icon

Ženy podnikateľov - ako to máte s peniazmi?

25. nov 2021

Som na materskej, dostávam 400eur. Nestačí mi to. Občas urobím nejaký nákup, kozmetika, nechty, oblečenie dieťaťu, ktoré rastie tak, ze každý mesiac niečo dokupujem....
Inak neplatím nič. Hypotéku nemáme, nákupy robí manžel. Aj tak mi to nestačí.
Otázka pre tie, ktoré si rovnako rady doprajú a potrpia na kvalite (ostatné sa prosím zdrzte komentára) - stačí vám 400eur mesačne? Pripadne si od muža vypýtať viac, alebo máte nejakú kreditku bez limitu?
Môj si totiž zvykol, že všetko platím z materskej - papuče topánky, bundu, knihy, výlety,...komplet co je v réžii dieťaťa nemá žiadne výdavky.
Plus všetko pre seba si tiež kupujem z tohto.
Len som nervózna z toho, keď mi ostane na účte posr....20eur, pripadne aj menej a potom trpnem, či sa pri pokladni nebudem hanbit.

nvargov
Autor odpoveď zmazal
lenkasarka
25. nov 2021

@bona_dea prečo si taká nahnevaná? Veď autorka žije svoj život a ty tej svoj. Tebe môže byt jedno koľko ona míňa na bundu a jej je určite jedno koľko míňaš ty.

autor
25. nov 2021

@nvargov veru tiež som nečakala, že je to normálne. Tiež som čakala viac takých bonadeajek 😷

lilly46
25. nov 2021

@silviaeli baby, pridávam sa. Akoby ste o mne písali. Až na to, že nechodím na nechty, ani sebe veľmi nekupujem, malému brávam často z druhej ruky. Ale každý mesiac má niekto nejaký sviatok, takže všetky darčeky aj Vianočné riešim samozrejme ja. Do toho lekáreň, drogéria, občas potraviny, detské aktivity, mobil, poistenie, sporenie... a už v polke mesiaca pozerám na dvojciferne čislo 🙄😬🤦‍♀️Netuším, ako to iné zvládajú s nižším príjmom. Pravdupovediac keďže manžel podniká (a má aj firemný účet) netuším ani ako sme na tom s peniazmi. Ani len to, či sme v +, či v -. Vždy keď sa spýtam povie, nestaraj sa, máme. A potom ho počujem vtipkovať, že už nie je xy, ale len yztisíc v mínuse. Je to veľmi stresujúce. Samozrejme, ja som na rodičovskej, takže stresy v práci má určite aj manžel a nezávidím mu to.

autor
25. nov 2021

@lilly46 fúú. To je v prdeli. Priznám sa, ja sa tiež do jeho firemných peňazí nestaram. Nemyslím si, ze je toto dôvod chlapa urážať ze je narcis a pod. Skratka, sú to jeho prachy ktoré si zarobil dávno pred tým, ako sme sa spoznali. Tu firmu vybudoval on. Postaral sa nám o nadpriemerný život. Mne kupuje co mi na očiach vidí, nákupy detto, len to naj najlepšie čo vie ze ľúbim. Možno preto ma.pocit, že by mi mohlo stačiť, ved ,,mame vsetko".
No presne ako píšeš.... ved je všetko nenormálne drahe. Ja len v pekárni nechám 15e keď kúpim chlieb , bagetu a 3-4sladke pečiva...
Vitamíny ani nehovorím... no proste dnes 400e nie je to co bolo 400e pred 5r

annale
25. nov 2021

ahoj ja keď som išla na materskú tak sme sa dohodli že mi bude posielať 500€ mesačne a ja som z toho hradila veci pre dieta

lilly46
26. nov 2021

Joj, posťažovala som sa, ale neodpovedala 😅. 400€ mi nestačí. Sem tam si niečo privyrobím (vtedy je dobre), inokedy musím vypýtať od manžela. Nefrfle, ale mne je to veľmi nepríjemné nakoľko neviem na čom sme a či mi o týždeň nezahlási, že nemá z čoho hypo. zaplatiť. On platí hypotéku, energie, leasing, benzín, elektroniku a väčšinu potravín + náklady na firmu. Ja zvyšok. Nemáme spoločný účet. Takto sme fungovali roky pred manželstvom a nemeníme to.

