Závidím nízke hypotéky
Toto je len take moje stazovanie, ale ked vidim ze niektore platite hypoteku do 500eur, mam oci pre plac. Je to neskutocne malo, a zavidim vam. Predstava, ze za take male peniaze mate VLASTNY byt je neuveritelna, ceny najmov su ovela ovela vyssie a byt nie je vas. Ja tento rok koncim skolu, financna pomoc od rodicov na kupu bytu neprichadza do uvahy, priatela/manzela nemam, takze hypoteku by som urcite nedostala.
Priklanam sa k nazorom, ze treba sa trosku prebrat do reality :D studujuci clovek, by realne, aj pred 20rokmi by som povedala to iste, nemal snivat o tom, ze si ide kupit byt. Ty mas zacat najskor pracovat, najst si kde chces zit, ako... a potom si hladat vlstne trvale byvanie. Zaciatok kariery kludne podnajmi, zdielane byty (ASPON clovek nie je sam, co je podla mna dnes velky problem)... byvanie je riesitelne aj mimo rodicovkseho domu/bytu a nutnosti hned si brat hypo. Tu je uplne odveci mysliet na to "byt nie je moj". No nie je, lebo ho este ani nepotrebujes, mas mat oci a moznosti otvorene, ak treba vies sa zbalit odist o 150km dalej, bez zavazkov.. vsak to boli nejlepsie roky :DD pre mna teda urcite..
@anonym_autor celkovo voľakedy dali hypo 2 ľuďom čo pracujú aj s nižším príjmom nedá sa porovnávať čo bolo...aj ceny bytov, aj platy.Tych 500 eur splátka plus nejaká strava, energie, cestovné bežný život, plus zariadiť to si na nejakej sume, ktorú možno po škole ani nezaplatis záleží od školy a vzdelania.V dvojici by sa vám už lepšie plánovalo.
@anonym_a3fa94 my s mužom sme po škole mali nejakú malú sumu od rodičov, začali sme robiť a kým sme došetrili zvyšok - byty išli hore 2-násobne! žili sme 2 roky u našich a potom 5 rokov v podnájme a prvý byt sme kúpili tesne pred 30-kou na obyčajný spotrebák s hrozným úrokom, lebo ešte ani tie hypotéky neboli… na materskej keď som bola, na konci mesiaca sme mali na účte 56 korún. ako keby si dnes mala 20€ …
@biba_18 Teraz je úplne iná doba, čo na tom nechápeš? Dnes už nedostaneš 100 percent hypo a hypotéku bez dobrého príjmu tiež nedostaneš.
Ja sa tu nad niektorymi odpovedami iba usmievam. Viete o tom, ze pred 2 rokmi europska banka nastavila nove hypotekarne zakony? Netto plat minus naklady na najom/naklady na byt minus mesacne naklad na jedlo/auto/poistky = x 240 a to je maximalna hypo, ktora je mozna. Pri 800€ prijme samostatna osoba sa da v dnesnej dobe zabudnut na nejaku hypo aj v zapadakove a mozete banke vysvetlovat kolko chcete, ze vy budete iba o suchych rozkoch s vodou dalsich 10 rokov, hlavne ze mate vlastnu strechu, tabulky nepustia....
@vevesh Vies dat prosim ta link? Ja viem o tom, ze toto riesi na Slovensku NBSka (viackrat "utahovala" podmienky)... ale, ze to riesi aj ECB som nemal informaciu...
@vevesh Vies dat prosim ta link? Ja viem o tom, ze toto riesi na Slovensku NBSka (viackrat "utahovala" podmienky)... ale, ze to riesi aj ECB som nemal informaciu...
@anonym_e2249a https://www.ecb.europa.eu/mopo/decisions/html/i...
@anonym_e2249a https://www.ecb.europa.eu/mopo/decisions/html/i...
@vevesh v tom linku pisu o strategii a toku penazi voci bankam. Nic o ziadnych 240 mesiacoch. Ano, toto pravidlo je definovane NBSkou.
Ak mas priamy link na vyhlasku (ani som nic nenasiel pri hladani a precitani tych clankov na odkaze)...
@vevesh v tom linku pisu o strategii a toku penazi voci bankam. Nic o ziadnych 240 mesiacoch. Ano, toto pravidlo je definovane NBSkou.
