Závidím nízke hypotéky
Toto je len take moje stazovanie, ale ked vidim ze niektore platite hypoteku do 500eur, mam oci pre plac. Je to neskutocne malo, a zavidim vam. Predstava, ze za take male peniaze mate VLASTNY byt je neuveritelna, ceny najmov su ovela ovela vyssie a byt nie je vas. Ja tento rok koncim skolu, financna pomoc od rodicov na kupu bytu neprichadza do uvahy, priatela/manzela nemam, takze hypoteku by som urcite nedostala.
My sme brali hypo pred rokom, vlastne sme zobrali 2 aby sme to všetko poskladali. Jedna na 140K a druhá 60K, úroky 4,39% a 4,09% a splátky dokopy takmer 1000€. Au. 😁 Ale už sme odvtedy požiadali o zníženie úroku na tú prvú, väčšiu, od ďalšieho mesiaca ušetríme 100€ mesačne. V marci (dá sa až po 12 splátkach) zas požiadame aj o druhú, tak snáď o ďalších cca 50€ menej to bude. A tak, krútime sa, vymýšľame. Akurát som teraz od januára nastúpila na materskú, koncom leta prejdem na rodičák a to ešte len bude sranda splácať. 😁Ale ono je to tak, že proste teraz je to veľa. Ale ten dom čo sme kúpili pred rokom by nás už teraz stál minimálne o 50 až 100K viac keď vidím za aké ceny idú domy teraz, aj náš developer tu bol lebo sme niečo reklamovali a povedal že máme byť radi, lebo teraz rovnaké domy stavia a predáva o 140K viac. No a snáď aj tie platy pôjdu hore a kým sa vrátim z materskej do práce bude to “pár šupov” ako ty spomínaš hypo pod 500€. Ale teraz to vôbec nie je málo, je to veľa a je to stresujúce ale treba to len vydržať. No našťastie sme s manželom dvaja, ale zas aj máme veľký dom pre rodinu. Keby som bola sama, beriem malý byt, nie som na rodičáku a som na tom podobne. 😁 A samozrejme nie sme v BA, tam sú domy drahšie, ale zase aj tie platy sú vyššie, ja som v BA zamestnaná (robím HO, dochádzam len pár dní v mesiaci) a zarábam tak o 500€ viac ako kamošky tu u nás, mám oveľa viac benefitov. Čiže ak niekto povie že mimo BA je lacno tak ano, ale často aj tie platy sú nižšie. Proste treba sa len kusnúť, skočiť do toho a zamakať a o pár rokov bude lepšie. 😊
@anonym_autor Keď vidím príspevky ako niekto závidí ( to je jedno či vzťah, či peniaze, prácu alebo čokoľvek) je mi nevoľno. Je to hnus, závidí len odpad
Sme aj niektore, ktore nemaju vobec ziadnu hypo 🤷
@anonym_autor Neboj sa toho, najdes si pracu, zamakas, posetris a pojde to. Ked som si pred 8 rokmi brala hypo, tak moja mesacna splatka bola sice 250 eur ale moj mesacny cisty prijem bol 1000 eur. Kupila som si garsonku v BA lebo nic vacsie som si nemohla dovolit. Casom sa moja financna situacia zlepsila, byt som predala a aj vdaka tomu som si mohla kupit vacsi. Splatka je sice 640 eur ale moj cisty prijem po tych rokoch je 4k. Len chcem povedat, ze uplne rozumiem tomu, ze je to frustrujuce ale nie je to nemozne a na zaciatok sa mozno budes musiet uspokojit aj s mini bytom.
@anonym_autor Neboj sa toho, najdes si pracu, zamakas, posetris a pojde to. Ked som si pred 8 rokmi brala hypo, tak moja mesacna splatka bola sice 250 eur ale moj mesacny cisty prijem bol 1000 eur. Kupila som si garsonku v BA lebo nic vacsie som si nemohla dovolit. Casom sa moja financna situacia zlepsila, byt som predala a aj vdaka tomu som si mohla kupit vacsi. Splatka je sice 640 eur ale moj cisty prijem po tych rokoch je 4k. Len chcem povedat, ze uplne rozumiem tomu, ze je to frustrujuce ale nie je to nemozne a na zaciatok sa mozno budes musiet uspokojit aj s mini bytom.
@anonym_07d535 za čo dostaneš 4k? To je dost aj na BA
@anonym_07d535 za čo dostaneš 4k? To je dost aj na BA
@anonym_99a377 Robim v tech-u ale ked som pred 10 rokmi zacinala, mala som 650 v cistom v BA.