tomas115
26. nov 2021

400E + rodicovsky su absolutne dostatocne peniaze, ked vsetko ostatne plati on . Ak s tym mas problem, tak bohuzial treba premyslat nad sebou a to ake mate/nemate auta je uplne irelevantne. Peniaze ani jemu nepadaju z neba a niekde hranica musi byt stanovena. Samozrejme ak mas pocit, ze mas malo tak kludne sa s nim porozpravaj, ale malo nemas.
A ked nechce aby jeho dieta zilo v prepychu a staci mu,ze ma pastelky + 2 hracky tak to uplne chapem, ono dieta ktore od zije cely zivot v nadbytku si na to zvykne a castokrat z neho vyrastie zhyckany neschopny jedinec. Takze tato jeho filozofia moze mat vychovny charakter, pretoze z neho chce vychovat dieta ktore casom pride na to, ze vela veci si v zivote treba vybojovat a nepadaju z neba.

zuzanka.zuzu
26. nov 2021

mám menšie dieťa takže trošku iné položky než odrážadlo:
-plienky moony 25e/balenie - mesačne 4 balenia (nešetrím),
-nutrilon 23e/balenie - mesačne cca 4-5 balení,
-príkrmy dajme tomu 25e,
-hračky (povedzme tvoja položka "farbičky") u nás cca 25e,
-oblečenie (mám rada aj tesco aj lindex) dajme tomu 50e,
-bežné veci (cumlík, fľaša, drogéria) zaokrúhlime na 50e,
-položka "zdravie" (máme súkr.lekára, prípadne fyzio, predtým laktačná, o chvíľku prvé krúžky pre mini deti) priemerne 50e/mes
... zatiaľ sme na 400e a to som ešte nekúpila NIČ pre seba 😂 žena, ja nechápem ako do toho vocpeš kozmetiku a nechty 👍

miadi
26. nov 2021

Sranda pytas sa žien podnikatelov a ozve sa ti osoba co kupuje bundu za 2e ze si nenažrana 🤣jej by sa mal ozvat Niekto z Etyopie alebo spod mosta ze bunda za 2e je luxus. Takze to nebude zena podnikatela.. 400e nie je vela. Mala by si mat kartu k jeho uctu a ked prekrocis tych 400 tak ju pouzit alebo Aj ked neprekrocis na veci pre dieta kludne kupit co treba. Ono to ani nemusi byt setrnost ci lakomost z jeho strany skor kontrola .. on chce byt ten co vyberie ze dieta mà mat len toto ze kupi ale len taketo ceruzky .. micromanaguje vasu domacnost. Na jednej strane je to tak lepsie ze jeden z rodicov skrti nemina neplytva aspon vam viac ostane. Horsie by bolo Keby $ pchal do automatov chlastu atd . On si mysli ze mate vsetko co treba a ze tych 400 staci a este by si asi mala aj 300 usetrit 🤣to je to podnikatelske myslenie. Takze sa snim porozpravaj vysvetli mu to tak. Nie ze ty si budes pytat od neho $ ale si vybav pristup k vasim financiam. Aby si nemala auto v garazi v cene 2izbaku v ba no v pekarni ratala kazdy cent tri x.

