icon

Ženy podnikateľov - ako to máte s peniazmi?

25. nov 2021

Som na materskej, dostávam 400eur. Nestačí mi to. Občas urobím nejaký nákup, kozmetika, nechty, oblečenie dieťaťu, ktoré rastie tak, ze každý mesiac niečo dokupujem....
Inak neplatím nič. Hypotéku nemáme, nákupy robí manžel. Aj tak mi to nestačí.
Otázka pre tie, ktoré si rovnako rady doprajú a potrpia na kvalite (ostatné sa prosím zdrzte komentára) - stačí vám 400eur mesačne? Pripadne si od muža vypýtať viac, alebo máte nejakú kreditku bez limitu?
Môj si totiž zvykol, že všetko platím z materskej - papuče topánky, bundu, knihy, výlety,...komplet co je v réžii dieťaťa nemá žiadne výdavky.
Plus všetko pre seba si tiež kupujem z tohto.
Len som nervózna z toho, keď mi ostane na účte posr....20eur, pripadne aj menej a potom trpnem, či sa pri pokladni nebudem hanbit.

hefo
25. nov 2021

I keby bol šetrný, pokiaľ jeho príjem je násobne vyšší ako 400 €, tak má bez reptania umožniť manželke disponovať so spoločnými rodinnými peniazmi (ak nedošlo k rozdeleniu BSM, všetok príjem získaný v manželstve je de iure spoločný).

nikha2809
25. nov 2021

No ja neviem mne ten rodičak nestačí a to synovi veci kupuje muž,aj darčeky aj hračky resp.ja objednám jemu poviem koľko mi má nechať,dcére ja ale keď nemám nemá problém mi dat(nieje jeho,ale berie ju ako vlastnú len mi je to blbé pytat od neho,lebo mám aj vyzivne)ale zas z môjho účtu zaplatím nájom(170€ hypo nemáme)spravím jeden nákup,ostatné ani neviem kde sa odkotulaju.a to si ani netankujem do auta len oznámim že mi pipla rezerva 😂tam dcére v škôlke taký poplatok,inde zas taký fakt ani neviem ako tie peniaze odídu.akurat včera som sa neskutočne smiala prišla mi sms že mám balík na pošte tak sadnem k nemu,pohladkam po nohe,hlasný vzdych,,vieees.... A on hneď ,,no koľko potrebuješ" 😂😂ale teda som rada že niesom jediná takto.

susedka
25. nov 2021

My mame spolocny učet co sa tyka domacnosti. Ma pravdaže aj firemny ale vyplata moja a jeho je na spolocnom úcte ...

jvlo
25. nov 2021

Spolocny ucet, spolocne deti, spolocny dom... je jedno, ci potrebujes +100, alebo +1000e mesacne....máme 3 deti, dlho som bola doma, nikdy som si nic nepytala..kupila som co som chcela, kedy som chcela... kolko x moj manzel za cely mesiac nepouzil svoju kartu....takto fungovat by som nevedela....ved to je strasne ponizujuce

autor
25. nov 2021

@jvlo navrhnem spoločný ucet

diusqa761
25. nov 2021

400€ je úplne k smiechu. Iba plienky a kozmetika ťa viac ako 100€ vyjdú, kde sú vitamíny, oblečenie, hračky, krúžky, strava atď. To sa nebavíme o Tom čo stoja trochu normálne veci. Trocha normálna bunda dieťaťu 60€ a viac . Trochu normálne topánky čo sa nerozsypú po mesiaci tiež minimálne 30€ až 50€, iba jedna súprava tepliaky plus mikina 15€. Však dnes len súprava 3 body pomaly 20€. Nech sa pánko zobudí a skúsi si on zo 400€ žiť. Keby mi povedal že si mám všetko deťom zo 400€ platiť kým on by si kupoval luxusné autá tak ho hodím pod kolesá a na 3 krát ho prejedem s každým čo má. Oznám mu že dieťa sis nespravila sama a peniaze sú spoločné a ak sa mu nepáči tak mu pekne krásne vypočítaj aké výživné by platil dieťaťu a tebe alimenty a rýchlo sa preberie. To nechápem ako môže byť niekto taký chrapúň že on si žije na vysokej nohe a jeho partnerka aby sa na pokladni v obchode triasla či jej výjde pečivo kúpiť. Utni to kým sa ešte dá. Ako sama píšeš "naučila sis ho" a to bola veľká chyba. Mal sa podieľať od začiatku na financiách keď má dokonca nadštandardné prijmi.

tina4931
25. nov 2021

No, sú aj rodiny, ktoré musia vyžiť teraz zo 600€. A majú sa obesiť?

fadama
25. nov 2021

tak pre mňa by to bola hrôza že musím pýtať od muža peniaze a ešte tak že pošli mi na účet 😂😂😂😂😂

tina4931
25. nov 2021

Naozaj je spoločnosť rozdelená...na materialistov a tých, ktorí ledva majú dať deťom čo jesť.