@anonym_autor hej, platíme, hypo sme brali v roku 2007 pri mojom plate v hrubom 17000skk a fakt sme si vyskakovali 😁. Boli sme našťastie dvaja, ináč by sme ju ani nedostali, na základný vklad sme brali nejaký spotrebný úver či čo to. Dcéra vyvalila oči, že a z čoho sme žili. No, tak sme hneď nezariaďovali, tak to poviem. Kúpili sme posteľ, ostatné miestnosti boli prázdne..linka stará - bol to starý byt. A postupom rokov sa vylepšovalo, ako boli peniažky. Za mňa je to to isté dnes v bledomodrom, aj vtedy ľudia fňukali, že je drahota, rovnako aj teraz. Kolegyňa, čo bola sama, kupovala garzónku až okolo tridsiatky, skôr si netrúfla, lebo sa bála, že by jej to nevychádzalo so splátkami a so všetkým. Do tridsiatky šetrila, aby mala dostatočný základ. Ale áno - teraz je nám už hej. Teraz môžeme šetriť deťom na hypotéky 😉. Ak dnes vezmeš hypo, v roku 2050 ti budú mladí závidieť výšku tvojej splátky 😁.
@anonym_autor hej, platíme, hypo sme brali v roku 2007 pri mojom plate v hrubom 17000skk a fakt sme si vyskakovali 😁. Boli sme našťastie dvaja, ináč by sme ju ani nedostali, na základný vklad sme brali nejaký spotrebný úver či čo to. Dcéra vyvalila oči, že a z čoho sme žili. No, tak sme hneď nezariaďovali, tak to poviem. Kúpili sme posteľ, ostatné miestnosti boli prázdne..linka stará - bol to starý byt. A postupom rokov sa vylepšovalo, ako boli peniažky. Za mňa je to to isté dnes v bledomodrom, aj vtedy ľudia fňukali, že je drahota, rovnako aj teraz. Kolegyňa, čo bola sama, kupovala garzónku až okolo tridsiatky, skôr si netrúfla, lebo sa bála, že by jej to nevychádzalo so splátkami a so všetkým. Do tridsiatky šetrila, aby mala dostatočný základ. Ale áno - teraz je nám už hej. Teraz môžeme šetriť deťom na hypotéky 😉. Ak dnes vezmeš hypo, v roku 2050 ti budú mladí závidieť výšku tvojej splátky 😁.
@mikadooo aj my sme podobne zacinali....ja este hypoteku som kombinovala so stavebkom......nejaka zmluva po bratovi. Atd....a zili sme v starom byte 7 rokov 5 kusov. ...ale bolo to prakticke. Atd.
@anonym_autor po škole keď som začal pracovať niekoľko rokov dozadu som kupoval byt za 39000€ v okresnom meste -dvojizbák, mzdu som mal vtedy cca 600€ v čistom. Platil som 140€ hypo, 160€ energie, ostalo mi 300€ na zvyšok. Teraz mám 3x viac ale aj hypotéku 860€ na ktorú sme už ale dvaja (s manželkou). Takže ono sa ten pomer nejako extra nezmenil. Mzdy sa zdvihli hore ale aj úroky a ceny nehnuteľností. Vtedy som mal úrok 2,29%, teraz 3,19%.
Ja som brala hypo pred skoro 4 rokmi a tiež som si vtedy trieskala hlavu, ale nie kvoli úrokom, tie boli este super, ale za tu sumu co som brala som mohla mať dom a nie len byt, lebo ceny 3 roky predtým boli ďaleko nižšie. Ale nikomu som nezavidela, proste som to brala ako je
@anonym_autor Záleží od toho kde byt, v akej cene.
Byt sme kupovali 2025, splácame 450€. Starší trojizbový byt v malom meste na západe. Jasné, je tu veľa roboty, dame dost na prerábku ale bývať sa da a hlavne, je to naše.
Avšak manzel má síce dosť pekný príjem (na to že nemá ešte ani 30), ale ja som otehotnela v bakalárskom ročníku, teraz som na rodičovskej so 400€ na mesiac, s 5 mesačným dieťaťom

ceny najmov su ale vacsie preto, ze v cene nie je len byt ale aj energie, casto nabytok, spotrebice, internet, televizia a samozrejme opravy a rekonstrukcie a spotrebice, ktore ako najomnik pokazis alebo "vybyvas" a to sa rokmi narata na 10ky tisic. V neposlednom rade to, ze ti majitel robi hodinoveho manzela pre vsetko co znicis, pokazis alebo to uz proste dosluzi. A toto vsetko ti majitel dava za par drobnych. Lebo zas tie ceny najmov nie su o moc vacsie ako 500e.
Tak si nemysli, ze pri 500e hypo su to jedine naklady na byt.