Zažívate finančný stres?
Ahojte, aj vy prežívate niekedy financny stres?
Ja nie, ale moj muz pravidelne ked ma vidi chystat sa do mesta 😂
@anonym_54b202 tak som sa zasmiala 🙂
Nie , na zaplatenie strechy nad hlavou a chleba s masťou a hrnca šutolice vždy bolo
@matusformanek ale si si otvoril dobru skupinu na vlastnu reklamu - fakt dobry tah 🙂
@pribinak toto ma dostalo do kolien 🙂, ale ano, ja tiez tak u zubara (denta je fixna suma, takze to viem co ma caka ako vstupim do ambulancie)
@stvura samozrejme. Kludne sa pozrite, ak vas ta tema zaujima. A nei je to vôbec ziskova činnosť, len vzdelavanie. A mimochodom, ta skupina ani nie je moja
@matusformanek Palec hore,kiez by to takyo mali vsetci v hlave nastavene 👍👍
@maminkadeticiek ďakujem, snažime sa 🙂 Zarobiť čo najviac (vzhladom na nasu situaciu a možnosti), malo utracať (na sprostosti) a vela investovat. A aj ma to baví, myslim tie veci okolo financií, investovania. Rad vzdelavam, nepredavam ziadne produkty ani nic nevnucujem
@anonym_autor
Nezazivam.
Zivot sme si zariadili tak, aby sme nemuseli trpnut, co keby. Cize minimalne fixne naklady, co kazdy mesiac musis zaplatit - do 200 EUR. Aj ked na to mame, napr. aj formou uveru, nepotrebujeme luxusne veci, rodiny dom, alebo byt v lukrativnej rezidencii, ci dve auta atd. Vsetko toto mozeme mat, ale nechceme, lebo nechceme byt otrokmi vydavkov, ci aj potrebnych uverov.
Mame obycajny jednoduchy byt, 1 auto, vyuzivame bezne MHD, mobil mam za 200 eur a budem ho mat az kym mi neodide baterka... a tak by sa dalo pokracovat. A pritom prijmy mame take urcite lepsie na slovenske pomery.
Takze v nasom pripade je to o nasom nastaveni.
@zmrzlinka2021 ak sa nemýlim, nemáte deti, takže to je trochu o inom, ja mám už sebestačné a bolo to dosť cítiť, keď sme prestali financovať štúdiá, aj keď boli brigády, veľkú časť prikmov to zhtlo. Neľutujem, to ani náhodou, naopak, považujem to za najlepšiu investáciu, iba konštatujem, že život bez detí a s deťmi je obrovský rozdiel, čo sa týka financií
Áno zažívam. Po každej návšteve zubára😡😡😡😡 Ceny ošetrenia zubov a hygiena su v BA šialene.
@pribinak nie len v BA, aj na východe. závisí to od toho, aký zubár.
@pribinak nie len v BA, aj na východe. závisí to od toho, aký zubár.
@zmrzlinka8 nechce sa mi doťahovať sa, ale myslím že BA je predsalen drahšia
@anonym_autor tu na mk žiadna nieje taká ktorá by mala akékoľvek problémy. Napríklad žeby nemala peniaze, nemá zlého muža, nemá deti choré. Tu sú len dámy na úrovni ktoré majú všetko tip top !
Všetky tieto diskusie si potom asi píšu len adminky aby mk mal o čom.
Samozrejme väčšina ľudí ma stres. Pozri aké sú ceny všetkého. Človeka ide šľak trafiť keď vidí pri tej pokladni výslednú sumu. Ceny rôznych služieb aké sú navýšené. Áno ja zažívam stres vzhľadom k tomu že nemám príjem a dieťa zdravotné znevyhodnené. Nechápem slobodných rodičov ako to zvládajú. A bude horšie
@zmrzlinka8 nechce sa mi doťahovať sa, ale myslím že BA je predsalen drahšia
@pribinak napríklad? ja ked idem k zubarovi, min. 150-200 eur dám za kaz. ale je to kvalitný zubár.
ak endodoncia, aj 400
@pribinak napríklad? ja ked idem k zubarovi, min. 150-200 eur dám za kaz. ale je to kvalitný zubár.
ak endodoncia, aj 400
@zmrzlinka8 https://www.risorius.eu/?gad_source=1&gad_campa...