7lenka11
25. nov 2021

my od začiatku manželstva fungujeme s jedným spoločným účtom.. pamätám si časy, keď každý mal svoj účet a ja by som sa teda k tomu nechcela vrátiť.. stále sa doťahovať, kto čo zaplatí, kto platil minule, ako si rozdeliť výdavky, kto koľko nákupov zaplatil.. my sme mali rôzne obdobia, raz zarábal jeden viac, potom druhý.. tak sme účty spojili a odvtedy máme jeden spoločný, z ktorého platíme úplne všetko.. a nijako sa nekontrolujeme, kto na čo koľko minul.. môj muž si radšej vyberie raz týždenne hotovosť a postupne si z toho platí, čo potrebuje.. ja nemám vybratú hotovosť niekedy aj mesiac, lebo platím len kartou.. nikdy sa nám nestalo, že by sme si vyčítali niečo ohľadom peniaz.. ja si objednávam oblečenie z eshopu, platím kaderníčku, kozmetičku atď, on s tým nemá problém.. takisto ja nekontrolujem, koľko minul na pive.. a okrem toho si ešte vedieme sporiaci účet - takisto spoločný.. neviem si predstaviť prísť za mužom a doprosovať sa mu, aby mi poslal peniaze

loginexistuje
25. nov 2021

ja si myslim ze je nefer tu vytahovat rodiny kde musia vyzit z tej sumy x ludi a pod
tu si otecko zije nad pomery a chce setrit na dietati a zene
podla mna nech ti prispieva este min 200 eur k tym 400 a co neminies rob si rezervu na vacsie veci
dieta sa ma podielat na zivotnej urovni rodica my mame uz maturantku a 400 eur mesacne je len zakladne skolne

vobec nie si narocn apod

autor
25. nov 2021

@diusqa761 😆to si napísala vtipne a trefne. Presne tak urobím. Ale nie, neprejdem ho, ale preberiem určite.

autor
25. nov 2021

@tina4931 tej témy sa nechcem dotknúť. Mohol by sa niekto uraziť. Ale ja som dieta priviedla na svet až v čase, keď som si bola istá, že mu budeme mat co dat do úst.
Ale zas aj takí ľudia vedia byt šťastní tiež. Vedia si vážiť zdravie, jeden druhého, majú iné hodnoty. Bohužiaľ, nie každý môže byť bohatý. Vždy to tak nejak bolo podelene.

autor
25. nov 2021

@7lenka11 aj ja to vidím ako najrôznejšie riešenie... nech mu pipa sms kedy a čo platím aby bol v obraze

bona_dea
25. nov 2021

@diusqa761 60€ za bundu pre male dieta? Fuha... jedno moje dieta ma bundu za 2€ 😄 a druhe za 15€ a to uz som pretacala oci. A su to normalne, naozaj normalne bundy 😄.
Ja nemam bundu za 60€ a ani by ma nehlo dat za bundu tolko penazi.

autor
25. nov 2021

@loginexistuje ved práve. Presne ako píšeš. Iné by bolo, keby muž zarobí 800e a platíme hypotéku 500e... vedela by som sa uskromniť. Viem, že sa dá nakúpiť aj lacnejšie, ale prečo??? Prečo by sa mal voziť na odrazadle za 6e z kauflandu? Véd aj hlupák vidí rozdiel v kvalite odrazadla za 6eur a za 50eur

autor
25. nov 2021

@bona_dea bunda za 2 eura je normálna vec?
No z bazosu jedine. Áno, kúpila som bundu za 15 zo sinsay. Nikdy viac.

zuzzinkaa
25. nov 2021

U nás by spoločný účet neprešiel 🤷🏻‍♀️ Bývala ho klamala ohľadom peňazí takže na tuto tému už ani nezačínam. Fungujeme tak že bývanie (nemáme nájom ani hypo sme v jeho byte), auto, pohonné hmoty, oblecenie pre neho, internet, telku a výlety platí muž. Ja platím oblecenie pre mna a malú dcéru, svoj telefón, prídavky na malú (áno tá závratná suma 25€) odkladam na sporiaci účet a potraviny na cely mesiac sú v mojej réžii. Mame dohodu ze jeden nákup v mesiaci platí muž (väčšinou v cene 80€). (Z môjho sporiaceho úctu za 2 roky materskej už odišlo 4500€ pretože mi tie prachy nevychádzajú, ale nevadí mi to pretože presne na tento účel som si pred materskou odkladala peniaze). Účet doplním keď sa predsa vrátim spat do prace. Po prechode na rodičovskú som s mužom hodila reč, že takto sa nedá žiť a má nastavený trvalý príkaz 200€ každý mesiac. Takze je to 600€ a stále mi to nevychádza 🤷🏻‍♀️😅😅