Ak mas priamy link na vyhlasku (ani som nic nenasiel pri hladani a precitani tych clankov na odkaze)...
@anonym_e2249a treba prehladat ich spravy. Bolo to schvalene niekde koncom 2023/zaciatkom 2024. Treba trochu pohladat v ich vyhlaseniach ( v danej dobe to bolo aj napriec vsetkymi europskymi mediami, kedze to plati pre celu eu-zonu na "odbremenenie" sukromneho zadlzenia). Ja som zbezne nasla v sprave v juni 2024, ze nadalej plati predosly prisny restriktivny model zadlzenia domacnosti (t.j. uz platila dana podmienka).
@anonym_a3fa94 ty čo nechápeš že my sme ani hypo nemali? mali sme spotrebný úver s ručením a ako ručenie sme mali starorodičovský dom, lebo spotrebák nefunguje ako hypo, že sa dá zobrať na budúcu nehnuteľnosť?
@anonym_e2249a treba prehladat ich spravy. Bolo to schvalene niekde koncom 2023/zaciatkom 2024. Treba trochu pohladat v ich vyhlaseniach ( v danej dobe to bolo aj napriec vsetkymi europskymi mediami, kedze to plati pre celu eu-zonu na "odbremenenie" sukromneho zadlzenia). Ja som zbezne nasla v sprave v juni 2024, ze nadalej plati predosly prisny restriktivny model zadlzenia domacnosti (t.j. uz platila dana podmienka).
@vevesh myslim si, ze si to pleties s nasou narodnou bankou. Nikdy som nepocul, ze by ECB (eurospka centralna banka) regulovala cokolvek ine ako tok penazi pomocou nastaveni regulaci voci bankam (vseobecne) a urokovou sadzbou. Ani AI ani google nevie nic o ziadnej regulacii (okrem nasej narodnej banky)...
Nejdem tu slovickarit, len ma to zaujimalo.
@vevesh myslim si, ze si to pleties s nasou narodnou bankou. Nikdy som nepocul, ze by ECB (eurospka centralna banka) regulovala cokolvek ine ako tok penazi pomocou nastaveni regulaci voci bankam (vseobecne) a urokovou sadzbou. Ani AI ani google nevie nic o ziadnej regulacii (okrem nasej narodnej banky)...
Nejdem tu slovickarit, len ma to zaujimalo.
@anonym_e2249a o slovenskej nbs a jej nariadeniach mam malo toho, kedze je to trh, kde sa vobec nepohybujem. Mam to priamo od viacerych nemeckych bank. Dokonca mi dali aj vtedy link na to. Viem, ze take nieco hned po europskej banke prijali aj svajciari a anglicania nieco riesili, ze im sa take zasahovacky nepacia (a neviem ci to bolo pred/po brexite, lebo boli potom s lagardovou na noze...). Urcite je to nariadenie ecb a spada to pod Additional credit claims (ACCs).
@anonym_autor zavidis? Zarábal som 650eur ked som bral hypo so splatkou 240e (nehovoriac o ďalšej réžii zhruba 150€) cize som žil z mesiaca na mesiac.. ty tu plačeš ze ako je ťažko ale pomer výplaty a splátok je viacmenej to iste co bolo.. takých plackov zboznujem
@anonym_autor zavidis? Zarábal som 650eur ked som bral hypo so splatkou 240e (nehovoriac o ďalšej réžii zhruba 150€) cize som žil z mesiaca na mesiac.. ty tu plačeš ze ako je ťažko ale pomer výplaty a splátok je viacmenej to iste co bolo.. takých plackov zboznujem
@marekeram a dalsi....dnes by si tu hypo nedostal. O tom je tato diskusia.
@anonym_autor keď sme pred 8 rokmi brali hypotéku...bola to riadna suma ..keďže manžel zarábal 610€ ja som bola po rodicaku doma nezamestnaná. Splátka bola 200e a ďalších 230e bolo inkaso . Bolo to takže....až teraz je to celkom lepšie...aj keď zarába iba jeden(manžel živnostník často bez práce) tak to vieme utiahnuť...a to tiež nemáme nadštandardné platy....ale vždy sa vyskytnú nejaké extra výdavky. A odložíme veľmi málo...chceli by sme niečo väčšie...ale dobre je nám aj tak.
@marekeram a dalsi....dnes by si tu hypo nedostal. O tom je tato diskusia.