Pozri si cenník. Inak som maximálne spokojná. Nepoznám nikoho kto by vlastne nebiol. Mam perfektne urobene zuby. Ich ceny sú v Ba slabší priemer
@anonym_autor ono faktom je, že si nebolo treba zvyknúť na nadštandard, keď nejaké peniaze boli navyše. Teraz, keď je recesia chápem, že mnohí majú stresy, lebo na ten svoj nákladný život už nemajú.
@anonym_autor jasné že hej. Či mi pamäť siaha. Nepatríte k horným 10 000 takže raz za čas sú obdobia, kedy musím sakramentsky rozmýšľať čo kúpiť. Momentálne nie (klop klop), dúfam, že to vydrží čo najdlhšie.
@anonym_autor ono faktom je, že si nebolo treba zvyknúť na nadštandard, keď nejaké peniaze boli navyše. Teraz, keď je recesia chápem, že mnohí majú stresy, lebo na ten svoj nákladný život už nemajú.
@anonym_c6aa20 Uplny suhlas !! Ludia sa mozno maju horsie ako pred 5 rokmi, ale ovela lepsie ako pred 15 rokmi.
Ale uz su mnohi totalne rozcarovani a povazuju sa za chudakov.
Minule mi tu jedna napisala taky divny "dokaz" ze Slovaci sme "takmer uz zebraci", ...ked som jej oponoval ...ze jej znama isla radsej letecky do dubaja, lebo u nas su v tatrach tak vysoke ceny.
Nedavno som aj cital udaj, ze 1/3 Slovakov si nemoze dovolit 1 tyzdnovu dovo pri mori.
No ale s tym, ze pred 12 rokmi to bolo 1/2.
Ludia rychlo zabudaju.
Keby sme sa mali dako zle, podla mna by - priklad - zacali krachovat uz nejake obch. centra.
T.j. vratil by sa ich pocet na stav pred cca 15 rokmi.
A videli by sme vela takychto jasnych ukazovatelov. To sa proste nedeje.
@anonym_autor áno zažívam som matka samoživiteľka. Značne by mi uľahčilo situáciu keby nájmy neboli v takých oblakoch
@anonym_b140a2 ...toto poznám, ale raz sa Vám uľaví, lebo deti sa stanú sebastacnymi.Ja som si vydýchla pred rokom a bola to úľava,ze napr.v prípade poklesu príjmu kvôli PN sa nemusím obávať o potreby nás dvoch/syn a ja/ale v takom prípade mám už oporu v synovi
@anonym_b140a2 ...toto poznám, ale raz sa Vám uľaví, lebo deti sa stanú sebastacnymi.Ja som si vydýchla pred rokom a bola to úľava,ze napr.v prípade poklesu príjmu kvôli PN sa nemusím obávať o potreby nás dvoch/syn a ja/ale v takom prípade mám už oporu v synovi
@viera012345 to ešte veľa vody pretečie ja mam veľmi maličké dieťa ale ďakujem za povzbudenie
@anonym_autor veď to, pritom to len dcéra,este syn má termín a každým razom pod 100€ neideme
@moniikka hej...ja bezne za dieta 135 eur....a to musime aj pod narkózu.....strašne ceny
@anonym_autor sme rodina s tromi deťmi a hypotékou , obaja rodičia pracujeme a aj tak sme vo finančnom strese nonstop v tejto pos.... krajine
@anonym_autor áno, ale ja som stresová povaha. Som živiteľ rodiny, no mám vážnu chorobu, ZŤP a budúcnosť nie veľmi istú. Manželka je na rodičovskom, máme dve detičky. Skôr než stres by som to nazval obavami, možno nie vždy opodstatnenými. Snažíme sa šetriť, investovať. Máme železnú rezervu na pol roka v hotovosti na bežnom účte, čo by som určite odporúčal každému. Nielen ja, ale všetky múdre knihy a štúdie. Ďalej máme investičné portfólio na strednodobý horizont, investujeme na väčšie ciele. napr vymena auta, kuchyne, rekonštrukcia kupelne. Mame stanoveny horizont a sumu, ktoru potrebujeme. Investujem naše rodinne financie do ETF, rozumne, bez špekulácii. Rozumiem sa tomu, viem čo robím a ako. Na dlhodobý horizont a predčasný dôchodok investujeme u brokerov, opäť do ETF ale dynamickych, akciovych. Viem, že mi zdravie nebude ešte 20r služiť (mam 37) a preto počítam s tym, že pôjdem do skoršieho dôchodku, kde mi bude portfolio generovať pasivny prijem, radovo pár stoviek eur mesačne. k tomu vezmem nejaku brigadu, niečo bokom. Aj aktuálne sa snažím privyrobiť , pracujem v štatnej sprave za tabulkovy plat, ale mam aj dohodu popri tom, otačame sa ako vieme, neminame na zbytočnosti 🙂 To je asi taky zaklad, aspon ja to tak vnimam
@matusformanek klobuk dole! Smiem sa spytat ci mas Finax na strednodobý horizont? Na 15-10 rokov? A na dlhodoby horizont mas xtb? Alebo opacne?
