icon

Zdravotné poistenie nezaopatrených členov rodiny - Švajčiarsko

evita_g
4. sep 2016

Ahoj žienky. Mohla by sa mi prosím ozvať nejaká žena, ktorej manžel pracuje vo Švajčiarsku? Mám problém so zdravotným poistením nezaopatrených členov rodiny a potrebujem sa poradiť. Ďakujem.

sense
4. sep 2016

@evita_g pokial vy ziijete na svk tak si odhlasovat nemala, lebo ty budes poberat pridavky na svk lebo deti realne ziju s tebou a on bude dostavat rozdiel, ak plati AHV- cize socialne poistenie. Vo svajciarsku rodicovsky nie je

charlie1980
4. sep 2016

@evita_g Nie, rodicovsky ti nevezmu. Ja beriem RP, pretoze oni ho neposkytuju. Formular nech ziada od Svajciarov potom. To potvrdis na UPSVaRe a budu ti platit ten rozdiel, podla toho v ktorom Kantone je teda registrovany.

evita_g
autor
4. sep 2016

@charlie1980
@22tanulka
@sense
@1andrea111
@6mia6
Dievčatá, ďakujem za vaše rady. Zajtra sa pôjdem spýtať na zdravotku a pevne dúfam, že tam poriešim veci k našej spokojnosti 🙂

6mia6
4. sep 2016
6mia6
4. sep 2016

@sense ide aj o pomery my zijeme na sk ale mame z at plnku lebo sne nezaopatreni. Tzn. Nemam tu zmluvu, nepracujem

sense
4. sep 2016

@6mia6 plnku?, neviem ako je to v at.... ale viem ze vo sviss je zdravotne poistenie vyrazne vyssie na 4clennu rodinu ako 180eur , neplati ho zamestnavatel, ani nie je strhane percentualne podla platu, preto som jej radila nech sa ide spytat na zdravotnu , lebo keby je zdravotne poisteny vo svajciarsku tak by mal svajciarsku karticku poistenca nie slovensku, ale mozno sa zakony zmenili

cicimon
4. sep 2016

@evita_g ak tvoj muz robi pre CH firmu, ma ch zmluvu a dokonca beriete aj odtial pridavky, nemas narok na sk rodicak a ani nemas byt na sk poistenia.... zena a deti maju mat poistenie z krajiny, kde robi muz
to nema s TP nic spolocne

6mia6
4. sep 2016

@sense myslim plnku pridavky. Pisala som k tomu odhlasovaniu tych pridavkov na sk.

6mia6
4. sep 2016

@cicimon no vidis my to takto mame v at ale ostali sme poisteni na sk, ja s detmi, vraj netreba aby sme boli v at

charlie1980
4. sep 2016

@cicimon Nezavadzaj a nemät ju este viac ako je. Narok na RP ma, a to preto, lebo Svajciari ziadne taketo prispevky nemaju. Brat "dokonca" pridavky zo zahranicia nie je ziadny nestandard, je to uplne bezna vec. Vysvetli mi potom, ako je mozne, ze poberam RP z SK, pridavky zo Svajciarska a zdrav.poistenie plati stat na SVK ?

evita_g
autor
4. sep 2016

@cicimon na rodičák nárok nezaniká, nakoľko vo švajčiarsku sa nevypláca. zaujíma ma to poistenie, prečo by som mala byť poistená v krajine, kde manžel pracuje, pokiaľ žijem na SVK? na základe čoho?

cicimon
4. sep 2016

@charlie1980 lebo kazdy si to vysvetluje po svojom..

salsa82
4. sep 2016

@evita_g Ahoj. Ak si považovaná za nezaopatreneho rodinného príslušníka, mala by si byt poistená s deťmi v CH. Podmienky platenia poistenia si určuje každá krajina sama. Vo väčšine štátov nezaopatrení rod.prislusnici neplatia ( napr. DE, NO, AT...)
Tvoj manžel zrejme v sl.zdr.poist.uviedol, že nemáš príjem, preto ta automaticky dopísali na formulár do časti B v sl.zdr.poistovni. V podstate to znamená, že za ošetrenie v SR by platila tebe aj deťom švajčiarska poisťovňa slovenskej poisťovni.

cicimon
4. sep 2016

@evita_g napr http://www.euraxess.sk/sk/main/menu2/zdravotne-...
ma zahr zmluvu,plat tym padom aj zdr. poistenie a kedze vy spadate pod neho tak aj zdr. p. - a kde zijes s tym nic nema

evita_g
autor
4. sep 2016

@salsa82 Ahoj. Píšeš, že vo väčšine štátov nezaopatr. rod. prísl. neplatia. Nevieš, ako je to vo Švajč.? Alebo kde by som to mohla zistiť?

