icon

Ženy podnikateľov - ako to máte s peniazmi?

25. nov 2021

Som na materskej, dostávam 400eur. Nestačí mi to. Občas urobím nejaký nákup, kozmetika, nechty, oblečenie dieťaťu, ktoré rastie tak, ze každý mesiac niečo dokupujem....
Inak neplatím nič. Hypotéku nemáme, nákupy robí manžel. Aj tak mi to nestačí.
Otázka pre tie, ktoré si rovnako rady doprajú a potrpia na kvalite (ostatné sa prosím zdrzte komentára) - stačí vám 400eur mesačne? Pripadne si od muža vypýtať viac, alebo máte nejakú kreditku bez limitu?
Môj si totiž zvykol, že všetko platím z materskej - papuče topánky, bundu, knihy, výlety,...komplet co je v réžii dieťaťa nemá žiadne výdavky.
Plus všetko pre seba si tiež kupujem z tohto.
Len som nervózna z toho, keď mi ostane na účte posr....20eur, pripadne aj menej a potom trpnem, či sa pri pokladni nebudem hanbit.

silviaeli
26. nov 2021

@bona_dea ak tvoj muž bude zarábať 10x viac ako ty, tak sem napis..lebo vôbec si nepochopila o čom tu autorka píše 🤷🏻‍♀️

tomas115
26. nov 2021

@alazala Ponizujuce to urcite nie je. Nejaka hranica musi byt stanovena. Ak je hranica nizka tak sa o tom treba porozpravat a posunut ju dalej. Ale minat si bez limitu a bezhlavo je taky isty nezmysel ako predkladanie blockov. A prave preto aby sa zabranilo ponizovaniu v podobe predkladania blockov (Co suhlasim je extremne ponizujuce), treba stanovit rozumnu hranicu tak aby s tym boli komfortne obidve strany a dalej vydavky neriesit. Zena si kupi co potrebuje a chlap nad tym uz nebude mat dalej potrebu rozmyslat, pretoze vie ze ma dost. Chlap ma omnoho viac vydavkov ako zena. Plati auto, domov, investuje, odklada do buducna. 95 percent zien toto nevidi a neriesi.

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
anonym0001
26. nov 2021

@hefo to bezpodielove spoluvlastnictvo plati automaticky v kazdom manzelstve, alebo len ked sa to dodatocne podpise?

pandorra
26. nov 2021

Mám manželovu kartu, z ktorej sa hradí chod celej domácnosti a náklady na život. Rodičovský je ako bonus.Muž mi nikdy nič nevyčítal, čo všetko kupujem malej alebo sebe. Zo strany tvojho manžela mi to príde vypočítavé. Dieťa by malo dosahovať životnú úroveň svojich rodičov, hlavne keď máte na to možnosti.Skúste sa o tom porozprávať, aby ti prispieval na domácnosť alebo dal prístup ku karte. Ak by s ním nebola reč, ja na tvojom mieste idem do práce, nech si rieši dieťa a nastúpi na materskú...Lacná pracovná sila by som určite nebola.

emka530
Odpoveď bola odstránená
sasa1310
26. nov 2021

spoločný účet nikdy nie je spoločný. Max jeden je vždy len disponent. V prípade nejakej udalosti (úmrtie) sa disponent môže zblázniť. K peniazom sa nedostane. My máme 5 účtov aj kvôli tomu, aby peniaze pre takýto prípad mal vždy jeden z nás k dipozícii a nešli do dedičského aj peniaze toho druhého

simca06022011
26. nov 2021

@tomas115 ktory chlap prosim ta toto robi? :D a ktory ma tie vysoke vydavky? to bude nejake naozaj male percento... kam sa pozriem, ani jeden chlap neinvestuje (no mozno ak ho prehovoria na nejake fondy, krypto...), nespori, neriesi ucty a neviem co. Max posle zene urcity obnos penazi. Asi sa fakt hybem v inom priestore, ani partnerky ktore by boli doma bez prijmu a ruku natahovali okolo seba nemam velmi, a kedze sa o tom bavime, tak viem vsetky zeny maju toto vo svojej rezii, max. maju presne rozdelene, komu aky trvaly prikaz docahdza z uctu... a naozaj vacsina chlapov v mojom okoli su podnikatelia. Nemaju potrebu riesit domace financie, s podnikanim maju viac nez dost roboty. Takym proste treba ozrejmit celkove naklady na domacnost a vybavene.
... No pardon, o jednom viem. Ale jeho manzelka naozaj na taketo veci nie je, cize ta neriesti nic, iba nakup potravin.

lenkasarka
26. nov 2021

@emka530 vies, každý sme iný. Ja si rada doprajem,napokon prečo nie, keď môžem. Každý z nás má iný príjem a tie Eura si nevezmem do hrobu,tak si doprajem aj bundu za 1000 eur. A doprajem aj dcére či už drahé tenisky,bundy,alebo čo kolvek na čo mam. A nemám problém kúpiť veci aj z druhej ruky. Vždy boli rozdiely medzi ľudmi vo financiách a aj budú. Nepovažujem sa za finančne negramotnu ako to Ty deklarujes,len preto,že kupujem aj drahé oblečenie. Každý to mame nastavené inak. Ak by som bola nútená kupovať bundy za 2 Eura,lebo nemám inú možnosť tak to takto robiť budem,ale načo odsudzovať?