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
mamula20
Odpoveď bola odstránená
jenny04
26. nov 2021

Manžel má jeden účet ktorý využíva ako firemný, druhý máme spoločný+2 karty.Kazdy si kúpi čo potrebuje a vyberie koľko potrebuje.Tiez to ale nebolo zo dňa na deň.Museli sme si zvyknúť že sme v jednej domácnosti lebo predtým mal každý svoj účet, svoje financie atď.. Určite je ale nefér aby si ty všetko kupovala atď.Ked budeš musieť platiť škôlku a napr.nieco začať šetriť a pod bude to málo

annamalaga
26. nov 2021

Spýtaj sa ho, či ti nepošle o 200€ viac, ak nie, budeš musieť vyjsť zo 400€.

dramaqueen
26. nov 2021

@cocolino234 aj ja som sa k nej chcela vyjadriť ale nie je treba, súhlasím s tebou v každom slove 👏

monuska1234
26. nov 2021

V dnesnej dobe je 400€ nic,ked mas z toho platit vsetko,aj oblecenie,darceky,potraviny,drogeria,atd...z toho ako opisujes vasu zivotnu uroven mi vychadza,ze si zijete nadpriemerne...tu neni ine vychodisko,len normalny rozhovor...skus muzovi spisat vsetko co platis,odkladaj blocky,bankove vypisy,na konci mesiaca ukaz...zial,asi je dost lakomy na teba a dieta,treba mu to polopatisticky vysvetlit,skuste sa dohodnut na nejakej ciastke,ktoru ti bude mesacne davat,napr.500€...a ak ti smiem poradit,skus nieco nasetrit po dohode,pre pripad do buducnosti...

ukulela
26. nov 2021

@tomas115 400 e ma rodicovsky. Twn vyysi s pridavkami cca. Tak ro chapem. .

alexandra2468
26. nov 2021

400e mi na mesiac urcite nestaci.

A akoze dobre. Viem si predstavit, ze ked niekto vari cely mesiac privarky, polievky bez masa a kupuje bundy za 2e, zimne topanky za 5e, tak mu to staci.

Mame dva ucty, kazdy svoj vlastny. Nemenili sme to po svadbe. Pred dietatom som vzdy vsetko platila sama “zo svojho”, ale ani po dietati sa mi nestalo, ze by som mala na konci mesiaca malo penazi, nakolko som si nasetrila pred materskou. Takze ano, cerpam zo zasob, ked treba.
Ked zacal chodit len rodicak a teda moj prijem bol nizsi nez vydavky, tak som to normalne povedala manzelovi. On by si inak neuvedomil ake mam vydavky, vobec nevie kolko co stoji 😃
Raz/dva krat rocne prevedie peniaze z firemneho uctu, cast mne a cast jemu. Je to jednorazova zalezitost kazdy rok, takze si nemusim “pravidelne pytat peniaze”.

Ale trochu nechapem zeny, ktore pisete, ze nemate prehlad o financnej situacii vo firme a tym padom ani v rodine. Kedze je to jediny rodinny prijem.
Nevedela by som zit v takejto nevedomosti a ani si neviem predstavit, ze by pripadne financne problemy mal moj muz dusit sam v sebe.
Nepracujem v manzelovej firme teda, nemam na nu “ziadny dosah”, ale vzdy viem ako je firma na tom financne. Nie preto, ze by som zistovala, ale je to u nas uplne normalna vec takisto ako ked ostatne zeny vedia aky ma ich muz mesacny plat, alebo aka vianocna odmena mu prisla.

autor
26. nov 2021

@zuzanka.zuzu 😃 nekupujem plienky a nutrilon. Ďakujem za morálnu podporu😍😆

autor
26. nov 2021

@tomas115 ale písať o prepychu je nezmysel. Xo je prepych? Kvalitné oblecenie? Ze sa pekne Obliekame? Nie nemá všetky hračky sveta, a už vôbec nie hlúposti.este sa nestalo a ani nestane ze vojdeme do hrackarstva a kúpime len tak niečo,ebo CHCE. Nemá sviatok? Nevidim dôvod, aby niečo dostala.

