icon

Zdanenie zisku z predaja akcií a ETF

olivierko229
5. máj 2026

Ahojte, mám otázku. Viem, že suma oslobodenia od dane 500€ sa dá rozdeliť medzi ETF a akcie. Platí táto logika aj pri nettingu?
Príklad.:
Som v strate s ETF -300€.
Som v zisku z predaja akcií +1000€.
Neprešiel rok od nákupu.
Využijem sumu oslobodenia od dane 500€.
Vychádza mi teda zaplatiť daň len zo zisku 200€?
Ďakujem 🙂

anonym_3746a2
5. máj 2026

@olivierko229 akcie aj etf su rovnaka kategoria / trieda cennych papierov, nie? Cize ano... ak to neminies napriklad pri prenajme tych 500 eur oslobodenia

olivierko229
autor
6. máj 2026
@anonym_3746a2

@olivierko229 akcie aj etf su rovnaka kategoria / trieda cennych papierov, nie? Cize ano... ak to neminies napriklad pri prenajme tych 500 eur oslobodenia

@anonym_3746a2 tiež si myslím, ale ešte som to reálne nezdaňovala, tak či mi potom neprídu klopkať na dvere 😃 tak overujem

hellwant
6. máj 2026

@olivierko229 platis aj zdravotne odvody nielen dan.

olivierko229
autor
6. máj 2026
@hellwant

@olivierko229 platis aj zdravotne odvody nielen dan.

@hellwant viem

zic
6. máj 2026
@olivierko229

@anonym_3746a2 tiež si myslím, ale ešte som to reálne nezdaňovala, tak či mi potom neprídu klopkať na dvere 😃 tak overujem

olivierko229
autor
7. máj 2026

@zic áno, tam som sa dočítala, že sa dá suma rozdeliť. Len ten netting sa tam nespomína, preto sa pýtam

zic
7. máj 2026
@olivierko229

@zic áno, tam som sa dočítala, že sa dá suma rozdeliť. Len ten netting sa tam nespomína, preto sa pýtam

@olivierko229 ja neviem, ci sa rozumieme (alebo ci ja zle chapem)... v tom navode zoberies vsetko podla jedneho zakona - to sa moze "zgrupit"... ty v DP neuvadzas zvlast akcie a etf pokial si dobre pamatam... rozpisujes prijmy (a vydaje) podla jednotlivych paragrafov...
Takze vezmes vsetky tituly podla jedneho zakona - v tomto priapde § 8 ods. 1 písm. e) - aj dlhopisy, etp, etn - vsetko co splna tie pravidla)... je to v tej tabulke v tom istom clanku...
A to "zratas" (tvoj netting) a z toho odpocitas 500 eur...

P.S. pozeram, ze si z Dolnej Strehovej - milujeme to tam 🙂