bona_dea
25. nov 2021

Ano, nakupujem z bazaru, za 15€ je to nejaka hogo fogo znackova, ja ani neviem aka, mne to je totalne jedno, ale z druhej ruky. No a? Dietatu je to jedno a doslova o par tyzdnov to bude k nicomu. A ze preco by sa mal vozit na odrazadle z Kauflandu, ked sa moze na drahom? Lebo to decko to ma totalne v pazi a povozi sa rovnako na tom aj na tom.
Ale esteze je dostatok takto zalozenych rodicov, presne vdaka vam za na detoch tak ryzuje a veci su predrazene. Len sa ukazovat a dokazovat si.
Ver tomu, ze keby si nas stretla na ulici, nevsimnes si, ze moje deti maju na sebe bazarove veci za 2€.
Ja mam perovku St.Olivier, co v obchode stala mozno stovku za 20€ zo second handu. Myslis si, ze by si to spoznala? Ho*no.

c_est_la_vie
25. nov 2021

Tiež som na rodicaku. No áno, niečo málo posielam i na spoločný 😀. A neviem aký máš ty štandard, ale ja na kávičky, kino s kamoškou a nejaké obocko a drobnosti určite neminiem viac než 200 ( úprimne s mojím dieťaťom sa ani nedá veľmi chodiť do spoločnosti). Ale ako píšem, benzín ide zo spoločného, jedlo ( i v reštike) detto, čokoľvek pre dieťa tiež, kino alebo divadlo s manželom, účet za telefón.... To berieme ako potreby. Ak by som z môjho mala obliekať mňa, drobca, platiť v obchode ( hoc malé nákupy), tiež by to bolo o hubu

andrejka1974
25. nov 2021

Vsak zijete spolu tak ake ze tvoje moje peniaze peniaze su vzdy spolocne, my mame vsetky peniaze od svadby spolocne bez ohladu na to ci som bola dlho na materskej alebo aj robila, zo 400 eur by som asi nevyzila, ale treba to zmenit

hefo
25. nov 2021

@bona_dea Môže byť, ale to nie je pointou tejto diskusie.

bona_dea
25. nov 2021

@hefo pointa je, ze pani zakladatelka je nenazrana a ma pocit, ze jej decko je nieco extra a zasluzi si viac, nez odrazadlo z Kauflandu

zuzzinkaa
25. nov 2021

@bona_dea to že ty rada nakupuješ bazárové oblečko je úplne v poriadku. A rovnako je v poriadku že autorka to tak nechce. Keby neboli mamičky čo to nakúpia v obchode tak ty to nemáš od koho kúpiť z druhej ruky. 🤷🏻‍♀️

autor
25. nov 2021

@bona_dea ach, o kvalite a kvantite je tebe úplne zbytočné niečo vysvetľovať....
Áno, dieťaťu je u riti na com sa vozí, ale jeho kĺbom nie. To ze je dieta vo vývine a to v akej polohe ma nohy na tom odrazadle je veľmi dôležité.
Skôr mi prídeš ako frustrovana a zakonolexovana.
Myslíš ze môjmu dieťaťu napíšem na čelo,,outfit za 500e"? Nie nechodí s nápisom ani celé ani na chrbte. Väčšinou tie značky ani nie sú u nás nejak známe. Mne ani nenapadne pozerať sa po iných, aké majú na sebe značky.
Ide o kvalitu a nehovor ze topánky za 100 a za 15 je to iste! A neobujem dieťaťu obuv ani len po súrodencovi. To by si zas musela o tom niečo vedieť, aby si vedela prečo.
Škoda reči. Dalo sa čakať ze sa ozve niekto komu závisť vypichne oči.

autor
25. nov 2021

@bona_dea
,,Myslis si, ze by si to spoznala? Ho*no."
Ja mam tak vieš kde, čo máš na sebe? 😅

bona_dea
25. nov 2021

Píšem niekde niečo o obuvi? Zrovna obuv nekupujem z druhej ruky. 😄 netrafila si sa

bona_dea
25. nov 2021

Ja ti nemam co zavidiet, mne je takych hereciek ako ty uprimne luto.
Mozno mam viac nez ty s muzom dokopy, toto nie je o peniazoch, ale o hlave 🙂

autor
25. nov 2021

@bona_dea ved si kupuj. Mam kamošky co fungujú len cez bazár. Noa???? Neurazame sa navzájom. NEPOROVNAVAME SA..... nepýtam sa ich koľko to stalo a ani oni mňa.
Načo si sa zapájala? Co ta serie? Ze na nas zarába Giorgo? 😆
A čo, jemu nepatrí?😂

autor
25. nov 2021

@bona_dea no tak si máj... aj 10x viac. Ale nezapajaj sa keď nemáš čo k téme povedať.