@anonym_autor ahoj, ano zazivam. Som matka samozivitelka. Ked sa mi pokazi auto, mam stress, kolko to bude stat...., tak isto navsteva zubara.... Dokoncujeme dom so synom, rezervu nemam, lebo co by bolo to ide do domu, ale to beriem ako investiciu.
Mam stress aj z tejto konsolidacie....
Na MK ma kazdy dost penazi, takze asi ja robim nieco zle.
@matusformanek klobuk dole! Smiem sa spytat ci mas Finax na strednodobý horizont? Na 15-10 rokov? A na dlhodoby horizont mas xtb? Alebo opacne?
@tl999 jasné. finax mam len na kratky horizont, 1-2-5 rokov max. na dlhy horizont 10-15 rokov len XTB a IBKR-mam tam len akciove etf. kvoli poplatkom.
Momemtalne som na rodicaku a je to o hubu.. preto som pekne krasne prasila po roku naspat do prace aspon na ciastocny uvazok a hned sa lepsie dycha..ono je pekne sediet doma a tahat z rezervy ved 3 roky rychlo utecu ale mne ta istota financna velmi chybala.. neminame na sprostosti dovolenka tento rok nebola.ale zatial nam nic nechyba jest mame co byvat mame kde.ideme na pizu vylet do kina.ale robime si filmove vecery aj foma hrame karty clovece chodime na ihriska prechadzky opekacky.cez prazdniny sme pobehali vela akcii s minimalnym vstupnym alebo uplne zadarmo.vela veci sa da zazit aj za par supov
@anonym_autor My ani nie,ale ak by niekto v mojej rodine zazival financny stres,bola by som rada,aby mi to povedal a mohla som nejako pomoct.
@tl999 jasné. finax mam len na kratky horizont, 1-2-5 rokov max. na dlhy horizont 10-15 rokov len XTB a IBKR-mam tam len akciove etf. kvoli poplatkom.
@matusformanek aky mas u Finaxe urok na kratsiu dobu? 1-5 roky? Cca
Zatiaľ sa to celkom dá zvládnuť, aj niečo ušetríme. Ja som ešte na rodičaku, pracovných ponúk bolo viac, ale nemám kde dať dieťa, čiže sa uskromňujeme ako sa dá.
Aj môj muž má stres keď idem do mesta,vie, že záhradkárstvo neobidem 🫣🤣 ale dosť veci si sami dopestujeme, sliepky a kačky chováme doma. Lenže tiež je to žrút času, ktorý by sme mohli tráviť inak.
Všetko má svoje pre a proti.
Našťastie nemáme hypotéku, pomaly za pochodu prerabame dom, vždy ak nasetrime nejakú čiastku.

@anonym_autor áno zažívam som matka samoživiteľka. Značne by mi uľahčilo situáciu keby nájmy neboli v takých oblakoch
@anonym_b140a2 rozumiem....tiez sme kedysi žili v najme.....sak asi 5 rokov.....a stále nieco platíme....to tak je....ci zme prenájme alebo nie