autor
26. nov 2021

Zvyšok nestíham čítať. Neskôr.
✌pekný deň vsetkym

diewcatqoo
26. nov 2021

Moj manzel teda nie je podnikatel, ale zaraba dobre. Ked som bola tehotna, zriadili sme si spolocny ucet, kde sa posielala jeho vyplata. Moja materska + rodicak chodili na jeho ucet, kde on doposielal istu sumu, aby nam to vyslo na hypo + poplatky. Takze kvazi z mojho rodicaku (ani zdaleka som nemala 400 Eur, takze som nepokryla ani polku hypo) sa vyplacala hypoteka a ja som disponovala peniazmi z jeho vyplaty. Z tych penazi sa platilo vsetko ostatne.
Ked sme manzelia, nemame moje a tvoje, ale nase. Ak ma nejaku hotovost a ja nie, bez hanby si vypytam, ak potrebujem. Rovnako aj on odomna. Nikdy mi nevytkol, ze som kupila dietatu blbe fixy, farbicky alebo hocico.
A 400 Eur miniem mesacne, bohuzial, len na jedlo.

kvetinka75
26. nov 2021

na jednej strane peniaze sú vaše spoločné. Takže keď niečo potrebuješ, mal by ti dať tie peniaze. Na druhej strane. Si asi zvyknutá na vyšší standard, pretože 400 eur je podľa mňa dosť na to, čo píšeš - Ja miniem 350 eur na 3 ludí, Strava, kozmetika, drogéria, oblečenie na mňa a dcéru. A keď nákupy robí tvoj muž, fakt neviem na čo minieš 400 eur. Ale zase je pravda že nechodím na nechty a nemíňam na podobné podľa mňa hlúposti. Neviem aké malé máš dieťa ale každý mesiac ja som oblečenie nekupovala v žiadnom veku. Topánky sa kupovali sezonne, a oblečenie vydržalo vždy pár mesiacov. Takže ide aj o to, pre koho je čo dôležité na čo míňa tie peniaze. Ak by ti nevadilo dať sem mesačný rozpis, na čo si koľko minula, ja by som bola zvedavá.

kvetinka75
26. nov 2021

@monuska1234 nákupy že robí muž. PRedpokladám že tým myslela potraviny. Z príspevku mi vyšlo že potraviny kupuje iba ked je niečo nečakané. TAkže asi nie každý deň

eeffka
26. nov 2021

@hefo prosim ta neprehanaj, tu ke kazdy studovany psycholog, jej muz je proste lakomy 🤣 aj ja som, tiez som sa chystala napisat ,ze nechty kozmetika kavicka a 400e je malo?
Ale tu skor ide o to ze kupuju drahe veci ako pre seba tak iste ze nevyjde. Ja tiez myslim ze decku stacia 1 topanky na 2mesiace lebo pojdu tovnodo kosa, ale ked sebe kupim za 200bundu tak decku asi tiez mi pride normal za 150 a vtedy peniaze nestacia.
U nas som ja drzgros a muz nakupuje aj detom, nejde o to ze kto zaplati, ale ze mne sa zda se jm netreba ( ani mne) ,on chce mat zo vsetkeho po 5... 🤣

A k autorke, neviem ake mate prijmy ale ak su dostatocne a platis aj bezne ve i ako jedlo a oblecenie ries to.

bosorka2302
26. nov 2021

ja nie som podnikatel ani muz nepodnika, ale 400e miniem na dieta. a to ma 4 roky, cize plienky ani nutrilon nekupujem. Na com nesetrim su topanky a tie vyjdu od 50 do 70e, pancuchy stoja uz 10e ( nekupujem tie silonove ci ako sa to volaju ale bavlnene) a to potrebuje min 5 pancuch do skolky cize 50e, sezonne oblecenie v Hm ma vyslo 100e ( tielka, spodky, pyzama, nic extra velke len zakladny satnik). Vetrovku som kupila znackovu tu z konika a ta vysla cca 20e ( kupujem veci max parkrat oblecene), papucky 20e kedze ich ma cely den na nozke kupujem RAK. A takto by som mohla menovat, este k tomu moje vydavky, oblecenie pre mna, nejaka vyzdoba na Vianoce, vencek , zaclona a 400e je v keli. Treba sa porozpravat s muzom nech prida urcite, ked ti nevychadza, alebo nech viac veci kupuje on. Zas odrazadlo za 50e mi pride dost, v hrackach sa snazim taky stred kupovat ani nie najlacnejsie ani najdrahsie. Ale hej vsetko islo hore, odkedy mam dieta nejako nevychadzam s peniazmi ani ja a to zarabam celkom slusne

