťažké na začiatku, no teraz je to uz lepšie.

anonym_cd4039
3. jan 2026

@anonym_autor nezavid, ja som brala úver po škole so 7,5% úrokom, o 3,5 sme vtedy ani nesnívali … a to sme boli v 2 izb byte kým nezačali chodiť deti do školy… postupne sme si mohli dovoliť väčší… ale všetko pekne pomaličky… dnes by chcela každá pomaly vilu hneď po škole.

anonym_13e5ec
3. jan 2026

Ale baby, ja si myslim, ze ona ani nechce velkometrazny byt niekde v centre mesta. Ja co pozeram byty a hlavne teraz domy, tak v BB je to sialene. Mozeme sa porovnat s cenami s Prahou, este aj tam na okraji najdes lacnejsie ako tu na Ponikach niekedy, co je strasne vzhladom na pracovne moznosti. Bezne za stare domy v povodnom stave pytaju okolo 250-300 tisic a kde je este rekonstrukcia? Mini novostavby o velkosti bytu s malym vybehom, velmi malo, a ked, tak za 500 tisic. A to nie je centrum mesta, to su dediny...🫣

bomba36
3. jan 2026

Lenže aj príjmy sme mali o dosť menšie. Dnes si povieme aká super splátka, ale vtedy sme rátali každý cent.

sisamisaaa
3. jan 2026

Ja som platila 200€ v dobe keď to bola tretina mojej výplaty. Za x rokov to bola smiešna suma. Dnes platíme takú sumu čo je v podstate celá moja výplata, život platí polovička. Ale berieme to tak že za ďalších x rokov aj toto bude smiešna suma dúfam.

anonym_fb2f51
3. jan 2026

Veru my platim 1030eur len hypo,k tomu 100eur poistenie,dalsie poistky deti,ja to je dalsich 200eur,ale zase to neni na 30r,ale 20r tak preto.Ale zase ani nezarabame malo.Platy nam opet porastu,takze je to vsetko primerane prijmu aj tu 1000cku odlozime,ked su neni vysoke vydaje zase.

anonym_154258
3. jan 2026

@anonym_autor ked som si brala hypoteku tak som platila cca 350€ mesacne plus cca 200€ energie a spravu atd a plat som mala 1000€ v cistom, podotykam ako lekar, aj ked v odbore kde nie su nocne sluzby, takze ziadne priplatky😀 takze tiez som moc nevyskakovala. Teraz uz aj s muzom mame 2 byty este jeden prerabame a hypoteky mame 1300€ a 500€, takze neviem no, tiez keby som ho spoznala 10r dozadu asi mame nizsiu, ale cim skor si kupis vlastny byt, tym to bude lepsie. 20% som si nasetrila ale tym, ze som 2 roky byvala u nasich a mohla si setrit, inak by som mala holu rit, napriek celkom dobremu vzdelaniu, ale zas dochadzala som vlakom hodinu do prace plus mhd a naspat tiez tak. Hrozne obdobie. Ale vo vacsich mestach je to teraz ozaj bieda pomer prijem/hypo.

anonym_8a44a7
3. jan 2026

Nemusíš si kupovať hneď 3izbák, verím že niečo menšie za rozumný peniaze sa na Slovensku vari snáď nájde

anonym_a3fa94
3. jan 2026

Problém ani nie si úroky, ale že z tých biednych platov hypo ani nedajú.

anonym_96d452
3. jan 2026

Ja mam dom v Bratislave 5 izbovy a platim 520 mesacne, ale este 19 rokov budem (ak nedam mimoriadne splatky). Ked som kupovala dom tak ma vsetci odhovorali, ze dom si zena nekupuje sama, ze potrebuje muza atd. Postavila som si hlavu lebo byt som v tej dobe nechcela, ale teraz za tu cenu by som si tu tak velku izbu prenajala. Teraz planujem kupit investicny byt bud tento alebo buduci rok, ale ako sa vravi clovek mieni pan Boh meni. Tak snad to vyjde.

anonym_6513c5
3. jan 2026

Dievčatá zas netvarte sa že to bolo tazsie kedysi, lebo nebolo. Ja to nezavidim dnesnym mladým absolutne. Majú to oveľa tazsie ako sme mali my. Tie čo tu píšete že splátku s nákladmi ste mali pomaly 75% z platu, tak tie by ste sa k vlastnému bývaniu nedostali ani omylom dnes. A to iste kto dostal 100%hypo. Dnes mat ako mlady človek 20% z ceny nehnuteľnosti, pritom dovtedy platit najom niekde a žiť.. Nehvooriac o pomere príjmy/ cena nehnuteľností v minulosti a teraz. Pred 8rokmi som si kúpila byt s mojim príjmom- za tu dobu stúpla cena bytu skoro o 100% ale môj príjem sa o 100% nezvýšil.

anonym_b4bb0c
3. jan 2026

Áno, máš pravdu. My sme brali pred 15 rokmi, boli rôzne zvýhodnenia pre mladých, nízke úroky, nemuseli sme mať 20% hotovosť. Teraz sú podmienky príšerné. Už je len otázka času, kedy väčšina ľudí bude žiť v podnájmoch, na západe bežná prax.

anonym_6513c5
3. jan 2026
@anonym_cf86e8

Moja milá. Ja som nemala žiadnu pomoc od rodičov. Pár rokov po škole som zobrala hypo a zvyšok prekryla spotrebákom. Zarábala som v čistom 800 eur a 580 eur som platila za hypo, úver, energie apd. Hypo úver som mala 6,9%. A žila som...