tamvtme
26. nov 2021

Mam kartu k muzovmu uctu, ked potrebujem...

number19
26. nov 2021

@ autorka Mne sa skor nepaci, ze ty si netvoris ziadnu rezervu. Nikdy nevies, co sa moze stat a je dobre mat nieco bokom - vlastne.
Ak vam stoji v garazi Porsche, tak by som ocakavala, ze tvoj muz hradi vacsinu nakladov na domacnost a syna a ty prispievas na stravu a s ostatnym ti da sancu sama nieco usetrit. Dohodnite sa na mesacnom limite nakupov pre syna s ktorymi mozes disponovat (oblecko, hracky). Nepracujes (docasne, kvoli vasmu dietatu, nie?).

Inac ja obdivujem domacnosti kde muz robi nakup potravin (pokial nevari). Toto u nas nefunguje, poslem muza s presnym zoznamom a pride s polovicou nepotrebnych (najdrahsich) veci a ta druha polovica nezodpoveda mojmu jedalnickovemu planu. 🙄

lucia147852
26. nov 2021

My mame peniaze spoločne, jeden účet, 2 karty. Každý kupuje čo je treba. Dieťa je aj jeho, mal by to naň dávať “výživné”

emka530
Odpoveď bola odstránená
lenkasarka
26. nov 2021

@emka530 chapem ako to myslíš, len tu sa jedna o dieťa. A to má mať štandard rodičov, čiže ak kupuje sebe a autorke,tak dieťa by malo byt to posledné kde treba šetriť. Ale no my to nevyriesime😉

lujza123
26. nov 2021

Zo zákona má dieťa aj manželka nárok na rovnakú životnú úroveň ako muž.
Myslím si ze by ste sa mali porozprávať o spolocnych financiach, rozpočte, šetrení.
To ze nemáš prehľad ani prístup k peniazom je veľmi, veľmi zle. A tým nemyslím len nejaku 100 navyše na kraviny, naozaj si predstav ze by sa mu niečo stalo. Kým prebehne dedičské je aj pol roka, zablokuju mu všetky účty a ty by si nemala ani na pohreb. To co sa udeje vo firme, ktorá môže mať rôzne záväzky, pôžičky, nechcem ta strašiť ale kľudne sa môže stať že by ste prišli úplne o všetko (alebo by ta o to pripravil nejaký spoluvlastník, neinformovana vdova je ľahká obeť tomu ver a ľudia sú svine).

Skus s mužom nájsť nejaký kompromis, ak mu bude proti srsti dávať ti kreditky ci posielat peniaze nech aspoň natankuje plnú nádrž, nakúpi sezónne oblečenie cez net atd

Určite vsak treba brať aj jeho názor do úvahy, aspoň čiastočne. Podľa mňa veľa vecí pre malé deti sú príšerne predražené kraviny. Myslím tým niektoré hračky, 20 súprav adidas ktoré ani nevynosi a pod. Zas je rozdiel kúpiť si ako dospelý nejaký kvalitný značkový kúsok oblečenia ktorý bude nosiť aj o 5 rokov a rozdiel kupovať dieťatu ktorému to bude do mesiaca malé alebo to znici

bona_dea
26. nov 2021

@cocolino234 aka kvantita prosim ta? Jedna bunda za 2€ nam vydrzi do marca. Nema styri bundy, ma jednu.
A o potravinach sa preco bavime?
Ja ked tu citam, ako ludia najviac vedia usetrit na potravinach, je mi smutno. Hlavne, ze odrazadlo za 60€ a znackove oblecenie na par tyzdnov, ale setri sa na kvalite potravin. Ja setrim tam, kde to ma zmysel. Nikdy by som seba a rodinu neochudobnovala na kvalitnych potravinach na ukor nejakych znackovych handier.

Financnu gramotnost mam ja zmaknutu, o to sa neboj.

bona_dea
26. nov 2021

@silviaeli ako vies, ze nezaraba?🤷‍♀️

alazala
26. nov 2021

@tomas115 tak samozrejme bezhlavé míňanie je nezmysel, nejaká dohoda musí byť. Ale sa mi nepáči to vyplácanie manželky akoby nejakého zamestnanca. A toto že chlap míňa viac platí všetko a žena to nerieši, tak to si celkom vedľa ako ti už písal niekto predomnou

annamalaga
26. nov 2021

@bona_dea značky ako Tomy Hilfiger, Addidas, Champion, Nike, sú kvalitné, ale na takú Balenciagu alebo Kenzo sa nechytajú. To zase bunda za 2€ nieje kvalitná, rovnako ani žiadne mäso , ktoré kúpiš niekde v supermarkete nieje kvalitne.

bona_dea
26. nov 2021

@annamalaga preto maso nekupujem v supermarkete🤷‍♀️
Bundu mame z druhej ruky za kamaratsku cenu. Je v nej rovnalo teplo ako v tej za 60😉.