@vevesh aku tu hypo ? Kúpiš byt aj lacno neprerobeny l... ale chápem ze chceš mať v novostavbe všetko čisto nové.. bohužiaľ zlož si tie ružové okuliare ked na to nemáš a pozri sa po tom na čo máš a buduj od toho.. ale chápem ze dnes ekonomické zmýšľanie ľudí čo vyšli školu je skoro nulové
@vevesh aku tu hypo ? Kúpiš byt aj lacno neprerobeny l... ale chápem ze chceš mať v novostavbe všetko čisto nové.. bohužiaľ zlož si tie ružové okuliare ked na to nemáš a pozri sa po tom na čo máš a buduj od toho.. ale chápem ze dnes ekonomické zmýšľanie ľudí čo vyšli školu je skoro nulové
@marekeram idem z tvojho vypoctu 630€ si zarabal. 630€ - 200€ inkaso platby byt, minus 150€ strava, minus 50eur auto/poistky, minus 50e rezerva = max. 180€ mesacna hypo. 180€x 240= 43.200 hypo uz s urokmi, t.j. pri uroku 3% (extra znizene), 23.000€ cista hypo. Kde kupis garzonku za 26.000 dnes??? (Zaratala som aj 10% nasetreny kapital..). Garaze idu v urcitych mestach za 25.000...
Brali sme hypo pred troma rokmi, splátka je 440e, budeme ju splácať 24r a brali sme 100 000. Ked sme brali hypo, ja som.mala 23r, muž 25r.
Bolo to ťažké na začiatku, no teraz je to uz lepšie.
@anonym_121ad3 to mi nejak nevychadza. To s akym urokom?
@anonym_121ad3 to mi nejak nevychadza. To s akym urokom?
@katka533 2.1, neviem co ti nevychádza
@anonym_121ad3 no taka nizka splatka na 24 rokov
@katka533 úrok 2,1 , 24r, 100 000tis a 440e mesacne.
@marekeram idem z tvojho vypoctu 630€ si zarabal. 630€ - 200€ inkaso platby byt, minus 150€ strava, minus 50eur auto/poistky, minus 50e rezerva = max. 180€ mesacna hypo. 180€x 240= 43.200 hypo uz s urokmi, t.j. pri uroku 3% (extra znizene), 23.000€ cista hypo. Kde kupis garzonku za 26.000 dnes??? (Zaratala som aj 10% nasetreny kapital..). Garaze idu v urcitych mestach za 25.000...
@vevesh skoro nič z tvojho imaginarneho prepočtu nesedí.. ale aby si sa toľko nebila do hrude ako sa to nedá poviem ti ako som to spravil ja.. v práci som 6 mesiacov poberal vyšší plat (keďže v tej dobe konkrétna banka brala len pásky za posledných 6 mesiacov) s tým že ďalších 6 mesiacov mi to z výplaty bolo strhavane (ale to uz banka nerieši) tým pádom som mal možnosť zobrať si byt ktorý mal na znaleckom posudku sumu 66 tisíc eur (predávajúci ho predával za 82). Ako 22 ročný som zo svojich vlastných zdrojov a spotrebného úveru zafinancoval 10% ktoré banka žiadala.. musim sa priznať, úver bol a je stále je s úrokom 0.8% keďže fix som si dal na 7 rokov (aj ked ma v banke od neho odhovarali). Minulý rok som si tým istým bytom založil pozemok ktorý som kúpil a chceme stavať dom. A vies preco som nestaral hneď? Lebo na to nemam a musim si našetriť alebo lepsie hanodnotit pozemok aby som mohol navýšiť úver aby som postavil múry do 1 nadzemneho podlažia(to je zhruba 40tisic eur). trvá to ale ja som vytrvalý a neplacem na modrom koníkovi.. nech sa darí
@vevesh Konečne to niekto chápe o čom písala autorka. Presne o tomto! Chlap vyplakáva ake to mal ťažké, ale hypoteku pri tak malom plate dostal! Dostal! Keby si ju ma zobrať dnes, tak ho v banke vysmejú a skončil. Hypotéka 23.000, za to by asi ani byt v Snine nekúpil. Takze prd by mu pomohlo “makat”