@anonym_cf86e8 No tak presne ty by si sa dnes už takto “netrápila” pretože by si tu hypoteku jednoducho nedostala. K vlastnému bývaniu by si sa už určite nedostala. Čize za 400€ niekde izba v zdieľanom byte s cudzími roky rokuce. A o tom presne hovoria dnešní mladí. Tie podmienky sú dnes pre nich hrozne. Hneď po škole len málokto zarobí dost, a dokym našetria 20% z nehnuteľnosti, tak tie zatiaľ zdražejú o 100%, tak ako to bolo posledných 8rokov.

anonym_dec7c5
3. jan 2026

@anonym_autor ja mám úrok 1,09%, brala som hypo v 2022 a ten úrok mám do 2027. Platím 240€, som spokojná, ale čo bude v 2027 netuším. Do nájmu by som veru nechcela.

anonym_dad890
3. jan 2026
@anonym_6513c5

Dievčatá zas netvarte sa že to bolo tazsie kedysi, lebo nebolo. Ja to nezavidim dnesnym mladým absolutne. Majú to oveľa tazsie ako sme mali my. Tie čo tu píšete že splátku s nákladmi ste mali pomaly 75% z platu, tak tie by ste sa k vlastnému bývaniu nedostali ani omylom dnes. A to iste kto dostal 100%hypo. Dnes mat ako mlady človek 20% z ceny nehnuteľnosti, pritom dovtedy platit najom niekde a žiť.. Nehvooriac o pomere príjmy/ cena nehnuteľností v minulosti a teraz. Pred 8rokmi som si kúpila byt s mojim príjmom- za tu dobu stúpla cena bytu skoro o 100% ale môj príjem sa o 100% nezvýšil.

@anonym_6513c5 Sucasni mladi ludia musia uz pocas vysokej skoly byvat s priatelom/priatelkou v podnajme, dovolenky v zahranici, auto, atd.
My sme chodili vlakmi, mhdckou, jedli aj suche rozky a byvali u rodicov 2-3 roky po ukonceni studia. Skrina na oblecenie obsahovala max 20ks vrchneho oblecenia a vsetci boli ok. Topanky sa vyhodilii po rokoch nosenia
Nech skusia a 20% akontacie na jednoizbovy byt budu mat tri roky.

anonym_76ab87
3. jan 2026

Ja platim hypoteku 370€ mesacne, ale iba na stary 2 izbak v meste. Som zmierena s tym, ze nikdy nebudem mat dom ci chalupu, ale ostanem v tomto byte az do dochodku kym to nesplatim. Tiez som nemala startovaciu drahu od rodicov ani ziadneho chlapa, ale nemozem im to vycitat lebo boli obycajni robotnici a nezarabali vela. Drzim palce nech cosi vymyslis 🫶

anonym_adcf41
3. jan 2026
@anonym_dec7c5

@anonym_autor ja mám úrok 1,09%, brala som hypo v 2022 a ten úrok mám do 2027. Platím 240€, som spokojná, ale čo bude v 2027 netuším. Do nájmu by som veru nechcela.

@anonym_dec7c5 Ja to mám rovnako ako ty, zasa už nejaká časť bude za tých prvých päť rokov splatená, a možno trochen ešte klesnú úroky, tak splátka sa až tak veľmi nezvýši. Ja teda tak uvažujem, uvidíme ale...

anonym_cfce76
3. jan 2026
@anonym_6513c5

@anonym_6513c5 presne tak

anonym_cfce76
3. jan 2026
@anonym_6513c5

@anonym_cf86e8 No tak presne ty by si sa dnes už takto “netrápila” pretože by si tu hypoteku jednoducho nedostala. K vlastnému bývaniu by si sa už určite nedostala. Čize za 400€ niekde izba v zdieľanom byte s cudzími roky rokuce. A o tom presne hovoria dnešní mladí. Tie podmienky sú dnes pre nich hrozne. Hneď po škole len málokto zarobí dost, a dokym našetria 20% z nehnuteľnosti, tak tie zatiaľ zdražejú o 100%, tak ako to bolo posledných 8rokov.

@anonym_6513c5 ďakujem za tento pohľad a za to, že to niekto skutočne chápe. Nechceme domy a veľké byty, mne by stačila garzónka, na ktorú je v súčasnej dobe naozaj ťažké dosiahnuť

Strana
z4