madeline1
26. nov 2021

Kazdy by ste mali mat svoj vlastny ucet a jeden spolocny, kam si obaja budete mesacne zasielat zo svojich penazi dohodnute percento a tieto peniaze pouzivat na domacnost a pod.

annamalaga
26. nov 2021

@bona_dea mala si ty niekedy kvalitne oblečenie ?

bona_dea
26. nov 2021

@annamalaga bezne nosime kvalitne oblecenie, len ho vieme nakupovat s rozumom 😉

alazala
26. nov 2021

@number19 akože odkiaľ si má autorka tvoriť rezervu? Z čoho? Však jej muz zarába, ona sa stará o dieťa, domácnosť atď.. A presne to sa mi nepáči, že jej muž akoby platí za to, akoby bola jeho zamestnankyňa čo má nejaké povinnosti. A ešte má reči okolo toho. Však o tom je manželstvo - že muž prevezme tú zodpovednost kým sa žena stará o dieťa a nemôže pracovať. Či by sa mu viac páčilo ak by šla rovno do roboty a dieťa dala nejakej platenej aupair +upratovacke+kuchárke??

hefo
26. nov 2021

@anonym0001 Na Slovensku je bezpodielové spoluvlastníctvo manželov štandardné a môže byť obmedzené len z nejakých stanovených dôvodov. Vzťahuje sa v zásade na všetky príjmy nadobudnuté v manželstve okrem príjmu z darov a dedičstva. T.j. ak vybudoval firmu pred manželstvom, tak tá patrí jemu, ale zisk firmy alebo iné príjmy, ktoré z nej má, sú už spoločné. Takisto, ak mal niekto byt pred manželstvom, tak je len jeho samého, ale investíciami do toho bytu prípadne splácaním hypotéky by mal druhému z manž. páru vznikať určitý podiel na tom majetku (odpovedajúci polovici investícií/splátok vykonaných počas manželstva), ktorý sa ale ako reálny podiel uplatní až pri rozdelení BSM, napr. pri rozvode.

Ďalej podľa zákona o rodine (č. 36/2005 Z. z.):
§ 62 ods. 2: Obaja rodičia prispievajú na výživu svojich detí podľa svojich schopností, možností a majetkových pomerov. Dieťa má právo podieľať sa na životnej úrovni rodičov.
§ 71 ods. 1: Manželia majú vzájomnú vyživovaciu povinnosť. Ak jeden z manželov túto povinnosť neplní, súd na návrh niektorého z nich určí jej rozsah tak, aby životná úroveň oboch manželov bola v zásade rovnaká. Pri rozhodovaní o určení rozsahu vyživovacej povinnosti súd prihliadne na starostlivosť o domácnosť.

T.j. to, čo robí manžel autorky, je nielen nemorálne, ale aj nezákonné (ak on žije v luxuse, má kupovať dieťaťu k tomu primeranú triedu pasteliek, detského oblečenia, atď. a nie frfľať na každý nákup)

simca06022011
26. nov 2021

@lenkasarka tak myslim, ze standard rodicov velmi rychlo klesne ak budu dietatu od malicka kupovat predrazene nepotrebne veci. A ano, niektore su nepotrebne a vidim to... mam odlozenu 400EUR bundu po dcere, nosila ju parkrat, ani do bazaru ju nedam, lebo pochybujem ze co i len 100EUR by som za nu dostala aj ked je krasna :DD a vzdy ked vymyslam s nakupmi oblecenia, pekne si to pripomeniem... a kupim jej aj z bazaru za 10EUR na dvor, za 40EUR v obchode jej najdem do skoly :D A necitim sa ako krkvacia matka, ekd si ja idem kupit kabat alebo chlap bundu za neviem aku sumu.

annamalaga
26. nov 2021

@bona_dea čiže nemala, je to vydno aj podľa tvojich komentárov , nakoľko sa vo svete krajčoviny nepohybuješ, pre teba je kvalitná bunda za 20€, pre autorku za 230€ a je to teda rozdiel. Autorkin chlap má prachy , predpokladám , že ma Lamborghini , tak hádam ma aj 600€.

liljana
26. nov 2021

@alazala Problem je ten, ze na materskej vypadne jeden prijem a zije sa z jedneho. Minimalne na tri roky. Pri retazovych porodoch aj na ovela dlhsie. Tazko cakat, ze zivotna uroven bude rovnaka, ako ked robili obaja a nemali deti.
Ten co je zodpovedny za financie, vie, kolko vladze zarobit, ci to utiahne, ake zvlada vytvorit rezervy. Musi mysliet na to, ci budu zakazky, ci nestrati pracu ... Ten co zostane doma, po urcitom case strati kontakt s realitou, ako dlho a tazko sa robi na tie peniaze, kolko si mozu dovolit minut.

annamalaga
26. nov 2021

Vidno oprava

lenkasarka
26. nov 2021

@simca06022011 to je v poriadku, každý to mame predsa nastavené inak. Ľudia sme rôzni.