salsa82
4. sep 2016

@evita_g netuším. Tak ako som spomínala, tieto podmienky si určuje každá krajina sama. Napr. keď cudzinec je poistený v SR a má on nezaopatrenych RP, tak za manželku platí v SR ako za samoplatitela a za deti platí štát...podľa slovenskej legislatívy. Vy budete posudzovaní zas podľa švajčiarskej legislatívy.

evita_g
autor
4. sep 2016

@salsa82 Začínam sa trošku orientovať. Stále je tu však ten rozdiel, že vo VšZP píšu, že je to povinnosť, zatiaľ čo zo švajč. firmy napísali, že poistné budú stŕhať na základe toho, že môj manžel CHCE, aby sme boli ja a deti poistení vo Švajčiarsku (k tomu dospeli na základe info, čo dostali od VšZP). Tak povinné či dobrovoľné? Môj manžel ako jediný z cca 60 zamestnancov dostal toto oznámenie. Pracuje tam aj veľa Slovákov, aj pár cudzincov žijúcich na SVK a nikomu okrem môjho muža to z platu nestŕhajú 😒

cicimon
4. sep 2016

@evita_g niekedy vela zavisi co zamestnanci nahlasia - ci sa zahlasia na zdr. poistovni ze robia v zahranici, ci nahlasia aj manzelky, ci nahlasia ze manzelky na SR ne/pracuju a pod... takze situacia pre kolegov moze byt ta ista (robia v jednej firme) ale nevies kto co nahlasi...

evita_g
autor
4. sep 2016

@cicimon U nich vo firme všetky tieto náležitosti rieši personálne oddelenie. Aj ten form. E106 posielali priamo na VšZP. Takže si nemyslím, že by to zamestnanci nahlasovali od buka do buka. No vyzerá to tak, že niekto zo zdravotky bol mimoriadne iniciatívny a nahlásil aj to, čo nebolo treba.

sense
5. sep 2016

@evita_g vo svajciarsku neplati stat za nikoho zdrav.poistenie len za asylantov a socialne pripady

sense
5. sep 2016

Ak vies po nemecky tak na stranke www.ch.ch ked si das vyhladat krankenversicherung najdes vsetky podmienky

salsa82
5. sep 2016

@evita_g Aby som to trošku bližšie vysvetlila: formulár E106(po novom S1) je potvrdenie o nároku na zdravotnú starostlivosť pre ľudí zamestnaných na území členského štátu EU, EHP a CH a bývajúcich v inom štáte, aby v štáte bydliska mali nárok na plnú zdravotnú starostlivosť. Časť A vypĺňa inštitúcia v krajine zamestnania a časť B inštitúcia v mieste bydliska. V podstate takýto človek a jeho nezaplatení rodinný príslušníci (NZP) získajú nárok na plnú starostlivosť v oboch krajinách. To kto je považovaný za NRP si určuje krajina bydliska nositeľa poistenia cize u teba manžela. Keďže v SR neexistuje typ rodinného poistenia a zrejme ani v CH, musia si NRP platiť.
Vo vašom prípade predpokladám, že E106 poslali priamo zo CH sl.zdr.poistovni a tá následne kontaktovala manžela, či nemá NRP. On prišiel, vydokladoval a nechal na formulár do časti B zaregistrovať teba a deti.
V SR musí byť každý poistený, či táto podmienka platí aj v CH, neviem. Ak nie, možno preto napisali, že CHCE zaregistrovať.
Ostatní manželovi kolegovia buď majú manželky zamestnané(teda nie sú nezaopatrené), alebo ich nenahlásili na zdravotnej poisťovni a teda sa vyhli plateniu. Ak niečo, ozvi sa, ak budem vedieť poradím. Totiž som už sedem rokov mimo prax, tak sa mohlo veľa vecí pomenit 🙂 .

evita_g
autor
5. sep 2016

@salsa82 Dobré ráno. Ďakujem za rady. Ano, bolo to presne tak. Firma poslala formulár E106 na VšZP, odkiaľ manželovi prišla výzva na zdokladovanie nezaopatrených rod. príslušníkov. Bolo tam písané, že NRP sa MUSIA registrovať za poistencov toho štátu, v ktorom je poistený manžel ako živiteľ rodiny. Priniesla som potrebné dokumenty a viac som neriešila, predpokladala som, že je to len formalita, netušila som, že si to budeme musieť platiť. Ja viem, nevedomosť neospravedlňuje 😒 Pokiaľ vo Švajč. nie je podmienka, že každý musí byť poistený, je nejaká možnosť, že by som zostala ja a deti ďalej poistení na SVK? Že by som to poistenie vo Švajč. proste zrušila. Ako by som mala postupovať?

sense
5. sep 2016

@evita_g vo svajciarsku je podmienka ze musi byt zdravotne poisteni ten kto sa tam ZDRZUJE viac ako tri mesiace, zdrav.poistenie si uzatvara kazdy sam teda si vybera poistovnu a aj model poisteniia ako aj vysku franchisu cize sppoluucasti co je. Vlastne suma doo akej vysky si platis osetreniee sama

bubelko
5. sep 2016

@salsa82
@evita_g
vo svajciarsku musi byt kazdy poisteny, rovnako ako na svk. akurat, ze musis mat vo sui aj wohnsitz. ak si grenzgänger, mozes si vybrat.
a uricte sa nestrhava z vyplaty - plati si ju kazdy individualne, a ano - ak je zena nezaopatrena, plati ju manzel. ale nie z vyplaty ako je to na svk.