@vevesh skoro nič z tvojho imaginarneho prepočtu nesedí.. ale aby si sa toľko nebila do hrude ako sa to nedá poviem ti ako som to spravil ja.. v práci som 6 mesiacov poberal vyšší plat (keďže v tej dobe konkrétna banka brala len pásky za posledných 6 mesiacov) s tým že ďalších 6 mesiacov mi to z výplaty bolo strhavane (ale to uz banka nerieši) tým pádom som mal možnosť zobrať si byt ktorý mal na znaleckom posudku sumu 66 tisíc eur (predávajúci ho predával za 82). Ako 22 ročný som zo svojich vlastných zdrojov a spotrebného úveru zafinancoval 10% ktoré banka žiadala.. musim sa priznať, úver bol a je stále je s úrokom 0.8% keďže fix som si dal na 7 rokov (aj ked ma v banke od neho odhovarali). Minulý rok som si tým istým bytom založil pozemok ktorý som kúpil a chceme stavať dom. A vies preco som nestaral hneď? Lebo na to nemam a musim si našetriť alebo lepsie hanodnotit pozemok aby som mohol navýšiť úver aby som postavil múry do 1 nadzemneho podlažia(to je zhruba 40tisic eur). trvá to ale ja som vytrvalý a neplacem na modrom koníkovi.. nech sa darí
@marekeram cize si ojebabral banku👏👏👏a oficialne by si so svojim prijmom ani vtedy tu hypo nedostal. Takze absolutne nemas co hovorit niekomu, ze je neschopny ci bedaka a ze zavidi a nevie....
@vevesh Konečne to niekto chápe o čom písala autorka. Presne o tomto! Chlap vyplakáva ake to mal ťažké, ale hypoteku pri tak malom plate dostal! Dostal! Keby si ju ma zobrať dnes, tak ho v banke vysmejú a skončil. Hypotéka 23.000, za to by asi ani byt v Snine nekúpil. Takze prd by mu pomohlo “makat”
@anonym_6513c5 v tej dobe bol dobry plat 1000 eur čistého.. a byty išli z roka na rok rádovo o 10tisíce hore.. to si vy neviete predstaviť aká to bola doba ci do toho ist ak náhodou o tie desaťtisíce padnú ceny znova dole keďže "odborníci " s tým všade strasili.. bolo urcite horšie obdobie na kúpu.. dnes je každý múdry ze bolo dobre kupit a aj 2 by kúpil.. prd by ste kúpili a triasli by ste sa aj s tou garsónku co v tej dobe stala 50 tisic
@marekeram cize si ojebabral banku👏👏👏a oficialne by si so svojim prijmom ani vtedy tu hypo nedostal. Takze absolutne nemas co hovorit niekomu, ze je neschopny ci bedaka a ze zavidi a nevie....
@vevesh smejem sa ked niekto obhajuje banku a zhadzuje človeka ked najde nejakú skulinku v tom ako trochu ojebat ju 😂 skus platiť 10 rokov uver este aj s extra splátkami a následne zabudni zaplatiť dve.. ako sa k tebe postaví banka 😂 ty poctivka.. som rád že nič vlastniť nebudeš lebo tvoje zmýšľanie v nadobudani majetku je veľmi chabé
@vevesh smejem sa ked niekto obhajuje banku a zhadzuje človeka ked najde nejakú skulinku v tom ako trochu ojebat ju 😂 skus platiť 10 rokov uver este aj s extra splátkami a následne zabudni zaplatiť dve.. ako sa k tebe postaví banka 😂 ty poctivka.. som rád že nič vlastniť nebudeš lebo tvoje zmýšľanie v nadobudani majetku je veľmi chabé
@marekeram ja neobhajujem banku, ja som len skritizovala tvoj postoj a vysmech k tomu. Bud povies, ze ano, nie je to takto realne a musia najst tu "skurilku" na presmyk, aby si sa k nehnutelnosti dostal alebo nevyjadrovat sa k tomu, ze clovek by chcel z 800€ prijmom hypo. Nikde ju jednoducho nedostane v sucasnosti a o tomto je tato tema od zaciatku...
