icon

Zdravotné poistenie - návrat z Anglicka na Slovensko

4ocka
27. mar 2017

Ahojte dievcata. Porebujem poradit. Sesternica sa vracia po 11r z UK na Svk. Stihla sa vydat za Litovca, maju spolu dieta. Chcu sem prist ako rodina.. Cize uz aj riesit skolku. V ziadosti zo skolky musi byt potvrdenie od lekara..zoberie a potvrdi dr. Ziadost ked oficialne pod neho nespada? Dieta ma europsku karticku na osetrovanie...a co dalej..kam sa poprihlasovat..ma ist na socialku, všzp..vobec neviem co vsetko treba zariadit..a ako s cudzineckou policiou. Ona je z Oravy, no byvat budu v okoli Ziliny, na nate bolo nieco spomenute ze sa moze dat trvaly pobyt pre jej manzela a malo by to ist jednoduhsie...som z toho uplne...stratena..a vuete si predstavit kolko sa vsade čaká😕
Dakujem za kazdu radu

lucka08099
27. mar 2017

A kde sa narodilo dieta? Kde ma vydany rodny list.
Viem ako postupovat ak ma dieta anglicky rodny list a matka je slovenka. Ako to je s manzelom to neviem.

4ocka
autor
28. mar 2017

@lucka08099 narodilo sa v uk. Mamina Slovenka. Dakujem

lucka08099
28. mar 2017

Ak ma dietatko rodny list, musi mamicka ist na urad, kde bol rodny list vydany a vyziadat si tvz. apostilu. Co je vlastne dokument potvrdzujuci pravost rodneho listu. Na Slovensku si musi dat rodny list uradne prelozit a toto vsetko odniest na matriku v mieste bydliska. Vsetky papiere sa posielaju na specializovanu matriku, ktora vystavi dietatku rodny list. Lehotu na vystavenie maju do 90 dni, avsak zvykne to byt skor. Potom uz ked je vydany slovensky rodny list, tak treba ist na mestsky urad a prihlasit dietatko na trvaly pobyt, to je na pockanie. A co sa tyka zdravotnej poistovne, tak sa uz s rodnym listom da poistit bud priamo na pobocke poistovne alebo online.

mica1989
2. apr 2018

prosim vas, a ako to je s poistenim, pokial dietatko dostane svk rodny list?dakujem