@evita_g a co sa tvojho pripadu tyka - ano, mala by si byt poistena vo sui, kedze muz robi vo sui. ale - kedze mas trvaly pobyt na svk, moze muz poziadat o oslobodenie na zaklade toho, ze zijes na slovensku. ci mu to uznaju - je druha vec. plus - ano moze byt, ze je to len 180eur, pretoze sa v tomto pripade tarify upravuju podla zeme, kde sa zdrzujes.

"Ich ziehe in die Schweiz, meine nicht erwerbstätigen Familienmitglieder bleiben im EU/EFTA-Ursprungsland. Wo muss ich sie versichern?

Hier kommt das Personenfreizügigkeitsabkommen der EU/EFTA-Mitgliedstaaten zum Tragen: Alle nicht erwerbstätigen Familienmitglieder (Ehepartner und Kinder) unterstehen grundsätzlich ebenfalls der Versicherungspflicht in der Schweiz. Deshalb müssen Sie diese gemeinsam mit Ihnen bei der gleichen Krankenversicherung in der Schweiz versichern. Doch anders als bei Ihnen richtet sich die Versicherungsdeckung Ihrer nicht erwerbstätigen Familienmitglieder nach den bilateralen Verträgen zwischen der Schweiz und deren Wohnland. Deshalb gilt für Ihre Familienmitglieder der EU/EFTA-Prämientarif (PDF, 1MB) für Personen mit Wohnsitz im entsprechenden Mitgliedstaat, während bei Ihnen der Prämientarif Ihres Wohnortes in der Schweiz zur Anwendung kommt.

Behalten Ihre Familienmitglieder jedoch ihren Wohnsitz in Deutschland, Finnland, Frankreich, Österreich oder Italien, können sie sich gemeinsam von der Versicherungspflicht in der Schweiz befreien lassen, um weiterhin im Wohnland versichert zu bleiben."

tu mas o tom viac:

hhttp://www.helsana.ch/de/private/engagement/ein...

je to sice z konkretnej poistovne, ale info je platne 🙂

@charlie1980
@cicimon narok na rp ma - pretoze, ma trvaly pobyt na svk, zije na svk a ma centrum zaujmov na svk. ma lekarov. narok by stratila, ak by odisla za muzom do svajciarska (alebo inej krajiny).

bubelko
5. sep 2016
cicimon
5. sep 2016

@bubelko ok, aj ked myslim ze v jej pripade ten RP uz dlho aktualny nebude... ale myslim ze ZP je dolezitejsie

bubelko
5. sep 2016

@cicimon rozhodujuci je pobyt. nemusi byt ani trvaly ale ten, kde sa rodina zdrzuje, kde ma centrum zaujmov - lekara, skolky a skoly. a v jej pripade je to slovensko. 😉
o zdravotnom poistenie sa nikde nepise 😉

https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...

charlie1980
5. sep 2016

@bubelko Vies Co mi pride divne ? Ze 180 EUR mesacne je velmi nizka suma pre 4.clennu rodinu na svajciarske pomery za zdrav.poistenie. V tomto budu nejake medzinarodne dohody, vlastne jej manzel pracuje na lodi, teda realne sa nezdrzuje vo Svajciarsku, mozno by sa mohol, Ale asi nechce, ved naco....a tu je ten zadrhel. Preto ma zmiatol ten pobyt a vlastne povinnost byt poistena vo Svajciarsku. 180 EUR je Fakt malo. Tu je asi dolezita Vs ZP a dohody medzi nimi ako Svajciarska zdrav.poistovna a ich podmienky...

evita_g
autor
5. sep 2016

@charlie1980
@bubelko
@cicimon
Stále neviem, čím mám na zdravotke argumentovať. Podľa nich musím byť ja a deti poistení vo Švajčiarsku, keďže tam manžel pracuje. Podľa oznámenia, ktoré dostal môj manžel, nás vlastne poisťujú na základe našej žiadosti (vyzerá to, že nie sme povinní byť tam poistení, keď nechceme, pokiaľ sa tam nezdržiavame). Je možné na VšZP požiadať o nejakú výnimku? Tých 180 € je vyrátaných na mňa a deti (presnejšie je to 130 CHF/mes. na mňa a po 32,50 CHF/mes. na každé dieťa).