@vevesh takto to bezne robila kopa zamestnancov. CIze ziadna rarita to nebola a dalo sa. Dnes ale tie ceny nehnutelnosti su inde a uz by im to nevyslo a malokto pri odvodovom zatazeni si to takto "vybavi". Tu aspon mal marek na spoluucast :DD ja ked som brala hypo, resp. my sme ju brali dvaja, tak sme brali 100% :DD
Ja zase si myslim, ze je fajn ze sa hypo sprisnuju, nech si vravi kto chce co chce, jedine k comu lahko dostupne hypoteky viedli bolo to, ze tu rozni priekupnici nehnutelnosti kupovali byty jedna radost a ceny rastli neprimerane k realite, a to ze si zrazu niekto vypytal +50% na dvojizbovy byt, problem nebol, vsak hypo si zobrali ti co chceli na 100%, ale s efektom ze hned vsetky 2i zareagovali a zdrazeli.,
O investicnych bytoch ani nehovorim. Nech to kupuju ti, co realne na to maju financie a trh sa ocisti od kadejakych "pokusov".
@vevesh takto to bezne robila kopa zamestnancov. CIze ziadna rarita to nebola a dalo sa. Dnes ale tie ceny nehnutelnosti su inde a uz by im to nevyslo a malokto pri odvodovom zatazeni si to takto "vybavi". Tu aspon mal marek na spoluucast :DD ja ked som brala hypo, resp. my sme ju brali dvaja, tak sme brali 100% :DD
Ja zase si myslim, ze je fajn ze sa hypo sprisnuju, nech si vravi kto chce co chce, jedine k comu lahko dostupne hypoteky viedli bolo to, ze tu rozni priekupnici nehnutelnosti kupovali byty jedna radost a ceny rastli neprimerane k realite, a to ze si zrazu niekto vypytal +50% na dvojizbovy byt, problem nebol, vsak hypo si zobrali ti co chceli na 100%, ale s efektom ze hned vsetky 2i zareagovali a zdrazeli.,
O investicnych bytoch ani nehovorim. Nech to kupuju ti, co realne na to maju financie a trh sa ocisti od kadejakych "pokusov".
@simca06022011 ja to chapem a viem. A viem, ze dnes ma banka moznost vypytat si papiere zo socialnej poistovne a overit si prijem. Cize, take ako on uviedol, uz malokomu prejde. A toboz, ak je nejaky oficialny zamestnavatel lidl/ministerstvo skolstva ci ina nadnarodna spolocnost- toto by nedal ani v minulosti, nieto teraz.... Toto bolo mozne u jozka sukromnika...
@anonym_autor ak mozes zostan po skole u rodicov a zacni pracovat. Nikde neusetris tolko ako ked budes este byvat s rodicmi. Neskor si mozno najdes partnera s ktorym si zoberes hypo na maly byt. Hlavne teraz nevymyslaj a nechod do podnajmu. Lebo nic neusetris peniaze do vzduchu
@simca06022011 ja to chapem a viem. A viem, ze dnes ma banka moznost vypytat si papiere zo socialnej poistovne a overit si prijem. Cize, take ako on uviedol, uz malokomu prejde. A toboz, ak je nejaky oficialny zamestnavatel lidl/ministerstvo skolstva ci ina nadnarodna spolocnost- toto by nedal ani v minulosti, nieto teraz.... Toto bolo mozne u jozka sukromnika...
@vevesh myslim ze ziadne papiere nepotrebuje pytat. Vidia to v systeme davno. Uz za mojej " ery" to videli. Preto realne sa mzdy vyssie vyplacali. Ono je dost davno, ked stacilo len potvrdenie o prijmoch vypisane. Ak neriesili krizovu kontrolu tak rieisli vyplatne pasky a porovnavali realne ci t3n plat prisiel na ucet.
Ale to je jedno samozrejme dnes. Je fajn ze sa toto sprisnuje aj ked to veru fer niekomu nemusi prist. Potom uz je len na ludoch ci budu ochotni dat 250t za 3i byt v lokalite o nicom alebo ceny pojdu dole. Kym sa najdu ludia co to zaplatia, tak samozrrjme mozu ludia len sa stazovat...

Tak zalezi od hodnoty nehnutelnosti a vysky uveru.. ak si niekto vezme dom za 500t, tak nemoze chciet splatku ako ten s bytom za 100t.. .mam hypo 10+rokov a splatku 800EUR.. proste to nema nic s tym ze je to stara hypo, rolu tam hra suma. To ze su teraz vysoke ceny je vec druha.. na druhej strane, pred 10r bolo bezne zarabat 500EUR (aj menej!!!
). Dnes je minimalka dvojnasobna.