simca06022011
26. nov 2021

No poviem ti tolko, isla som na MD s takou rezervou, ze keby si moj chlap pobali kufre, tak mozem doma lezat s dcerou aj 5rokov. Neminula som z toho nic. V podstate MD a tie prispevky kadejake mi stacili na vsetko, kocik a spol som ako hlupa kupila tiez sama pred narodenim dcery este z vyplaty. Este som aj nakupy vsetky robila ja, predtym potom. Proste matersku som mala dost, plus mam doma volny pristup k uctom, vsetkym, mam volny pristup k hotovosti. Proste ked potrebujem vezme. Neminam na somariny, cize moj chlap to nepotrebuje riesit. Po 6m mi normalne zacal chodit plat a rodicak, to som vobec nemusela viac riesit nic. ALe na tvojom mieste teda by som si doma s polovickou sadla a povedala, ze mi takyto obnos financii nestaci, a teda potrebujem este +xxx EUR, pripadne riesila nejaky spolocny ucet, ekd potrebujes nieco kupit. Momentalne ani nie som na MD, ale rovno vyhlasim pri vecery, ze dcera potrebuje cizmy, oteplovaky, bundu.. potrebujem cca 200EUR a ocko povie, ok kup.. :D proste len oznamim taketo vyssie vydavky. To ci miniem 100EUR na kadernicku, nechty alebo kavicky doma s nikym neriesim, ved to si miniem zo svojich a o dceru sa starame spolu, on tiez minie na seba nieco. Ale zase nebolo to vzdy taketo :D
Ak ti to ocko neveri, kolko co stoji, tak treba si to zapisovat chvilu (napr. za mesiac spis co stal vylet, jedlo k tomu, co stalo oblecko... jedna suma dieta, druha suma ty). KEd nam stupli naklady na fungovanie, lebo sme kupili a prerabali dom, tiez som pocuvala ako strasne minam a musela som mu vsetko poratat. Lebo bol mimo realitu. Druha vec, mozno aj ty zbadas, ze niekde vies naozaj usetrit este. KEd som mojmu iba pravidelne platby bez cohokolvek ineho dala na papier, tak potom uz bol ticho :DD ked isiel otvarat chladnicku, par krat som mu povedala, ze ked mam setrit, nabuduce dostane sunku za 50centov, jogurt za 20centov, ak vobec.. taku zbytocnost ani netreba, iba cisty chleba bude mat. Ale teda ja nakupujem vsetko... Rovnako vacsi problem bol, ked som proste nekupila. Dcera nemala cizmy, alebo bunda mala kratke rukavy, alebo on vyzaduje aby mala na kazdu prilezitost vzdy presny typ obuvy/oblecenia... povedala som ze nekupil, tak nema... tiez ocakaval, lebo si zvykol, ze vsetko budem ja zabezpecovat.
Ked to zhrniem: minam svoje, odkladam tiez rezervu z toho, a na co nevyda, beriem s rozumom z jeho uctov/hotovosti. Vie o tom, neriesi...

alazala
26. nov 2021

Rieš to čím skôr. Môj ex nebol podnikateľ, ja som zarábala oveľa viac. Keď som bola na materskej, Platila som všetko zo svojich úspor, potom mi to začalo vadiť, tak som chcela od muža aby aj on prispieval niečo. Dopadlo to tak, že som mu musela predkladať bločky a pre platil polovicu. Bolo to hrozne ponižujúce, už sme dávno rozvedení. Môj terajší manžel je niečo úplne iné, materskú som si užívala, postaral sa o všetky výdaje. Peniaze máme teraz spoločné

alazala
26. nov 2021

@tomas115 no čo ja viem, podľa mňa je to ponižujúce takto žene vydelovat peniaze na materskej. Nejde o tú sumu ale o princíp

maciatkolulu
26. nov 2021

Ako máš veľké dieťa?